X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • roshuu
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 1107

Camera RAW dpi

Standardowo po zakonczeniu oborobki w ACR program otwiera jpg z iloscia dpi = 240. Tak sie zastanawiam czy przelaczac na 300, czy zostawic te 240. Po wydrukach zarowno w jednej i drugiej opcji nie widze kompletnie zadnych roznic. Test zrobilem tez na 150dpi i wynik - identyczny. Wydruki w formacje A4.
    Zastanawiam sie czy jest sens ladowac 300dpi skoro nawet przy 150dpi jest - przynajmniej u mnie, wiec dlatego pytam - tak samo.
    6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4
  • sebcio80
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 2655

naprawde warto troche poszukac w necie informacji co to jest DPI, to sa strasznie podstawowe rzeczy
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• roshuu
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 1107

Ja wiem co to jest DPI Pytam ile Wy ustawiacie.
      !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
      Zreszta w kompaktach jest czesto wykorzystywane 72-75. Skoro nie drukuje wiekszych formatow od A4 i nie widze roznicy to po co ustawiac 300dpi?
      Ostatnio edytowany przez roshuu; 16959. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• Tomasz1972
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 3042

Zamieszczone przez roshuu
        Ja wiem co to jest DPI

Nie wiesz.

Mając plik dany plik:
        np:3543x2480 pikseli
        masz 300dpi dla 30x21
        masz 600dpi dla 15x10
        itd

Możesz mieć dowolne dpi i tak liczą się piksele

Komentarz

• gwozdzt
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 5780

Ja jednak tego linka zapodam :-)
          Mobilna gra strategiczna GPS. Zaznaczaj heksy na prawdziwej mapie, buduj budynki, oblężaj wrogów. Graj chodząc po mieście.
          Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• roshuu
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 1107

Czyli zmniejszajac rozmiar zdjecia zwiekszac dpi?

Komentarz

• MariuszJ
              Pełne uzależnienie
              • 2009
              • 1697

Czyli zmniejszajac rozmiar zdjecia zwiekszac dpi?
              Obrabiając zdjęcie pracujesz wyłącznie na jego rozdzielczości, wyrażonej w pixelach, nie ma tu żadnego DPI. Pojawia się wtedy, gdy robisz odwzorowanie obrazka na maszynie o określonej rozdzielczości wyrażonej w punktach na cal.

Wartość DPI, ustawialna w np. wołarkach RAWów przekłada się jedynie na wpis w exifie (do ewentualnego wykorzystania przez "konsumenta" obrazka), nie wpływa w żaden sposób na sam obrazek.
              Entuzjastyczny Neofita

Komentarz

• roshuu
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 1107

Zamieszczone przez MariuszJ
                Obrabiając zdjęcie pracujesz wyłącznie na jego rozdzielczości, wyrażonej w pixelach, nie ma tu żadnego DPI. Pojawia się wtedy, gdy robisz odwzorowanie obrazka na maszynie o określonej rozdzielczości wyrażonej w punktach na cal.

Wartość DPI, ustawialna w np. wołarkach RAWów przekłada się jedynie na wpis w exifie (do ewentualnego wykorzystania przez "konsumenta" obrazka), nie wpływa w żaden sposób na sam obrazek.
                no wlasnie, czyli do okreslenia ilosci dpi potrzeba informacji o rastrze maszyny.
                Czyli rownie dobrze moglbym wywolac rawa do 72dpi bez obawy o wydruk, zakladajac, ze nie mam jakiegos super sprzetu do druku i nie oddaje do labu?

Komentarz

• MariuszJ
                  Pełne uzależnienie
                  • 2009
                  • 1697

Czyli rownie dobrze moglbym wywolac rawa do 72dpi bez obawy o wydruk, zakladajac, ze nie mam jakiegos super sprzetu do druku i nie oddaje do labu?
                  Jeżeli zdjęcie nie idzie w miejsce, gdzie z exifowych danych o DPI się korzysta, nie ma to kompletnie znaczenia.
                  Entuzjastyczny Neofita

Komentarz

• Krzychu
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 3611

no wlasnie, czyli do okreslenia ilosci dpi potrzeba informacji o rastrze maszyny.
                    Dalej nie czaisz - nie ma żadnego znaczenia do ilu wywołasz - za każdym razem dostaniesz _identycznego_ RAWa - nawet jak wywołasz do 1000000 dpi to dalej będzie miał taki sam rozmiar w pikselach...
                    Pozdrowienia,
                    KZ
                    KZ Aviation Photography

Komentarz

• Vitez
                      zło konieczne
                      • 2004
                      • 19804

W sumie nie wiem po co ten parametr w ACR... chyba byle coś tam o tym dpi było w exifie .

Komentarz

• MariuszJ
                        Pełne uzależnienie
                        • 2009
                        • 1697

Na przykładzie:

Zdjęcie jest przeskalowane do 1024x768, w exifie jest zapisane 180 dpi.
                        Co to oznacza? Oznacza to, że ten kto wyprodukował to przeskalowanie SUGERUJE konsumpcję obrazka w wielkości

1024px/180dpi=5.7"=14.2cm
                        768px/180dpi=4.3"=10,7cm
                        Entuzjastyczny Neofita

Komentarz

• roshuu
                          Pełne uzależnienie
                          • 2008
                          • 1107

Zamieszczone przez Vitez
                          W sumie nie wiem po co ten parametr w ACR... chyba byle coś tam o tym dpi było w exifie .
                          czyli olac temat?

Komentarz

• Wyspa Bahama
                            Zablokowany
                            • 2010
                            • 196

czyli olac temat?
                            tak olej , ale nie calkiem do konca - tylko na zasadzie wiedzy marginalnej.

dpi to fizyczna rozdzielczosc wzgledna urzadzenia wyjscia /wyjscia ( nie ma nic wspolnego z rozdzielczoscia wzgledna pliku gdyz taka nie istnieje to abstrakt wyrazany w ppi)

niekiedy mozna ja zmieniac ( dpi) np drukarka / scaner , niekiedy nie jak np monitor.

jesli masz monitor 60 dpi - to niezaleznie co tam jest zapisane w exifie i tak to niczego nie zmieni.

moze zdazyc sie ze w niektorych urzadzeniach wyjscia wczytywana jest ta nastawa z exifu - tego wykuczyc nie mozna , ale jest to mozliwe.
                            taka glupia nastawe moze ktos posiadac.

gdybys np zamowil odbitki 10*15 cm i drukarka wczytala z exif 180 dpi - to z taka rozdzielczoscia wzgledna by to wydrukowala i wielkosci 10*15 cm - mozna sobie wyliczyc z ilu dot skladalby sie obraz.

laboratoria maja zawsze ( ale zawsze moze byc wyjatek na jakiejs np prywaqtnej drukarce ) nastawiona jakas rozdzielczosc standardowa najczescej 300 -400 dpi i nie wczytuja danych z exif.
                            w praktyce nie ma to wiec znaczenia , ale teoretycznie mogloby wystapic u kogos wczytanie tych danych z exif - to tylko podaje na zasadzie informacji.

w praktyce takiej kombinacji chyba nie spotkasz.

Komentarz

• roshuu
                              Pełne uzależnienie
                              • 2008
                              • 1107

Zamieszczone przez Wyspa Bahama
                              tak olej , ale nie calkiem do konca - tylko na zasadzie wiedzy marginalnej.

dpi to fizyczna rozdzielczosc wzgledna urzadzenia wyjscia /wyjscia ( nie ma nic wspolnego z rozdzielczoscia wzgledna pliku gdyz taka nie istnieje to abstrakt wyrazany w ppi)

niekiedy mozna ja zmieniac ( dpi) np drukarka / scaner , niekiedy nie jak np monitor.

jesli masz monitor 60 dpi - to niezaleznie co tam jest zapisane w exifie i tak to niczego nie zmieni.

moze zdazyc sie ze w niektorych urzadzeniach wyjscia wczytywana jest ta nastawa z exifu - tego wykuczyc nie mozna , ale jest to mozliwe.
                              taka glupia nastawe moze ktos posiadac.

gdybys np zamowil odbitki 10*15 cm i drukarka wczytala z exif 180 dpi - to z taka rozdzielczoscia wzgledna by to wydrukowala i wielkosci 10*15 cm - mozna sobie wyliczyc z ilu dot skladalby sie obraz.

laboratoria maja zawsze ( ale zawsze moze byc wyjatek na jakiejs np prywaqtnej drukarce ) nastawiona jakas rozdzielczosc standardowa najczescej 300 -400 dpi i nie wczytuja danych z exif.
                              w praktyce nie ma to wiec znaczenia , ale teoretycznie mogloby wystapic u kogos wczytanie tych danych z exif - to tylko podaje na zasadzie informacji.

w praktyce takiej kombinacji chyba nie spotkasz.
                              Tak jak myslalem - spokojnie moge wywolac jpg do 75dpi albo jesli wymaga tego drukarnia do 300 (jak dostane spec). Natomiast do mojej drukarki domowej i tak wiecej niz 75 nie trzeba

Komentarz

Pracuję...