X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jacek_73
    Pełne uzależnienie
    • 2010
    • 2587

Odp: Canon vs Nikon

Tak wyciągają, że z nocy robi się dzień. A canony może i zdjęcia robią...ale słabo jeśli nie chcesz żeby sprzęt cię ograniczał, pętając przy tym twoją twórczą kreatywność - wybierz inną firmę.
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Komentarz

• LukasS
      Bywalec
      • 2004
      • 217

Zamieszczone przez Sunders
      Lukas8, lepszość tej matrycy jest powszechnie znana, ale czy poza samą matrycą nic więcej nie ma wg Ciebie znaczenia?Czy na prawidłowo naświetlonych zdjęciach ta lepszość jest rzeczywiście taka dramatyczna jak piszesz?Skoro matryca 5D3 to "tragedia, to znaczy że nie da się tym aparatem wykonywać dobrych zdjęć?Czemu w ogóle ktokolwiek go kupuje
      Co poza matrycą ma znaczenie? chyba nie o to chodziło autorowi tego wątku - ja patrząc obiektywnie na pytanie zadane - jestem za Nikonem. Głównie dlatego, że matryca pozwoli na odratowanie większej ilości zdjęć wykonanych niepoprawnie przez autora na starcie jego drogi z fotografią (a zakładam, że jest na jej początku) do tego cena, która jest znacznie niższa (pewnie przy starych wersjach obiektywów już nie byłoby tak dużej różnicy).

I czemu mnie się czepiliście i tego nieszczęsnego DR? Czyżbym nie miał racji?
      10D + Stuff

Komentarz

• Rafaelito
        Coś już napisał
        • 2012
        • 65

Zamieszczone przez airhead
        tak, D800 jest lepsze od 5D II, z wielu powodów - najbardziej autofokus
        sprawdź jeszcze, czy odpowiada Ci nikonowska kolorystyka zdjęć, ja już siedzę tyle na Canonie, że kolory Nikonów mnie drażnią
        Mam tak samo ale D800 za dnia już praktycznie nie odstaje.
        EOS R | 80D | 16-35L II | 24-70L II | 70-200L IS II | 85L II | 18-135 IS USM | 2x III | 600EX-RT x3 | ST-E3-RT
        A7R II | 24-70 GM | 70-200 GM | 90 Macro G OSS
        SC-P10000 | CG277

Komentarz

• Gregolius
          Początki nałogu
          • 2008
          • 271

Zamieszczone przez LukasS
          Matryca w D800 ma znacznie szerszy zakres tonalny + łatwe wyciąganie detali z cieni (Canon to tragedia) - pomijając cenę - ja wybrałbym Nikona.
          W nikonie wygląda to lepiej ale nie przesadzałbym z tą tragedią.

Zamieszczone przez Czacha
          Dziwie sie ze moje aparaty jeszcze zdjecia robią, tak te Nikony cienie wyciagaja
          No właśnie ,zajrzę do puszki może już nie robi zdjęć:P

Wracając do tematu , jeśli dokładnie o takim zestawie piszesz to chyba jednak d800 jest lepszym wyborem.Zacny aparacik a i cena spada systematycznie. można wziąć pod uwagę jeszcze d600 oczywiście
          Ostatnio edytowany przez Gregolius; 14787.
          CANON aik

Komentarz

• marfot
            Pełne uzależnienie
            • 2007
            • 4568

Zamieszczone przez Sunders
            Czy na prawidłowo naświetlonych zdjęciach ta lepszość jest rzeczywiście taka dramatyczna jak piszesz?Skoro matryca 5D3 to "tragedia, to znaczy że nie da się tym aparatem wykonywać dobrych zdjęć?
            Ta dramatyczna lepszość ma swoje granice:
            Canon 5D Mark III vs Nikon D800: Noise and dynamic range | News | TechRadar
            zdycha przy ok ISO 400.
            Przepraszam, że przywołałem inne źródło niż DxOmark.

Szumność można se pooglądać tu:
            Canon 5D Mark III vs Nikon D800 noise | Cameralabs
            Niestety znowu nie Dxomark.

No i w takich z gruba granicach tragedii przyszło nań kanonierom żyć.
            Ostatnio edytowany przez marfot; 13342.
            https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
            EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• Arni
              Bywalec
              • 2012
              • 136

Mi to trochę wygląda, jak rozmowa, czy lepsze jest Audi, czy BMW ... Sprzęt jest do siebie bardzo podobny, jeden i drugi ma masę plusów i jakieś minusy. Jezeli te kilkaset funciaków nie robi Ci różnicy, idź do dobrego sklepu, komisu, czy jakiegoś kolegi i pobaw się tymi aparatami, a po krótkich testach bedziesz wiedział, co Ci bardziej pasuje. Nic tak nie wqrza, jak skopana ergonomia, a tą trzeba ocenić samemu.
              EOS 60D + C50/1.8 + C24-105/4.0 L + S10-20/4.0-5.6 EX DC HSM + S30/1.4 EX DC HSM + T70-300/4.0/5.6 SP Di VC USD
              Metz 50 AF-1 + Hama Traveler Pro
              E-system przeszedł do historii ...

Komentarz

• allxages
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 2549

Zamieszczone przez Arni
                Mi to trochę wygląda, jak rozmowa, czy lepsze jest Audi, czy BMW ...
                To akurat jest proste. BMW.

Komentarz

• akustyk
                  gajowy
                  • 2004
                  • 12158

Zamieszczone przez allxages
                  To akurat jest proste. BMW.
                  jeszcze prostsze: wsrod jednych i drugich kierowcow jest az nazbyt wiele burakow, swiecie przekonanych, ze drogi istnieja tylko dla nich...

do kompletu dorzucic Golfiarzy i jest pelen koktajl Molotowa na drodze. komplet buractwa, ktore nie uznaje jazdy prawymi pasami autostrady (dla mieszkajacych w PL: prawego pasa obu autostrad ) i orczykiem drze lewym, sporadycznie jak zza plecow nadjezdza cos szybszego, tym drugim (korekta dla PL: nie dotyczy, nie zachodzi).

nie chce mowic, ze wszyscy kierowcy ww samochodow sa tacy, ale w NL jesli ktos na drodze zwraca uwage asocjalnoscia i niebezpieczna jazda, to w 9 na 10 przypadkow jest to A4, BMW 5 lub zasr... Golf
                  www albo tez flickr

Komentarz

• grzegorzki
                    Początki nałogu
                    • 2009
                    • 369

Zamieszczone przez jacek_73
                    A canony może i zdjęcia robią...ale słabo.
                    Proszę moderatorów o przeklejenie tego wpisu do wątku nt dlaczego zdjęcia w konkursie na fotografię miesiąca są słąbe.
                    6D - EF 24-70/2.8L USM + EF 50/1.8 II + EF 70-300/4-5.6 IS USM + EF 85/1.8 USM - 580EX II + YN565EX + YN568EX- YN-622C - Bowens 500R kit + akcesoria
                    Nie mnie się wtrącać biskupom w robotę.

Komentarz

• Rafaelito
                      Coś już napisał
                      • 2012
                      • 65

Zamieszczone przez marfot
                      Przepraszam, że przywołałem inne źródło niż DxOmark.
                      Odkąd na DxO Nikon wygrywa ze wszystkim co istnieje zaczynam pomału wątpić w te wyniki. Nikonowi nie straszny jest mu tam Hasselblad, Phase One czy Mamiya co ludzi nawet średnio obeznanych w temacie powinno zastanowić. Niebawem dowiemy się tam pewnie, że od Canona to nawet iPhone 5 będzie lepszy.
                      EOS R | 80D | 16-35L II | 24-70L II | 70-200L IS II | 85L II | 18-135 IS USM | 2x III | 600EX-RT x3 | ST-E3-RT
                      A7R II | 24-70 GM | 70-200 GM | 90 Macro G OSS
                      SC-P10000 | CG277

Komentarz

• michael_key
                        Fotografujący
                        • 2009
                        • 2129

Zamieszczone przez konik19
                        [...] i zaczyna mnie ciągnąc na żółta strone mocy....
                        W tym konkretnym przypadku Nikon jest lepszy bez dwóch zdań.

Komentarz

• akustyk
                          gajowy
                          • 2004
                          • 12158

Zamieszczone przez grzegorzki
                          Proszę moderatorów o przeklejenie tego wpisu do wątku nt dlaczego zdjęcia w konkursie na fotografię miesiąca są słąbe.
                          moderatorzy prosza tych uzytkownikow, ktorzy maja zastrzezenia do konkursu fotografii miesiaca o
                          1. nadeslanie wlasnych zdjec, jesli uwazaja, ze robia lepsze
                          2. ograniczenie krytykowania (na kazdym kroku!!!) prac tych uzytkownikow, ktorym chce sie raz w miesiacu cos podeslac...

dziekuje!
                          www albo tez flickr

Komentarz

• Kolekcjoner
                            Obertroll
                            • 2006
                            • 18766

Zamieszczone przez akustyk
                            moderatorzy prosza tych uzytkownikow, ktorzy maja zastrzezenia do konkursu fotografii miesiaca o
                            1. nadeslanie wlasnych zdjec, jesli uwazaja, ze robia lepsze
                            2. ograniczenie krytykowania (na kazdym kroku!!!) prac tych uzytkownikow, ktorym chce sie raz w miesiacu cos podeslac...

dziekuje!
                            Wężykiem, wężykiem ...... .
                            "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                            Kapitan Wagner

Komentarz

• Morfii
                              Uzależniony
                              • 2010
                              • 529

Zamieszczone przez akustyk
                              jeszcze prostsze: wsrod jednych i drugich kierowcow jest az nazbyt wiele burakow, swiecie przekonanych, ze drogi istnieja tylko dla nich...

do kompletu dorzucic Golfiarzy i jest pelen koktajl Molotowa na drodze. komplet buractwa, ktore nie uznaje jazdy prawymi pasami autostrady (dla mieszkajacych w PL: prawego pasa obu autostrad ) i orczykiem drze lewym, sporadycznie jak zza plecow nadjezdza cos szybszego, tym drugim (korekta dla PL: nie dotyczy, nie zachodzi).

nie chce mowic, ze wszyscy kierowcy ww samochodow sa tacy, ale w NL jesli ktos na drodze zwraca uwage asocjalnoscia i niebezpieczna jazda, to w 9 na 10 przypadkow jest to A4, BMW 5 lub zasr... Golf
                              dodając golfa do tego zestawu to jak proponować wybrać SONY...
                              A tak na poważnie to D800 powinno stanąć obok 5D III a nie 5D II...
                              Jeśli chodzi o pytanie autora to wybrał bym D800 ...z tej konfiguracji co podał. Jeśli mowa o D600 i 5D II to wybieram Canona tak jak przy wyborze D800 i 5D III... to tak na szybko.
                              było.. C550D, C7D, C28, T17-50VC, Takumar 50SMC, Zenitar 16, S8, S14. Teraz jest tylko lepiej

Komentarz

• konik19
                                • 2011
                                • 8

Odświeżę wątek, kupiłem 5dmk2... chyba za leniwy jestem na zmianę systemu.... po 2 dniach mogę powiedzieć że ergonomia pracy na 5dmk2 niesamowita ciągle się uczę obsługi ale banan z twarzy nie schodzi

Komentarz

Pracuję...