X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • massi
    Bywalec
    • 2012
    • 103

FF i APS-C pytanie

Witam,
    Słyszałem że lustrzanki z FF robią lepszej jakości zdjęcia ponieważ matryca jest duża. A jak to się ma do matryc asp-c ? Wiem że Canon robi matryce nieco mniejsze (22.2mm x 14.8mm) niż Nikon, Sony, Pentax itp. (23.6 mm x 15.7mm). To czy automatycznie jakość zdjęć robionych lustrzankami canona jest gorsza niż gdyby była robiona lustrzankami nikona ??? Tak tylko teoretycznie ???

Czy ktoś wie dlaczego canon się odsunął i zaczął produkować mniejsze matryce ?? Szukają oszczędności czy jak ??
  • pathar
    Coś już napisał
    • 2009
    • 83

Odp: FF i APS-C pytanie

Canon produkuje zarówno mniejsze matryce(aps-c) jak i większe Full Frame. Te minimalne różnice pomiędzy matrycami aps-c w aparatach różnych producentów właściwie są bez znaczenia. Teoretycznie pixel w tak samo upakowanych matrycach aps-c Canona i Nikona będzie się różnił wielkością na korzyść tego drugiego, ale różnica będzie znikoma - podejrzewam, że niezauważalna. Stawianie tezy typu: "Nikon z aps-c robi lepsze zdjęcia niż Canon z aps-c" moim zdaniem jest kompletnie pozbawione sensu. A tak generalnie, to oczywiście większy fizycznie pixel będzie lepiej rejestrował światło, które na niego pada. Stąd przewaga w jakości obrazu na korzyść większych matryc.
    Piotr Dejneka

Canon 6D, 5D, C 70-200/2.8, C 50/1.8 STM, S 35/1.4, C 17-40/4, S 85/1.4

piotrdejneka.pl

Komentarz

• Kuba1
      Uzależniony
      • 2010
      • 960

Zamieszczone przez massi
      Witam,
      Słyszałem że lustrzanki z FF robią lepszej jakości zdjęcia ponieważ matryca jest duża. A jak to się ma do matryc asp-c ? Wiem że Canon robi matryce nieco mniejsze (22.2mm x 14.8mm) niż Nikon, Sony, Pentax itp. (23.6 mm x 15.7mm). To czy automatycznie jakość zdjęć robionych lustrzankami canona jest gorsza niż gdyby była robiona lustrzankami nikona ??? Tak tylko teoretycznie ???

Czy ktoś wie dlaczego canon się odsunął i zaczął produkować mniejsze matryce ?? Szukają oszczędności czy jak ??
      Matryce APSC istnieją po to, żeby można było drożej sprzedawać FF. [duża pauza ]

Aparat z matrycą FF daje "bardziej fotograficzny" obrazek, mniej więcej taki do jakiego przyzwyczaiły nas fotografie analogowe z aparatów małoobrazkowych. Na zdjęciu z APSC widać tylko środkowy wycinek obrazu rzucanego przez obiektyw, przez co jest widocznych znacznie mniej wprowadzanych przez niego zniekształceń (winieta, dystorsje itp.). Te zniekształcenia dla jednych są cenną "magią obrazka", dla innych ewidentnymi wadami. To tak w dużym skrócie.
      Różnice w wielkości matryc APSC rożnych marek nie mają znaczenia dla jakości obrazka. Znaczenie ma (znowu w skrócie) technologia - z grubsza, zwykle dostajesz to, za co zapłacisz. Znaczenie dla jakości obrazka największe ma zawsze fotograf.

Komentarz

• obcy21
        Początki nałogu
        • 2010
        • 467

ja tam zawszę usuwam winietę, kiedyś była bardzo "cool" - teraz to zbędny bajer. po przesiadce z APS-C na FF nie chce wracać do APS-C i właśnie już wymieniłem drugie body z cropa na FF.
        Regulamin pkt 8.

Komentarz

• massi
          Bywalec
          • 2012
          • 103

Jeszcze mam jedno pytanie, ale tym razem o różnice pomiędzy Canonem a Nikonem.

Zauważyłem że nikon produkuje obiektywy bardzo szerokie nawet te najtańsze, a Canon tanie bardzo "cieńkie" a dopiero droższe nieco grubsze? Czy to chodzi o to że w nikonach jest stosowana lepsza optyka czy co ?

Komentarz

• rysib
            Początki nałogu
            • 2006
            • 281

Proszę sprecyzuj, co rozumiesz jako cienkie, szerokie, grube? Szerokie - szeroki kont "widzenia", czy gabaryty?
            Pozdrawiam Rysiek

Komentarz

• marfot
              Pełne uzależnienie
              • 2007
              • 4568

Zamieszczone przez massi
              Jeszcze mam jedno pytanie, ale tym razem o różnice pomiędzy Canonem a Nikonem.

Zauważyłem że nikon produkuje obiektywy bardzo szerokie nawet te najtańsze, a Canon tanie bardzo "cieńkie" a dopiero droższe nieco grubsze? Czy to chodzi o to że w nikonach jest stosowana lepsza optyka czy co ?
              Sporo użytkowników CB padnie na tym pytaniu :smile:.
              Cienkie tzn kiepskie a grubsze to lepsze czy jak, bo co znaczy szeroki obiektyw to wiadomo.
              https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
              EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• massi
                Bywalec
                • 2012
                • 103

Chodzi mi o gabaryty. W lustrzankach nikona z najtańszymi kitami obiektyw jest bardzo szeroki gabarytowo i ma bardzo małą lukę pomiędzy obiektywem a napisem Nikon na górze w przeciwieństwie do canona. Mój canon ma wielką lukę pomiędzy obiektywem kitowym a napisem Canon na górz. Czy ta luka jest po to bym mógł wkręcać obiektywy "szersze" ?

Komentarz

• marfot
                  Pełne uzależnienie
                  • 2007
                  • 4568

Zamieszczone przez massi
                  Chodzi mi o gabaryty. W lustrzankach nikona z najtańszymi kitami obiektyw jest bardzo szeroki gabarytowo i ma bardzo małą lukę pomiędzy obiektywem a napisem Nikon na górze w przeciwieństwie do canona. Mój canon ma wielką lukę pomiędzy obiektywem kitowym a napisem Canon na górz. Czy ta luka jest po to bym mógł wkręcać obiektywy "szersze" ?
                  Tą "lukę" zapełnisz w dużej mierze obiektywami C50/1.2L i C85/1.2L. Przy okazji zyskasz przepiękny bokeh !
                  https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
                  EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• gavin
                    Pełne uzależnienie
                    • 2010
                    • 1339

Te są dopiero cieniutkie:

muszą być kiepskie

Komentarz

• tlustyx
                      Pełne uzależnienie
                      • 2008
                      • 1304

Zamieszczone przez massi
                      Chodzi mi o gabaryty. W lustrzankach nikona z najtańszymi kitami obiektyw jest bardzo szeroki gabarytowo
                      Bo do Nikona nie dotarła jeszcze technologia miniaturyzacji elektroniki.
                      6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
                      Moje fotki Moje fotki II

Komentarz

• igor58
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 1861

bo to jest obiektyw bardzo szerokokątny - stąd ta szerokość
                        co to za temat w ogóle????

Komentarz

• rysib
                          Początki nałogu
                          • 2006
                          • 281

Zamieszczone przez massi
                          Powiem w skrócie: to są rzeczy pomijalne i niemające związku z jakością zdjęcia.
                          A teraz bierz aparat w ręce i miłej zabawy.
                          Pozdrawiam Rysiek

Komentarz

• ska
                            Coś już napisał
                            • 2010
                            • 73

To są właśnie współcześni początkujący, przejmują się jakimiś pierdołami . Nikon ma mechaniczne przeniesienie przesłony po przez dźwignie, niczym technologia z lat 40-stych - wydaje sie, że to całkowicie uniemożliwia robienie zdjęć. A Olympus E-3 ma ''mini'' matryce w lustrzankach a i jakie fajne zdjęcia robi
                            http://damnian.blog.com/

Komentarz

• Heilsberg
                              Początki nałogu
                              • 2009
                              • 274

Co się dziwić? Dobrze, że pytają i umieją się przyznać do niewiedzy. Jak sobie przypomnę jak w paru dziedzinach byłem początkujący to też pytałem trzy razy o rzeczy, które dzisiaj wydają mi się albo śmieszne albo nieistotne. A wtedy nie wiedziałem, czy to rzutuje czy nie.
                              Ważne, że nie silą się na mądrych tylko potrafią przyznać do niewiedzy i pytać.
                              EOS 100D|EOS 7D + grip|EF-S 24 /2.8 STM|Sigma 30/1.4 EX DC HSM|EF 40/2.8 STM|EF 50/1.4|EF 200/2.8L II|EF-S 10-22/3.5-4.5|EF 17-40/4L|EF 24-105/4L|Sigma 120-400/4.5-5.6 DG APO OS HSM

Komentarz

Pracuję...