Ja mam 450D od 2 lat, i szczerze powiem ze (coprawda pytanie tego nie za bardzo dotyczy), kiedy fotografuje 50D to czuje sie oszukany 450D.. i wiem ze nigdy nie kupilbym juz zadnego aparatu z serii xxxD bo one bardzo bardzo szybko przestaja wystarzac, a rzeczy takie jak np rozpietosc tonalna matrycy czy sama wygoda uzytkowania w porownaniu z seria xxD to niebo a ziemia. Zastanow sei nad jakims dobrze utrzymanym 40D. Pozdrawiam
X
-
-
Zieeew i bzdury (o rozpiętości tonalnej)Ja mam 450D od 2 lat, i szczerze powiem ze (coprawda pytanie tego nie za bardzo dotyczy), kiedy fotografuje 50D to czuje sie oszukany 450D.. i wiem ze nigdy nie kupilbym juz zadnego aparatu z serii xxxD bo one bardzo bardzo szybko przestaja wystarzac, a rzeczy takie jak np rozpietosc tonalna matrycy czy sama wygoda uzytkowania w porownaniu z seria xxD to niebo a ziemia. Zastanow sei nad jakims dobrze utrzymanym 40D. Pozdrawiam
zdRAWkiFotograf platoniczny
Komentarz
-
bo ja wiem czy bzdury, z tego co pamiętam Canonowi 450D zarzucano jedną z niższej rozpiętości tonalnej.Canon 40D + BG-E2N => 5D MkII
24-105 f/4 IS USM + 50 f/1.4
Speedlite 580EX II,SanDisk Extreme 8GB, Benro A-500EX + KB-1A...Komentarz
-
Trochę lipny zestaw, ze względu właśnie na tą pięćdziesiątkę. Nikon tutaj ma sporą przewagę w postaci przyzwoitego i taniego jak barszcz 35/1.8, do tego nawet D40 i jest aparacik jak marzenie do zabawy w fotografię.
Tak, wiem, istnieje EF 35/2, ale nie jestem do tego obiektywu przekonany.I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce itKomentarz
-
Szkła się liczą a nie aparat canon to canon poprostu na starszym modelu więcej siedzi sie przy obróbce z raw, ergonomia serii XXD wychodzi przy zastosowaniach zawodowych gdzie często zmienia się punkty AF i robi się tysiące fotek miesięcznie, AF na bocznych punktach i tak nikogo tu nie zachwyca jak czytam niezależnie od puszki. Wolę sobie kupić elżbietkę niż używany 40D :P ale to moje zdanie...Plus 450D to taki że ma 12mpix i każdy obiektyw na nim ładnie działa a powyżej tamrony i inne tansze szkła wymiękają na tych wypakowanych matrycach jak passat serii b3
Jak będzie za mały odrazu kup grip sobie do niego poprawia ergonomię.Panasonic FZ1000 *** Canon G3X *** Canon 500D
Było:C350D|C20D|C50D/C5D/CPro1/G1X m2
http://rafalfoto.y0.plKomentarz
-
Komentarz
-
5D wedlug roznych "testow" tez ma gorsza niz np 30D, a jak sobie porownam zdjecia, to jest przepasc... na korzysc 5D.
moja rada: samemu testowac, nie wierzyc glupim pomiarom, ktore przez lipna metodologie dowoda wyzszosci 126p nad 740-tka
Komentarz
-
Ale dlaczego lipny?
Żona najbardziej lubi 50mm na cropie, to na grzyba mam ją uszczęśliwać jakąś 35-ką :-)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Żartujesz z tymi "zastosowaniami zawodowymi", w kontekście porównania xxxD i xxD?
Kto kupi 450D do zastosowań zawodowych, gdzie liczy się AF...Komentarz
-
-
nie we wszystkich zastosowaniach zawodowych liczy sie AF. i nie mam na mysli tylko produktowki czy makro.
nie zmienia to faktu, ze ktos zarabiajacy na fotografii powinien byc w stanie kupic lepszy sprzet, jesli mu to potrzebne do pracy.Komentarz
-
Komentarz
-
Ja lubię 50 na cropie, ale niestety widzę też spore ograniczenia tego szkła, szczególnie w pomieszczeniach. Gdybym miał mieć aparat z jedną jedyną jasną stałką, byłby to właśnie standard. Czyli ogólnie - 50 tak, ale na FF. Na cropie za często jest to za wąsko.
Nikoniarze dostali tani jasny standard, my dalej czekamy.I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce itKomentarz
Komentarz