X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • michael_key
    Fotografujący
    • 2009
    • 2129

Powiem z doświadczenia...
    Aktualnie jestem bez body, ale...
    Zaczynałem od 450D, potem 40D i ostatnim był 50D.
    Najlepszy obraz dla mnie generował 40D. Do 50D trzeba dobre obiektywy by wycisnęły coś z tej przepakowanej matrycy. Takie moje odczucia. Poza tym wiesz, RAWy po 20MB... Ogólnie 40D jest obecnie moim celem APS-C na wiosnę, jeśli nie uda mi się coś wyskrobać więcej na 5D + jakieś szkiełka typu S 50mm 1.4 i C 85mm 1.8.
    Życzę powodzenia w zakupach :-D

Komentarz

• marcooos
      Dopiero zaczyna
      • 2011
      • 22

@michael_key jeżeli jesteś z tego Stargardu obok Szczecina i przymierzasz się do S50/1,4 to polecam Sigma ProCentrum. Co prawda Szczecińskiego oddziału nie znam ale myślę że mają podobne standardy jak w Poznaniu. Kupowałem u nich S 17-70 MACRO OS HSM i nie dość że mieli na magazynie kilkanaście sztuk (a w przypadku Sigmy nie da się kupić ze względu na problemy z ff/bf - ale jak już trafisz........... ) i mogłem wybierać to znosili mnie 2 godziny i potrafili doradzić, pogadać, to oni zarazili mnie S 50/1,4. Naprawdę pełen profesjonalizm.

Życzę powodzonka
      C1000D, C50/1.8II, C18-55, C75-300, S17-70 DC MACRO OS HSM, parę M42, METZ 48 AF-1, STATYW MARUMI

Komentarz

• digitgreg
        Coś już napisał
        • 2008
        • 56

Zamieszczone przez marcooos
        @michael_key - Dzięki
        Jeżeli o mnie chodzi to muszę najpierw sprzedać 1000D (wynik negocjacji z lepsza połową) a to może okazać się trudniejsze niż zakup 40D
        Zawsze możesz użyć argumentu typu: ,, Fotki Twojej osoby zrobione nowym(np.40D) aparatem będą jeszcze ładniejsze niż do tej pory,,
        Tylko musisz się naprawdę postarać i to udowodnić, no i nie marudz długo bo latka lecą :wink:

40D to dobry aparat i napewno spełni Twoje oczekiwania.
        Co do szkieł nie wypowiadam się bo używam tylko canona.

Komentarz

• MariuszJ
          Pełne uzależnienie
          • 2009
          • 1697

Zamieszczone przez digitgreg
          Zawsze możesz użyć argumentu typu: ,, Fotki Twojej osoby zrobione nowym(np.40D) aparatem będą jeszcze ładniejsze niż do tej pory,,
          To może być niełatwe do udowodnienia... może jakiś zakup łączony, np. 40d i Lightroom? Zawsze będziesz mógł lekko nagiąć fakty
          Entuzjastyczny Neofita

Komentarz

• luck1985
            Początki nałogu
            • 2009
            • 322

Zamieszczone przez michael_key
            Do 50D trzeba dobre obiektywy by wycisnęły coś z tej przepakowanej matrycy.

Rozwin mi ta mysl.
            Ponizej L nie mam schodzic? Czy powyzej kita wszystko juz bedzie dobre ?

Komentarz

• MariuszJ
              Pełne uzależnienie
              • 2009
              • 1697

Zamieszczone przez luck1985
              Rozwin mi ta mysl.
              Kit jest bardzo ok w porównaniu do wielu L-ek, projektowanych pod rzadkie za to duże klatki.
              Entuzjastyczny Neofita

Komentarz

• michael_key
                Fotografujący
                • 2009
                • 2129

Zamieszczone przez luck1985
                Rozwin mi ta mysl.
                Od razu zastrzegam, że nie jestem onanistą sprzętowym :-D
                Nie musisz mieć L by mieć lepsze zdjęcia. Ja zauważyłem, że przy tańszym szkle typu C 50mm 1.8 lepiej się spisuje 40D niż 50D. Lepiej tzn ostrzejszy obrazek. Tak jak wspominałem nie jestem fotografem 100% crop zdjęcia. Nie analizuję w ten sposób i nie to jest najważniejsze.
                Po prostu nie wierzyłem innym z forum... dopiero na własnej skórze przekonałem się, że niższe body (40D) lepsze szkło (C 50mm 1.4 lub Sigma 1.4) to lepsze rozwiązanie niż 50D + C 50mm 1.8. Fakt zdjęcia się zrobi i będą również dobre.

Komentarz

• mirasb
                  Coś już napisał
                  • 2009
                  • 87

Witaj
                  Jeśli masz możliwość weź aparat do sklepu foto i zrób serię zdjęć z podpiętym najlepszym obiektywem jaki mają . Zobaczysz jaka jest różnica w jakości zdjęć z tego samego body. W działaniu AF również. Jako bardzo zadowolony posiadacz 2X30d z czystym sumieniem mogę Ci polecić ten model, ale moim zdaniem zostaw 1000d i zainwestuj w możliwie dobre obiektywy.

Pozdrawiam
                  Mirek

Komentarz

• marcooos
                    Dopiero zaczyna
                    • 2011
                    • 22

1000D ma dla mnie jeszcze jedna wade o ktorej nie pisalem. Po podpieciu do puchy lampy i troszke wiekszego niz kit szkla mam nieodparte wrazenie ze zaraz z reki wypadnie (dwa palce wisza w powietrzu). Niby moge zaiwestowac w gripa i pasek nadgarstkowy ale czy napewno ma to sens ? IMHO zamiana 1000D na 40D jest najlepszym rozwiazaniem.
                    C1000D, C50/1.8II, C18-55, C75-300, S17-70 DC MACRO OS HSM, parę M42, METZ 48 AF-1, STATYW MARUMI

Komentarz

• luck1985
                      Początki nałogu
                      • 2009
                      • 322

Zamieszczone przez michael_key
                      Od razu zastrzegam, że nie jestem onanistą sprzętowym :-D
                      Nie musisz mieć L by mieć lepsze zdjęcia. Ja zauważyłem, że przy tańszym szkle typu C 50mm 1.8 lepiej się spisuje 40D niż 50D. Lepiej tzn ostrzejszy obrazek. Tak jak wspominałem nie jestem fotografem 100% crop zdjęcia. Nie analizuję w ten sposób i nie to jest najważniejsze.
                      Po prostu nie wierzyłem innym z forum... dopiero na własnej skórze przekonałem się, że niższe body (40D) lepsze szkło (C 50mm 1.4 lub Sigma 1.4) to lepsze rozwiązanie niż 50D + C 50mm 1.8. Fakt zdjęcia się zrobi i będą również dobre.
                      Ja mam Tamrona i jak powieksze (ale duzo powieksze) to mam pikseloze, nie ma zylety. Ale zyje z tym jakos, bo generalnie nie przerabiam zdjec, jedynie zmniejszam rozdzialke i wage.

Komentarz

Pracuję...