X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Merde
    Grzeczny i układny podpis
    • 2008
    • 7756

Odp: Gdzie pójść

Zamieszczone przez jellyeater
    Dla ułatwienia. Nie ma obiektywu 15 mm F1.4.
    1.4? Za prosto by było...
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• Bangi
      Moderator
      • 2010
      • 5117

Zgadza się, że często nie da się odróżnić fot zrobionych FF a cropem, np. popatrzcie na moje foty z galerii spotterskich - zmniejszone do 1280 px wyglądają w zasadzie tak samo i jest to nieodróżnialne (zresztą różnić między L-kami a zwykłymi szkłami też nie widać , ale jak już bym te foty wrzucał na 100% rozmiaru to różnice są zauważalne.
      Poza tym operowanie na pełnych dziurach – tu jest już wg mnie duża różnica.
      Ponadto nie można patrzeć tylko przez pryzmat samych zdjęć, ale również funkcjonalności i możliwości edycyjnych.
      SAMOLOTY CB
      SAMOLOTY lotnictwo.net
      SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• Mirosuaw
        Dopiero zaczyna
        • 2012
        • 38

Zamieszczone przez chokai
        Tak, 6D bardzo kusi, ale dla takiego amatora jak ja pełna klatka to przesada.
        A dlaczego? Amatorowi nie wypada na pełnej klatce, czy co?
        Pozdrawiam,
        Mirek

Komentarz

• marbudzyk
          Bywalec
          • 2009
          • 96

Zamieszczone przez chokai
          Tak, 6D bardzo kusi, ale dla takiego amatora jak ja pełna klatka to przesada.
          Jeśli budżet (jak sam napisałeś) nie jest dla Ciebie najistotniejszy to polecam zakupić jednak FF.
          Nie obawaiaj się - FF jest też dla amatorów - nie tylko dla "fahofcuff"
          Nawet jak w przyszłości będziesz zmieniał body to jeśli kupisz dobre szkła do FF - zostaną i nie będziesz kombinował z przeliczaniem ogniskowych.
          Życzę udanego wyboru
          Pozdrawiam, Marek
          Canon EOS 1V, 1DSMKIII. 14/2.8 L, 35/1.4, 50/1.2, 85/1.2, EF 300mm f/2.8L IS II, 600/4
          Leica M7, MP, M9, Monochrome, M240. Obiektywy: Summilux 35/1.4, Noctilux 50/0.95 , Summilux 1.4/50, Summicron 90/2
          Fujichrome Provia 100F/400X, Kodak Tri-X, T-max 100/400 + Flextight X5

Komentarz

• Kwapiszon
            Początki nałogu
            • 2011
            • 449

Jestem upośledzony. Nie widzę magii FF, tego bajkowego koloru, plastyki i innych cudownych cech, o których tyle to już tu napisano. 5D trzymam, aby sąsiada zęby bolały
            Ostatnio edytowany przez Kwapiszon; 41389.
            5D 50/1.8 STM + 100/2.8 L IS USM

Komentarz

• Kolekcjoner
              Obertroll
              • 2006
              • 18766

Nie rozumiem po co wygłaszasz tutaj takie strzeliste oświadczenia ? Co to kogo interesuje co widzisz a czego nie.
              "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
              Kapitan Wagner

Komentarz

• p0m
                Uzależniony
                • 2010
                • 698

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                Nie rozumiem po co wygłaszasz tutaj takie strzeliste oświadczenia ? Co to kogo interesuje co widzisz a czego nie.
                ponoć forum to też miejsce wymiany doświadczeń, ale co ja tam wiem.
                Ostatnio edytowany przez p0m; 37369.
                ebe ebe

Komentarz

• Kolekcjoner
                  Obertroll
                  • 2006
                  • 18766

Zamieszczone przez p0m
                  ponoć forum to też miejsce wymiany doświadczeń, ale co ja tam wiem.
                  Oczywiście. Tylko to co kolega robi to nie doświadczenia tylko jakieś oświadczenia nie mające związku z tematem.
                  "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                  Kapitan Wagner

Komentarz

• grzegorzki
                    Początki nałogu
                    • 2009
                    • 369

Zamieszczone przez PMP
                    Nie należę do tej elitarnej grupy dostrzegającej przepaść pomiędzy cropem a FF
                    Na obecną chwilę awangardę tworzą ci co się przesiedli z FF na Google Glass.
                    Ja sobie kupiłem GoPro tylko dlatego że jak przyczepię okulary do samolociku to nie będę widział gdzie poleciał.

6D - EF 24-70/2.8L USM + EF 50/1.8 II + EF 70-300/4-5.6 IS USM + EF 85/1.8 USM - 580EX II + YN565EX + YN568EX- YN-622C - Bowens 500R kit + akcesoria
                    Nie mnie się wtrącać biskupom w robotę.

Komentarz

• Kwapiszon
                      Początki nałogu
                      • 2011
                      • 449

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                      Oczywiście. Tylko to co kolega robi to nie doświadczenia tylko jakieś oświadczenia nie mające związku z tematem.
                      To jest oświadczenie, które powstało w oparciu o doświadczenie związane z posiadaniem FF i aps-c. Temat jest w dziale "dla początkujących" i dotyczy kwestii wyboru. IMHO, nie widzę sensu pchania się w FF i zwiazane z tym koszta w momencie, gdy wogóle nie wiadomo, czego się chce i nie ma zdefiniowanego celu. Oczywiście można pchać się w wydatki, każdy ma wolną wolę. Ja jednak uważam, że zawsze lepiej zainwestować w dobre szkło, niż spłukać sie na FF i oczekiwać cudu związanego z rozmiarem klatki. Amen.
                      5D 50/1.8 STM + 100/2.8 L IS USM

Komentarz

Pracuję...