X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • KriStyle
    Dopiero zaczyna
    • 2008
    • 28

5D mark II a szeroki kąt

Witam !

Uważam, że dział dla początkujących, jest odpowiednim miejscem na ten temat
    Jestem posiadaczem EOS 450D, nie jest to już najnowszy model ale w dalszym ciągu jestem z niego zadowolony. Jako że ostatnio posypały mi się hurtowo obiektywy do mojej maszyny postanowiłem coś zmienić.

Te pytania dręczą mnie od jakiegoś czasu, mimo szukania nie znalazłem w google satysfakcjonującej mnie odpowiedzi

1. Zakup nowego obiektywu do 450 D : Sigma 10-20 F/3.5 EX DC HSM
    - czy Sigma 10-20 F4-5.6 EX DC HSM (różnica w cenie jest spora)
    2. Całkowita zmiana aparatu na pełno klatkowy, w tym przypadku myślałem na 5D II z tym, że wyżej wymienione obiektywy do niego nie pasują ( a bardzo się na nie nakręciłem )
    3. Jaki obiektyw może mieć podobne osiągi do w/w sigmy w 5d

Fotografuję przyrodę, plenery, bardzo lubię panoramy.

z góry dzięki za pomoc

Krzysiek
    http://www.facebook.pl/kpetkePhotography

http://www.kpetke.pl
  • Stafford
    Coś już napisał
    • 2011
    • 39

Jeżeli zadowala cię 450d, pomyśl może o sigmie 12-24/4,5-5,6. Używkę I wersji można znaleźć w niezłych pieniądzach. Wchodzi i na cropa i na ff. Jakość optyczna przeciętna ale efekty na ff - ciekawe.

Komentarz

• PawelB
      Uzależniony
      • 2005
      • 578

Na pełnej klatce Sigma 12-24 da nawet lepszy efekt niż 10-20 na 450D.
      Fomei PRV-3 w środku EOS 50D, EOS 10D, jakieś szkła i miejsce na nowe zakupy.

Moje gnioty
      Moje gnioty 2

Komentarz

• Mateusz87
        Coś już napisał
        • 2011
        • 78

Proponowana przez poprzedników Sigma to naprawdę ciekawa pozycja - warto byłoby rozważyć kupno pierwszej wersji, bo druga nie przyniosła jakichś rewolucyjnych zmian w stosunku do pierwowzoru. Wprawdzie ja miałem dość długo do czynienia z przytoczoną przez Ciebie Sigmą 10-20 mm f/4-5.6 i naprawdę ją sobie chwaliłem - głównie za odwzorowywanie linii prostych. Jeżeli skupiasz się wyłącznie na landscape'ach to (jeśli tego nie robiłeś) przejrzyj oferty szkieł manualnych, a w szczególności Samyanga14 mm f/2.8 ED AS IF UMC , który notuje wyraźnie wyższe mtf-y w stosunku do reszty (niestety kosztem dystorsji względem przodującej tutaj Sigmy) i przy tym jest atrakcyjny cenowo. Odsyłam do testu Cichego http://www.canon-board.info/showthread.php?t=61895
        Ostatnio edytowany przez Mateusz87; 42759.
        http://mateuszmis.portfoliobox.net

Komentarz

• punky
          Początki nałogu
          • 2008
          • 483

Ad 1 Mam 10-20 starą wersję i sobie chwalę
          Z podobnych szkieł masz jeszcze tokine 11-16, tamrona 10-24 i canona 10-22.
          Z opinii wychodzi na to że na tamiego nie warto zerkać reszta godniejsza uwagi.
          Ad 2 To już twoja decyzja
          Ad 3 Na ff podobny kąt widzenia da ci szkło o zakresie 16~40 czyli masz do wyboru:
          canony 16-35 L i 17-40 L, Tamron 17-35, Sigma 17-35 i Tokina 16-28.
          R6 + S17-35 + 24-70/2.8 + 50/1.8 + 85/1.8 + 70-200/2.8

Ex Sony a6500, 70D, 40D, 30D

Komentarz

• mnocon
            Bywalec
            • 2011
            • 132

punky ma racje, sam uzywam 17-40 L i jestem bardzo zadowolony
            Canon | 1D X | 40d | EOS M | 24-70 2.8 L II | 50 1.4 | 85 1.8 | 430 EXII | 600 EX RT | XH A1 |

Komentarz

• cauchy
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 2595

w rozsądnej cenie to 17-40 L canona lub sigma 12-24, z tym, że to jednak trochę różne szkła.. sam lekko choruję na sigmę, chciałbym na własnej skórze się przekonać co potrafią te 12mm na FF, zwłaszcza, że sporo łażę po górach
              EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
              Flickr | YT

Komentarz

• misio1399
                Dopiero zaczyna
                • 2011
                • 43

jak szeroko to ciamjanga 14mm 2.8

Komentarz

• Stafford
                  Coś już napisał
                  • 2011
                  • 39

Zamieszczone przez cauchy
                  sam lekko choruję na sigmę, chciałbym na własnej skórze się przekonać co potrafią te 12mm na FF, zwłaszcza, że sporo łażę po górach
                  Oj też mnie ona korci... (i też trochę łażę po górach )
                  Powstrzymuję mnie tylko jej ostrość:

Komentarz

• jellyeater
                    Pełne uzależnienie
                    • 2010
                    • 1631

Powstrzymuję mnie tylko jej ostrość:
                    Za to nie ma aberracji chromatycznej. Albo jest zatarta przez nieostrość. :P

http://jellyeater.net84.net/

Komentarz

• welury
                      Bywalec
                      • 2008
                      • 171

Trzeba jednak brać pod uwagę, że do pełnej klatki wybór obiektywów z szerokim kątem jest o wiele większy. Są całkiem tanie 20, 24, 28, 35. Polecam przegląd obiektywów na stronie Canon.pl.
                      Pozdrawiam

Komentarz

• michael_key
                        Fotografujący
                        • 2009
                        • 2129

Zamieszczone przez KriStyle
                        1. Zakup nowego obiektywu do 450 D : Sigma 10-20 F/3.5 EX DC HSM
                        - czy Sigma 10-20 F4-5.6 EX DC HSM (różnica w cenie jest spora)
                        Wybrałbym wersję 4-5.6

2. Całkowita zmiana aparatu na pełno klatkowy, w tym przypadku myślałem na 5D II z tym, że wyżej wymienione obiektywy do niego nie pasują ( a bardzo się na nie nakręciłem )
                        Fajna maszyna, wciąga do robienia zdjęć :wink:
                        3. Jaki obiektyw może mieć podobne osiągi do w/w sigmy w 5d
                        Wybrałbym w takiej kolejności w zależności od możliwości finansowych:
                        16-35L, 17-40L, Sigma 17-35 2.8-4.0
                        Jest jeszcze starsza L, typu 17-35 ale nie wiem czy jest czegoś warta.

Komentarz

• punky
                          Początki nałogu
                          • 2008
                          • 483

Dokładnie, wybierałem jeszcze na 30D (czyli 4 lata temu) szkło z pomiędzy canonowych 17-35 2.8 L (stary dziadziuś), a 17-40 4.0 L i wyszło mi że 17-40 jest jednak sporo lepszy optycznie.
                          Niestety musiałem się tej eLi pozbyć jako że zbierałem fundusze na 5dII i teraz niemiłosiernie żałuję. Ta ela (17-40) jak dla mnie zapalonego amatora to było bardzo dobre szkło i jeszcze do niego wrócę
                          R6 + S17-35 + 24-70/2.8 + 50/1.8 + 85/1.8 + 70-200/2.8

Ex Sony a6500, 70D, 40D, 30D

Komentarz

• Darx
                            Uzależniony
                            • 2011
                            • 725

Gdyby nie fakt, że zaraziła mnie magia FF, to pewnie bym nalegał by kupił 10-20 i cieszył się posiadanym zestawem. Imho wymiana na 5d mk1 + 17-40 jest strasznie opłacalna po względem jakości produkowanego obrazu. Potem dokupujesz takiego 24/1.4 i śmigasz aż miło.

Sam polowałem przez jakiś czas na 5dmk1, ale niestety wszystkie modele nie spełniały moich wymogów, a niektóre były tak poturbowane, że ręce opadają...

W obecnej chwili zbieram na 5dmk2 albo i mk3 jak pozwoli mi na to fundusz
                            |600D|7D|17-40|24-105|70-200|120-400|

Komentarz

• Goomis
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 1893

Zamieszczone przez michael_key
                              Jest jeszcze starsza L, typu 17-35 ale nie wiem czy jest czegoś warta.
                              Jest i jest bardzo sympatyczna. Rogi jak to u Canona w szerokich szkłach - pozostawiają trochę do życzenia ale środek naprawdę ok.
                              5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Komentarz

Pracuję...