X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Qbexus
    Uzależniony
    • 2005
    • 562

A nie pomylka o ostrosci tez wiem chodzi mi o pomiar swiatla ty masz 300d jak sobie rdzisz?

Komentarz

• Tomasz Golinski
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 8623

no nie. tylko tak, jak canon pozwolił.
      30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
      Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• rysiaczek
        Uzależniony
        • 2005
        • 897

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
        W 20d tak, w 350d nie pamiętam.

moment, poprawka: w 300d z * jest skupiony.

ustawianie ostrości można zmienić po wgraniu wasiaware.
        350d analogicznie, jak 20d
        Pkt 8 Regulaminu - niedozwolona stopka tu była...

Komentarz

• broczek
          • 2011
          • 6

Różnice w światłomierzach

Z racji, że to mój pierwszy post Witam Szanowne Grono

Proszę o pomoc w zrozumieniu metod pomiarów światła.
          1) Punktowy / strefowy tu chyba nie ma co się zastanawiać, pomiar jest robiony tylko z danego "wycinka" i reszta kadru nie jest brana pod uwagę. Proszę poprawić jeśli się mylę

2) Matrycowy vs centralnie ważony - nie rozumiem wcale. Niby matrycowy super, bo bierze pomiar z całego kadru i fotka powinna być git to jednak nie wiedzieć dlaczego pewne partie obrazu są prześwietlone, inne niedoświetlone i to wcale nie przy jakiś scenach o wysokich kontrastach, a o dziwo (dla mnie) to samo zdjęcie zrobione przy pomocy CW wykazuje o wiele mniej niedoskonałości. To mnie właśnie zastanawia jak technicznie jest dokonywany pomiar tymi dwiema metodami?
          a) Co uwzględniają pomiary matrycowy i CW, a czego nie, jak zbierają informację o "świetle"?
          b) Czy CW jest zorientowany zawsze w centrum kadru czy wokół punktu AF?
          C) Czy jest jakaś zależność między punktem AF, a pomiarem matrycowym?

Mam nadzieję, że jasno wyraziłem swoje wątpliwości.

Komentarz

• Janusz Body
            Moderator
            • 2004
            • 5757

Zamieszczone przez broczek

1) Punktowy / strefowy tu chyba nie ma co się zastanawiać, pomiar jest robiony tylko z danego "wycinka" i reszta kadru nie jest brana pod uwagę. Proszę poprawić jeśli się mylę

2) Matrycowy vs centralnie ważony - nie rozumiem wcale. Niby matrycowy super, bo bierze pomiar z całego kadru i fotka powinna być git to jednak nie wiedzieć dlaczego pewne partie obrazu są prześwietlone, inne niedoświetlone i to wcale nie przy jakiś scenach o wysokich kontrastach, a o dziwo (dla mnie) to samo zdjęcie zrobione przy pomocy CW wykazuje o wiele mniej niedoskonałości. To mnie właśnie zastanawia jak technicznie jest dokonywany pomiar tymi dwiema metodami?
            a) Co uwzględniają pomiary matrycowy i CW, a czego nie, jak zbierają informację o "świetle"?

Witamy archeologa. :-)

http://canon-board.info/showthread.php?t=25632 może to pomoże. Reszta jest w instrukcji aparatu. W różnych puszkach to może być nieco inaczej realizowane zwłaszcza w odniesieniu do AF vs matrycowy.
            Ostatnio edytowany przez Janusz Body; 194.

Janusz,
            Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• artor
              Zablokowany
              • 2009
              • 31

b)CW jest zorientowany zawsze w centrum kadru tak samo jak punktowy.przynajmniej tak jest w 40 d i 5dMarkII,ale np.w nikonie D700 jest tak że punktowy mamy w punkcie AF co bardzo przydaje się gdy nasz cel różni się znacznie jasnością od reszty kadru i robimy zdjęcia z preselekcją.

Komentarz

• roshuu
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 1107

Ja na codzien do korzystam z CW + 1/3 korekcji na polautomatyce. W sytuacjach ciezszych tj. bialy na czarnym, czarny na bialym wlaczam spota i krece na + badz -
                6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4

Komentarz

• ksx
                  Początki nałogu
                  • 2008
                  • 290

2) Matrycowy vs centralnie ważony - nie rozumiem wcale. Niby matrycowy super, bo bierze pomiar z całego kadru i fotka powinna być git...
                  Matrycowy to lekka loteria. Aparat zgaduje co jest na zdjęciu i porównuje to ze swoja bazą danych. Na tej podstawie zgaduje jak to najlepiej oświetlić. Jedne aparaty robią to lepiej, inne gorzej. Jeden rodzaj scen może być świetnie naświetlany, inny niekoniecznie. Stąd bardzo podzielone zdania na jego temat.
                  ...to jednak nie wiedzieć dlaczego pewne partie obrazu są prześwietlone, inne niedoświetlone i to wcale nie przy jakiś scenach o wysokich kontrastach, a o dziwo (dla mnie) to samo zdjęcie zrobione przy pomocy CW wykazuje o wiele mniej niedoskonałości. To mnie właśnie zastanawia jak technicznie jest dokonywany pomiar tymi dwiema metodami?
                  To ja też nie wiedzieć czemu, bo bez względu na sposób pomiaru różnice w jasnościach są wynikiem kontrastu sceny a nie sposobu pomiaru. Jeśli na jednym zdjęciu masz jednocześnie przepały i niedoświetlenia, to bez dwóch zdań masz na nim za duży kontrast. Sposób pomiaru nie powinien nic tu zmieniać. Albo ze zmianą trybu pomiaru zmieniłeś styla, albo zmieniły się delikatnie warunki, stąd różne kontrasty na teoretycznie identycznych zdjęciach.

Komentarz

• liquidsound
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 1956

A ja sie przyznam, ze chyba nie specjalnie na to zwracam uwage. Cos mam ustawione, zawsze trzaskam i potem tak robie korekcje wg histogramu...
                    1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
                    Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II

Komentarz

• Baart1980
                      • 2010
                      • 9

to jeszcze jedno pytanie amatora
                      chodzi mi o pomiar szara karta przy pomocy pomiaru punktowego.

Fotografujac spotem szara karte, otrzymuje przykladowo f 4.0, 1/60. to jest szarosc. Teraz przelaczam aparat w tryb M i nastawiam to co pokazał mi swiatlomierz. kadruje na biala powierzchnie i drabinka espozycji idzie ku wartosci np. +2. I teraz pytanie. Czy strzelac od razu zdjecie, czy skorygowac np migawka tak, aby na drabince ekspozycji wyszlo na 0 ?

Komentarz

• Janusz Body
                        Moderator
                        • 2004
                        • 5757

Janusz,

Komentarz

• Baart1980
                          • 2010
                          • 9

Rozumiem, że nie musimy korygować, ponieważ 0 EV to szarość. Jednak w moim aparacie (Panasonic FZ8) nawet niewielkie odchylenia na drabince ekspozycji dają nienaturalne efekty. Podam przykład.

Przez okno w pochmurny dzień zrobiłem fotografię szarego chodnika, jako punkt odniesienia. W tle ustawiony był murek pokryty białą, obdrapaną farbą. Kiedy podczas trybu M i wprowadzonych wartości dla szarego chodnika (f 4.0 i 1/60) mierzonego spotem, przekadrowałem na biały murek, był on nienaturalnie przejaskrawiony i pozbawiony tekstury. Pomyślałem, ze może jest to spowodowane małą rozpiętością matrycy w cyfrze, a kiedy skorygowałem migawką aby na drabince pojawiło się 0 (f 4.0 i 1/125) barwa murka zmieniła się na bardziej naturalną, stąd nadal moje pytanie.
                          Dzięki za cierpliwość i przepraszam, za moje niezrozumienie.

Komentarz

• Janusz Body
                            Moderator
                            • 2004
                            • 5757

Pomiar na szarą kartę to nie 0EV - to 4 lub 5 strefa Adamsa - taki "środek" ekspozycji. Jeśli biały murek jest prześwietlony to to "wina" małej rozpiętości tonalnej matrycy. Biała kartka ma poprawkę na światłomierzu ok. 2 i 1/3 EV (2 i 1/3 przysłony na przykład) czyli biel kartki jest "odległa" od "srodkowej" szarości o 2+ EV.

Nie wiem jak mierzy światłomierz w Panasonicu FZ8 - pomiar może być oszukany przez automatykę ekspozycji w aparacie.

Janusz,

Komentarz

• Baart1980
                              • 2010
                              • 9

Dzięki wielkie. Swoją drogą znalazłem właśnie to, co mnie interesuje

Komentarz

• Janusz Body
                                Moderator
                                • 2004
                                • 5757

Zamieszczone przez Baart1980
                                Dzięki wielkie. Swoją drogą znalazłem właśnie to, co mnie interesuje
                                http://www.fotoamator.szm.com/Techni...nika-szara.htm
                                Z szarą kartą jak i z KAŻDYM wzorcem reguły są proste i nie ma potrzeby robić z tego "nauki", testów itp. Ma być (ogólnie) w kierunku obiektywu i co bardzo ważne tak ustawiona, żeby nie "lśniła". Powierzchnia ma być matowa. Każdy materiał (no prawie) można tak ustawić, że lśni, błyszczy, pracuje trochę jak lusterko.

Janusz,

Komentarz

Pracuję...