X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Łoli
    • 2008
    • 7

Ja mam 450D od 2 lat, i szczerze powiem ze (coprawda pytanie tego nie za bardzo dotyczy), kiedy fotografuje 50D to czuje sie oszukany 450D.. i wiem ze nigdy nie kupilbym juz zadnego aparatu z serii xxxD bo one bardzo bardzo szybko przestaja wystarzac, a rzeczy takie jak np rozpietosc tonalna matrycy czy sama wygoda uzytkowania w porownaniu z seria xxD to niebo a ziemia. Zastanow sei nad jakims dobrze utrzymanym 40D. Pozdrawiam
    Nikon D80 | Canon Powershot A610

Komentarz

• HuleLam
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 1641

Zamieszczone przez Łoli
      Ja mam 450D od 2 lat, i szczerze powiem ze (coprawda pytanie tego nie za bardzo dotyczy), kiedy fotografuje 50D to czuje sie oszukany 450D.. i wiem ze nigdy nie kupilbym juz zadnego aparatu z serii xxxD bo one bardzo bardzo szybko przestaja wystarzac, a rzeczy takie jak np rozpietosc tonalna matrycy czy sama wygoda uzytkowania w porownaniu z seria xxD to niebo a ziemia. Zastanow sei nad jakims dobrze utrzymanym 40D. Pozdrawiam
      Zieeew i bzdury (o rozpiętości tonalnej)
      zdRAWki
      Fotograf platoniczny

Komentarz

• mgtan
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 1084

bo ja wiem czy bzdury, z tego co pamiętam Canonowi 450D zarzucano jedną z niższej rozpiętości tonalnej.
        Canon 40D + BG-E2N => 5D MkII
        24-105 f/4 IS USM + 50 f/1.4
        Speedlite 580EX II,SanDisk Extreme 8GB, Benro A-500EX + KB-1A...

Komentarz

• Merde
          Grzeczny i układny podpis
          • 2008
          • 7756

Zamieszczone przez sal
          Ja poluję teraz na używaną 450-kę w dobrej cenie, coby dokręcić do tego 50mm i przekazać żonie, jako mały zestaw do robienia zdjęć
          Trochę lipny zestaw, ze względu właśnie na tą pięćdziesiątkę. Nikon tutaj ma sporą przewagę w postaci przyzwoitego i taniego jak barszcz 35/1.8, do tego nawet D40 i jest aparacik jak marzenie do zabawy w fotografię.

Tak, wiem, istnieje EF 35/2, ale nie jestem do tego obiektywu przekonany.
          I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• WiatruMistrz
            Początki nałogu
            • 2008
            • 402

Szkła się liczą a nie aparat canon to canon poprostu na starszym modelu więcej siedzi sie przy obróbce z raw, ergonomia serii XXD wychodzi przy zastosowaniach zawodowych gdzie często zmienia się punkty AF i robi się tysiące fotek miesięcznie, AF na bocznych punktach i tak nikogo tu nie zachwyca jak czytam niezależnie od puszki. Wolę sobie kupić elżbietkę niż używany 40D :P ale to moje zdanie...Plus 450D to taki że ma 12mpix i każdy obiektyw na nim ładnie działa a powyżej tamrony i inne tansze szkła wymiękają na tych wypakowanych matrycach jak passat serii b3
            Jak będzie za mały odrazu kup grip sobie do niego poprawia ergonomię.
            Panasonic FZ1000 *** Canon G3X *** Canon 500D
            Było:C350D|C20D|C50D/C5D/CPro1/G1X m2
            http://rafalfoto.y0.pl

Komentarz

• HuleLam
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 1641

Zamieszczone przez mgtan
              bo ja wiem czy bzdury, z tego co pamiętam Canonowi 450D zarzucano jedną z niższej rozpiętości tonalnej.
              Niż 50D?
              zdRAWki
              Fotograf platoniczny

Komentarz

• akustyk
                gajowy
                • 2004
                • 12158

Zamieszczone przez mgtan
                5D wedlug roznych "testow" tez ma gorsza niz np 30D, a jak sobie porownam zdjecia, to jest przepasc... na korzysc 5D.

moja rada: samemu testowac, nie wierzyc glupim pomiarom, ktore przez lipna metodologie dowoda wyzszosci 126p nad 740-tka
                www albo tez flickr

Komentarz

• sal
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 1071

Zamieszczone przez Merde
                  Trochę lipny zestaw, ze względu właśnie na tą pięćdziesiątkę. Nikon tutaj ma sporą przewagę w postaci przyzwoitego i taniego jak barszcz 35/1.8, do tego nawet D40 i jest aparacik jak marzenie do zabawy w fotografię.
                  Ale dlaczego lipny?
                  Żona najbardziej lubi 50mm na cropie, to na grzyba mam ją uszczęśliwać jakąś 35-ką :-)
                  !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                  Zamieszczone przez WiatruMistrz
                  ergonomia serii XXD wychodzi przy zastosowaniach zawodowych gdzie często zmienia się punkty AF i robi się tysiące fotek miesięcznie,
                  Żartujesz z tymi "zastosowaniami zawodowymi", w kontekście porównania xxxD i xxD?
                  Kto kupi 450D do zastosowań zawodowych, gdzie liczy się AF...
                  Ostatnio edytowany przez sal; 591. Powód: Automerged Doublepost
                  Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Komentarz

• rosim
                    Początki nałogu
                    • 2005
                    • 368

Z tą ogniskową 35 a 50 bywa różnie, ja np. po dokupieniu 35f2.0 do 50f1.4 zauważam, że w mieszkaniu 35 na cropie bardziej mi leży - jest w miare szeroko, ale jeszcze bez przerysowań przy ciaśniejszych portretach.
                    Ostatnio edytowany przez rosim; 1086.

Komentarz

• akustyk
                      gajowy
                      • 2004
                      • 12158

Zamieszczone przez sal
                      Kto kupi 450D do zastosowań zawodowych, gdzie liczy się AF...
                      nie we wszystkich zastosowaniach zawodowych liczy sie AF. i nie mam na mysli tylko produktowki czy makro.

nie zmienia to faktu, ze ktos zarabiajacy na fotografii powinien byc w stanie kupic lepszy sprzet, jesli mu to potrzebne do pracy.
                      www albo tez flickr

Komentarz

• sal
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 1071

Zamieszczone przez akustyk
                        nie we wszystkich zastosowaniach zawodowych liczy sie AF. i nie mam na mysli tylko produktowki czy makro.
                        Ale WiatruMistrz pisał konkretnie o AF i do tego się odniosłem.
                        Jak ktoś niewłaściwie dobiera narzędzie do tego co chce osiągnąć, to sam sobie jest winien.
                        Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Komentarz

• Merde
                          Grzeczny i układny podpis
                          • 2008
                          • 7756

Zamieszczone przez sal
                          Ale dlaczego lipny?
                          Żona najbardziej lubi 50mm na cropie, to na grzyba mam ją uszczęśliwać jakąś 35-ką :-)
                          Ja lubię 50 na cropie, ale niestety widzę też spore ograniczenia tego szkła, szczególnie w pomieszczeniach. Gdybym miał mieć aparat z jedną jedyną jasną stałką, byłby to właśnie standard. Czyli ogólnie - 50 tak, ale na FF. Na cropie za często jest to za wąsko.
                          Nikoniarze dostali tani jasny standard, my dalej czekamy.
                          I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

Pracuję...