X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • MariuszJ
    Pełne uzależnienie
    • 2009
    • 1697

Zamieszczone przez mxw
    ale brak wspomagania to IMHO jest problem
    Nie napisałem że nie jest - jest jak najbardziej.

Tyle, że: http://canon-board.info/showpost.php...&postcount=163

Nigdy nie miałem problemów z potwierdzeniem AF w 5d, nawet w sporych ciemnościach (oczywiście, nie zupełnych) - po prostu trzeba było wiedzieć na czym ostrzyć (i którym czujnikiem). Problemem było to, gdzie potwierdzał - i tu assist-beam niespecjalnie pomagał. Dlatego oba problemy uznaję za równorzędne, chociaż sam miałem kiedyś idee fix nabycia 270ex.
    Entuzjastyczny Neofita

Komentarz

• hekselman
      Uzależniony
      • 2005
      • 568

Offtopowo - popieram zwróconą uwagę na aroganckie podsumowanie wypowiedzi kolegów przez autora wątku.

Komentarz

• SdoubleU
        Początki nałogu
        • 2005
        • 437

Zamieszczone przez hekselman
        Offtopowo - popieram zwróconą uwagę na aroganckie podsumowanie wypowiedzi kolegów przez autora wątku.
        Nie widzę żadnej arogancji w poście Sławka, wyrażnie napisał, że oprócz dzieciaczka będzie robił jeszcze lanszafty i inne rzeczy i chodziło tylko i wyłącznie o informacje natemet możliwości 5D II bez lampy a tutaj wysyp opinii czy mu potrzeba czy nie potrzeba, czy śpi na kasie czy nie śpi!!! Czytać ze zrozumieniem i odpowiadaćna temat a forum będzie miało o połowę mniej postów - byłoby łatwiej odnaleźć wartościowe informacje.
        SdoubleU
        ---------------------------
        Canon :-D

Komentarz

• ksx
          Początki nałogu
          • 2008
          • 290

Zamieszczone przez januszP.
          Biorę udział w tej dyskusji tylko dlatego, ze zrozumiałem iż dotyczy ona braku lampy wbudowanej i alternatywy do tego.
          Kończąc wiec informuję, że lampa wbudowana w żadnym aparacie nie ma możliwości obrotu. A w znakomitej większości nawet regulacji w pionie.
          To tak ad-rem!
          Jak to mówią, darowanemu koniu się nie zagląda. Lampka wbudowana w korpus jest za darmola i takie ma możliwości ile za nią płacisz. Lampka zewnętrzna fajnie jakby miała większe, skoro coś kosztuje.

Komentarz

• januszP.
            Uzależniony
            • 2006
            • 634

Zamieszczone przez ksx
            Jak to mówią, darowanemu koniu się nie zagląda. Lampka wbudowana w korpus jest za darmola i takie ma możliwości ile za nią płacisz. Lampka zewnętrzna fajnie jakby miała większe, skoro coś kosztuje.
            Ależ ta ma większe.
            1. regulacja w pionie (możliwość odbijania światła pod różnym katem)
            2. lepsze parametry oświetleniowe od każdej lampy wbudowanej
            3. małe rozmiary
            4. brak efektu czerwonych oczu
            5!! może służyć świetnie(i przede wszystkim do tego kupiłem) z G9!!
            i dodatkowo do innych z E-TTL; E-TTL II
            6. TANIA!

Komentarz

• drfidel
              Zablokowany
              • 2010
              • 111

Zamieszczone przez photographus
              Jak słyszę, gdy ktoś się zastanawia nad kupnem pełnoklatkowego, najnowszego body ze stajni C tylko kierując się tym czy ma lub nie "kukułkę" to mi majty opadają i obrzydliwie wyglądam. Zostań chłopie przy tej 40-stce a za zaoszczędzone kup coś żonie. Odniesiesz większą korzyść...
              W naszym biednym kraju kupno "pełnej klatki" zawsze będzie kłuło w oczy.

Komentarz

• ksx
                Początki nałogu
                • 2008
                • 290

Zamieszczone przez januszP.
                Ależ ta ma większe.
                1. regulacja w pionie (możliwość odbijania światła pod różnym katem)
                2. lepsze parametry oświetleniowe od każdej lampy wbudowanej
                3. małe rozmiary
                4. brak efektu czerwonych oczu
                5!! może służyć świetnie(i przede wszystkim do tego kupiłem) z G9!!
                i dodatkowo do innych z E-TTL; E-TTL II
                6. TANIA!
                To wszystko prawda. Niemniej jak dorzucisz kilka złotych do Nissina di466 przykładowo, dostaniesz w zamian regulację w poziomie, wspomaganie AF bez spawarki, wyzwalanie fotocelą. Obie lampki będą wysoce amatorskie, ale druga znacznie bardziej funkcjonalna.

Komentarz

• januszP.
                  Uzależniony
                  • 2006
                  • 634

Zamieszczone przez ksx
                  To wszystko prawda. Niemniej jak dorzucisz kilka złotych do Nissina di466 przykładowo, dostaniesz w zamian regulację w poziomie, wspomaganie AF bez spawarki, wyzwalanie fotocelą. Obie lampki będą wysoce amatorskie, ale druga znacznie bardziej funkcjonalna.
                  ale po co?? Kiedy mam 420EX i 580EX ???
                  chodziło o coś małego "kieszonkowego" zastępującego (lepszego od)lampę wbudowaną!

Komentarz

• Sławek'
                    • 2006
                    • 8

Witam,

Aparacik z 580 EX robi fotki kapitalnie-kapitalne, po prostu zjada 40D na śniadanie... Oczywiście jak dla mnie, dla amatora... Kupiłem jeszcze 270 EX zeby z tym ogromnym potworem (580 EX) po domu nie latac.

Jeżeli ktoś wyczuł arogancje w moim ostatnim poście to bardzo przepraszam.

Dziękuje Wszystkim i Pozdrawiam,

Sławek
                    CANON 5D MARK II / 24-105 F4 L/ 70-200 F4 L / 580 EX / 270 EX / CANON G12

Komentarz

• hekselman
                      Uzależniony
                      • 2005
                      • 568

Zamieszczone przez SdoubleU
                      Nie widzę żadnej arogancji w poście Sławka, wyrażnie napisał, że oprócz dzieciaczka będzie robił jeszcze lanszafty i inne rzeczy i chodziło tylko i wyłącznie o informacje natemet możliwości 5D II bez lampy a tutaj wysyp opinii czy mu potrzeba czy nie potrzeba, czy śpi na kasie czy nie śpi!!! Czytać ze zrozumieniem i odpowiadaćna temat a forum będzie miało o połowę mniej postów - byłoby łatwiej odnaleźć wartościowe informacje.
                      To jak odbierasz teksty w rodzaju:
                      "Czy Większość z Was ma kłopoty z czytaniem ???"
                      "Czy ja wasze pieniądze wydaje ???"
                      to twoje osobiste odczucie.
                      Ja mam INNE.
                      Nie wyręczaj moderatorów tym bardziej że twój post "w temacie" jest tyle samo wart co mój.

Komentarz

• gregory23
                        • 2008
                        • 14

Zamieszczone przez Sławek'
                        Kupiłem jeszcze 270 EX zeby z tym ogromnym potworem (580 EX) po domu nie latac.
                        Dla mnie jest to po prostu śmieszne mając 580 dokupować jeszcze 270 tylko po to jak piszesz żeby nie latać z większą po mieszkaniu,
                        Masz aż tak wielkie mieszkanie że jest to tak uciążliwe...

Komentarz

• szuler
                          Uzależniony
                          • 2007
                          • 829

bezsens totalny, może świeczkę do podgrzewaczy postaw na sankach, jakbym miał 580 i 430 na 200% zawsze używałbym 580, nie interesuje mnie małe, lekkie kosztem komfortu pracy i jakości
                          A może masz tam jeszcze telefon bez drutu...? - Podróż za jeden uśmiech - 1971

Komentarz

• Przemek_PC
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 2456

Jak się nie chce latać z lampą po mieszkaniu to rozwiązaniem jest statyw oświetleniowy z uchwytem do lampy błyskowej i wyzwalacz radiowy. Światło można odbić od ściany o ile w miarę biała lub od sufitu. Można też dokupić parasolkę i wtedy nie trzeba od niczego odbijać a efekt będzie o niebo lepszy niż z 270 umieszczonej na aparacie. To takie propozycje na przyszłość.

Komentarz

• tomfoot
                              Pełne uzależnienie
                              • 2010
                              • 2277

Zamieszczone przez Przemek_PC
                              Jak się nie chce latać z lampą po mieszkaniu to rozwiązaniem jest statyw oświetleniowy z uchwytem do lampy błyskowej i wyzwalacz radiowy. Światło można odbić od ściany o ile w miarę biała lub od sufitu. Można też dokupić parasolkę i wtedy nie trzeba od niczego odbijać a efekt będzie o niebo lepszy niż z 270 umieszczonej na aparacie. To takie propozycje na przyszłość.
                              I uważasz, że gość ma w domu zamontować sobie statyw, parasolkę i wówczas robić zdjęcia rodzinne lub dziecka biegającego po domu? Czy meble też ma z chaty usunąć, żeby nie burzyły tej studyjnej atmosfery?

Komentarz

• gavin
                                Pełne uzależnienie
                                • 2010
                                • 1339

może ktoś potwierdzić że ten sunpak 2000 działa z 5d w ttl?

Komentarz

Pracuję...