X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ska
    Coś już napisał
    • 2010
    • 73

Odp: FF i APS-C pytanie

Zamieszczone przez Heilsberg
    Co się dziwić? Dobrze, że pytają i umieją się przyznać do niewiedzy. Jak sobie przypomnę jak w paru dziedzinach byłem początkujący to też pytałem trzy razy o rzeczy, które dzisiaj wydają mi się albo śmieszne albo nieistotne. A wtedy nie wiedziałem, czy to rzutuje czy nie.
    Ważne, że nie silą się na mądrych tylko potrafią przyznać do niewiedzy i pytać.
    A nie wydaje Ci się, że to jest nieco błędna droga by stać sie prawdziwym fotografem ?
    http://damnian.blog.com/

Komentarz

• maati
      Coś już napisał
      • 2008
      • 93

Zamieszczone przez massi
      Chodzi mi o gabaryty. W lustrzankach nikona z najtańszymi kitami obiektyw jest bardzo szeroki gabarytowo i ma bardzo małą lukę pomiędzy obiektywem a napisem Nikon na górze w przeciwieństwie do canona. Mój canon ma wielką lukę pomiędzy obiektywem kitowym a napisem Canon na górz. Czy ta luka jest po to bym mógł wkręcać obiektywy "szersze" ?
      Jeżeli poczytasz trochę o obiektywach np tu Obiektyw aparatu cyfrowego - opis
      to sam się zdziwisz co to za pytania zadajesz
      Ostatnio edytowany przez maati; 20890.
      Canon 5d MKII, MKIII, C85 1,4IS + 580EXII, C35 1,4 C24 1,4 fish

Komentarz

• arturs
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 4196

FF i APS-C pytanie

Proszę nie kontynuować wątku w temacie 5tej kolumny nikona, ohydnych kitów itp. (a przynajmniej nie w tym tonie) .
        A.
        Ostatnio edytowany przez janmar; 7379. Powód: literówka
        5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• jacek_73
          Pełne uzależnienie
          • 2010
          • 2587

Skoro kolega doszł do wniosku że obiektywy nikona górują nad canonowskimi (po uprzednim porównaniu organoleptycznym) sam sobie odpowiedział na zadane pytanie w sposób najdoskonalszy z możliwych. Dzieląc się swoim spostrzeżeniem na forum, winniśmy mu podziękować...bo już nie ma sensu dalej memłać tego tematu.

Zamieszczone przez arturs
          Proszę nie kontynuować wątku w temacie 5tej kolumny nikona, ohydnych kitów itp. (a przynajmniej nie w tym tonie) .
          A.
          Ale te kity są ohydne, nie zmienisz rzeczywistości.
          Jestę fotografę
          miszcz martwi się o podpis

Komentarz

• renes
            Uzależniony
            • 2007
            • 510

Zamieszczone przez Kuba1

Aparat z matrycą FF daje "bardziej fotograficzny" obrazek, mniej więcej taki do jakiego przyzwyczaiły nas fotografie analogowe z aparatów małoobrazkowych.
            Ach te piękne porównania obrazka cyfrowego FF do obrazka z filmu. Ja widzę coś takiego: fotografujący wyłącznie cyfrą szybko nie dostrzegają różnic pomiędzy obrazkiem z cyfry FF własnego aparatu a obrazkiem błony, trdno wasciwie się dziwić, patrzą już cyfrowo.

Komentarz

• Kuba1
              Uzależniony
              • 2010
              • 960

Zamieszczone przez renes
              Zamieszczone przez kuba1
              Aparat z matrycą FF daje "bardziej fotograficzny" obrazek, mniej więcej taki do jakiego przyzwyczaiły nas fotografie analogowe z aparatów małoobrazkowych.
              Ach te piękne porównania obrazka cyfrowego FF do obrazka z filmu. Ja widzę coś takiego: fotografujący wyłącznie cyfrą szybko nie dostrzegają różnic pomiędzy obrazkiem z cyfry FF własnego aparatu a obrazkiem błony, trdno wasciwie się dziwić, patrzą już cyfrowo.
              Jaki związek ma Twój wpis z tematem wątku, lub choćby z cytowanym zdaniem wyrwanym z kontekstu?

Komentarz

• michael_key
                Fotografujący
                • 2009
                • 2129

Zamieszczone przez Kuba1
                Jaki związek ma Twój wpis z tematem wątku, lub choćby z cytowanym zdaniem wyrwanym z kontekstu?
                Taki, że jesteś słabym cyfro-fotografem. Ja też. Z analoga miałem kompaktowego Kodaka na kliszę, otrzymanego na komunię. Taki ze mnie artysta analogowy :-)

Komentarz

• Kuba1
                  Uzależniony
                  • 2010
                  • 960

Zamieszczone przez michael_key
                  Taki, że jesteś słabym cyfro-fotografem. Ja też. Z analoga miałem kompaktowego Kodaka na kliszę, otrzymanego na komunię. Taki ze mnie artysta analogowy :-)
                  O przepraszam, ja jestem jednocześnie beznadziejnym błono-fotografem, ponieważ od ok. 1979 r do dziś jestem posiadaczem high-endowego zestawu Zorkij 4 plus 3 obiektywy (wszystko manual ), ale wiem chyba o co tu chodzi - nie zna życia ten, kto nie robi w wielkim formacie.

Komentarz

Pracuję...