X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Mietek2141
    Dopiero zaczyna
    • 2008
    • 44

Co po 350d?

Witam
    Od ponad roku jestem użytkownikiem 350d. Kupiłem go z myślą o nauce focenia lustrem. W torbie oprócz body mam jeszcze 18-55 IS; 50 1,8; Sigma 70-300 APO. Czytając to forum coraz bardziej zaczynam przekonywać się dodatkowo do zakupu Tamrona 17-50 kwestia tylko z czy bez stabilizacji?
    Głównym obiektem zdjęć jest obecnie mój roczny (bardzo ruchliwy) syn, oraz standardowo plenerki z rodzinnych wyjazdów i zdjęcia z imprez rodzinnych.
    Niestety główną bolączką tego zestawu jest masa zdjęć z nietrafioną ostrością- może ja coś nie tak robię chociaż przy foceniu małpkami Canon A610, Fuji s6500 nigdy nie miałem aż tylu niecelnych fotek.
    Czy autofocus w 350d jest aż tak mylny/zawodny?
    Jestem już praktycznie zdecydowany na zmianę puszki i tu pojawia się problem- 550d czy 50d, są w bardzo zbliżonych cenach?
    Canon 550D + 18-55mm f/3,5-5,6 IS (padnięty) + 50mm f/1.8 + 55-250mm f/4-5.6 IS + Tamron SP 17-50 mm F2.8 XR VC Di II +dobre chęci
  • gavin
    Pełne uzależnienie
    • 2010
    • 1339

stabilizacja ruchu nie zatrzyma, ja bym kupił lampę błyskową

Komentarz

• roshuu
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 1107

Ja mialem 350D przez 2 lata z Tamronem 17-50 i nie pamietam zebym mial problemy z ostroscia. Moze wieczorem czasem cos sie dzialo, ale w dzien? NIC!
      Do ruchliwego dziecka to jasna stalka np. 1.8 i seria.
      6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4

Komentarz

• pawciolbn
        Uzależniony
        • 2010
        • 653

jeśli chcesz zmieniać puszkę, to zdecydowanie 50D jeśli chcesz większą puszkę, albo 500D jeśli mniejszą.. chociaż to nie jedyne różnice.. IMHO w tym przypadku (imprezy domowe, ruchliwe dziecko itp.) na stabilizację nie ma co się wypłacać, lepiej kupić bez stabilizacji i dokupić lampeczkę, np. 430EXII, co pozwoli nie tylko nie poruszyć zdjęć, ale i "zamrozić" dzieciaczka.

co innego jakbyś miał po imprezie problem z utrzymaniem puszki.. to statywik

.
        5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...

Komentarz

• roshuu
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 1107

50D ma chyba lepszy AF niz 500D.

Komentarz

• pawciolbn
            Uzależniony
            • 2010
            • 653

Zamieszczone przez pawciolbn
            .. chociaż to nie jedyne różnice...
            Zamieszczone przez roshuu
            50D ma chyba lepszy AF niz 500D.
            :rolleyes:
            5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...

Komentarz

• Mietek2141
              Dopiero zaczyna
              • 2008
              • 44

No właśnie chodzi mi głównie o jakość autofocusa w tych 2 puszkach. Zakup Tamrona jest już praktycznie przesądzony
              Canon 550D + 18-55mm f/3,5-5,6 IS (padnięty) + 50mm f/1.8 + 55-250mm f/4-5.6 IS + Tamron SP 17-50 mm F2.8 XR VC Di II +dobre chęci

Komentarz

• krzychoo
                Początki nałogu
                • 2007
                • 349

550d możesz rejestrować filmy w rozdzielczości fullHd - to jest moim zdaniem duży argument kiedy głównym modelem jest Twoje dziecko.
                Fotografia dzikiej przyrody GALERIA CB

Komentarz

• kami74
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 1492

Trzycyfrówke na trzycyfrówke IMVHO nie ma sensu . Jak upgrade to upgrade. Również posiadam 350 D od już jakichś 4 lat i albo on wczesniej zdechnie albo ja uzbieram na 5-tke. Podejrzewam niestety ze on pierwej padnie...
                  5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
                  MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA

później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..

Komentarz

• pawciolbn
                    Uzależniony
                    • 2010
                    • 653

Zamieszczone przez krzychoo
                    550d możesz rejestrować filmy w rozdzielczości fullHd - to jest moim zdaniem duży argument kiedy głównym modelem jest Twoje dziecko.
                    a mnie ten argument nie przekonuje.. nawet jakbym miał i całe przedszkole dzieci.. aparat to aparat.. marketingowa gonitwa za kręceniem filmów aparatem nie powinna zaślepiać przed docelowym tworzeniem aparatów.. równie dobrze można polecać kamerę Panasonica, która pstryka zdjęcia!!

.

Komentarz

• WiatruMistrz
                      Początki nałogu
                      • 2008
                      • 402

Z mojego doświadczenia wynika że czasy masz kolego za długie naświetlania, przy dzieciach trzeba mieć czasy jak przy tancerzach, ok 1/250sek. wgraj sobie soft hack i operuj iso 1600/3200, obiektyw 50/1,8 potrafi płatac figle zwlaszcza na pełnej dziurze, trzeba go domykac zeby miec jakość tak do f2,5.
                      Lampa z soft boxem mysle ze rozwiaze Twój problem.
                      A co do małpek to mają dużo większa głebię ostrości niż portretówka więc ciężej nimi chybić i mieć nieostrość np. twarzy czy oka która przekreśla fotkę.
                      Panasonic FZ1000 *** Canon G3X *** Canon 500D
                      Było:C350D|C20D|C50D/C5D/CPro1/G1X m2
                      http://rafalfoto.y0.pl

Komentarz

• Wyspa Bahama
                        Zablokowany
                        • 2010
                        • 196

Zamieszczone przez Mietek2141
                        Witam
                        Od ponad roku jestem użytkownikiem 350d. Kupiłem go z myślą o nauce .
                        Niestety główną bolączką tego zestawu jest masa zdjęć z nietrafioną ostrością- może ja coś nie tak robię chociaż przy foceniu małpkami Canon A610, Fuji s6500 nigdy nie miałem aż tylu niecelnych fotek.
                        Czy autofocus w 350d jest aż tak mylny/zawodny?
                        Jestem już praktycznie zdecydowany na zmianę puszki i tu pojawia się problem- 550d czy 50d, są w bardzo zbliżonych cenach?
                        stabilizacja zawsze sie przydaje , no chyba ze masz aparat na statywie to trzeba wylaczyc.
                        akurat tamron ma stosunkowo malo skuteczna stabilizacje , wiec akurat w tym modelu nie przynosi ona b. wiele ok 1 , moze przy odrobinie szczescia max 2 ev.

jesli chcesz zmienic aparat to co najmniej na c50d - zasadniczo problemy z ostroscia przestana byc dokuczliwe , uzysk zdjec ostrych bedzie zdecydowanie wiekszy , ale i tak nieco mniejszy niz w hybrydach lub malpkach.

tamron 17-50 bez IS jest obiektywem b. dobrym , lekkim i nie drogim

ze stabilizacja optycznie ponoc minimalnie optycznie lepszy , ale wiekszy i ciezszy oraz troche drozszy.
                        jesli robisz czesto zdjecia w warunkach deficytu swiatla np wycieczka , spacer i nie masz statywu to stabilizacja sie przyda.

Jesli juz decydujesz sie na ten model to bralbym ze stabilizacja - nigdy nie przewidzisz kiedy sie przyda.

Dziecko wyrosnie , zamieni sie kiedys w leniwego podrostka , a obiektyw zostanie ;-)

moim zdaniem zawsze warto dolozyc do stabilizacji , wylaczyc zawsze mozna.

W aparacie i tak masz wbudowana lampe. z niewielkiej odleglosci zawsze scene mozesz " zamrozic". Nie ma zasady ze dla dziecka najlepsza jest stalka .
                        Stalka jest dobra dla kazdego innego motywu tak samo jak i dla dziecka.

Warto dolozyc do stabilizacji.

Komentarz

• Cluer
                          Bywalec
                          • 2007
                          • 192

stabilizacja to marketingowa sciema
                          Nie zaszkodzi jak jest, ale cudów bym się nie spodziewał. Najwyżej zrobisz lepsze zdjęcie przy 1/15sek.

Kup lampę !!
                          jasne 50mm to bardzo fajne szklo, ale w domu (gdy fotografujesz dziecko, albo na imprezie rodziinej) na cropie jest ciasne. No chyba, ze masz duuuży salon i naprawdę jest gdzie się cofnąć Zresztą po czorta Ci głebia ostrosci z przysłony 2,2 u cioci na imieniach ? Zeby ciocia była ostra a wuj Stefan juz nie Ja rozumiem zdjęcia "artystyczne" ale pamiątkowo-albumowe ?

Lampa daje duuuużo więcej możliwości.
                          Od zamrażania ruchu, przez doświetlanie cieni robiąc zdjęcia w słońcu, skończywszy na tym, ze kierując palnik w sufit możesz uzyskać idealnie i równo oświetlone pomieszczenie. Zero cieni na scianach

Jak założysz zewnętrzną lampe sam zauwazysz ze ta wbudowana to badziew
                          Kup - to bedą mądrze wydane pieniądze. Zresztą nie ja wymyśliłem, że jak jest dużo światla to nawet najpodlejszy KIT zrobi dobre zdjęcie
                          40D + BG-E2N + 16-35 + 50 + 85 + 70-200

Komentarz

• roshuu
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 1107

Zamieszczone przez Cluer
                            stabilizacja to marketingowa sciema
                            Nie zaszkodzi jak jest, ale cudów bym się nie spodziewał. Najwyżej zrobisz lepsze zdjęcie przy 1/15sek.
                            to akurat zaleta - przy tym czasie wpuscisz wiecej zastanego i masz szanse zrobic nieporuszone zdjecie.

Komentarz

• Cluer
                              Bywalec
                              • 2007
                              • 192

zgadza się

pytanie jak często - statystycznie korzysta się z tej funkcjonalnosci?
                              Ja mam po prostu negatywne doswiadczenia
                              24-105 IS i czasy poniżej 1/100 i.... niezaleznie czy była stabilizacja czy jej nie bylo - zdjęcia tak samo zbabulone. Jesli podparłem łokieć na czymkolwiek, różnica była kolosalna. Może ja alkoholik jestem i potrzebuje setki żeby się łapy nie trzęsły ?

Gdy chcę oddać klimat gotyckiego kościoła, albo półmroku w knajpce to rozumiem ale inaczej.... Po co stabilizacja robiąc zdjęcie biegającemu przedszkolakowi ?
                              szeroki kąt (najlepiej jasny) +lampa i jest git.
                              IS nigdy nie zaszkodzi, ale to nie jest panaceum na wszystko.
                              40D + BG-E2N + 16-35 + 50 + 85 + 70-200

Komentarz

Pracuję...