X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • michael_key
    Fotografujący
    • 2009
    • 2129

Zamieszczone przez Kolekcjoner
    Hmmm...
    W kwestii AF-u to jednak 2.8 daje bonus ze środkowym punktem więc trochę się to wyrównuje.
    A tu fakt
    [...]nie żebym namawiał na Tamrona - ja bym namawiał na eLę z 2,8
    Oj to... to tak :-D

Komentarz

• fafinek
      Coś już napisał
      • 2011
      • 76

No tak, ten Canon f/2.8 to byłoby idealne rozwiązanie, jednak trochę wykracza za mój budżet, jak już mam nadzieję zauważyliście...
      Canon: 550D + BG-E8 / 18-135 IS / 50 1.8 II*/ 100-400 4.5-5.6 L IS USM/ cpl, uv i inne.

*[in progress]

Komentarz

• chrislab
        Początki nałogu
        • 2009
        • 374

200/2.8 można wyrwać za ok. 2200 - trzeba tylko być cierpliwym i obserwować allegro.
        -C

EOS R5+kilka szkiełek Canona

Komentarz

• miczael
          Bywalec
          • 2010
          • 160

Mi się udało 70-200 F4 L IS za 2500 na allegro wyrwać, więc trzeba polować
          Pozdrawiam

50D, EF-S 15-85 IS, 70-200 F4 L IS, Kenko 1,4x MC DG, Σ 20/1,8, EF 35/1,4 L, EF 85/1,8, Metz 58 AF-2, Metz 50 AF-1, pixel king 1+2

Komentarz

• tormentor
            Bywalec
            • 2007
            • 218

Zamieszczone przez Gimli
            A światło f4 to nie jest znowu jakaś "ciemnica".
            Jak dla kogo. Na f/4 praktycznie odpada fotografowanie imprez w pomieszczeniach jak np. koncerty.
            FF:5Dmk2|T17-35/2.8-4.0|T28-75/2.8|C35/2|C50/1.4|T70-200/2.8|||crop:40D|C18-55 IS||| Metz 58 AF-1|Sunpak 4000AF|wyzwalacze Phottix |Velbon Sherpa 250R|akcesoria...
            Zdjęcia: maxmodels.pl | digart.pl | flickr |
            "I have a very low tolerance level for stupid bullshit" - George Carlin

Komentarz

• fafinek
              Coś już napisał
              • 2011
              • 76

Zamieszczone przez tormentor
              Jak dla kogo. Na f/4 praktycznie odpada fotografowanie imprez w pomieszczeniach jak np. koncerty.

No właśnie, to jest ten ból... Tym bardziej, że w opisie zastosowań podałem możliwość robienia również zdjęć podczas lig halowych, a jak wiadomo w halach światło nie jest rewelacyjne...
              Canon: 550D + BG-E8 / 18-135 IS / 50 1.8 II*/ 100-400 4.5-5.6 L IS USM/ cpl, uv i inne.

*[in progress]

Komentarz

• N00bek
                Zablokowany
                • 2010
                • 734

Zamieszczone przez fafinek
                No właśnie, to jest ten ból... Tym bardziej, że w opisie zastosowań podałem możliwość robienia również zdjęć podczas lig halowych, a jak wiadomo w halach światło nie jest rewelacyjne...
                To chyba czas żebyś doczytał o tych konwerterach, bo oprócz przedłużania ogniskowych to w dodatku zwiększają przesłonę. mając 2.8 przy konwerterze 2x będziesz miał 5,6. Więc nie spodziewaj się szału po nich.

Nadal zastanawia mnie czemu nie chce się zdecydować na Canonowską L-kę 200/2.8 ? To bardzo dobre szkło +/- jego będzie nie możność zoomowania, ale zarazem nauczysz się być cierpliwym i pobiegasz trochę.

Mając do dyspozycji zoom do 2000zł jedyne, co pozostaje to zakup tamrona 70-300vc - ale brak stałego światła.

Poszukanie bigmy 70-200/2.8 , ale znowu brak ogniskowej
                Kupienie L-ki i znowu brak ogniskowej i jeszcze kiepskie światło...

Więc za dużo do wyboru nie masz.

Ostatnią rzecz, co przychodzi mi do głowy jest Canon 80-200/2.8 - stare już szkiełko ale dające niesamowite kolory (niestety nie ma już do niego części w razie późniejszych napraw).

Komentarz

• Matt_K-K
                  Początki nałogu
                  • 2008
                  • 322

Ja też obstawałbym za 200/2.8L.

Posiadasz już 18-135 - więc ok. połowę dolnego zakresu masz pokrytą gdyby było trzeba. Między 135 a 200mm super potężnej dziury nie ma. Canon 200/2.8 to przy tym szkło stosunkowo małe i bardzo ostre. Jeśli braknie zakresu ogniskowych, to przy takiej matrycy jaką masz spokojnie będzie można zrobić lekkiego cropa, co częściowo ten mankament braku zooma zrekompensuje. W przyszłości będziesz mógł podpiąć oba rodzaje konwerterów. Jakość tego szkła zostawi resztę stawki daleko w tyle.

W przypływie środków taki zestaw uzupełnisz o jakiś stosunkowo tani telezoom, np. ponownie 55-250 tudzież 70-210 3.5-4.5

Komentarz

• WiatruMistrz
                    Początki nałogu
                    • 2008
                    • 402

Ja też nad tym długo myślałem miałem zarówno C55-250IS jak i elę 70-200f4 ale za ciemno f4 niekiedy było więc mam teraz złoty środek czyli to co w stopce + konwerter 2x sigmy do przyrody + monopod. Niby z 3 firm czyli C T to połącznie jest najgorsze optycznie ale ja nie narzekam na moje 400mm/5.6 jelonki można focić tym zestawem a normalnie masz 70-200 do hal czy reporterki, ZOO , ładny bokeh przy portretach.
                    Panasonic FZ1000 *** Canon G3X *** Canon 500D
                    Było:C350D|C20D|C50D/C5D/CPro1/G1X m2
                    http://rafalfoto.y0.pl

Komentarz

• pawciolbn
                      Uzależniony
                      • 2010
                      • 653

Zamieszczone przez Gimli
                      Jeżeli zależy Ci na szybkim i nie zawodnym autofokusie i masz do wydania 2 tyś. to tylko zostaje ....... c 70-200/4. Nie ma innej alternatywy. A światło f4 to nie jest znowu jakaś "ciemnica".
                      no błagam... musisz nadrobić zaległości - chociażby wspomniany Tamron 70-300 stanowi świetną alternatywę; wydajna stabilizacja i szybki USD.
                      Mając do wyboru w tej kasie kombinowanie z Canonowskim szkłem "bo-coś-tam" ma lepszego i dokupowanie konwertera to wybrałbym opcję dobrego i polecanego szkła, które osobiście miałem okazję przetestować i uważam, że w alternatywie dla 70-200/4L, 55-250IS Tamron staje się najoptymalniejszym rozwiązaniem. Ja rozumiem, że w niektórych sytuacjach eLkowego uszczelnienia i pancernego korpusu nie zastąpi nic, ale przy zdroworozsądkowym traktowaniu sprzętu (nie do rzucania w dal i samoobrony) "plastikowe" zabawki typu 50/1.4USM przez wiele lat służy nie jednemu.

Zatem albo pozostaje zwiększenie budżetu o minimum tysiaka i szukanie czegoś ciut jaśniejszego lub 4L z IS, albo.. sorry

Ja tylko czekam aż w nowym 70-200/2.8 Tamron wsadzi bebechy z USD VC...
                      5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...

Komentarz

• fafinek
                        Coś już napisał
                        • 2011
                        • 76

Zamieszczone przez WiatruMistrz
                        Ja też nad tym długo myślałem miałem zarówno C55-250IS jak i elę 70-200f4 ale za ciemno f4 niekiedy było więc mam teraz złoty środek czyli to co w stopce + konwerter 2x sigmy do przyrody + monopod. Niby z 3 firm czyli C T to połącznie jest najgorsze optycznie ale ja nie narzekam na moje 400mm/5.6 jelonki można focić tym zestawem a normalnie masz 70-200 do hal czy reporterki, ZOO , ładny bokeh przy portretach.

O i takie połączenie mi się już podoba Tylko, że ja prawdopodobnie wezmę Tamrona 70-200 f2.8 + jakiś konwerter, np. do tamrona dedyk bądź kenko, 5.6 jest do ogarnięcia, a jeśli wezmę eLę f/4 + konwerter no to już będzie gorzej ze światełkiem... Mówisz, że będzie w porządku ten zestawik z extenderem?
                        Może tego mojego 18-135 IS sprzedam i zakupię coś krótszego, ale ze stałym światłem, np. tamrona 17-50 f/2.8. Słyszałem, że jest bardzo dobry, no i byłby już element szerokiego kąta, co mnie bardzo cieszy.

*[in progress]

Komentarz

• fafinek
                          Coś już napisał
                          • 2011
                          • 76

Witam ponownie. A jeszcze takie dodatkowe pytanko, jak będzie współgrać eLa 70-200 f/4 z konwerterem 1.4x? O 2x już nie wspominam bo to będzie całkowita ciemnica.

*[in progress]

Komentarz

• krismikolow
                            Dopiero zaczyna
                            • 2010
                            • 20

O ile dobrze się orientuje to wspólpracują ze sobą dobrze:-D

Komentarz

• N00bek
                              Zablokowany
                              • 2010
                              • 734

Witam ponownie. A jeszcze takie dodatkowe pytanko, jak będzie współgrać eLa 70-200 f/4 z konwerterem 1.4x? O 2x już nie wspominam bo to będzie całkowita ciemnica.
                              Zyskasz sobie zaledwie takie coś:
                              98-280/5,6 na FF, a na cropie;

156,8-448/5,6

Czy warto kupować telekonwerter? Nie jestem pewien czy Ci się to opłaca. Już lepszym wyjściem jest poszukanie Canon 200/2.8L i do niego dokupienie konwertera 2x

Komentarz

• Gimli
                                Bywalec
                                • 2009
                                • 172

Współpracują bardzo dobrze ... 70-200 + kenko dg x1,4
                                !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                                Oczywiście f4
                                Ostatnio edytowany przez Gimli; 24296. Powód: Automerged Doublepost
                                Pozdrawiam....Gimli
                                http://lotnictwo.net.pl/gallery/foto...z_walczyk.html
                                http://maciejko.net/cbsearch/

Komentarz

Pracuję...