X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • chokai
    • 2012
    • 7

Gdzie pójść

Panowie może coś doradzicie.

Mam ja od paru ładnych lat 40D który jako tako do tej pory mi wystarczał. Potrzeb wielkich nie mam, zadęcia na robienie za wszelką cenę fotek również.
    Chciałbym nabyć coś nowego, ale od kilku tygodni wertuję fora i sieć i nie bardzo wiem co wybrać.

Co chciałbym :
    - lepszego ISO, bo tam gdzie nie można lampą błyskać to moje obiektywy słabo sobie radzą.
    - przydałby się lepszy ekranik (bo gorszego od tego to już nawet wśród znajomych nie widuję) żeby ostrość oceniać lepiej, ale bardzo przydałby się odchylany, żeby można było ludziom zdjęcia robić, bez stresowania ich że ktoś się do nich przymierza z "poważnym" aparatem
    - górny wyświetlacz, bo się przyzwyczaiłem że mam tu wszystko co potrzeba
    - wizjera, też się przyzwyczaiłem
    - dobrej baterii, bo swoją robię 1000 zdjęć
    - nie potrzebuję filmów
    - matrycy większej rozdzielczości, w sumie te 10Mpx wystarczałoby nawet, ale przycinaniu czasem okazuje się za mało

Brałem po uwagę już chyba wszystko, od 650D do 5dmkII , ale nie mam problemów z wejściem w Nikona (mam D50 który robił piękne zdjęcia ale jeszcze więcej mu brakuje niż 40D), i tu z kolei brałem pod uwagę zarówno wszystko od D3200 do D7100. No i koniec końców doszedłem do Olympusa M5, który odstręcza trochę małpkowatością, ale to dlatego że nie miałem w rękach.

Canon ma pierwszeństwo bo trochę szkoda mi obiektywów (15-85 , 70-200/f4, 50/1.8), ale na nowe też pieniądze by się kiedyś znalazły.
    Aha - cena gra rolę, ale nie najważniejszą, nie mam problemów z przepłacaniem za zabawki.
    40D
    28-135 f/3.5-5.6 + 70-200 f/4L non-IS + 15-85 f/3.5-5.6
  • jaś
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 2601

Odp: Gdzie pójść

jak nie wiesz co wybrać to znaczy że nie potrzebujesz żadnego nowego sprzętu.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Komentarz

• chokai
      • 2012
      • 7

Zamieszczone przez becekpl
      panowie doradza przejrzeć to forum w
      Dla początkujących
      nie odkryłeś ameryki, taki temat powstaje raz na tydzień gdyż prawie każdy nowy użytkownik uważa ze ON i tylko ON ma problem z wyborem aparatu/obiektywu/kursu/techniki/itd/itp
      nie jest to prawdą ,problem jest co tydzień wspólnymi silami rozwiązywany i wystarczy tylko CHCIEĆ by się czegoś dowiedzieć
      A to nie jest forum dla początkujących ?
      Przejrzałem je. i CHCĘ. A problem każdy ma pewnie inny. Gdybym znalazł identyczny wątek to bym nie pytał.

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez jaś
      jak nie wiesz co wybrać to znaczy że nie potrzebujesz żadnego nowego sprzętu.
      Geniusz.
      40D

Komentarz

• becekpl
        Pełne uzależnienie
        • 2009
        • 4304

rozumiem ze przeczytanie tego co napisano wcześniej nie wchodzi w grę?
        gdyby jednak to:

tak na początek
        i generalnie moim zdaniem jaś ma racje
        * polecam 60d-jesli miałbym wybierać za ciebie
        Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
        Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Komentarz

• Usjwo
          Pełne uzależnienie
          • 2009
          • 1055

Zamieszczone przez chokai

Mam ja od paru ładnych lat 40D który...
          ...Brałem po uwagę już chyba wszystko, od 650D do 5dmkII .
          Poddales sie za wczesnie, 6D albo 5dmkIII

Komentarz

• Pascalekk
            Dopiero zaczyna
            • 2012
            • 29

Z tym zestawem szkieł, budżetowym rozwiązaniem jest 60D, które opisane było w wielu tematach a na dzień dzisiejszy wydaje mi się że po 60D skok już tylko w 6D lub 5dmk3 wiec dla Ciebie to dobra alternatywa Miłej lektury wszystkich tematów ;p powodzenia w wyborze
            sporo chęci mało pieniędzy

Komentarz

• centur
              Uzależniony
              • 2011
              • 766

Mam ja od paru ładnych lat 40D który jako tako do tej pory mi wystarczał. Potrzeb wielkich nie mam, zadęcia na robienie za wszelką cenę fotek również.
              Chciałbym nabyć coś nowego, ale od kilku tygodni wertuję fora i sieć i nie bardzo wiem co wybrać.

Co chciałbym :
              - lepszego ISO, bo tam gdzie nie można lampą błyskać to moje obiektywy słabo sobie radzą.
              - przydałby się lepszy ekranik (bo gorszego od tego to już nawet wśród znajomych nie widuję) żeby ostrość oceniać lepiej, ale bardzo przydałby się odchylany, żeby można było ludziom zdjęcia robić, bez stresowania ich że ktoś się do nich przymierza z "poważnym" aparatem
              - nie potrzebuję filmów
              - matrycy większej rozdzielczości, w sumie te 10Mpx wystarczałoby nawet, ale przycinaniu czasem okazuje się za mało

Brałem po uwagę już chyba wszystko, od 650D do 5dmkII , ale nie mam problemów z wejściem w Nikona (mam D50 który robił piękne zdjęcia ale jeszcze więcej mu brakuje niż 40D), i tu z kolei brałem pod uwagę zarówno wszystko od D3200 do D7100. No i koniec końców doszedłem do Olympusa M5, który odstręcza trochę małpkowatością, ale to dlatego że nie miałem w rękach.

Canon ma pierwszeństwo bo trochę szkoda mi obiektywów (15-85 , 70-200/f4, 50/1.8), ale na nowe też pieniądze by się kiedyś znalazły.
              Aha - cena gra rolę, ale nie najważniejszą, nie mam problemów z przepłacaniem za zabawki.
              najbardziej optymalny wybór to 60d, jeśli FF to 6d...
              http://www.obiektywni.pl/autorzy/aut...68-0-0-0-0.php
              http://www.canon-board.info/galerie-...karaiby-84676/
              Sprzęt: C650D+BG-E8, T17-50/2.8, C550EX dawniej: C20D, C300D, G3, S70-200/2.8, C50/1.4, T17-35/2.8-4.0, T90/2.8 macro...

Komentarz

• Kolekcjoner
                Obertroll
                • 2006
                • 18766

A to nie jest forum dla początkujących ?
                Jest i pytania tu mogą się pojawiać najróżniejsze.
                Jak i odpowiedzi
                ......ale takie odpowiedzi jak ta Twoja poniższa są bardzo niemile widziane. Szczególnie że to co kolega napisał jest do przemyślenia.

Geniusz.
                "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                Kapitan Wagner

Komentarz

• ketras
                  Początki nałogu
                  • 2012
                  • 385

Co chciałbym :
                  - nie potrzebuję filmów

Skoro chcesz dobrego iso to masz nowe 6D, jednak musiałbyś sprzedać 15-85 za to masz 28-135 jako zamiennik 24-105 :-)
                  Uchylny ekranik to bardzo przydatny ficzer w połączeniu z filmami, które Cię nie interesują. Tutaj 70D jest z afem od 7D. Wart zastanowienia.
                  D7100 według Dxo oferuje b,dobre iso na cropa, jak i rozpiętość tonalną w porówaniu z Canonem. Pytanie czy Cię interesują jakiejś szkła nikona.
                  "Rób w życiu to co kochasz ! A nie spędzisz w pracy nawet jednego dnia " ### "Body to tylko początek .... Dalej zaczyna się wolność (jak i wydatki ;/) "

Komentarz

• chokai
                    • 2012
                    • 7

Tak, 60D wydaje się być naturalną odpowiedzią.
                    Nie wiem co mnie tak zaślepiło że przestałem o nim myśleć... Może to że wszyscy psioczyli że to nie następca serii 40D/50D.
                    Dzięki.

A co do D7100 - nadal mnie kręci, nawet jeśli nie mam żadnych szkieł oprócz kita

ps Przepraszam jakbym kogoś uraził, zwłaszcza becek.
                    40D

Komentarz

• grzegorzki
                      Początki nałogu
                      • 2009
                      • 369

Geniusz.
                      Nie wstydźmy się tego. Geniuszy mamy sporo na forum.

--- Kolejny post ---

Tak, 60D wydaje się być naturalną odpowiedzią.
                      No to chyba górny ekranik rządzi.
                      6D - EF 24-70/2.8L USM + EF 50/1.8 II + EF 70-300/4-5.6 IS USM + EF 85/1.8 USM - 580EX II + YN565EX + YN568EX- YN-622C - Bowens 500R kit + akcesoria
                      Nie mnie się wtrącać biskupom w robotę.

Komentarz

• jellyeater
                        Pełne uzależnienie
                        • 2010
                        • 1631

Zamiana cropa na cropa, to klasyczna wymiana patyka na kijek. Kup FF. Albo kup Olympusa i nie będziesz ludzi straszył poważnym aparatem. Albo idź do fryzjera i zmień fryzurę. Taniej wyjdzie, a może zaspokoić potrzebę zmian. Bo generalnie to jednak jak już było wspomniane, to człowiek powinien wiedzieć na co zmienić. Wybór aparatów jest niewielki, ale wystarczający. Serie XXX nie różnią się od siebie prawie wcale. Seria XX została w dziwny sposób zdegradowana, przez 7D. I są FF, których jest raptem kilka. Dla kogoś kto się trochę wyznaje w fotografii i sprzęcie (to znaczy używał aparatu przez jakiś czas i wie po co są te wszystkie pokrętła i przyciski), nie jest to trudne. Problem mogą mieć początkujący, bo oni często w życiu aparatu w ręku nie mieli. Ale ich najbardziej ogranicza kasa, więc i tak jakieś XXX, albo XXXX.
                        Ostatnio edytowany przez jellyeater; 37845.

http://jellyeater.net84.net/

Komentarz

• Bangi
                          Moderator
                          • 2010
                          • 5117

Ja Ci polecam 6d. Duuużo lepsze ISO niż 60d, dużo lepszy AF (patrząć przez przymat środkowego), super ekranik (chociaż nie gibany), w miarę lekki. Wg mnie przesiadając się na 60d nie doznasz tak dużego skoku, jak na 6d.
                          SAMOLOTY CB
                          SAMOLOTY lotnictwo.net
                          SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• Usjwo
                            Pełne uzależnienie
                            • 2009
                            • 1055

Zamieszczone przez Bangi
                            Ja Ci polecam 6d. Duuużo lepsze ISO niż 60d, dużo lepszy AF (patrząć przez przymat środkowego), super ekranik (chociaż nie gibany), w miarę lekki. Wg mnie przesiadając się na 60d nie doznasz tak dużego skoku, jak na 6d.
                            Popieram w 100%, lepiej zamienic na 6D, a i tak bedziesz mia powody do narzekan po przesiadce z 40D

Komentarz

• Mirosuaw
                              Dopiero zaczyna
                              • 2012
                              • 38

Skoro piszesz, że cena nie gra dużej roli, to najlepiej 5d mkIII, a trochę taniej to 6d. Potem dokupisz coś w szerokim kącie i masz właściwie komplet.
                              Nad zmianą na FF Nikona sam się niedawno zastanawiałem, ale jednak potencjalny wybór szkieł w Canonie wydaje się ciekawszy.
                              Pozdrawiam,
                              Mirek

Komentarz

Pracuję...