Witam. W fotografii raczkuję mam mały problem a mianowicie chodzi o jakość moich zdjęć która strasznie spada po wstawieniu ich na np facebooka maxmodels itp na monitorze mam ostre po wstawieniu szok ..,. a może macie na to jakieś sposoby którymi zechcieli byście się podzielić?
X
-
Tagi: Brak
-
Dobre pytanie, bo ostatnio na to samo jestem zdenerwowany... Wrzucam na fb fotkę a tu klops- albo wyostrzanie dodatkowe i kasza albo twory się poruszenie... bez względu na wstawianie zdjęć standardowo czy z zaznaczeniem wyższa rozdzielczość... masakra jakaś...500d, 70-200 f/4 L, C50 f/1.8 II, Di622 mkII -
a wrzucacie je już w rozmiarach akceptowalnych przez te portale (pytam zarówno o wymiary jak i wagę) i wyostrzone tak jak trzeba?5DmkI, C85f1.2|580 EXII|Komentarz
-
Dokładnie tak jak artus mówi. Zdjęcie które jest za duże zostanie zmniejszone przez oprogramowanie na serwerze i efekt może być różny.
Ja zawsze redukuje rozdzielczość do 72dpi i 800px na dłuższym boku z metodą Bicubic sharper i na FB zdjęcia wyglądają prawidłowo. MaxModels nie używam ale na ModelMayhem tez jest ok.Komentarz
-
Ja mam także problem z ostrością ale w drugą stronę. Wywołuje RAWa w Lightroomie, eksportuje do formatu jpg. Do tego momentu wszystko jest w porządku. Poźniej wysyłam poprzez Picasę do albumu online, fotki się jeszcze bardziej wyostrzają, czasem mają inne kolory. Jakby zostały spowrotem pozbawione niektórych zabiegów, których dokonałem podczas edycji.| 50D | 17-85 | S30 1.4 | 50 1.8 | 70-200 4 L | 430 EX II |Komentarz
-
-
Komentarz
-
Ja eksportuje z rozdzielczoscia 300dpi i 800px. Znajomi maja na swoich kontach 900px zdjecia i wszystko jest ok..Dokładnie tak jak artus mówi. Zdjęcie które jest za duże zostanie zmniejszone przez oprogramowanie na serwerze i efekt może być różny.
Ja zawsze redukuje rozdzielczość do 72dpi i 800px na dłuższym boku z metodą Bicubic sharper i na FB zdjęcia wyglądają prawidłowo. MaxModels nie używam ale na ModelMayhem tez jest ok.500d, 70-200 f/4 L, C50 f/1.8 II, Di622 mkIIKomentarz
-
To spróbuj z mniejsza rozdzielczością
Sorry za literówkę. Powinno być ppi(pixel per inch). dpi(dots per inch) jest związane z drukiem 
Zdjęcie 300ppi i 800px będzie miało więcej bajtów niż zdjęcie 100ppi i 800px mimo, że oba będą miały na monitorze ten sam rozmiar.
Jak uploadujesz większe zdjęcie, skrypt strony usunie nadmiar informacji i efekt może być zaskakujący... Ja domyślnie tworze wersje na WEB, każdego zdjęcia i ustawiam rozmiar na 800px na dłuższym boku i 72ppi.
Zdjęcia wyglądają prawidłowo na Flickr, ModelMayhem i FB(metoda standardowa).
W sąsiednim wątku ktoś napisał, że MaxModels przyjmuje max 680x540pxKomentarz
-
fajnie by bylo by zebrac w jednym miejscu zalecenia jak skalowac foty do popularnych serwisow jak fb, mm, nk itp. tez zauwazylem straty na jakosci fotek ktore umieszczam na fb i nk. o ile daje w rozmiarze max 720pix na dlugim boku to nad rozdzielczoscia sie nie zastanawialem i mialem zawsze 300 a tu chyba glownie o rozdzielczosc chodzi...
p.s.sorry za znaki - pisze z komorki
Komentarz
-
Wrzuciłem jeszcze raz cały folder przy 70 pixeli/cm, 800px na dłuższym boku i teraz rozmywa zdjęcia...500d, 70-200 f/4 L, C50 f/1.8 II, Di622 mkIIKomentarz
-
Komentarz
-
-
Powiem szczerze, że nie wiem jak to LR rozpatruje... Przy eksporcie tak to wygląda:
Ostatnio edytowany przez niechcemisie; 36565.500d, 70-200 f/4 L, C50 f/1.8 II, Di622 mkIIKomentarz
-
Tu nie chodzi o 300 dpi czy też 72dpi, lecz o stopień kompresji JPG. Kiedyś miałem patent na FB i NK - dawać foty w max. jakości przy wołaniu z DPP, czyli jakość obrazu 10, lub w GIMPIE jakość 100% JPG przy 72dpi.
Zauważyłem też, że te portale nie lubią plików wyostrzanych za pomocą Unsharp mask - czy to w DPP czy w Gimpie - bardziej je masakrują. Zwykłe wyostrzanie w DPP lub Gimpie dawało mnie lepsze rezultaty. Teraz się już tym nie przejmuję, bo skoro FB jak i NK twierdzą, że fotki zamieszczone na ich serwerach są ich własnością - to niech je już mają w takiej jakości, jaką sami chcą mieć
Jedynie uprzedzam znajomych, że foty są zmasakrowane algorytmami FB lub NK.
Komentarz
Komentarz