X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Hellfire
    Początki nałogu
    • 2006
    • 414

Aparat dla debila

Takich tematów było miliony zapewne, ale założę kolejny. Muszę kupić ciotce małpkę, ale w tym temacie kompletnie nie jestem na czasie. Wymagania jakie stawiam to tryb full auto (bo inny nigdy użyty nie będzie), duży wyświetlacz (bo ciotka z wujkiem już pierwszej młodości nie są i muszą dobrze widzieć swoje cudowne kadry), w miarę mały i poręczny, cena absolutnie nie przekraczająca 600zł (i bez propozycji typu dołóż 100zł i ten model będzie idealny po proszę). Ze swojej strony dodam, że liczba megapikseli, krotność zooma i firma mnie nie interesują. Pomoże ktoś?
  • rostek andrzej
    Bywalec
    • 2008
    • 218

Jeżeli aparat bez żadnych bajerów i prosty i budowa cepa, to przecież w pierwszym lepszym sklepie coś wybierzesz i każdy za tą kwotę będzie ok.

Trochę przesadziłeś z tytułem wątku nie sądzisz?

Komentarz

• Hellfire
      Początki nałogu
      • 2006
      • 414

Tytuł wątku przyciągnie uwagę. "Aparat dla cioci" nie brzmi tak dobrze Jak admin uzna, że przegiąłem to sam zmieni, a ja dostanę bana. Pierwszego lepszego nie chcę kupować, bo kilkoma kompaktami się bawiłem i niestety z niektórych jakość zdjęć była na prawdę tragiczna. Zapomniałem w pierwszym poście napisać, żeby jako tako optycznie i "matrycowo" się aparacik wyrabiał. Szumy olać, bo przy tych wielkościach matrycy są one standardowo ogromne wszędzie, ale żeby całokształt jakoś w miarę przyzwoicie wyglądał.

Komentarz

• mxw
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 2315

Zamieszczone przez Hellfire
        kilkoma kompaktami się bawiłem i niestety z niektórych jakość zdjęć była na prawdę tragiczna.
        ha, czyli jednak nie tylko cena!

niedawno (na gwiazdkę) rozwiązywałem podobny problem i przy podobnych założeniach. jakość i 'wyrabialność' aparaciku została zawarta w dwóch parametrach: minimalna przysłona f/2.8 (lub lepsza, bo większość tanich ma 3.1, 3.7, 3.9 itd. czyli ciemno i wychodzi tragedia) i szeroki kąt 28mm (lub szerszy, bo tanie mają z reguły 35mm lub więcej).

i najtańszy z ww. parametrami okazał się Nikon (he he :wink Coolpix S570:

wtedy kosztował więcej, ale za to dziś jest już 'chwilowo niedostępny'. ale szukaj czegoś podobnego...

w każdym razie ten nikoś sprawuje się super, prezent sprawił wiele radości, a ostatnio usłyszałem od 'cioci': "to on też filmy kręci??? niemożliwe!"
        pozdro.,
        m.

Komentarz

• Cluer
          Bywalec
          • 2007
          • 192

kup jakiegoś sony.

Sony ma taki marketing, ze nawet jak zdjęcie wyjdzie totalnie do d.... to klient i tak zawsze będzie obwiniał wszystko dookoła a nie swój super aparat.
          Przecież to SONY

Stwierdzona na podstawie doświadczeń sprzedawcy w FJ.
          Teraz kazdy buc z kasa kupuje lustrzankę i w większości przypadków jest to wlaśnie alfa
          40D + BG-E2N + 16-35 + 50 + 85 + 70-200

Komentarz

• igor58
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 1861

Cluer,
            z tym bucem przesadziłeś...
            Focę Canonem, ale nie uważam użytkowników Sony za buców.

Komentarz

• BRS
              Bywalec
              • 2009
              • 116

tez uwazam to za zbyt ostre okreslenie... niestety takie czasy
              ze teraz kazdy jest fotografem bo kazdy moze sobie kupic lustro
              bo kosztuja tyle co hybrydy 3-4lata temu.....

a co do tematu:
              ostatnio mialem w rekach cos takiego

i prawde mowiac pozytywnie bylem zaskoczony...myslalem ze jest zdrozszy a tu cena jak widze niewygorowna
              Zapraszam do oddania glosu na najlepsze zdjecie 2012 roku, bo kilka jest ciekawych
              http://www.canon-board.info/konkursy...oll-596-a.html

Komentarz

• Vitez
                zło konieczne
                • 2004
                • 19804

Zamieszczone przez Hellfire
                Tytuł wątku przyciągnie uwagę. "Aparat dla cioci" nie brzmi tak dobrze Jak admin uzna, że przegiąłem to sam zmieni, a ja dostanę bana.
                Podaj nr tel do cioci. Spytamy się jej, czy uważa że przegiąłeś nazywając ją debilem i to w temacie wątku... .
                Wg mnie powinno być Ci co najmniej głupio, ale nie wnikam jakie tam stosunki rodzinne między wami pasują i jak lubicie siebie nazywać.

Komentarz

• Hellfire
                  Początki nałogu
                  • 2006
                  • 414

Debilem fotograficznym jest na pewno, więc myślę, że przegięcia nie ma wielkiego. A tytuł tematu sugeruje, że aparat ma być dla osoby kompletnie nie znającej się na robieniu zdjęć i nie jest personalnie do nikogo skierowany A co do aparatów to ostatnio kumpel dał mi swojego głuptoka, żeby zgrać z niego zdjęcia i wydrukować w labie. Jak obrabiałem to myślałem, że ten kompletny brak jakości jest spowodowany jego zerowym pojęciem o fotografowaniu. Dlatego też zrobiłem zdjęcia samemu (a fotografuję zawodowo, więc coś tam umiem) i... wyszło to samo. Moja komórka robi lepsze foty. Jakiś Panasonic to był i to wcale nie z tej najniższej półki cenowej.

Komentarz

• Vitez
                    zło konieczne
                    • 2004
                    • 19804

Mnie tam uczono że "debil" to określenie poziomu inteligencji a nie umiejętności obsługi... no ale ja to truskawki cukrem...

Amator, dyletant, ignorant, laik, profan, zielony - troszkę ładniej brzmią.

Komentarz

• psychol
                      Dopiero zaczyna
                      • 2010
                      • 19

canon a2000 is
                      - zoom - jest :-D
                      - wyświetlacz 3'' - jest :-D
                      - "stabilizacja" - jest :-D

cyt. " tryb Łatwy umożliwiający niezwykle prostą obsługę typu „wyceluj i fotografuj” "

Temat jak najbardziej pasuje

Komentarz

• Hellfire
                        Początki nałogu
                        • 2006
                        • 414

Wreszcie jakiś post na temat Fajny ten Canon. Czyli póki co to typ numer jeden (bo więcej nie ma).

Komentarz

• Katarzyna_P.

A może Samsung WB 500 , szeroki kąt , 10x zoom i filmy HD.
                          W necie można znaleźć za przystępną cenę.

Komentarz

• Hellfire
                            Początki nałogu
                            • 2006
                            • 414

Typ numer dwa. Bardziej mi się podoba od Canona ten Samsung. Do tego te fikuśne funkcje: Perfect Portrait, Frame Guide. Cuda. Niedługo będzie funkcja "zostaw aparat w domu - on i tak zrobi zdjęcia"

Komentarz

• Pirx
                              Początki nałogu
                              • 2006
                              • 485

Hyperzoomy (10x, 12x itp.) sobie daruj. Są do doopy.
                              Pozdrawiam,
                              Pirx

Komentarz

Pracuję...