Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Gość: Jeśli coś działa - nie ruszaj. Jeśli nie działa - udawaj, że tak miało być.
Tak jak myslalem - spokojnie moge wywolac jpg do 75dpi albo jesli wymaga tego drukarnia do 300 (jak dostane spec). Natomiast do mojej drukarki domowej i tak wiecej niz 75 nie trzeba
Nie - dalej nie rozumiesz - jak ten jpg dostaniesz to on nie ma żadnego dpi (mimo że ma jakąś tam bezsensowną wartość gdzieś zapisaną) - ma swój rozmiar w pikselach. Teraz przykładowo chcąc go naświetlić na małym formacie będzie miał rozdzielczość 1000 dpi a na billboardzie 10 dpi będąc dokładnie tym samym jpgiem...
To co jest zapisane w pliku jest bez znaczenia - laboratoria nie mają nic ustawione tak pisze kolega powyżej, tylko rozdzielczość wynika z fizycznej budowy naświetlarki / drukarki (w uproszczeniu) i żadna drukarka nie mająca natywnej rozdzielczości 180 dpi z taką rozdzielczością nie wydrukuje, nawet jak sobie ją wczyta...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Weź użyj kalkulatora i policz ile będzie miał plik 3000x2000 pikseli (czyli 6 mpix) dpi na różnych formatach np. 10x15 cm, 20x30cm czy 40x60 cm - dpi to punkty na cal czyli te 3000 pikseli podziel przez długość boku w calach - wyjdzie różne dla różnych formatów...
Tak więc to co sobie wpiszesz jest bez znaczenia - bo dpi zależy tylko od rozmiaru pliku w pikselach i rozmiaru odbitki a nie od tego co wpiszesz. Nie wiem jak to lepiej wytłumaczyć...
Ostatnio edytowany przez Krzychu; 475.
Powód: Automerged Doublepost
Oj trochę mam wrażenie zamieszałeś (nie twierdzę, że to nie prawda ), ale można prościej
Rozróżnijmy 2 rzeczy:
1. Wielkość zdjęcia na komputerze
2. Wielkość i jakość! zdjęcia na papierze
ad1. Na komputerze używasz rozdzielczości w pikselach szerokość na wysokość - 1600x1200 np.
ad2. Do druku potrzebujesz znać dwie rzeczy - rozmiar zdjęcia i DPI (czyli ogólnie mówiąc jego jakość-szczegółowość)
Powinieneś wiedzieć jaką jakość wydruku ma Twój LAB. Załóżmy, że 300dpi - więc chcąc wydrukować zdjęcie 15x10 nie interesuje Cię jaką ono ma rozdzielczość na komputerze. Interesuje Cię DPI i rozmiar w centymetrach. Te 2 parametry dopiero dają pełną informację. Oczywiście 15x10 300DPI ma inną rozdzielczość na monitorze niż 15x10 200 DPI, ale nie bawmy się w przeliczanie, bo to robi za nas program.
Mam nadzieję, że jasno napisałem
Pozdrawiam
ad2. Do druku potrzebujesz znać dwie rzeczy - rozmiar zdjęcia i DPI (czyli ogólnie mówiąc jego jakość-szczegółowość)
Bez sensu zupełnie - dopóki nie zaczniesz zdjęcia resamplować (czyli zmieniać jego rozmiaru w pikselach), dpi jest wartością wynikową rozmiaru w pikselach i rozmiaru "papieru". Z operowania pojęciem dpi powstają później takie bezsensowne wątki jak ten...
Podejście takie jak wyżej powoduje że nie ma się kontroli nad resamplingiem (inaczej skalujesz w górę, inaczej w dół)...
Zakładam, że masz zdjęcie na komputerze większe niż potrzebujesz, więc zwykle jest to zmniejszenie rozmiaru - nie powoduje to strat jakości!
Nie wiem co jest bez sensu zupełnie wg Ciebie.
Sama wartość DPI nie jest pełną informacją!
Jaką to niby masz kontrolę nad resamplingiem ? Nie bardzo pojmuję Twoją teorię Krzychu.
Sprawa natomiast jest banalna. Specjalnie nie wgłębiałem się we zbędne szczegóły, w poprzednim poście. Myślę jednak, że był zrozumiały
Pozdrawiam
Tak jak napisałem - zwykle jest to zmniejszenie rozmiaru.
Nie mam zamiaru się z Tobą przegadywać. To, że Ty robisz takie odbitki nie znaczy, że każdy musi i śmiem twierdzić, że przynajmniej 95% wszystkich odbitek jakie ludzie robią jest mniejsza niż rozdzielczość zdjęcia prosto z puchy. Tyle.
A w sumie i tak dostawali od Ciebie taki sam plik, ale spoko, przestawiaj sobie to DPI jak sobie chcesz
Mnie ciekawi tylko jakie urządzenia czytają EXIFa i potrzebują informacji i DPI?
mi to w sumie wszystko jedno ale kiedys wysylalem do druku obrazek 40x60 i musial miec 300dpi. Jak puscilem im 180 z biego to kazali przeslac obowiazkowo 300dpi. O i tyle
DPI sluzy ci tylko po to, ze w PS gdy wpiszesz np 300dpi (z takim dpi drukuja zdejcia w labie) to otwierajac image size masz na wstepie maksymalne rozmiary zdjecia jakie mozesz druknac z tego konkretnego pliku przy maksymalnej jakosci labu.
1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX, Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II
mi to w sumie wszystko jedno ale kiedys wysylalem do druku obrazek 40x60 i musial miec 300dpi. Jak puscilem im 180 z biego to kazali przeslac obowiazkowo 300dpi. O i tyle
tylko ze 30D przy maksymalnej rozdzielczosci robi zdjecia w formacie ok.30x20/300dpi, wiec co najwyzej mozesz przeskalowac zdjecie do 60x40/300dpi... taki zoom cyfrowy
tylko ze 30D przy maksymalnej rozdzielczosci robi zdjecia w formacie ok.30x20/300dpi, wiec co najwyzej mozesz przeskalowac zdjecie do 60x40/300dpi... taki zoom cyfrowy
Wtedy to nie bylo 30D. Zdjecie kazali przygtowac w skali 1:2.
Komentarz