X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • eleonora11
    • 2011
    • 2

Ostrość...

Witam. W fotografii raczkuję mam mały problem a mianowicie chodzi o jakość moich zdjęć która strasznie spada po wstawieniu ich na np facebooka maxmodels itp na monitorze mam ostre po wstawieniu szok ..,. a może macie na to jakieś sposoby którymi zechcieli byście się podzielić?
  • niechcemisie
    Początki nałogu
    • 2010
    • 277

Dobre pytanie, bo ostatnio na to samo jestem zdenerwowany... Wrzucam na fb fotkę a tu klops- albo wyostrzanie dodatkowe i kasza albo twory się poruszenie... bez względu na wstawianie zdjęć standardowo czy z zaznaczeniem wyższa rozdzielczość... masakra jakaś...
    500d, 70-200 f/4 L, C50 f/1.8 II, Di622 mkII

Komentarz

• arturs
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 4196

a wrzucacie je już w rozmiarach akceptowalnych przez te portale (pytam zarówno o wymiary jak i wagę) i wyostrzone tak jak trzeba?
      5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• rOOmak
        Uzależniony
        • 2007
        • 617

Dokładnie tak jak artus mówi. Zdjęcie które jest za duże zostanie zmniejszone przez oprogramowanie na serwerze i efekt może być różny.
        Ja zawsze redukuje rozdzielczość do 72dpi i 800px na dłuższym boku z metodą Bicubic sharper i na FB zdjęcia wyglądają prawidłowo. MaxModels nie używam ale na ModelMayhem tez jest ok.

Komentarz

• PrzemoBydg
          Dopiero zaczyna
          • 2010
          • 42

Ja mam także problem z ostrością ale w drugą stronę. Wywołuje RAWa w Lightroomie, eksportuje do formatu jpg. Do tego momentu wszystko jest w porządku. Poźniej wysyłam poprzez Picasę do albumu online, fotki się jeszcze bardziej wyostrzają, czasem mają inne kolory. Jakby zostały spowrotem pozbawione niektórych zabiegów, których dokonałem podczas edycji.
          | 50D | 17-85 | S30 1.4 | 50 1.8 | 70-200 4 L | 430 EX II |

Komentarz

• mareqm
            Coś już napisał
            • 2009
            • 75

To przypadłość Picasy. Zawsze zmienia zdjęcia "po swojemu".

Komentarz

• PrzemoBydg
              Dopiero zaczyna
              • 2010
              • 42

Zamieszczone przez mareqm
              To przypadłość Picasy. Zawsze zmienia zdjęcia "po swojemu".
              No to lipa. Łatwo i szybko można było wrzucić fotki do albumu.

Jakieś alternatywy dla tego rozwiązania? Zależy mi na czymś co ma swoje serwery na pliki.
              | 50D | 17-85 | S30 1.4 | 50 1.8 | 70-200 4 L | 430 EX II |

Komentarz

• niechcemisie
                Początki nałogu
                • 2010
                • 277

Zamieszczone przez rOOmak
                Dokładnie tak jak artus mówi. Zdjęcie które jest za duże zostanie zmniejszone przez oprogramowanie na serwerze i efekt może być różny.
                Ja zawsze redukuje rozdzielczość do 72dpi i 800px na dłuższym boku z metodą Bicubic sharper i na FB zdjęcia wyglądają prawidłowo. MaxModels nie używam ale na ModelMayhem tez jest ok.
                Ja eksportuje z rozdzielczoscia 300dpi i 800px. Znajomi maja na swoich kontach 900px zdjecia i wszystko jest ok..

Komentarz

• rOOmak
                  Uzależniony
                  • 2007
                  • 617

To spróbuj z mniejsza rozdzielczością Sorry za literówkę. Powinno być ppi(pixel per inch). dpi(dots per inch) jest związane z drukiem
                  Zdjęcie 300ppi i 800px będzie miało więcej bajtów niż zdjęcie 100ppi i 800px mimo, że oba będą miały na monitorze ten sam rozmiar.
                  Jak uploadujesz większe zdjęcie, skrypt strony usunie nadmiar informacji i efekt może być zaskakujący... Ja domyślnie tworze wersje na WEB, każdego zdjęcia i ustawiam rozmiar na 800px na dłuższym boku i 72ppi.
                  Zdjęcia wyglądają prawidłowo na Flickr, ModelMayhem i FB(metoda standardowa).
                  W sąsiednim wątku ktoś napisał, że MaxModels przyjmuje max 680x540px

Komentarz

• Bangi
                    Moderator
                    • 2010
                    • 5117

fajnie by bylo by zebrac w jednym miejscu zalecenia jak skalowac foty do popularnych serwisow jak fb, mm, nk itp. tez zauwazylem straty na jakosci fotek ktore umieszczam na fb i nk. o ile daje w rozmiarze max 720pix na dlugim boku to nad rozdzielczoscia sie nie zastanawialem i mialem zawsze 300 a tu chyba glownie o rozdzielczosc chodzi...
                    p.s.sorry za znaki - pisze z komorki
                    SAMOLOTY CB
                    SAMOLOTY lotnictwo.net
                    SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• niechcemisie
                      Początki nałogu
                      • 2010
                      • 277

Wrzuciłem jeszcze raz cały folder przy 70 pixeli/cm, 800px na dłuższym boku i teraz rozmywa zdjęcia...

Komentarz

• Merde
                        Grzeczny i układny podpis
                        • 2008
                        • 7756

Zamieszczone przez niechcemisie
                        Wrzuciłem jeszcze raz cały folder przy 70 pixeli/cm
                        A te piksele to na centymetr czego?
                        I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• kinimodgdynia
                          Bywalec
                          • 2008
                          • 106

fb ostatnio zmienił swoje ustawienia i zdjęcia w ichnich galeriach są naprawdę spore (ok 1000 px na moje oko), więc wysyłanie 800 może być troche za małe.
                          blog

Komentarz

• niechcemisie
                            Początki nałogu
                            • 2010
                            • 277

Zamieszczone przez Merde
                            A te piksele to na centymetr czego?
                            Powiem szczerze, że nie wiem jak to LR rozpatruje... Przy eksporcie tak to wygląda:
                            Ostatnio edytowany przez niechcemisie; 36565.

Komentarz

• addarek
                              Dopiero zaczyna
                              • 2010
                              • 22

Tu nie chodzi o 300 dpi czy też 72dpi, lecz o stopień kompresji JPG. Kiedyś miałem patent na FB i NK - dawać foty w max. jakości przy wołaniu z DPP, czyli jakość obrazu 10, lub w GIMPIE jakość 100% JPG przy 72dpi.
                              Zauważyłem też, że te portale nie lubią plików wyostrzanych za pomocą Unsharp mask - czy to w DPP czy w Gimpie - bardziej je masakrują. Zwykłe wyostrzanie w DPP lub Gimpie dawało mnie lepsze rezultaty. Teraz się już tym nie przejmuję, bo skoro FB jak i NK twierdzą, że fotki zamieszczone na ich serwerach są ich własnością - to niech je już mają w takiej jakości, jaką sami chcą mieć
                              Jedynie uprzedzam znajomych, że foty są zmasakrowane algorytmami FB lub NK.

Komentarz

Pracuję...