X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kunapwd
    • 2011
    • 11

Zdecyduje się chyba na Canon\a 550 D a to dlatego że jak ktoś pytał - chce kręcić także filmy , studiuję dziennikarstwo i czasem można zrobić też jakiś materiał który się przyda a ten aparacik mi w tym pomoże. Fajna opcja z mikrofonem zewnętrznym. Zacznę od obiektywu 18-135 i albo będe żałował albo się cieszył. Jak pisaliście i doradzaliście najlepiej zaczać od tego kitu i potem dopasować obiektyw wg swoich potrzeb. Myslę że jako "start" nie będe załował. Cenowo trochę mnie boli bo zamknę się wraz z kartą w około 3500 zł. Trochę za dużo. Ale fotografia nie jest tania.

Komentarz

• kunapwd
      • 2011
      • 11

edit : musze przyznać że im więcej czytam wypowiedzi i oglądam testów online tym bardziej się zniechęcam i stoje pod znakiem zapytania:
      cenowo max moge zamknąć się w 3500.r
      opcja nr 1 - 550d + 18-135
      opcja nr 2 - 60d + kit
      opcja nr 3 - 600d + kit.

Komentarz

• N00bek
        Zablokowany
        • 2010
        • 734

Tak dla ścisłości. 18-135 to także kit

Miałeś każdy z tych aparatów w ręce? Jeśli nie to weź każdy z nich. Jeśli lepiej Ci przypasuje 550D to tylko z 18-135. Jeśli 60D to ze zwykłym

Komentarz

• protus
          • 2011
          • 1

Zamieszczone przez kunapwd
          czy ktoś z was zna stronę w której można sprawdzić przykładowy rzut obiektywu na dany obraz ?? coś w tym stylu kiedyś mi się trafiło w oczy - że sprawdzamy kąt obiektywów na dany obraz itp.
          Witam
          U konkurencji ;-)

Komentarz

• dziobolek
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 2634

Zamieszczone przez protus
            ...czy ktoś z was zna stronę w której można sprawdzić przykładowy rzut obiektywu na dany obraz ?? coś w tym stylu kiedyś mi się trafiło w oczy - że sprawdzamy kąt obiektywów na dany obraz itp.
            Witam
            U konkurencji ;-)
            http://nikon.pl/pl_PL/product/nikkor-lenses/simulator
            Bardzo fajny, a wtym można zobaczyć to samo, ale troszkę inaczej:

Pozdrówka!
            "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
            Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
            tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Komentarz

• kunapwd
              • 2011
              • 11

Powiem szczerze , z dnia na dzień coraz bardziej jestem niezdecydowany... :-?
              Chyba za dużo się naczytałem...

Komentarz

• piotrko
                Coś już napisał
                • 2011
                • 50

jeśli studiujesz dziennikarstwo to bierz 60D. nie jest to klasa amatorska

Komentarz

• Bangi
                  Moderator
                  • 2010
                  • 5117

idź do sklepu i pomacaj wszystkie !!!
                  SAMOLOTY CB
                  SAMOLOTY lotnictwo.net
                  SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• dziobolek
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 2634

Powiem szczerze , z dnia na dzień coraz bardziej jestem niezdecydowany... :-?
                    Chyba za dużo się naczytałem...
                    Jeżeli chcesz kręcić filmy, to bierz 60D lub inny z odchylanym LCD.
                    A wierz mi, że do focenia też się przydaje

Pozdrówka!
                    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
                    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
                    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Komentarz

• N00bek
                      Zablokowany
                      • 2010
                      • 734

Tak o to temat kręcimy dalej.

Komentarz

• soltysh
                        Bywalec
                        • 2009
                        • 135

Dodam od siebie, że koledzy przedmówcy, którzy mówią o odchylanym ekranie mają rację. Jeśli masz fundusze bierz odchylany ekran. Osobiście posiadam 550d, uwieczniam (foto i film) nim przede wszystkim mojego 8-mio miesięcznego malca i teraz dopiero dotarło do mnie, że mieć odchylany ekran było by zajefajnie... Więc na twoim miejscu nawet bym się nie wahał. Czyli 60 lub 600, a jeśli stać cię na xxD, a piszesz, że chcesz się zamknąć w 3,5 kPLN, to śmiało bierz 60D. Przy następnych zakupach body na pewno będę brał dwucyfrowe. Tym bardziej, że studiujesz dziennikarstwo - warto.
                        EOS 550D / T17-50 2.8 VC / C50 1.8 / C18-55 3,5-5,6 / C430EX

Komentarz

• Bangi
                          Moderator
                          • 2010
                          • 5117

Zamieszczone przez soltysh
                          Dodam od siebie, że koledzy przedmówcy, którzy mówią o odchylanym ekranie mają rację. Jeśli masz fundusze bierz odchylany ekran. Osobiście posiadam 550d, uwieczniam (foto i film) nim przede wszystkim mojego 8-mio miesięcznego malca i teraz dopiero dotarło do mnie, że mieć odchylany ekran było by zajefajnie... Więc na twoim miejscu nawet bym się nie wahał. Czyli 60 lub 600, a jeśli stać cię na xxD, a piszesz, że chcesz się zamknąć w 3,5 kPLN, to śmiało bierz 60D. Przy następnych zakupach body na pewno będę brał dwucyfrowe. Tym bardziej, że studiujesz dziennikarstwo - warto.
                          zagzdam się w pełni z Kolegą,
                          tak sobie myslę, ze jak spłacę ratki za 550d to chyba skuszę się na 60d, no chyba, że w międzyczasie coś ciekawszego wyjdzie,
                          różne tu są opinie / spory / dylematy na temat odchylanych ekraników, IMHO dochylany ekranik to tylko odchylany ekranik, przecież żadengo wpływu na zdjęcia to nie ma, ale już na wygodę ich robienia / kręcenia filmików ma... :cool:
                          idąc dalej IMHO 550d / 600d / 60d będą co do zasady dawać taki sam obrazek i myślę, że tu nikt wątpliowości nie ma - ta sama matryca, ten sam procesor, ten sam pomiar światła,
                          ale
                          różnica w ergonomii pomiędzy 550d / 600d a 60d będzie już duża,
                          ja sobie np. obecnie nie wyobrażam używania 550d bez gripa, ci co mieli bez i kupil grip pewenie się zgodzą , ale jak sobie trzymałem w sklepie niedawno 60d to bez gripa jest spoko,
                          dlatego też raz jeszcze to napiszę
                          IDŹ DO SKLEPU POMACAĆ i jak mieścisz się w funduszach to kup 60d :grin:
                          no i jeszcze to bezporzewodowe sterowanie lampami, tego mi najbardziej brakuje w 550 (ale o tym to już pisałem)
                          SAMOLOTY CB
                          SAMOLOTY lotnictwo.net

Komentarz

• N00bek
                            Zablokowany
                            • 2010
                            • 734

Zamieszczone przez Bangi
                            odchylany ekranik, przecież żadengo wpływu na zdjęcia to nie ma
                            Tutaj niestety się troszeczkę, ale to ociupinkę mylisz. Podobnie jak zakup UWA lub rybiego oka tak i odchylany ekran otwiera całkiem inny rzut na zdjęcia.

W makro całkiem nieźle się sprawdza tym bardziej także na koncertach. Przykładowo będąc na jakieś demonstracji. Ja niestety muszę strzelać na oślep (wszedłem w wprawę i trafiam w ludzie, a nie uszy, uda(o tej historii kiedy indziej) czy nosy). Mając do dyspozycji zoom i odchylany ekran wystarczy tylko stanąć dalej, unieść aparat z odchylonym odpowiednio aparatem i kręcić. Strzelając zdjęcie "na glebie" nie trzeba się kłaść

IDŹ DO SKLEPU POMACAĆ i jak mieścisz się w funduszach to kup 60d :grin:
                            no i jeszcze to bezporzewodowe sterowanie lampami, tego mi najbardziej brakuje w 550 (ale o tym to już pisałem)
                            Imho to najważniejsze wyczuć z czym będziesz pracował. Jeśli kupisz na oślep, to naprawdę będziesz potem żałował. Powodzenia

Komentarz

• Bangi
                              Moderator
                              • 2010
                              • 5117

Zamieszczone przez N00bek
                              Tutaj niestety się troszeczkę, ale to ociupinkę mylisz. Podobnie jak zakup UWA lub rybiego oka tak i odchylany ekran otwiera całkiem inny rzut na zdjęcia.

W makro całkiem nieźle się sprawdza tym bardziej także na koncertach. Przykładowo będąc na jakieś demonstracji. Ja niestety muszę strzelać na oślep (wszedłem w wprawę i trafiam w ludzie, a nie uszy, uda(o tej historii kiedy indziej) czy nosy). Mając do dyspozycji zoom i odchylany ekran wystarczy tylko stanąć dalej, unieść aparat z odchylonym odpowiednio aparatem i kręcić. Strzelając zdjęcie "na glebie" nie trzeba się kłaść
                              (...)
                              no przeciez napisałem, że na na wygodę ich robienia / kręcenia filmików ma..., chodziło mi, że na jakość nie ma
                              też mi czasem brakuje tego odchylanego ekranika

swoją drogę rozumiem w pełni Dylemat co do kupna sprzętu, też długo się wahałem przed zakupem (chciałem tak napradę Nikona D90, ale nie mogłem dostać w tamtym czasie, w tym miejscu w którym chciałem kupić), a po zakupie nawet byłem trochę niezadowolny, ale teraz jest OK
                              SAMOLOTY CB
                              SAMOLOTY lotnictwo.net

Komentarz

• baldhead_72
                                Coś już napisał
                                • 2011
                                • 89

To i ja dorzucę swoje trzy grosze.
                                Na Twoim miejscu wziął bym 60d. Sam posiadam 500d i coraz częściej myślę o zamianie. Gdyby nie to że chcę kupić obiektyw 10-22 to już bym to zrobił. 60d to jednak większy aparat, lepiej się go trzyma a odchylany wyświetlacz to bardzo fajna sprawa.
                                Myślę jednak że niedługo zacznie Ci brakować długiego obiektywu i zaczniesz czegoś szukać........:-D

Komentarz

Pracuję...