I jak się sprawdza metoda zastępcza "szarej karty" stosując pomiar na dłoń - ktoś pisał, że jest zbliżone odbicie (dla jasnej karnacji robimy korektę na +1)?
X
-
-
tylko nie rozumiem po co Ci tak szara karta przy cyfrze???
Jasne jest dla mnie ze jest/byla bardzo przydatna przy robieniu na slajdach gdzie precyzja naswietlenia decydowala o sukcesie lub klesce (choc ja i tak wolalem naswietlac na dlon albo na bialy karton)
Robiac na cyfrze uzywam np "spota", jesli trzeba dodaje korekcje zalezna od tego co fotografuje i strzelam zdjecie, nastepnie oceniam histogram czy wprowadzona korekcja byla taka jak powinna do wymyslonej przeze mnie koncepcji zdjecie. Jesli jest OK to szukam nastepnego tematu jesli cos nie pasuje to koryguje nastawy i nastepny strzal. Ot i tyle, bez szarej karty
Komentarz
-
No właśnie bajer polega na tym, że szara karta jest idealnie szara.
Bo magicy z kodaka zmierzyli i rzeczywiście odbija idealnie 18%. A niie 19, czy 177.
Ina sprawa, czy to Ci potrzebne... mi pseudo spot z 33V zupełnie wystarcza.
A karta by mi przeszkadzała w fotografii.Komentarz
-
Tyle że:
"18% CZY 13%?
Całkiem niedawno stwierdzono, że otaczający nas świat obija przeciętnie 13% padającego nań światła, a nie – jak do tej pory uważano – 18%. Aby nie robić zamieszania nadal produkuje się tradycyjne, 18% szare karty. Zaleca się jedynie, by w większości przypadków prześwietlić zdjęcie o 1/3 lub 1/2 przysłony. Natomiast w przypadku bardzo jasnych obiektów (na przykład śniegu) należy zmniejszyć ekspozycję o podobną wartość. "
A po co mi szara kartka w cyfrze? A po to, żeby mieć większą kontrolę nad aparatem, a nie odwrotnie. Histogram nie powie Ci wszystkiego - trzeba być niezłym magikiem aby na podstawie histogramu stwierdzić, czy to co się zrobiło jest w 100% (+/-) odzwierciedleniem tego co się zobaczyło...Komentarz
-
zmniejszyc ekspozycje przy sniegu ????
chyba piszemy o roznych rzeczach, ja zakladam ze piszemy o pomiarach CW lub spot a nie o matrycowym i jak robisz bialy snieg i jeszcze zdejmiesz mu swiatla korekcja to wyjdzie niestety okolo 18% szary a nie bialy
. Ja snieg przeswietlam o 1 do 2,5 EV w zaleznosci od "bialosci" sniegu i rodzaju oswietlenia.
Wracajac do szarej karty - bez niej tez masz kontrole nad aparatem tylko moze ciut wiecej trzeba bylo doswiadczenia w naswietlaniu. Tak na marginesie
jak wykorzystac szara karte np w pejzazu? czy ogolnie wszedzie tam gdzie jest roznorodne oswietlenie - czyli obiekt jest oswietlony innym swiatlem niz to w jakim Ty jestes?Komentarz
-
Nie o to chodzi z cytatem - nie chodzi o naświetlanie na śnieg, a na kartkę w pobliżu śniegu.
A że doświadczenia jeszcze jako-takiego nie mam, dlatego chciałbym się posiłkować taką właśnie szarą kartką.
Do pejzarzy oczywiście się nie nadaje, ale jak "obeznam" się z tą szarością, będę mógł ją wynajdywać praktycznie wszędzie - a jeśli jej nie będzie, zrobię korektę. Tyle, że musze mieć na początku orientacje czego szukać...Komentarz
-
Nie no bez przesady naprawde nie wiesz ? Ustawiasz szara karte w miejscu oswietlonym podobnie do motywu przewodniego (czyli przy samym motywie najczesciej) i robisz na nia pomiar swiatlomierzem punktowym. Nie masz swiatlomierza mozna do niej podejsc albo uzyc szkla tele i uzyc pomiaru skupionego.Zamieszczone przez CYNIGjak wykorzystac szara karte np w pejzazu? czy ogolnie wszedzie tam gdzie jest roznorodne oswietlenie - czyli obiekt jest oswietlony innym swiatlem niz to w jakim Ty jestes?
Oczywiscie metoda ta jest bardzo czasochlonna, zawodna w przypadku gdy nagle slonce zaslonia chmury i nie chca odleciec przez dluzszy czas (pomiar trzeba powtarzac do skutku albo poczekac).
Niecierpliwi w tym wypadku robia tak jak mowisz ... strzelaja fotke patrza jak wyszla, strzelaja potem jeszcze kilka z roznymi korektami a potem wybieraja najlepsza w domu (co bede sciemnial sam tak czesto robie) albo lacza dwie badz trzy rozne
Ktora metoda lepsza ciezko powiedziec zalezy od efektow. Napewno metoda z dokladnym pomiarem swiatla za pomoca karty, analiza calosci i strzelenie jednego ale idealnie naswietlonego zdjecia sprawia wieksza satysfakcje. Dodatkowo to jedna z najskuteczniejszych metod przy fotografii analogowej dla ktorej to zostala wynaleziona. Teraz sa nowsze metody histogramowe i kazdy uzywa ich wedle wlasnej woli i umiejetnosci.Ostatnio edytowany przez McKane; 371.http://www.bykom-stop.avx.pl/
Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296
Komentarz
-
Kiedy wlasnie mi chodzi o sytuacje kiedy nie masz mozliwosci byc w miejscu oswietlonym podobnieZamieszczone przez McKaneNie no bez przesady naprawde nie wiesz ? Ustawiasz szara karte w miejscu oswietlonym podobnie do motywu przewodniego (czyli przy samym motywie najczesciej) i robisz na nia pomiar swiatlomierzem punktowym...
np czubek drzewa podswietlany wschodzacym sloncem 
A powaznie to wiem jak z niej korzystac, chcialem tylko pokazac ze w niektorych warunkach (w moim przypadku bardzo czestych) jej uzycie jest niemozliwe.Komentarz
-
Nie no jasne z tym ze ja po lekturze ksiazki Mroczka nie jestem juz tak bardzo pewien czy aby napewno nie ma takiej mozliwosci. Z tym ze to juz chyba za wysoka szkola jazdy zebym byl w stanie na ten temat dyskutowac.Zamieszczone przez CYNIGKiedy wlasnie mi chodzi o sytuacje kiedy nie masz mozliwosci byc w miejscu oswietlonym podobnie
np czubek drzewa podswietlany wschodzacym sloncem 
A powaznie to wiem jak z niej korzystac, chcialem tylko pokazac ze w niektorych warunkach (w moim przypadku bardzo czestych) jej uzycie jest niemozliwe.http://www.bykom-stop.avx.pl/
Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296
Komentarz
-
A ja wyskocze z lamerskim pytaniem czy w 300d mozna dowolnie w trybach "kreatywnych"
zmieniac sposob pomiaru i jak to zrobic bo w instrukcji tylko pisza ze M to usredniony a centralny jest tylko przy blokadzie ekspozycji "*". cos mi tu sie nie podoba w A60 moglem sobie wybrac co chcialem i kiedy chcialem tak samo z ostroscia.
Komentarz
-
-
No to niezla qpa czyli A60 ma wiecej ustawien manualnych jak dslr ladne jaja czy tego Canona pogielo a ja sie dziwie czemu jak ustawiam ekspozycje na ciemnym w av/tv albo M to mi to usrednia i d... z zamiezonego efektu. Nawet nie pamietalem czy byla taka funkcja czy nie ale jak by byla to bym spot wlaczyl a teraz czytam i ocza nie wierze nic dzieki. A w 350 albo 20d mozna to zmieniac?Komentarz
-
-
mam ten niemiecki soft jak mozesz to powiedz gdzie to sie prrzestawia bo nie moge zlokalizowac a pod * to pisalem ze wiem ale troche to utrudnia.Komentarz
-
Komentarz