X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • roshuu
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 1107

Zamieszczone przez pawciolbn
    no jak to nie ma a to to niby co??

dozbieraj na nowe 5DII

.
    fakt. Sory bracie
    6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4

Komentarz

• Makudonarudo
      Początki nałogu
      • 2006
      • 381

Zamieszczone przez _igi
      Do tego dochodzą słabe baterie, nie ruszam się z domu bez zapasowej w torbie.
      Zgadza się , ja mam 3 akumulatory w sumie . I zdjęcia robię z wyłączonym ekranem . Sesyjka mi zjada 1.5 do 2 akumulatorów .

Zamieszczone przez _igi
      Uważaj też na ładowarki i baterie - to sprzęt ekstremalnie drogi w używaniu, bateria kosztuje koło 650 zł, ładowarka jeszcze więcej.
      dodatkowo jest problem z ładowarką do tego modelu .
      Ja miałem sprowadzany ze stanów za 400 PLN (zamiennik) jako że nie było w zestawie .
      Na allegro czy sklepach po prostu brak , czy to oryginała czy zamiennika .
      (tzn oryginał pewnie jest za odpowiednią cenę )

Zamieszczone przez _igi
      Ps. No i podstawowe akcesorium do tego aparatu - gruszka
      Potwierdzam . Niedawno kupiłem
      !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
      Ale z aku to lekka przesada . Ja w sumie mam dwa zamienniki za poniżej 200 . nie pamiętam dokładnie .
      Ostatnio edytowany przez Makudonarudo; 7773. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• robgr85
        Pełne uzależnienie
        • 2007
        • 1719

Zamieszczone przez roshuu
        fakt. Sory bracie
        jakbyś się nie zdecydował na tą jedynkę to daj znać na pw. Sam się zapatruję, co prawda N'ki, ale jeśli udokumentowany przebieg tylko 100k to się na nią piszę.

Pozdr.
        Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Komentarz

• Greg S
          Bywalec
          • 2008
          • 188

Zamienniki NP-E3 kosztują około 100zł - dobry spokojnie wystarczy na ok 500 zdjęć - nie polecam zamienników firmy ActiveJet.
          Z tego co się orientuje Canon gwarantuje wymianę (za free) pierwszej migawki jeśli padła przed 200tys. klapnięc - oczywiście mówię o serii 1D.
          Pozdr.

Komentarz

• _igi
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 2035

o zesz w m... az takie drogie?!
            Swoja droga jak tam podpiac ef-s skoro nie ma bialej kropy na mocowaniu w body? 17-40 troche ciemnica ale faktycznie cos taniego i szerokiego to ciezko dostac..
            btw. po co ta grucha? Tak leci do srodka?
            niepełnoklatkowe "kundle" mają bagnet EF. I działają, jak np. Sigma 10-20 czy Sigma 30/1,4.
            Zamieszczone przez Greg S
            Zamienniki NP-E3 kosztują około 100zł - dobry spokojnie wystarczy na ok 500 zdjęć - nie polecam zamienników firmy ActiveJet.
            Z tego co się orientuje Canon gwarantuje wymianę (za free) pierwszej migawki jeśli padła przed 200tys. klapnięc - oczywiście mówię o serii 1D.
            Pozdr.
            Spoko, niemniej jednak zaczynam się bać zamienników, po przygodach z tymi do 5DmkII.
            Ostatnio edytowany przez _igi; 15112. Powód: Automerged Doublepost
            5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Komentarz

• robgr85
              Pełne uzależnienie
              • 2007
              • 1719

Zamieszczone przez _igi
              niepełnoklatkowe "kundle" mają bagnet EF. I działają, jak np. Sigma 10-20 czy Sigma 30/1,4.

Spoko, niemniej jednak zaczynam się bać zamienników, po przygodach z tymi do 5DmkII.
              było boom?
              Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Komentarz

• krisv740
                Bywalec
                • 2008
                • 195

do pracy z lampą zdecydowanie polecę 50d - to świetny aparat... (w tej klasie cenowej)

do reportażu,akcji,sportu 1dmkII sprawdzi się bardzo dobrze, podobnie jak w krajobrazie i portrecie..

baterie - bez przesady - od 90 do 130pln - co ważne można samemu zregenerować , stosując eneloop'y - koszt większy, ale trawałość będzie lepsza niż oryginału.
                iso 3200 - niestety imho tylko awaryjnie... (w 50d jak dla mnie także...)
                jeśli priorytetem jest af i pewność pracy - ja głosuje na 1d!
                jeśli praca z lampą, w ciemniejszych miejscach/pomieszczeniach wybrałbym 50d.
                (co prawda nie muszę wybierać bo mam tak 50d jak 1dmkII ).

migawka-trwałość - jak kolega przede mną napisał - ten model 200 tys i jeśli nie wytrzyma , to za frico wymiana ( och , żeby mi migawka padła..... )
                canon/yashica/nikon/minolta - i co z tego jak zdjęć nie umiem robić?

Komentarz

• Modzel
                  Początki nałogu
                  • 2007
                  • 364

A ja bym byl jednak za 50D. Jakby nie patrzec i jaka by nie byla magia 1D, 50D masz nowe. 1D mimo wszystko ma 100tys. klapniec. Jak kupowalem 50D rok temu tez myslalem nad 1D i 5D ale uzywkami. Ostatecznie doszedlem do wniosku, ze nowe to nowe. Mam gwarancje, mam swiety spokoj.
                  Ja bym sie zastanowil na twoim miejscu- co ma takiego 1D, co naprawde sie pryda a nie ma tego w nowym 50D?
                  Jestem za nowym 50D
                  "Palacze, którzy zdadzą sobie sprawę ze swoich nawyków, mogą je zmienić lub zastępować palenie inną aktywnością oralną."- The Merck Manual- podrecznik diagnostyki i terapii.
                  0D, 10-400 f0.0 StereoIS TurboUSM i inne takie...

Komentarz

• krisv740
                    Bywalec
                    • 2008
                    • 195

1dmkII ma niezaprzeczalną zaletę w postaci lepszego af!!!
                    jeszcze jedną zaletą jest mniejsza waga plików - mniej kart.

co do usterkowości i "niebezpieczeństwa używki" - włożyłbym to między bajki...
                    obydwie moje jedynki wróciły właśnie z serwisu z odczytania licznika i spr. funkcji i sprawności. werdykt - brak jakichkolwiek problemów stwierdzonych w aparatach.
                    żywotność jedynki jest poza tym nieproporcjonalna do trwałości 50d.

co mnie przekonuje do 1d już napisałem. co wolę w 50d też, a to że posiadam to tylko to potwierdza.....
                    canon/yashica/nikon/minolta - i co z tego jak zdjęć nie umiem robić?

Komentarz

• Makudonarudo
                      Początki nałogu
                      • 2006
                      • 381

Ile kosztuje taki "przegląd techniczny" ?
                      Bo ja mimo wszystko nie jestem pewny czy u mnie jest wszystko ok .
                      Nie jest źle ale było lepiej .
                      Ale boję się go oddawać do serwisu

Komentarz

• pawciolbn
                        Uzależniony
                        • 2010
                        • 653

Zamieszczone przez krisv740
                        1dmkII ma niezaprzeczalną zaletę w postaci lepszego af!!!
                        jeszcze jedną zaletą jest mniejsza waga plików - mniej kart.

co do usterkowości i "niebezpieczeństwa używki" - włożyłbym to między bajki...
                        obydwie moje jedynki wróciły właśnie z serwisu z odczytania licznika i spr. funkcji i sprawności. werdykt - brak jakichkolwiek problemów stwierdzonych w aparatach.
                        żywotność jedynki jest poza tym nieproporcjonalna do trwałości 50d.

co mnie przekonuje do 1d już napisałem. co wolę w 50d też, a to że posiadam to tylko to potwierdza.....
                        nie no bajki to to nie są, bo i nowy sprzęt może popaść w "ruinę" z dnia na dzień.. jak dbasz, tak masz i tyle.. oczywiście sprawdzony i pewny egzemplarz da większą satysfakcję niż nowy 50D.. mnie jednak przekonuje fakt cena/jakość/osobiste-oczekiwania i racjonalnie do tego podchodzę...

no i nie przesadzajmy z tym AF w 50D, w odniesieniu do jeDynki.. czy aż taka tragedia? bez dramatu!

.
                        5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...

Komentarz

• roshuu
                          Pełne uzależnienie
                          • 2008
                          • 1107

1d mark II ma juz swoje lata, 50d jest nowe.
                          Jakos nie chce mi sie wierzycz zeby byla tak kolosalna roznica w AF pomiedzy tymi modelami. Sam juz nie wiem, po postach o kosztach utrzymania tego sprzetu wole chyba 50d.
                          Dlaczego zastanowilem sie nad 1d, szczerze to po pierwsze primo - cena po znajomosci, po drugie AF, po trzecie primo ultimo bez sciemniania - szpan.
                          6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4

Komentarz

• pstrykijest
                            Dopiero zaczyna
                            • 2009
                            • 23

Gwarancja w 50d na migawke 100tys, w 1D 200tys. Jeżeli to 1d ma już pstryknięte 100tys to masz jeszcze tyle co w 50tce Jak najbardziej 1d nie zawiedziesz się, lecz bedziesz musiał ogarnąć klawiszologie...

Komentarz

• Makudonarudo
                              Początki nałogu
                              • 2006
                              • 381

50D owszem jest nowsze , ale to nie znaczy że ma lepszy AF.
                              Taka stety / niestety polityka firmy .

Mają technologie ale nie dadzą w korpusie xxD aby nie robić konkurencji właśnie dla jedynek .

Ile to modlitw było o 5D z AF 1d , a tu guzik .

Nie to żebym namawiał do 1D .
                              Mi akurat on pasuje . Choć chętnie bym się pobawił jeszcze piątką .

Jeszcze z wad to masz zooma krótszego o 0.3x (w porównaniu z 50D) oraz brak możliwości podpinania wszystkich dostępnych szkieł .

Komentarz

• sal
                                Pełne uzależnienie
                                • 2004
                                • 1071

Jakos nie chce mi sie wierzycz zeby byla tak kolosalna roznica w AF pomiedzy tymi modelami. .
                                Jak ktoś potrzebuje AF - to różnica jest i to spora.
                                Jak ktoś nie potrzebuje AF - to kwestia innych priorytetów.
                                50D nie ma zapisu na 2 karty, nie ma 8fps itd.
                                Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Komentarz

Pracuję...