X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Jeronimo
    Dopiero zaczyna
    • 2005
    • 39

10mm czy 20mm?

Mam dylemat chodzą mi po głowie dwa obiektywy
    - Sigma 10-20 mm f/4-5.6 EX DC HSM (wersja ciemniejsza ze względu na cenę)
    - Sigma 20 mm f/1.8 EX DG Aspherical RF

Chciałbym mieć coś uniwersalnego do krajobrazu i z możliwością fotografowania rodzinnej imprezy (czyli trochę szerszy kąt niż portretówka 50mm).

Posiadam w swojej szklarni teleobiektyw stalkę (nie szukam spacerówki - zooma!) oraz obiektyw typowo portretowy Canon EF 50 mm f/1.8 II (50'tka to trochę wąsko w domu). Jakoś bardziej przepadam za stałkami... za dobrą jakość.

Tak się zastanawiam jak wyglądają zdjęcia całych postaci z ogniskową 20mm. Pewnie przy 10mm to już trochę widać dystorsje i stawianie na brzegu kadru ludzi trochę może ich wygiąć. A jak wygląda sprawa z ogniskową 20mm?
    Przepraszam za lamerskie pytanie ale nie miałem styczności z taką małą ogniskową ;-) (zawszę ciągnęło mnie do tele no i pracowałem w innym systemie z innym cropem).
    Czy mógłby ktoś udostępnić zdjęcia całych postaci (ludzi) z takimi ogniskowymi. Mile widziane komentarze posiadaczy tych obiektywów.

Mam nadzieję że pomoże mi to wybrać jeden z tych obiektywów. Narazie mam dylemat czy super jasny z fajna GO czy też bardzo szeroki...

pozdrawiam
    Onanizm sprzętowy jest powodem niemocy twórczej...
  • sweetek
    Bywalec
    • 2009
    • 166

te obiektywy mają chyba trochę różne zastosowania.
    Mam sigmę 10-20 i ona się do wnętrz małych średnio nadaje, Do architektury jest super, kościoły, teatry, duże powierzchnie - statyw- długi czas...., Ten obiektyw nie bardzo nadaje się do focenia w domciu imprez rodzinnych.
    20/1,8 nie miałem, ale ten z kolei to właśnie wydaje się być bardziej do domku, małe wnętrza, krótki czas - wyższe ISO..
    tak mi się zdaje..
    pozdr.
    s.
    gg: 6096145

Komentarz

• poszukiwacz2006
      Uzależniony
      • 2007
      • 824

Tutaj masz ok. 27 tys zdjęć z canona 10-22 na róznych ogniskowych
      Flickr photos, groups, and tags related to the "CanonEFS1022mmf3545USM" Flickr tag.
      Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
      hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Komentarz

• Jeronimo
        Dopiero zaczyna
        • 2005
        • 39

thx za opinie!
        Może nie do końca sie dobrze wyraziłem z tym fotografowaniem imprez rodzinnych... chodzi raczej o jakieś sporadyczne fotki do "albumu rodzinnego" (a nie jakieś masowe fotografowanie typu ślub czy inne imprezy).

sweetek a już pomijając przesłonę (jasność obiektywów) to jak wygląda fotografowanie ludzi z ogniskową 20mm? (no wiesz dystorsja beczkowa, widać to mocno?)

Komentarz

• sweetek
          Bywalec
          • 2009
          • 166

parę razy mi się zdarzyło, nie jest to dobry pomysł, a przynajmniej nie z małej odległości. Wydaje mi się, że taka ogniskowa skraca perspektywę i ludzie dostają "niezdrowych" proporcji. Długie nosy to nie jest aż taki problem, gorzej bo krótkie/długie nogi, szerokie i długie ręce...
          Brak proporcji.
          Ale już z odległości paru metrów (5-7) daje radę, ale wtedy to nie wiem czy ma to sens...
          Ale ja jestem amatorem...
          10-20 to idealny obiektyw do architektury - według mnie..
          pozdr.
          s.
          gg: 6096145

Komentarz

• Jeronimo
            Dopiero zaczyna
            • 2005
            • 39

Zamieszczone przez poszukiwacz2006
            Tutaj masz ok. 27 tys zdjęć z canona 10-22 na róznych ogniskowych
            http://www.flickr.com/photos/tags/Ca...022mmf3545USM/
            nie o canona pytałem ale wlk thx. Wiem ze ta strona jest znana ale można zapomnieć ... dzięki za przypomnienie. Wpisałem sobie te sigmy które mnie interesują i wyskoczyło duuużo zdjęć. Nie wiem czy mi pomogły przy wyborze ale wiem jedno że nie można mieć wszystkiego w jednym

Zamieszczone przez sweetek
            parę razy mi się zdarzyło, nie jest to dobry pomysł, a przynajmniej nie z małej odległości.
            Obejrzałem sobie na flickr.com dużo fotek i sam nie wiem co myśleć. Bardziej chyba mnie korci ten jasny 20mm f/1.8 bo fajnie można artystycznie się pobawić z GO...
            Znalazłem m.in. taka fotke (uwaga golizna!) http://www.flickr.com/photos/rterborg/4745109111/ i najciekawszy jest podpis pod zdjęciem...

Komentarz

• retter
              Początki nałogu
              • 2007
              • 432

na cropie czy ff

Sigma 20 mm f/1.8 EX DG Aspherical RF na FF

tu masz kilka fajnych przerysowań 20mm

zalerzy czego wiecej bedziesz robił krajobrazu czy rodzinnych

ale skoro sporaczycznie rodzinne to zoom
              zobaczysz 20mm jak spodoba sie dokupisz 20/1.8

pozd.
              szukaczka http://maciejko.net/cbsearch/

FaanBW

Komentarz

• MatusP
                Początki nałogu
                • 2008
                • 442

jak dla mnie, to te obiektywy się doskonale uzupełniają - 10-20 jest szeroki, no i obejmuje fajny zakres, natomiast 20/1.8 jest mega jasny i napewno bije 10-20 na głowę jakością obrazu. Także wybór musisz podjąć biorąc pod uwagę zastosowanie. Krajobraz - 10-20. Portret i reportaż - 20/1.8.
                10mm to potężnie szeroki kąt, więc mo ludzi niekoniecznie (tzn. do naturalnych zdjęć ludzi, bo do kombinowania idealny). 20mm na cropie to bardzo fajna ogniskowa - właściwie do wszystkiego.
                BLOG

Komentarz

• siudym
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 2254

Zamieszczone przez Jeronimo
                  a już pomijając przesłonę (jasność obiektywów) to jak wygląda fotografowanie ludzi z ogniskową 20mm? (no wiesz dystorsja beczkowa, widać to mocno?)
                  Akurat S20/1.8 ma ladnie skorygowana dystorsje na FF, a na cropie to wogole super.

Kurde mam mase fotek z 20/1.8 ale nic do pokazania publicznie :/
                  Masz tu dwa jako-tako do oceny, jak ma byc do FF to polecam, jak to Cropa to hmm no nie wiem.

pelne klatki.
                  !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                  Jeszcze takie:

APSC to sobie trzeba wykadrowac 1.6x:
                  Ostatnio edytowany przez siudym; 7602. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• retter
                    Początki nałogu
                    • 2007
                    • 432

Zamieszczone przez siudym
                    APSC to sobie trzeba wykadrowac 1.6x:
                    ta fota jest genialna i to chyba własnie docelowe zastosowanie tego szkła

@siudym powiec mi jak w tym af chodzi bo to bez hms ?

FaanBW

Komentarz

• Jeronimo
                      Dopiero zaczyna
                      • 2005
                      • 39

nie mam ff, raczej pisząc o cropie myślałem o poprzednim systemie = Olympus 2x

oj dają mi do myślenia te fotki.... ;-) chyba będę celował w 20mm f/1.8 bo taką ogniskową też da się zrobić dobry krajobraz no a zalety jasnego szkła na tą chwile przeważają. Na dwa szkła mnie nie stać.

pozdrawiam

Komentarz

• Tomiblax
                        Dopiero zaczyna
                        • 2008
                        • 27

Ja mam sigmę 10-20, tyle że wersję f/3.5, jest bardzo fajna do krajobrazu no i to stałe światło pomaga w portrecie wewnątrz, ale tylko 'pomaga' bo moim zdaniem ten obiektyw jest bardziej do krajobrazu niż do pomieszczeń... Bardzo zniekształca na brzegach kadru, choć czasem daje to fajny efekt. Ale na Twoim miejscu zastanowił bym się czy bardziej zależy mi na portrecie czy na landszaftach. Jeśli portret to tylko jasna stałka, czyli sigma 20 1.8, ale wziął bym też pod uwagę sigmę 30mm 1.4 - na prawdę fajne szkiełko pod cropa no i to f/1.4... A jeśli landszaft to sigma 10-20. Pójdź do sklepu i zobacz sobie te ogniskowe - sam zobaczysz która najbardziej odpowiada Twoim potrzebom.
                        www.tomaszbartoszynski.pl - fotografia ślubna, czyli zdjęcia ślubne i nie tylko...

Komentarz

• retter
                          Początki nałogu
                          • 2007
                          • 432

moze tak
                          a masz statyw??

FaanBW

Komentarz

• siudym
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 2254

Nie ma HSM, jest wolny, ale trafia. Nie pamietam abym psioczyl cokolwiek na temat AF, wiadomo w biegu nie robie nim zdjec. A jesli nie przypominam sobie nic zlego w temacie AF, to znaczy jest ok A ja zazwyczaj pamietam dokladnie gdy cos jest problematyczne

Komentarz

• Jeronimo
                              Dopiero zaczyna
                              • 2005
                              • 39

na ta chwile przekonuje sie bardziej jednak do 20mm f/1.8 dlatego mam też pytanie do posiadaczy. Jak wygląda sprawa filtra UV, pomijając cene ;-) pewnie musi być slim?

Komentarz

Pracuję...