X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • koraf
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 1748

A czego się spodziewałeś od szkła za ponad 300 zł ?.

Komentarz

• Przemek_PC
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 2456

Kupując to szkło w 2005 roku liczyła się dla mnie tylko ostrość i jeszcze raz ostrość więc szkło za mniej niż 400zł spełniało moje (jedyne) kryterium. To co pokazałem ma na celu pokazać koledze który pytał o 50 1,8 że nie jest tak różowo, zdjęcia jak widać ostre ale to co w tle jest najzwyczajniej w świece beeee.

Komentarz

• m_o_b_y
        Pełne uzależnienie
        • 2007
        • 1095

Zamieszczone przez Matsunami
        Focus shift to trochę inna rzecz niż w tym co podałeś teraz... w tej recenzji mowa o słabej celności AF, a jak wiadomo AF nie jest mocną stroną Sigmy (swoją drogą po kalibracji nie mam problemów z trafianiem, choć robię głownie portrety, więc mam czas żeby dobrze wycelować). A focus shift to przesunięcia wad AF tzn, raz FF innym razem BF - w zależności np czy robimy zdjęcie bliskiego obiektu lub czegoś w oddali. Niech mnie ktoś skoryguje jeśli się mylę :wink:

"Though a higher percentage of the mis-focused shots were front-focused, a significant number were back-focused as well. Therefore, focus calibration is not going to help this lens".

Pozdrówka
        m_o_b_y
        --------------------------------------------------------

Komentarz

• arrow
          Uzależniony
          • 2009
          • 637

a robił ktoś z Was już ta kalibracje na przedmiotowej 50 - tce ?!
          Canon FF

Komentarz

• Kinski
            Początki nałogu
            • 2007
            • 273

[quote="allxages"]canon 50/1.4 ma najgorszy AF jaki w życiu miałem w jakimkolwiek szkle. przy dynamicznych ujeciach z malym swiatlem to przestałem zapinac to szklo calkiem[quote]
            W półmroku przy zastanym AF pozostawia wiele do życzenia, ale przy wspomaganiu AF przez lampę błyskową jest ok (ale jak porównam np. z 50 1.8 to odnoszę wrażenie, że na korzyść tej drugiej). Nietrafienia AF (C 50 1.4) są najbardziej irytujące, gdy światełka jest wystarczająco, a C zdarza się to nader często (czasem zgodnie z prawem Murphy'ego). Za często.

Co do aberracji to S i C mają porównywalne.

Bokeh to rzecz względna - jednemu się będzie podobał, innemu nie. S ma dość gładki i miękki.

Canon 70-200 F4L USM + Canon 50mm F1.8 II ?
            Sigma 50 F1.4 + Canon 430 EX II
            A po co lampa?
            Kto tam znów rusza prawą? Lewa! Lewa! Lewa!

Komentarz

• allxages
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 2549

[QUOTE=Kinski;864305]W półmroku przy zastanym AF pozostawia wiele do życzenia, ale przy wspomaganiu AF przez lampę błyskową jest ok/QUOTE]

to mam chodzić z lampą na body zeby AF działał w 50tce tak jak powinien? to nie tędy droga moim zdaniem

Komentarz

• Janusz Body
                Moderator
                • 2004
                • 5757

Zamieszczone przez allxages
                to mam chodzić z lampą na body zeby AF działał w 50tce tak jak powinien? to nie tędy droga moim zdaniem
                1Ds3 rozpieszcza. Na obiektywie 2.8 działa nawet z filtrem ND3.0 - 10 BL zmniejszającym światło 1000 razy (10EV) i to w sytuacjach kiedy przez wizjer już prawie nic nie widać. :-)

Janusz,
                Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• allxages
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 2549

Nie reklama 1Ds3 była celem mojej wypowiedzi, ale..
                  przyznam się szczerze, że AF w 1Ds3 jest czymś czego nie wyobrażałem sobie, że jest możliwe do osiągnięcia, a podobno w 1D4 AF jeszcze lepszy więc nie wiem, widzi już przez ściany?

Komentarz

• Rincon
                    Coś już napisał
                    • 2010
                    • 70

[QUOTE=Kinski;864305][quote="allxages"]canon 50/1.4 ma najgorszy AF jaki w życiu miałem w jakimkolwiek szkle. przy dynamicznych ujeciach z malym swiatlem to przestałem zapinac to szklo calkiem
                    W półmroku przy zastanym AF pozostawia wiele do życzenia, ale przy wspomaganiu AF przez lampę błyskową jest ok (ale jak porównam np. z 50 1.8 to odnoszę wrażenie, że na korzyść tej drugiej). Nietrafienia AF (C 50 1.4) są najbardziej irytujące, gdy światełka jest wystarczająco, a C zdarza się to nader często (czasem zgodnie z prawem Murphy'ego). Za często.

Bokeh to rzecz względna - jednemu się będzie podobał, innemu nie. S ma dość gładki i miękki.

A po co lampa?
                    Przydaje się.
                    Np. w fotografii zdjęć kościelnych itp.

A co do 50 1.8 Bokeh nie należy do najładniejszych, ale nie oczekuję rewelacji za 300 stówy.

Komentarz

• m_o_b_y
                      Pełne uzależnienie
                      • 2007
                      • 1095

[QUOTE=Kinski;864305][quote="allxages"]canon 50/1.4 ma najgorszy AF jaki w życiu miałem w jakimkolwiek szkle. przy dynamicznych ujeciach z malym swiatlem to przestałem zapinac to szklo calkiem

A po co lampa?

Nie wiadomo, co o tym szkle sądzić przy tak diametralnie różnych opiniach.
                      Wydaje się, że po prostu trzeba unikać dużych przysłon przy małej odległości od fotografowanego obiektu i przy słabym oświetleniu i wtedy to szkło pokazuje lwi pazur.
                      Posiadacze tej sigmy może to potwierdzą ?
                      Pozdrówka
                      m_o_b_y
                      --------------------------------------------------------

Komentarz

• arrow
                        Uzależniony
                        • 2009
                        • 637

Na sigmie pracuje na f/ 2 do f/2.8 i az tak bardzo nie mam ciężkiej pracy z tym szkłem jak opisują to niektórzy
                        Canon FF

Komentarz

• Rincon
                          Coś już napisał
                          • 2010
                          • 70

Nieźle można się pogubić. I nadal nie wiem co lepsze Sigma czy Canon ; )

Komentarz

• Matsunami
                            Bywalec
                            • 2005
                            • 106

Zdaniem Photozone, Sigma ma sporą dystorsję
                            to zależy od testu więc nie wiem jaka prawda, tutaj cytaty z 3 innych:
                            1. "tests of distortion found barrel distortion (0.21%) toward the middle of the Slight range, again marginally better than Canon (0.24%) or Nikon (0.22%)" ;
                            2. "The 50mm ƒ/1.4 is optimized nicely against distortion" ;
                            3. "Distortion on full frame measures as about 1% barrel, which will be just about noticeable in some shots; however again this is significantly better than either the Canon or Nikon equivalent."

"Though a higher percentage of the mis-focused shots were front-focused, a significant number were back-focused as well. Therefore, focus calibration is not going to help this lens".
                            Nie doczytałem tego W każdym razie nie mam tego problemu, albo mam za krótko szkło i jeszcze mnie nie dotknął. Kilka dni temu kupiłem tą S. i musiałem wprowadzić korektę na +15 żeby było ok, obiektyw miał tendencje ustawiania ostrości z przodu co podobno jest popularne w parze C.+S. Nie było przypadków FF i BF. Mogłem wysłać go na kalibracje, ale wczoraj wymieniłem na inny egzemplarz i nie mam zastrzeżeń, trafia gdzie chce.

Wydaje się, że po prostu trzeba unikać dużych przysłon przy małej odległości od fotografowanego obiektu i przy słabym oświetleniu i wtedy to szkło pokazuje lwi pazur.
                            Rzeczywiście przy słabym świetle i robieniu zdjęć z bliska AF się lubi gubić. Dlatego trzeba się wtedy trochę sprężyć, starać się nie ustawiać ostrość na szybko.
                            5D mark III, C.35/1.4L, S.85/1.4, S.14/2.8 // Oly XZ-1

Komentarz

• Strebor
                              Bywalec
                              • 2005
                              • 242

Zamieszczone przez Kinski
                              (ciach)... Kalibracja 10 dni, można wysłać przed kupnem aparat, a oni odeślą z obiektywem. (ciach)
                              Kalibracja 2 - 7 dni roboczych, ja wysłałem szkiełko w środę to dzisiaj raniutko do mnie wróciło, więc można przyjąć że bliżej 2 dni.
                              Jakieś body + jakieś słoiki + podstawka pod aparat + jakieś świecenie + Dużo chęci I brak czasu na focenie

Komentarz

• allxages
                                Pełne uzależnienie
                                • 2006
                                • 2549

Z ciekawości..kalibracja robiona przez Sigme jest idealna, tak?

bo rozumiem, że żytnia jak kalibruje coś to nie zawsze im sie to udaje...

Komentarz

Pracuję...