X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • roshuu
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 1107

1d markII vs 50D

Trafila mi sie okazja zakupu za 2900zl 1Dynki, ale mialem zamiar kupic nowe 50D.
    Jednak niezawodnosc jedynek jakos mnie zakrecila.. Co radzicie?
    6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4
  • michal_sokolowski
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1159

bierz jedynkę, ja miałem przez krótki czas co prawda, ale miałem 50d - powiem tak: suma sumarum byłem rozczarowany.
    to jednak jest aparat bardziej SEMI niż PRO, a jedynka to jedynka.
    wiem ,że w 1d mark II można rozsądnie w reportażu używać ISO 3200, w 50d masz też używalne ISO 3200 - więc właściwie remis.
    AF w 1d to wiadomo bajka, ergonomia, zapis na 2 karty !!!! - super sprawa w reportażu.

minusem jest LCD, może zapoluj na 1d mark II N ?

tak czy owak zenon nowak - ja jestem za jedynką.

aha, i myślę że plastyka 1d na plus, matryca sporo większa.... szkła może lepiej na tym chodzą ?
    moja fotografia ślubna oraz dziecięca i kobiet na CB - zapraszam!

Komentarz

• trzeszcz6
      Bywalec
      • 2008
      • 188

do czego będziesz używał aparatu? w sumie ja i tak bym wybrał 1d sam chce to zrobić po wakacjach. pzdr
      5d+5d mark II+ S35A+C 85 f/1.8 + C 20-35 f/3.5-4.5, C 70-210 3.5-4.5 580 ex II, YN 565 EX (czasem 17-40 L i 50 f/1.4), arsat 80/2.8 tilt

Komentarz

• roshuu
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 1107

W zasadzie sluby i takie tam prywatne zdjecia wiec nie reporterka. Aparat ma juz swoje lata - wiadomo. Przebie to 100 000 klapniec. W sumie musialbym zmienic szklarnie bo mam ef-sy..
        michal_sokolowski
        niestety nie zapoluje na N bo aparat sprzedaje moj znajomy wiec albo ta 1Dynka albo zadna :P

Komentarz

• pawciolbn
          Uzależniony
          • 2010
          • 653

jakiś czas temu ktoś tu 1DII-N sprzedawał i też się zastanawiałem.. (ostatecznie nowe 50D kupiłem).. sporo pozytywnych opinii potrafi człowiekiem zamieszać (podobnie jak i 5DII), ale racjonalnie..

kwestia przebiegu tej jeDynki, może i drugoplanowa rola, ale MZ istotna.. kwestia zastosowania - do czego to będzie.. no i.. hmm.. bierzesz nówkę - masz gwarancję. z używanym musisz się liczyć z kosztami napraw. to takie moje argumenty.

no i nie podepniesz tańszych EF-s'ów, ale to już kwestia trzecioplanowa.

.
          5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...

Komentarz

• michal_sokolowski
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 1159

zapytaj w wawie w serwisie ile kosztuje wymiana migawki.
            jeśli to pewny sprzedawca to bierz ten aparat, będziesz zadowolony.
            EF-S czas zmienić.... niedługo pełna klatka będzie po 3,5, 3 tys.... (już prawie jest).
            kup teraz 1d mark II a za rok, 2 kupisz za 3 tys. 5d - zobaczysz co to znaczy ładne zdjęcie, serio....
            z obiektywów masz 28 1.8 canona, 50 1.4... różnica w obrazku jest KOLOSALNA.
            moja fotografia ślubna oraz dziecięca i kobiet na CB - zapraszam!

Komentarz

• pawciolbn
              Uzależniony
              • 2010
              • 653

.

ot.. spóźniłem się z pytaniami

.
              5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...

Komentarz

• Parteq
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 1159

Jak śluby to chyba własnie reporterka?
                Czy zamierzasz go tylko na plener brać?

Swoją droga - jak spora roznica jest miedzy IIn a II?
                Nie wnikalem nigdy w jedynki, a tez się za v II rozgladam.

Portrety | Slubne | Facebook | Warsztaty

Komentarz

• roshuu
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 1107

Zamieszczone przez michal_sokolowski
                  zapytaj w wawie w serwisie ile kosztuje wymiana migawki.
                  jeśli to pewny sprzedawca to bierz ten aparat, będziesz zadowolony.
                  EF-S czas zmienić.... niedługo pełna klatka będzie po 3,5, 3 tys.... (już prawie jest).
                  kup teraz 1d mark II a za rok, 2 kupisz za 3 tys. 5d - zobaczysz co to znaczy ładne zdjęcie, serio....
                  z obiektywów masz 28 1.8 canona, 50 1.4... różnica w obrazku jest KOLOSALNA.
                  ponoc zywotnosc jest do 300 000 ale nie jestem pewny.
                  Sprzedaje wlasnie 50/1.4 ale chyba bede musial zatrzymac
                  Co do 28/1.8 to jak znajdziesz mi w dobrej cenie to kupie heheh Ciezko to szklo dostac, chociaz w zasadzie moge kupic nowe na fakture tylko wole jakos rynek wtorny..
                  !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                  Zamieszczone przez Parteq
                  Jak śluby to chyba własnie reporterka?
                  Czy zamierzasz go tylko na plener brać?

Swoją droga - jak spora roznica jest miedzy IIn a II?
                  Nie wnikalem nigdy w jedynki, a tez się za v II rozgladam.
                  no niby tak, ale w moim przekonaniu reporterka to latanie z aparatem codziennie i zarabianie na nim non-stop a jak sie trafi 1-2 sluby w miesiacu to bede bardzo szczesliwy. Suma sumarum body nie bedzie az tak ciagle wykorzystywane.
                  Ostatnio edytowany przez roshuu; 16959. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• Pikczer
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 2578

Jesli jedynki, to tylko ze sprawdzonych zrodel.

Komentarz

• Makudonarudo
                      Początki nałogu
                      • 2006
                      • 381

50d nie miałem , mam 1d mk 2 , ogólnie jestem bardzo zadowolony , (choć ostatnio mialem pewne drobne problemy ).

Af precyzyjny szybki i celny . nawet w gorszych warunkach . raz w ciemnicy podpiąłem do niego 50mm f1.8 i nawet radził sobie z nim całkiem nieźle .

Jedna z fajniejszych spraw to uszczelnienia .
                      Robiłem 30D podczas ulewy i nic mu nie było , to nawet nie jestem sobie w stanie wyobrazić jaki tajfun mógłby przezyć ten sprzęt .

Używam go halach ze stałkami i z efektów jestem zadowolony .
                      Tylko to jest dość ciężki klocek .
                      Akumulatory mało poręczne .
                      No i to co mnie najbardziej wkurza to klawiszologia .
                      Tam nie ma potwierdzania przyciskiem .
                      trzymasz guzik , kręcisz pokrętłem , i jak puścisz guzik to to jest "enter" . Jakoś nie mogę się przyzwyczaić mimo ze jedynkę już mam z pół roku .
                      !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                      aha , i dźwięk lustra / migawki jest dość głośny w tym modelu . I taki średnio przyjemny dla ucha (przynajmniej dla mnie )
                      Ostatnio edytowany przez Makudonarudo; 7773. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• roshuu
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 1107

ok dzieki za odpowiedzi - widze, ze ani jednego glosu na nowe 50d nie ma.
                        Dobra pobawie sie tym klocem i zdecyduje.

Komentarz

• _igi
                          Pełne uzależnienie
                          • 2008
                          • 2035

Miałem 40D, mam 1D mark IIN i 5DII.

W porównaniu do 40D, jedynka miażdży. Niemniej jednak, piątka ją przebija o dwie klasy.

Założyłem gdzieś tu temat o współpracy szkieł EF-S z tym aparatem, generalnie część obiektywów działa. Tyle, że bardziej "kundli", aparat dostaje kopa po podpięciu pełnoklatkowych szkieł. W tandemie z 17-40, czy 28/1,8 jest naprawdę fajnym aparatem. Jak najbardziej polecam, ale pamiętaj o jednym - ekran w nim to masakra. Mam wersję z niby lepszym ekranem, niemniej jednak, ocenić po nim ekspozycję to fikcja, ostrość foty, podobnie. Do tego dochodzą słabe baterie, nie ruszam się z domu bez zapasowej w torbie.

Uważaj też na ładowarki i baterie - to sprzęt ekstremalnie drogi w używaniu, bateria kosztuje koło 650 zł, ładowarka jeszcze więcej. Do tego dochodzi brak sensownego standardowego zoom-a, z 24-xx robi się coś dziwnego (brak szerokiego kąta), a 17-40, moim zdaniem najbardziej sensowny zoom do niego, jest jednak nieco przykrótki.

Pozdrawiam.

Ps. No i podstawowe akcesorium do tego aparatu - gruszka
                          5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Komentarz

• roshuu
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 1107

Zamieszczone przez _igi
                            Miałem 40D, mam 1D mark IIN i 5DII.

W porównaniu do 40D, jedynka miażdży. Niemniej jednak, piątka ją przebija o dwie klasy.

Założyłem gdzieś tu temat o współpracy szkieł EF-S z tym aparatem, generalnie część obiektywów działa. Tyle, że bardziej "kundli", aparat dostaje kopa po podpięciu pełnoklatkowych szkieł. W tandemie z 17-40, czy 28/1,8 jest naprawdę fajnym aparatem. Jak najbardziej polecam, ale pamiętaj o jednym - ekran w nim to masakra. Mam wersję z niby lepszym ekranem, niemniej jednak, ocenić po nim ekspozycję to fikcja, ostrość foty, podobnie. Do tego dochodzą słabe baterie, nie ruszam się z domu bez zapasowej w torbie.

Uważaj też na ładowarki i baterie - to sprzęt ekstremalnie drogi w używaniu, bateria kosztuje koło 650 zł, ładowarka jeszcze więcej. Do tego dochodzi brak sensownego standardowego zoom-a, z 24-xx robi się coś dziwnego (brak szerokiego kąta), a 17-40, moim zdaniem najbardziej sensowny zoom do niego, jest jednak nieco przykrótki.

Pozdrawiam.

Ps. No i podstawowe akcesorium do tego aparatu - gruszka
                            o zesz w m... az takie drogie?!
                            Swoja droga jak tam podpiac ef-s skoro nie ma bialej kropy na mocowaniu w body? 17-40 troche ciemnica ale faktycznie cos taniego i szerokiego to ciezko dostac..
                            btw. po co ta grucha? Tak leci do srodka?

Komentarz

• pawciolbn
                              Uzależniony
                              • 2010
                              • 653

Zamieszczone przez roshuu
                              ok dzieki za odpowiedzi - widze, ze ani jednego glosu na nowe 50d nie ma.
                              Dobra pobawie sie tym klocem i zdecyduje.
                              no jak to nie ma a to to niby co??

Zamieszczone przez pawciolbn
                              .. no i.. hmm.. bierzesz nówkę - masz gwarancję. z używanym musisz się liczyć z kosztami napraw. to takie moje argumenty.

no i nie podepniesz tańszych EF-s'ów, ale to już kwestia trzecioplanowa
                              dozbieraj na nowe 5DII

.

Komentarz

Pracuję...