A czego się spodziewałeś od szkła za ponad 300 zł ?.
X
-
-
Kupując to szkło w 2005 roku liczyła się dla mnie tylko ostrość i jeszcze raz ostrość więc szkło za mniej niż 400zł spełniało moje (jedyne) kryterium. To co pokazałem ma na celu pokazać koledze który pytał o 50 1,8 że nie jest tak różowo, zdjęcia jak widać ostre ale to co w tle jest najzwyczajniej w świece beeee.Komentarz
-
Focus shift to trochę inna rzecz niż w tym co podałeś teraz... w tej recenzji mowa o słabej celności AF, a jak wiadomo AF nie jest mocną stroną Sigmy (swoją drogą po kalibracji nie mam problemów z trafianiem, choć robię głownie portrety, więc mam czas żeby dobrze wycelować). A focus shift to przesunięcia wad AF tzn, raz FF innym razem BF - w zależności np czy robimy zdjęcie bliskiego obiektu lub czegoś w oddali. Niech mnie ktoś skoryguje jeśli się mylę :wink:
"Though a higher percentage of the mis-focused shots were front-focused, a significant number were back-focused as well. Therefore, focus calibration is not going to help this lens".
Pozdrówkam_o_b_y
--------------------------------------------------------
Komentarz
-
-
[quote="allxages"]canon 50/1.4 ma najgorszy AF jaki w życiu miałem w jakimkolwiek szkle. przy dynamicznych ujeciach z malym swiatlem to przestałem zapinac to szklo calkiem[quote]
W półmroku przy zastanym AF pozostawia wiele do życzenia, ale przy wspomaganiu AF przez lampę błyskową jest ok (ale jak porównam np. z 50 1.8 to odnoszę wrażenie, że na korzyść tej drugiej). Nietrafienia AF (C 50 1.4) są najbardziej irytujące, gdy światełka jest wystarczająco, a C zdarza się to nader często (czasem zgodnie z prawem Murphy'ego). Za często.
Co do aberracji to S i C mają porównywalne.
Bokeh to rzecz względna - jednemu się będzie podobał, innemu nie. S ma dość gładki i miękki.
A po co lampa?Canon 70-200 F4L USM + Canon 50mm F1.8 II ?
Sigma 50 F1.4 + Canon 430 EX IIKto tam znów rusza prawą? Lewa! Lewa! Lewa!Komentarz
-
[QUOTE=Kinski;864305]W półmroku przy zastanym AF pozostawia wiele do życzenia, ale przy wspomaganiu AF przez lampę błyskową jest ok/QUOTE]
to mam chodzić z lampą na body zeby AF działał w 50tce tak jak powinien? to nie tędy droga moim zdaniem
Komentarz
-
1Ds3 rozpieszcza. Na obiektywie 2.8 działa nawet z filtrem ND3.0 - 10 BL zmniejszającym światło 1000 razy (10EV) i to w sytuacjach kiedy przez wizjer już prawie nic nie widać. :-)
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.Komentarz
-
Nie reklama 1Ds3 była celem mojej wypowiedzi, ale..
przyznam się szczerze, że AF w 1Ds3 jest czymś czego nie wyobrażałem sobie, że jest możliwe do osiągnięcia, a podobno w 1D4 AF jeszcze lepszy więc nie wiem, widzi już przez ściany?
Komentarz
-
[QUOTE=Kinski;864305][quote="allxages"]canon 50/1.4 ma najgorszy AF jaki w życiu miałem w jakimkolwiek szkle. przy dynamicznych ujeciach z malym swiatlem to przestałem zapinac to szklo calkiemPrzydaje się.W półmroku przy zastanym AF pozostawia wiele do życzenia, ale przy wspomaganiu AF przez lampę błyskową jest ok (ale jak porównam np. z 50 1.8 to odnoszę wrażenie, że na korzyść tej drugiej). Nietrafienia AF (C 50 1.4) są najbardziej irytujące, gdy światełka jest wystarczająco, a C zdarza się to nader często (czasem zgodnie z prawem Murphy'ego). Za często.
Bokeh to rzecz względna - jednemu się będzie podobał, innemu nie. S ma dość gładki i miękki.
A po co lampa?
Np. w fotografii zdjęć kościelnych itp.
A co do 50 1.8 Bokeh nie należy do najładniejszych, ale nie oczekuję rewelacji za 300 stówy.Komentarz
-
[QUOTE=Kinski;864305][quote="allxages"]canon 50/1.4 ma najgorszy AF jaki w życiu miałem w jakimkolwiek szkle. przy dynamicznych ujeciach z malym swiatlem to przestałem zapinac to szklo calkiemW półmroku przy zastanym AF pozostawia wiele do życzenia, ale przy wspomaganiu AF przez lampę błyskową jest ok (ale jak porównam np. z 50 1.8 to odnoszę wrażenie, że na korzyść tej drugiej). Nietrafienia AF (C 50 1.4) są najbardziej irytujące, gdy światełka jest wystarczająco, a C zdarza się to nader często (czasem zgodnie z prawem Murphy'ego). Za często.
A po co lampa?
Nie wiadomo, co o tym szkle sądzić przy tak diametralnie różnych opiniach.
Wydaje się, że po prostu trzeba unikać dużych przysłon przy małej odległości od fotografowanego obiektu i przy słabym oświetleniu i wtedy to szkło pokazuje lwi pazur.
Posiadacze tej sigmy może to potwierdzą ?
Pozdrówkam_o_b_y
--------------------------------------------------------
Komentarz
-
Na sigmie pracuje na f/ 2 do f/2.8 i az tak bardzo nie mam ciężkiej pracy z tym szkłem jak opisują to niektórzyCanon FFKomentarz
-
-
to zależy od testu więc nie wiem jaka prawda, tutaj cytaty z 3 innych:Zdaniem Photozone, Sigma ma sporą dystorsję
1. "tests of distortion found barrel distortion (0.21%) toward the middle of the Slight range, again marginally better than Canon (0.24%) or Nikon (0.22%)" ;
2. "The 50mm ƒ/1.4 is optimized nicely against distortion" ;
3. "Distortion on full frame measures as about 1% barrel, which will be just about noticeable in some shots; however again this is significantly better than either the Canon or Nikon equivalent."
Nie doczytałem tego"Though a higher percentage of the mis-focused shots were front-focused, a significant number were back-focused as well. Therefore, focus calibration is not going to help this lens".
W każdym razie nie mam tego problemu, albo mam za krótko szkło i jeszcze mnie nie dotknął. Kilka dni temu kupiłem tą S. i musiałem wprowadzić korektę na +15 żeby było ok, obiektyw miał tendencje ustawiania ostrości z przodu co podobno jest popularne w parze C.+S. Nie było przypadków FF i BF. Mogłem wysłać go na kalibracje, ale wczoraj wymieniłem na inny egzemplarz i nie mam zastrzeżeń, trafia gdzie chce.
Rzeczywiście przy słabym świetle i robieniu zdjęć z bliska AF się lubi gubić. Dlatego trzeba się wtedy trochę sprężyć, starać się nie ustawiać ostrość na szybko.Wydaje się, że po prostu trzeba unikać dużych przysłon przy małej odległości od fotografowanego obiektu i przy słabym oświetleniu i wtedy to szkło pokazuje lwi pazur.5D mark III, C.35/1.4L, S.85/1.4, S.14/2.8 // Oly XZ-1Komentarz
-
Jakieś body + jakieś słoiki + podstawka pod aparat + jakieś świecenie + Dużo chęci I brak czasu na focenie
Komentarz
-
Z ciekawości..kalibracja robiona przez Sigme jest idealna, tak?
bo rozumiem, że żytnia jak kalibruje coś to nie zawsze im sie to udaje...Komentarz
Komentarz