X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • pawko
    Bywalec
    • 2008
    • 159

Zamieszczone przez filharmoniusz
    Wszyscy piszecie: poprawne naświetlenie, ale dokładnie nie piszecie co macie na myśli.
    Przecież iso się winduje do góry wtedy, gdy brakuje nam światła, w pomieszczeniach, późnym wieczorem... I windujemy tyle ile wymaga jasnośc obiektywu oraz czasy naświetlania, jakie chcemy uzyskać. No i jeszcze na ile pozwala aparat, jeśli chodzi o szumy. A szumy doskwierają główne w cieniach. Więc jeśli w takich słabych warunkach zrobimy zdjęcie trochę niedoświetlone, ale jest już to na granicy tych wszystkich parametrów, o których napisałem wyżej, to co więcej można zrobić? Jak naświetlić poprawniej? Bardziej otworzyć maksymalnie otwarty obiektyw? Czy wydłużyc czas i rozmyć ruch?
    Mówimy o takich warunkach gdzie np. masz iso1600 1/50 f2.8 i prawidłowy histogram lub trochę Ci brakuje. W takiej sytuacji lepiej naświetlić na iso3200 1/80 f2.8 w sRAW1 (czyli prześwietlić o 1/3 EV lub czasami o 2/3 EV)
    moje zdjęcia

Komentarz

• ecolab250
      • 2007
      • 14

podawanie konkretnych parametrow mija sie z celem, jezeli juz to taki przyklad: koncert, masz wokaliste, ktory biega po scenie. Kiedy wpadnie w snop swiatla starasz sie ustawic w miare najlepsza ekspozycje na jego twarzy, reszta sceny jest mniej wazna. Takie zdjecie mozna uznac za poprawnie naswietlone, jezeli takie miales zalozenia.

Komentarz

• pawko
        Bywalec
        • 2008
        • 159

Zamieszczone przez ecolab250
        podawanie konkretnych parametrow mija sie z celem, jezeli juz to taki przyklad: koncert, masz wokaliste, ktory biega po scenie. Kiedy wpadnie w snop swiatla starasz sie ustawic w miare najlepsza ekspozycje na jego twarzy, reszta sceny jest mniej wazna. Takie zdjecie mozna uznac za poprawnie naswietlone, jezeli takie miales zalozenia.
        przytoczyłeś ekstremalną sytuację, gdzie na scenie w kadrze może być nawet 90 % czarnego tła ... ok .
        ale nie mówimy o tym co to jest poprawne naświetlone kadru i jaki maił autor zdjęcia pomysł na kompozycję zdjęcia i jego naświetlenie.

mowa jest o tym czy i jak 50D szumi na sRAW1 w ISO3200....

podałem przykład aby zobrazować w jakich warunkach lepiej naświetlać na ISO3200 niż ISO1600, a nie przykład na naświetlenie pokoju wieczorem o 22:00 przy zapalonym świetle ;-)
        pozdrawiam

Paweł
        moje zdjęcia

Komentarz

• ecolab250
          • 2007
          • 14

Odnioslem sie do koncertow, bo wlasnie tam robie sRAW-y z uzyciem tylko ISO 1600, kolejne wzmocnienie ISO na 3200 to juz sieczka. Podobny efekt mozna uzyskac "rozjasniajac" ISO 1600. Matryca w 50D na wysokich czulosciach "poci" sie strasznie ale zgadzam sie "przepalanie" w tym wypadku ma sens, szum w tych miejscach jest mniej widoczny.

Komentarz

• myslidar
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 1010

Lepiej dobrze naświetlić na wyższym ISO niż zrobić za ciemne na niższym. Robienie w sRAW można wytłumaczyć tylko lenistwem, bo na pewno nie dostaniemy wtedy lepszych zdjęć, a w wielu przypadkach będziemy mieli mniejsze pole do popisu i dalszej pracy nad zdjęciem.
            Ostatnio edytowany przez myslidar; 20056.
            Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
            Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight

Komentarz

• Qba1983
              Coś już napisał
              • 2010
              • 86

nie wiem co to znaczy uzyteczne ISO, wszystko zalezy od subiektywnych odczuc i tego co fotografujesz.
              nudzilo mi sie dzis w pracy wiec skleilem cos takiego(moze sie komus przyda)
              G12, C50D, C24-105 f/4L, C85 f/1,8, Samyang 8mm, PORST MC 55 1.4, NISSIN Di866
              było:500d, S17-70 f/2,8-4 os hsm, c50 f/1.4, c75-300 4-5.6 III

Komentarz

• Bolek02
                Pełne uzależnienie
                • 2010
                • 3225

Zdecydowanie sRAW w 50D przy wysokim ISO jest akceptowalny. Ja jednak korzystam z tego rozwiązania jedynie w sytuacji gdy brakuje miejsca na karcie Jednak wolę sam sobie przeskalować na kompie.
                Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Komentarz

• simarik
                  Coś już napisał
                  • 2008
                  • 87

Zamieszczone przez Qba1983
                  nie wiem co to znaczy uzyteczne ISO, wszystko zalezy od subiektywnych odczuc i tego co fotografujesz.
                  nudzilo mi sie dzis w pracy wiec skleilem cos takiego(moze sie komus przyda)
                  http://img692.imageshack.us/img692/8001/iso50db.jpg
                  Dzięki Qba1983 fajne porównanie - teraz jak na dłoni widać co w 50D szumi :-D
                  Marcin

Komentarz

Pracuję...