X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kolekcjoner
    Obertroll
    • 2006
    • 18766

Odp: 5D czy 60D czy 650D ....

A znajomy nie może sobie pójść do jakiegoś sklepu/marketu i pomacać? Bo tak po prawdzie to najistotniejsze różnice między tymi puszkami są w ergonomii i rozmiarze.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Komentarz

• Matsil
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 2022

Zamieszczone przez Kolekcjoner
      A znajomy nie może sobie pójść do jakiegoś sklepu/marketu i pomacać? Bo tak po prawdzie to najistotniejsze różnice między tymi puszkami są w ergonomii i rozmiarze.
      Pod kątem ergonomii decyzja jest podjęta - 60D. Chodzi tylko o środek body .
      R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Komentarz

• cobalt
        Pełne uzależnienie
        • 2012
        • 1513

Mnie osobiście czasami brakuje w 650D poziomnicy i drugiego wyświetlacza u góry. Co do pozostałych funkcji, to w porównaniu z 60D nie ma dramatu.
        C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
        www.cobalt.fr.pl

Komentarz

• Goha
          Dopiero zaczyna
          • 2013
          • 26

Przeczytałam cały wątek... zresztą siedzę tylko i czytam... uświadamiając sobie jak wiele jeszcze muszę się nauczyć. żałuję że nie miałam choć w 50%takiej wiedzy jak teraz przy kupnie mojego aparatu.
          Mam 500D już od ponad 3 lat. Do niedawna byłam zadowolona, ale wiedza jaką powoli zaczynam zgłębiać sprawiła,.. że marzę o zmianie.
          nie mówię że od razu na 5d3 bo na to mnie nie stać.. i chyba nigdy nie będzie.. ale się zastanawiam.
          Gdyby nadarzyła się okazja, jakiś przypływ gotówki to czy lepiej kupić takie 60D czy lepiej dorzucić 24-70 f/2,8 Sigma.
          czy jakoś fotek z 60D naprawdę jest lepsza od XXXD?

Komentarz

• Mariusz_C
            Uzależniony
            • 2007
            • 577

Zamieszczone przez cobalt
            Mnie osobiście czasami brakuje w 650D poziomnicy i drugiego wyświetlacza u góry. Co do pozostałych funkcji, to w porównaniu z 60D nie ma dramatu.
            Poziomnicy?????? To mnie normalnie zabiłeś )))) A do czego????
            5d III; eos 5; EF15/2,8; 35L; 50/1,4; 85/1,8; 135L; 430ex; YN600ex; metz 58

Komentarz

• Goha
              Dopiero zaczyna
              • 2013
              • 26

W pierwszym momencie pomyślałam, że chodzi o siatkę kadrowania.. ale czy 60D ma taką możliwość aby była widoczna?
              mnie by sie bardzo przydała... z szybkości zapominam o tych mocnych punktach... lub jeszcze nie weszły mi w krew.

Komentarz

• pancernik12
                Coś już napisał
                • 2010
                • 88

Goha - nie tak dawno temu też miałem podobne przemyślenia. Szczerze radzę - odpuść sobie Sprzedaj 18-200, kup Tamrona 17-50 2,8. Później coś węższego - albo coś z 70-200 albo C 85mm i będziesz zadowolona.

Pozdrawiam
                6D, Tami 24-70, Sigma 70-200 OS

Komentarz

• Goha
                  Dopiero zaczyna
                  • 2013
                  • 26

Czyli nie myślisz nad zmianą body? w sumie wiem że narazie nie mogę sobie na to pozwolić. Ale myśl o nowych szkłach zaprząta mi głowę dostatecznie.
                  Szczerze 18-200 to obiektyw z którym kupiłam aparat. odkąd mam 50mm to mało go używam, choć nie ukrywam że robiąc fotki dzieciom na zewnątrz ten zoom jest pomocny.
                  Czyli Sigma 24-70? to nie dobry wybór?
                  85mm mnie się marzy również.. jak i wiele innych rzeczy. nie ukrywam że pasja fotografii pochłonęła mnie doszczętnie i mam względem niej wielkie plany.

a czy mając 50mm, 85mm, 24-70, 70-200 to jest już szczyt marzeń?
                  sprzedając 18-200 a kupując czy ten 17-50 czy 24-70 obawiam się braku tego zoooma...
                  ale plany moje to wesela, uroczystości kościelne... takie tam partnerowanie komuś

Komentarz

• pancernik12
                    Coś już napisał
                    • 2010
                    • 88

Po przemyśleniach odpuściłem sobie na jakiś czas. Za odłożone zaskórniaki kupiłem Sigmę 30mm 1,4 i jestem zadowolony. Szczyt marzeń im mniejszy budżet tym większe marzenia.

Pozdrawiam
                    6D, Tami 24-70, Sigma 70-200 OS

Komentarz

• haze
                      Bywalec
                      • 2012
                      • 203

Zamieszczone przez Goha
                      ale plany moje to wesela, uroczystości kościelne... takie tam partnerowanie komuś
                      No to chyba wymiana na tytułowe 5D jak najbardziej wskazana, jak posiadasz już 50mm f1.4 to tym bardziej Nie wiem dlaczego ale odkąd mam ten aparat bardziej szanuję każde otwarcie migawki
                      Czasami jedynym wyjściem jest wyjście na piwo
                      6D+40D jakieś szkła i jakieś lampy

Komentarz

• Mariusz_C
                        Uzależniony
                        • 2007
                        • 577

Zamieszczone przez haze
                        No to chyba wymiana na tytułowe 5D jak najbardziej wskazana, jak posiadasz już 50mm f1.4 to tym bardziej Nie wiem dlaczego ale odkąd mam ten aparat bardziej szanuję każde otwarcie migawki
                        To tak jak ja gdy włożę kliszę w analogową piątkę :-) Wtedy myślę nad każdym zdjęciem.
                        5d III; eos 5; EF15/2,8; 35L; 50/1,4; 85/1,8; 135L; 430ex; YN600ex; metz 58

Komentarz

• Goha
                          Dopiero zaczyna
                          • 2013
                          • 26

I to iest ta magia fotografii ...
                          A 5D ...TAK marzę i muszę w pracy dowiedzieć sie o pozyczkę haha

Komentarz

• miwt
                            • 2013
                            • 11

60d to dobry aparat, ale to nie pelna klatka
                            Szlakiem fotografii / Blog: Facebook / Instagram
                            Canon EOS 5D MK1 Classic / Canon EOS 5 Analog / Canon EOS R / Canon RF 24-105 F4 IS USM

Komentarz

Pracuję...