Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Gość: Jeśli coś działa - nie ruszaj. Jeśli nie działa - udawaj, że tak miało być.
Jako że to forum jest o "co kupić", "Co jest lepsze" tak sobie porównywałem ceny sprzętu Canona i Nikona w uk. Od lat marzy mi się zestaw jak ja to nazywam "uniwersalny" Canon 5dmk2 i 24-70 2.8 i 70-200 2.8is ale cena mnie zawsze odstraszała:
Canon EOS 5D Mark II Body 1495
Canon EF 24-70mm f2.8L II USM 1990
Canon EF 70-200mm f2.8L IS USM II 1799
Łącznie: 5284 funtów brytyjskich
Sprawdziłem ile by mnie podobny zestaw kosztował w żółtym systemie...
Nikon D800 Body 1912
Nikon AF-S 24-70mm f/2.8G ED 1235
Nikon AF-S 70-200mm f/2.8G ED VR II 1579
Łącznie 4726 funtów brytyjskich. Różnica w zestawie 558 Funtów..... dosyc sporo...
Wiem że nie powinienem tego pytania zadawać ale czy taki zestaw canona jest lepszy od zestawu nikona?? Nie wiem jak obiektywy (nigdy nie używałem sprzętu nikona) ale wydaje mi się że puszka nikona (D800) daje większe możliwości od 5dmk2 canona.. Sam posiadam wysłużonego canona 400d parę obiektywów (50 1.4, 28-135 f3.5-f/5.6 IS USM, 70-300 f4-5.6 IS USM) + 580exII +yn i zastanawiam sie od miesięcy nad zmianą puszki i obiektywów i zaczyna mnie ciągnąc na żółta strone mocy....
Słuszne rozumowanie. Skoro jesteś na starcie, wybierz Nikona. Różnica w cenie znaczna, matryca D 800 o szerszej dynamice, jak głoszą testy. Gdybym dziś zaczynał, bym wybrał w ten deseń.
Różnicę widzę w cenie dłuższych szkieł (jest Też taniej w C w dobrych stałkach), np. zoom 100-400 vs. 200-400.
Jednak przecież preferencje różne...
Jako że to forum jest o "co kupić", "Co jest lepsze" tak sobie porównywałem ceny sprzętu Canona i Nikona w uk. Od lat marzy mi się zestaw jak ja to nazywam "uniwersalny" Canon 5dmk2 i 24-70 2.8 i 70-200 2.8is ale cena mnie zawsze odstraszała:
Canon EOS 5D Mark II Body 1495
Canon EF 24-70mm f2.8L II USM 1990
Canon EF 70-200mm f2.8L IS USM II 1799
mozesz tez policzyc wedlug cen wersji mkI tych obiektywow, ktore optycznie tez sa niezle. wtedy cena spadnie zauwazalnie.
wydaje mi sie tez, ze korpus 5D mkII powinno sie taniej dostac, bo w Eurolandowej Germanii to juz spadlo do okolic 1600 EUR, a to jest sporo ponizej 1500 GBP.
Zamieszczone przez konik19
Wiem że nie powinienem tego pytania zadawać ale czy taki zestaw canona jest lepszy od zestawu nikona??
jako korpus D800 jest nowoczesniejszy i ma lepsza matryce, wiec jest to plus takiej kombinacji. z drugiej strony jednak porownanie zalezy od konkretnych potrzeb i zastosowan.
Zamieszczone przez konik19
Sam posiadam wysłużonego canona 400d parę obiektywów (50 1.4, 28-135 f3.5-f/5.6 IS USM, 70-300 f4-5.6 IS USM) + 580exII +yn i zastanawiam sie od miesięcy nad zmianą puszki i obiektywów i zaczyna mnie ciągnąc na żółta strone mocy....
myslac o zmianie z 400D myslalbym w przypadku systemu nikonowskiego jednak nad D600. taniej i skok gabarytowy tez nie od razu gigantyczny.
z innej beczki: zmiana cropa w komplecie 50, 28-135, 70-300 na FF z 24-70 i 70-200 to jednak tez spora zmiana funkcjonalna. zupelnie inne body i zupelnie inne zakresy szkiel. czemu konkretnie ma sluzyc taka zmiana?
Jeśli miałbym wybierać dokładnie między tymi dwoma bez żadnej alternatywy to zdecydowanie wybrałbym Nikona. Brak sprawnego servo i dobrych bocznych punktów AFa w 5d mk2 potrafią dać w kość.
Włożę kij w mrowisko i napiszę że zapominasz o Sony/Minolta. Masz tam A900 , zaraz będzie A99 i dużo tanich (Minolta) i bardzo drogich (C.Zeiss) szkieł .
tak, D800 jest lepsze od 5D II, z wielu powodów - najbardziej autofokus
sprawdź jeszcze, czy odpowiada Ci nikonowska kolorystyka zdjęć, ja już siedzę tyle na Canonie, że kolory Nikonów mnie drażnią
Bo gdyby pytanie brzmiało:
5DIII + C24/1.4L + C35/1.4L + C135/2L za 2888+1420+1248+976=6533 Euro
czy też
D800 + N24/1.4 + N35/1.4 + N135/2 za 2384+1770+1504+1270=6928 Euro
to łatwiej byłoby doradzać Canona.
Wybrane dwa niemal najnowsze bardzo drogie ( i pewnie dobre) zoomy Canona i schyłkowe body do tego to żadna alternatywna konfiguracja dla wskazanego zestawu Nikona.
Bo gdyby pytanie brzmiało:
5DIII + C24/1.4L + C35/1.4L + C135/2L za 2888+1420+1248+976=6533 Euro
czy też
D800 + N24/1.4 + N35/1.4 + N135/2 za 2384+1770+1504+1270=6928 Euro
to łatwiej byłoby doradzać Canona.
Bez wątpienia, nie dość że Canon tańszy to jeszcze ma lepsze obiektywy w tych zestawach !
Lukas8, lepszość tej matrycy jest powszechnie znana, ale czy poza samą matrycą nic więcej nie ma wg Ciebie znaczenia?Czy na prawidłowo naświetlonych zdjęciach ta lepszość jest rzeczywiście taka dramatyczna jak piszesz?Skoro matryca 5D3 to "tragedia, to znaczy że nie da się tym aparatem wykonywać dobrych zdjęć?Czemu w ogóle ktokolwiek go kupuje
Komentarz