X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • barkam43
    Coś już napisał
    • 2008
    • 55

sRAW w 50d...

WITAM!!!
    Czy format sRAW1,sRAW2 w 50d jest użyteczny przy iso 3200?
    Czy szum przy tej czułości jest akceptowalny?
    450d + Grip + Tamron 28-75/2,8 + Canon 430ExII + Hama Star 63
    www.bartoszkaminski.mojezdjecia.net
  • Merde
    Grzeczny i układny podpis
    • 2008
    • 7756

Zamieszczone przez barkam43
    WITAM!!!
    Czy format sRAW1,sRAW2 w 50d jest użyteczny przy iso 3200?
    Czy szum przy tej czułości jest akceptowalny?
    Nie bardzo rozumiem, pytasz nas czy szum będzie akceptowalny dla ciebie?
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• barkam43
      Coś już napisał
      • 2008
      • 55

Chodzi mi o to czy szumy przy iso 1600 w 450d (które uznaje za akceptowalne) są podobnej wielkości jak np. przy iso 3200 przy sRAW w 50d???

Komentarz

• Matt_K-K
        Początki nałogu
        • 2008
        • 322

Na to pytanie Ci nie odpowiem, ale na sRaw1 w 50d zdjęcia robione na iso 3200, czasem nawet 6400, jeśli tylko były poprawnie naświetlone, po paru zabiegach były jak dla mnie używalne. Z tym, że ja szumofobem nie jestem.

Komentarz

• WiatruMistrz
          Początki nałogu
          • 2008
          • 402

Miałem rok 50D i zawsze ustawiałem sraw przy iso 3200/6400/12800 a czasem przy 1600 bo jest lepiej.
          Panasonic FZ1000 *** Canon G3X *** Canon 500D
          Było:C350D|C20D|C50D/C5D/CPro1/G1X m2
          http://rafalfoto.y0.pl

Komentarz

• barkam43
            Coś już napisał
            • 2008
            • 55

a jak to wygląda w 40d. Czy sRAW daje większe możliwości pracy na wyższych czułościach???

Komentarz

• pawko
              Bywalec
              • 2008
              • 159

mam 50d i sraw1 na iso 3200 poprawnie naświetlony i wywołany jest bardzo dobry.
              moje zdjęcia

Komentarz

• MC_
                Pełne uzależnienie
                • 2009
                • 3444

Normalny RAW poprawnie naświetlony i wywołany też będzie bardzo dobry.
                Kluczem jest właśnie poprawne naświetlenie.

Komentarz

• gadget_zary
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 1046

Nie lepiej robić po prostu w RAW i sobie przeskalować na kompie ? Wydaje mi się, że powinno dać to lepsze efekty niż skalowanie w body, a karty pamięci nie są dzisiaj takie drogie i małe :]

Komentarz

• simarik
                    Coś już napisał
                    • 2008
                    • 87

Wiesz tu zapewne takie podejście do fotografowanie w sraw u niektórych osób nacelowane jest właśnie na zminimalizowanie obróbki komputerowej. Przyznam szczerze, że też tak czasami mam - czyli pozwolić body na wstępną obróbkę - żeby później wogóle lub najmniej grzebać na komputerze.
                    Pewnie to niezbyt zdrowe podejście
                    Marcin

Komentarz

• MC_
                      Pełne uzależnienie
                      • 2009
                      • 3444

Dla mnie jest to podejście bez sensu, bo jeśli chcę zminimalizować czas przy kompie to po pierwsze dbam, by zdjęcie było (jak już wspomniałem) prawidłowo naświetlone, a po drugie ustawiam jpg.
                      Zmniejszenie rozmiaru zdjęcia w LR to akurat pikuś.

Komentarz

• gadget_zary
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 1046

Zamieszczone przez simarik
                        Wiesz tu zapewne takie podejście do fotografowanie w sraw u niektórych osób nacelowane jest właśnie na zminimalizowanie obróbki komputerowej. Przyznam szczerze, że też tak czasami mam - czyli pozwolić body na wstępną obróbkę - żeby później wogóle lub najmniej grzebać na komputerze.
                        Pewnie to niezbyt zdrowe podejście
                        Każdy ma swoje podejście W moim przypadku też staram się minimalizować siedzenie przy zdjęciach na kompie, z tym że wolę poświęcić te kilka sekund na zmniejszenie zgodne z docelowym przeznaczeniem albo w LR albo w PS. (trzymam pliki RAW + wyeksportowane z LR JPEG'i w max rodzielczości).
                        Gdzieś na forum jest dyskusja na temat czy lepiej RAW i zmniejszać czy mRAW/sRAW

Komentarz

• filharmoniusz
                          Bywalec
                          • 2010
                          • 155

Wszyscy piszecie: poprawne naświetlenie, ale dokładnie nie piszecie co macie na myśli.
                          Przecież iso się winduje do góry wtedy, gdy brakuje nam światła, w pomieszczeniach, późnym wieczorem... I windujemy tyle ile wymaga jasnośc obiektywu oraz czasy naświetlania, jakie chcemy uzyskać. No i jeszcze na ile pozwala aparat, jeśli chodzi o szumy. A szumy doskwierają główne w cieniach. Więc jeśli w takich słabych warunkach zrobimy zdjęcie trochę niedoświetlone, ale jest już to na granicy tych wszystkich parametrów, o których napisałem wyżej, to co więcej można zrobić? Jak naświetlić poprawniej? Bardziej otworzyć maksymalnie otwarty obiektyw? Czy wydłużyc czas i rozmyć ruch?

Komentarz

• ecolab250
                            • 2007
                            • 14

Poprawnie naswietlony, myśle, że to taki kadr z "pelnym histogramem". Czyli podniesienie ISO do "wyrownania drabinki". Chyba sie nie myle ?

Komentarz

• Merde
                              Grzeczny i układny podpis
                              • 2008
                              • 7756

Zamieszczone przez filharmoniusz
                              Więc jeśli w takich słabych warunkach zrobimy zdjęcie trochę niedoświetlone, ale jest już to na granicy tych wszystkich parametrów, o których napisałem wyżej, to co więcej można zrobić? Jak naświetlić poprawniej? Bardziej otworzyć maksymalnie otwarty obiektyw? Czy wydłużyc czas i rozmyć ruch?
                              Jak już masz tak tragiczne warunki, to albo nie robić zdjęcia, albo się przełamać i doświetlić lekko lampą. Ewentualnie -> Nikon.
                              I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

Pracuję...