Takich tematów było miliony zapewne, ale założę kolejny. Muszę kupić ciotce małpkę, ale w tym temacie kompletnie nie jestem na czasie. Wymagania jakie stawiam to tryb full auto (bo inny nigdy użyty nie będzie), duży wyświetlacz (bo ciotka z wujkiem już pierwszej młodości nie są i muszą dobrze widzieć swoje cudowne kadry), w miarę mały i poręczny, cena absolutnie nie przekraczająca 600zł (i bez propozycji typu dołóż 100zł i ten model będzie idealny po proszę). Ze swojej strony dodam, że liczba megapikseli, krotność zooma i firma mnie nie interesują. Pomoże ktoś?
X
-
Tagi: Brak
-
Jeżeli aparat bez żadnych bajerów i prosty i budowa cepa, to przecież w pierwszym lepszym sklepie coś wybierzesz i każdy za tą kwotę będzie ok.
Trochę przesadziłeś z tytułem wątku nie sądzisz?
-
Tytuł wątku przyciągnie uwagę. "Aparat dla cioci" nie brzmi tak dobrze
Jak admin uzna, że przegiąłem to sam zmieni, a ja dostanę bana. Pierwszego lepszego nie chcę kupować, bo kilkoma kompaktami się bawiłem i niestety z niektórych jakość zdjęć była na prawdę tragiczna. Zapomniałem w pierwszym poście napisać, żeby jako tako optycznie i "matrycowo" się aparacik wyrabiał. Szumy olać, bo przy tych wielkościach matrycy są one standardowo ogromne wszędzie, ale żeby całokształt jakoś w miarę przyzwoicie wyglądał.
Komentarz
-
ha, czyli jednak nie tylko cena!
niedawno (na gwiazdkę) rozwiązywałem podobny problem i przy podobnych założeniach. jakość i 'wyrabialność' aparaciku została zawarta w dwóch parametrach: minimalna przysłona f/2.8 (lub lepsza, bo większość tanich ma 3.1, 3.7, 3.9 itd. czyli ciemno i wychodzi tragedia) i szeroki kąt 28mm (lub szerszy, bo tanie mają z reguły 35mm lub więcej).
i najtańszy z ww. parametrami okazał się Nikon (he he :wink
Coolpix S570:
wtedy kosztował więcej, ale za to dziś jest już 'chwilowo niedostępny'. ale szukaj czegoś podobnego...
w każdym razie ten nikoś sprawuje się super, prezent sprawił wiele radości, a ostatnio usłyszałem od 'cioci': "to on też filmy kręci??? niemożliwe!"
pozdro.,
m.
Sony ma taki marketing, ze nawet jak zdjęcie wyjdzie totalnie do d.... to klient i tak zawsze będzie obwiniał wszystko dookoła a nie swój super aparat.
Przecież to SONY

Stwierdzona na podstawie doświadczeń sprzedawcy w FJ.
Teraz kazdy buc z kasa kupuje lustrzankę i w większości przypadków jest to wlaśnie alfa40D + BG-E2N + 16-35 + 50 + 85 + 70-200Komentarz
-
Komentarz
-
tez uwazam to za zbyt ostre okreslenie... niestety takie czasy
ze teraz kazdy jest fotografem bo kazdy moze sobie kupic lustro
bo kosztuja tyle co hybrydy 3-4lata temu.....
a co do tematu:
ostatnio mialem w rekach cos takiego
i prawde mowiac pozytywnie bylem zaskoczony...myslalem ze jest zdrozszy a tu cena jak widze niewygorownaZapraszam do oddania glosu na najlepsze zdjecie 2012 roku, bo kilka jest ciekawych
http://www.canon-board.info/konkursy...oll-596-a.htmlKomentarz
-
Podaj nr tel do cioci. Spytamy się jej, czy uważa że przegiąłeś nazywając ją debilem i to w temacie wątku...
.
Wg mnie powinno być Ci co najmniej głupio, ale nie wnikam jakie tam stosunki rodzinne między wami pasują i jak lubicie siebie nazywać.Komentarz
-
Debilem fotograficznym jest na pewno, więc myślę, że przegięcia nie ma wielkiego. A tytuł tematu sugeruje, że aparat ma być dla osoby kompletnie nie znającej się na robieniu zdjęć i nie jest personalnie do nikogo skierowany
A co do aparatów to ostatnio kumpel dał mi swojego głuptoka, żeby zgrać z niego zdjęcia i wydrukować w labie. Jak obrabiałem to myślałem, że ten kompletny brak jakości jest spowodowany jego zerowym pojęciem o fotografowaniu. Dlatego też zrobiłem zdjęcia samemu (a fotografuję zawodowo, więc coś tam umiem) i... wyszło to samo. Moja komórka robi lepsze foty. Jakiś Panasonic to był i to wcale nie z tej najniższej półki cenowej.
Komentarz
-
Mnie tam uczono że "debil" to określenie poziomu inteligencji a nie umiejętności obsługi... no ale ja to truskawki cukrem...
Amator, dyletant, ignorant, laik, profan, zielony - troszkę ładniej brzmią.Komentarz
-
canon a2000 is
- zoom - jest :-D
- wyświetlacz 3'' - jest :-D
- "stabilizacja" - jest :-D
cyt. " tryb Łatwy umożliwiający niezwykle prostą obsługę typu „wyceluj i fotografuj” "
Temat jak najbardziej pasuje
Komentarz
-
Wreszcie jakiś post na temat
Fajny ten Canon. Czyli póki co to typ numer jeden (bo więcej nie ma).
Komentarz
-
A może Samsung WB 500 , szeroki kąt , 10x zoom i filmy HD.
W necie można znaleźć za przystępną cenę.Komentarz
-
Typ numer dwa. Bardziej mi się podoba od Canona ten Samsung. Do tego te fikuśne funkcje: Perfect Portrait, Frame Guide. Cuda. Niedługo będzie funkcja "zostaw aparat w domu - on i tak zrobi zdjęcia"
Komentarz
-
Komentarz