X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • duperel
    Bywalec
    • 2006
    • 127

Profesjonalne puszki

Witam,

wypowiedzcie się proszę w następującym temacie:

Jakie korpusy Canona są profesjonalne w świetle polityki firmy i w oczach profesjonalistów? Czy wszystkie jednocyfrowe puszki są uznawane za pro, czy poza naszym pięknym krajem gdzie reporterzy do niedawna pracowali na 20D, jako profesjonalne są postrzegane tylko jedynki.
    1DmkIV + 650D + 16-35 mkII + 24-70 mkI + 70-200 IS mkII (Zbieram na 24-70 mkII
  • MC_
    Pełne uzależnienie
    • 2009
    • 3444

Wszystkie 1D(s).
    5d(2) i 7D to taka trochę bieda-profi. Niestety.

Komentarz

• duperel
      Bywalec
      • 2006
      • 127

do kogo w takim razie jest adresowany 5D i 7D ?

Komentarz

• MC_
        Pełne uzależnienie
        • 2009
        • 3444

No właśnie dla takich bieda-profi. Albo bogatszych amatorów.

Komentarz

• szuler
          Uzależniony
          • 2007
          • 829

ale o co chodzi?
          A może masz tam jeszcze telefon bez drutu...? - Podróż za jeden uśmiech - 1971

Komentarz

• MC_
            Pełne uzależnienie
            • 2009
            • 3444

Może o podniesienie ego?

Komentarz

• duperel
              Bywalec
              • 2006
              • 127

Zdaniem mojego kolegi Canon sprzedaje 3 profesjonalne puchy:
              1D dla reporterów
              1Ds dla wymagających fotografów z kasą
              i 5D dla portrecistów

hehe
              !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
              Chodzi dokładnie o podniesienie ego...
              Kolega bardzo się obruszył jak powiedziałem, że 5D to nie jest profesjonalny aparat
              Ostatnio edytowany przez duperel; 6581. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• Kolaj
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 3293

Profesjonalne to jest coś, co służy do zarabiania pieniędzy. Równie dobrze może to być 300D. Ważne, żeby zdjęcia dobrze się sprzedawały. A na upartego, to można się trzymać np. tej tabelki, choć kompletnie nie wiem, jakie to ma znaczenie, co, kto i gdzie pozycjonuje:

Komentarz

• szuler
                  Uzależniony
                  • 2007
                  • 829

A każdą można spotkać w zupełnie innych warunkach niż jest ich przeznaczenie np. 1d w studio lub 5d2 z 300/2.8L na stadionie.
                  A może masz tam jeszcze telefon bez drutu...? - Podróż za jeden uśmiech - 1971

Komentarz

• jarekA
                    Początki nałogu
                    • 2005
                    • 326

Pracowali na 20D, bo nie stac ich było na nic wiecej. U mnie w pipidówce profi (ma lab i obsługuje imprezy, to chyba profi) robił ostatnio fotki dzieciakom w szkole 30D i Sigmą 17-70. Chociaż lampę miał profi, bo 580. Obciach był, jak podpiąłem do mojego 5D C70-200/2,8 (chodziło o parę zbliżeń buźki mojego małego) i na ten widok profi zaczął się tłumaczyć, że mi musi jeszcze pozasłaniać (choć nie zamierzałem mu w chodzić w paradę - w końcu nie chciałem mu zabierać chleba) ;-))
                    Ale wracając do tematu - profi puszki to dla mnie i chyba dla Canona tylko 1D i 1DS, inne mają pewne ograniczenia (5D - AF, 7D - szumy, obydwa mniej wydajne akumulatory, mniejsza żywotność migawki itp), no i chyba tylko jedynki nie mają "zielonego" programu ;-) Na szczęście szybki postęp techniczny powoduje, że pewne ograniczenia w stosunku do puszek profi są minimalne (przykład - AF Canona 7D lub Nikona D300 lub D700, uszczelki, matryca 5D mk2) a obecne profi też starzeją sie technologicznie.
                    A o profesjonaliźmie świadczą fotki, a nie grubszy portfel (czego ewidentny przykład jest w mojej stopce). Dla nas pozostaje dokupienie gripa i lans eLkami.
                    chroniczny brak czasu i zdolności, ale za to mam eLki i FF :rolleyes:

Komentarz

• duperel
                      Bywalec
                      • 2006
                      • 127

Dokładnie tak jak piszecie...
                      Ja również widziałem gościa na gali boksu z 5D i 300/2.8
                      Chodziło mi jednak o pozycjonowanie producenta.
                      Dzięki Kolaj

Komentarz

• jarekA
                        Początki nałogu
                        • 2005
                        • 326

Zamieszczone przez duperel
                        do kogo w takim razie jest adresowany 5D i 7D ?
                        Adresowane dla bogatszych amatorów i ludzi zarabiajacych na fotografii (choćby nie na 100% etatu) a mogacych się pogodzić z pewnymi ograniczeniami tych puszek.
                        chroniczny brak czasu i zdolności, ale za to mam eLki i FF :rolleyes:

Komentarz

• mk307
                          Początki nałogu
                          • 2007
                          • 277

Szkoda słów na te gdybanie o czymś co i tak wszyscy wiedzą, to że kogoś nie stać na droższą puszkę nie znaczy ze może się źle o nie wypowiadać. Pewnie sam należy do tego trendy określonego profilu i jego ego nie pozwala mu tego zakupić bo nie chce, lub chce ale jeszcze tyle ..., zaraz odezwą się nożyce na stole że nie aparat robi zdjęcia więc powiem, męcz się fotografie męcz..., a ja tam wole mniej czasu poświecić przy monitorze a więcej na przyjemności np robienia zdjęć.
                          Canon FF i słoików kilka

Komentarz

• dziobolek
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 2634

Można to dzielić tak jak kiedyś, ktoś napisał:

1000D entry level
                            550D amator
                            60D advanced amator
                            7D semi pro reporter
                            5D semi pro studio
                            1D, 1Ds professional

lub przyjrzeć się jak to przedstawił oficjalnie Canon podczas premiery EOS60D

Pozdrówka!
                            !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                            Można też zerknąć tutaj

"szufladkowanie" produktów pro i semi-pro w Canon Europe.

Pozdrówka!
                            Ostatnio edytowany przez dziobolek; 20044. Powód: Automerged Doublepost
                            "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
                            Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
                            tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Komentarz

• marceleqs
                              Bywalec
                              • 2010
                              • 153

Zamieszczone przez Kolaj
                              Profesjonalne to jest coś, co służy do zarabiania pieniędzy. Równie dobrze może to być 300D. Ważne, żeby zdjęcia dobrze się sprzedawały.
                              Dorzuciłbym jeszcze, że potrzeba (bardziej) profesjonalnej puszki powinna być podyktowana ograniczeniami obecnie posiadanej w stosunku do zlecenia, wszak co jeśli ktoś wykonuje profesjonalne zdjęcia na świetnym poziomie, podobające się nie tylko klientom i używa do tego 5d2? Czy jego narzędzie nie będzie profesjonalne, czyniąc profesjonalne prace? Skoro efekty będą pro, puszka semi-pro to czy czemuś ona ujmuje w tym wszystkim? Takie garnki potrzebuje do gotowania, takie mu wystarczają żeby uzyskać zamierzony efekt, wiec czy ta pogoń za Jedynkami w biznesie jest taka niezbędna? Może i w pewnych zadaniach zalety Jedynek są niezbędne, ale z pewnością do wielu wystarczą maszynki pokroju 5D2..
                              50D + 17-55/2.8

Komentarz

Pracuję...