X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Ciacho1989
    Dopiero zaczyna
    • 2014
    • 23

Dobór sprzętu :-)

Witam wszystkich Forumowiczów bardzo Serdecznie. Jest to mój pierwszy post na tym forum. Zaczynam przygodę z fotografią (od zera).
    Mam pytanie jaki obiektyw dobrać do zdjęć takiego typu jak w linku:
    Przykładowy link:
    Hodowla Marek Trzaska
    A może coś jeszcze będzie mi potrzebne? Bardzo ważne będzie idealne zdjęcie oka. Od takich zdjęć będę zaczynał, później chciałbym włączyć do mojej fotografii "zwierzęta w plenerze". Przepraszam ale na prawdę zaczynam od zera. Proszę o rady.
    Na początek kupiłem Canona 7D czy to dobry wybór na początek?
    Paweł
  • blade-mrn
    Coś już napisał
    • 2012
    • 84

Odp: Dobór sprzętu :-)

Do takiego powiększenia samego oka przydał by się obiektyw makro np. C100 f/2,8 USM który z ok 30 cm skalę 1:1 ale czy da się podejść do gołębia tak blisko to już nie wiem. Co do zwierząt w plenerze to potrzebujesz długą ogniskową np. 300 mm albo więcej zwłaszcza jeśli chodzi o ptaki. Mi udało się zrobić kilka zwierząt na 200 mm ale to raczej przypadek niż reguła przynajmniej według mnie.
    P.S. Nie podałeś budżetu a to kluczowa kwestia.

Komentarz

• marfot
      Pełne uzależnienie
      • 2007
      • 4568

Zamieszczone przez Ciacho1989
      Na początek kupiłem Canona 7D czy to dobry wybór na początek?
      Kupiłeś korpus APS-C z wydajnym autofocusem. Dzięki temu masz szansę zaoszczędzić sporo kasy na obiektywach bo np. 300mm to w przeliczeniu na APS-C 480mm a to juz ładna lufa.
      https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
      EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• Ciacho1989
        Dopiero zaczyna
        • 2014
        • 23

Zamieszczone przez blade-mrn
        Do takiego powiększenia samego oka przydał by się obiektyw makro np. C100 f/2,8 USM który z ok 30 cm skalę 1:1 ale czy da się podejść do gołębia tak blisko to już nie wiem. Co do zwierząt w plenerze to potrzebujesz długą ogniskową np. 300 mm albo więcej zwłaszcza jeśli chodzi o ptaki. Mi udało się zrobić kilka zwierząt na 200 mm ale to raczej przypadek niż reguła przynajmniej według mnie.
        P.S. Nie podałeś budżetu a to kluczowa kwestia.
        Da się podejsc tak blisko pod gołębia wystarczy że ktoś... będzie go trzymał w ręku Jeśli chodzi o ceny to się jeszcze nie rozglądałem więc nie wiem ile mam szykować

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez marfot
        Kupiłeś korpus APS-C z wydajnym autofocusem. Dzięki temu masz szansę zaoszczędzić sporo kasy na obiektywach bo np. 300mm to w przeliczeniu na APS-C 480mm a to juz ładna lufa.
        Kolego pocieszyłeś mnie trochę. Bo nie wiem czy dobrze wybrałem:P

Komentarz

• Bolek02
          Pełne uzależnienie
          • 2010
          • 3225

Dobrze wybrałeś, Ja używam tego korpusu od 3 lat i ciągle u mnie jest pomimo faktu, że używam również FF
          Zafunduj sobie na początek jakąś L-kę np. 24-105 albo 70-200 i najlepiej z IS-em.
          Będziesz miał wszechstronne zastosowanie a czas na dłuższe ogniskowe przyjdzie, jak się trochę podszkolisz.
          Ostatnio edytowany przez Bolek02; 34181.
          Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Komentarz

• jan pawlak
            Pełne uzależnienie
            • 2012
            • 4283

1.
            Wybór 7D to lepiej niż dobrze

2.
            Obiektyw np. 300mm to zawsze obiektyw 300mm, o tych samych własnościach zarówno w FF jak i APS-C (a nie żadna lufa 480mm w APS-C)
            Różnica polega jedynie na kącie widzenia.
            Gdy(stojąc obok siebie) w 7D obraz zajmował będzie cały kadr (5184pix x 3456pix) to wtedy np. w 5D3 nie będzie zajmował całego kadru (5760pix x 3840pix) a jedynie tylko/także 5184pix x 3456pix. I to wszystko.
            Możesz z 5D3 w kompie wykadrować do takiego rozmiaru jak w 7D i będziesz miał dokładnie taki obraz/wydruk jak z 7D.

3.
            Wybierając obiektyw kieruj się tym jak będziesz prezentował prace.
            Jeśli będziesz drukował to ważna jest ppi drukarki (w "moim" labie 254ppi) oraz wielkość wydruku.
            Dla matrycy 7D ( 5184 x 3456) i tej drukarki optymalny rozmiar całego kadru to 52cm x 35cm.
            Każde zwiększanie lub zmniejszanie wielkości wydruku powoduje pogorszenie jakości.

Jeśli "szarpniesz się" na obiektyw że oko będzie zajmowało cały kadr a następnie będziesz drukował 15cm x 10cm to wyrzuciłeś pieniądze i masz gorszy rezultat.

3.
            Stabilizacja w obiektywie jest sensowna. Musisz jednak zawsze pamiętać by po naciśnięciu spustu do połowy odczekać 1-2 sekundy aby mogła zadziałać.
            Inaczej może być nawet gorzej niż bez stabilizacji.

jp
            Ostatnio edytowany przez jan pawlak; 45158.
            puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
            Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
            http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
            public.fotki.com/janusz-pawlak/

Komentarz

• jotes25
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 3608

Zamieszczone przez jan pawlak
              Obiektyw np. 300mm to zawsze obiektyw 300mm, o tych samych własnościach zarówno w FF jak i APS-C (a nie żadna lufa 480mm w APS-C)
              Różnica polega jedynie na kącie widzenia.
              Święte słowa, polecam uwadze zwłaszcza użytkownikom m43.

Gdy(stojąc obok siebie) w 7D obraz zajmował będzie cały kadr (5184pix x 3456pix) to wtedy np. w 5D3 nie będzie zajmował całego kadru (5760pix x 3840pix) a jedynie tylko/także 5184pix x 3456pix. I to wszystko.
              Tutaj chyba coś pokręciłeś, chyba miało być odwrotnie?

Możesz z 5D3 w kompie wykadrować do takiego rozmiaru jak w 7D i będziesz miał dokładnie taki obraz/wydruk jak z 7D.
              Nieprawda. Obrazek z 5d3 będzie gorszy pod względem rozdzielczości/szczegółowości. Gdyby było tak jak piszesz, nikt z użytkowników teleobiektywów nie spojrzałby już na APS-C.

Komentarz

• Usjwo
                Pełne uzależnienie
                • 2009
                • 1055

1.

W 5D3 dostaniesz taki sam kadr ale w rozdzielczosci 3670px x 2384px, czyli teoretycznie lepiej na 7D. Matryca 7D jest bardziej upakowana.

Komentarz

• jan pawlak
                  Pełne uzależnienie
                  • 2012
                  • 4283

Chodziło mi o zdementowanie "obrazowo/poglądowo" cudu powstania lufy 480mm która miała "cudownie" powstać po podpięciu obiektywu 300mm do APS-C

W obu przypadkach, #7 i #8, to prawda, macie rację, zróbmy to prawidłowo i dokładniej bez uproszczeń.
                  Przy tej samej ogniskowej i odległości :
                  - obraz oka w całek klatce w 7D zajmował będzie powierzchnię 22,3mm x 14,9mm na której jest 5184 x 3456 pikseli
                  - obraz oka w 5D3 będzie zajmował też powierzchnię 22,3mm x 14,9mm na której jest tylko 3568 x 2384 pikseli

Przy drukarce 254ppi optymalny (najostrzejszy) obraz oka z 7D to wydruk(A) 52cm x 35cm a z 5D3, po wykadrowaniu oka, to wydruk(B) 36cm x 24cm, wszystkie (i tylko wszystkie) piksele tworzą wydruki.

Na wydruku A i B będzie dokładnie to samo, z tą samą szczegółowością (z dokładnością do jakości matryc).
                  Gdybyś jednak np. chciał pomniejszyć obraz z 7D do wymiaru 36cm x 24cm to otrzymałbyś gorszy wydruk niż z 5D3.

Algorytmy powiększania/pomniejszania są w miarę dobre, ale zawsze trzeba albo usunąć jakieś piksele tracąc szczegółowość albo dodać jakieś wirtualne piksele też ją tracąc. W miarę dobrze jest gdy trzeba dodać/usunąć co drugi piksel, gorzej gdy trzeba np. 7 pikseli na 10.

Stosowanie "na siłę" długich ogniskowych by zająć cały kadr gdy przewiduje się mniejsze wydruki mija się z celem
                  Warto natomiast starać się długimi ogniskowymi powiększać mały przedmiot do rozmiaru w kadrze który prawidłowo będzie współgrał z drukarką (ppi) oraz planowanym rozmiarem wydruku tak aby ograniczyć zmiany rozmiaru w postprocesie.
                  Ale dobrymi obiektywami.

jp
                  Ostatnio edytowany przez jan pawlak; 45158.
                  puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2

Komentarz

• jan pawlak
                    Pełne uzależnienie
                    • 2012
                    • 4283

Niestety, widzę czytając to teraz że nie uniknąłem uproszczenia. Zdanie
                    Na wydruku A i B będzie dokładnie to samo, z tą samą szczegółowością (z dokładnością do jakości matryc).
                    dokładnie/szczegółowo mówiąc nie jest stricto prawdziwe.

Na wydruku 7D np. długość oka składać się będzie z 5184 pikseli a na wydruku z 5D3 z 3568 pikseli co oznacza, że bardzo drobne szczegóły widoczne na wydruku z 7D mogą nie być widoczne na wydruku z 5D3.

jp

Komentarz

• Ciacho1989
                      Dopiero zaczyna
                      • 2014
                      • 23

Kurcze z tego co czytam to mnie długa droga czeka aby to wszystko poznać

Komentarz

• jan pawlak
                        Pełne uzależnienie
                        • 2012
                        • 4283

Zamieszczone przez Ciacho1989
                        Kurcze z tego co czytam to mnie długa droga czeka aby to wszystko poznać
                        Spoko, to były rozważania o rzeczach które (o ile w ogóle) są przydatne w bardzo specyficznych sytuacjach, w normalnym życiu możesz o tym zapomnieć.

Po prostu ciesz się fotografowaniem.

jp

Komentarz

• Usjwo
                          Pełne uzależnienie
                          • 2009
                          • 1055

Pozwole sobie polinkowac, dobre APS-C vel slaba FF, czyli 70Dv crop z 6D
                          forum.optyczne.pl :: Zobacz temat - Lustrzanka Canon - Dobre ISO

Komentarz

• RobertON
                            Pełne uzależnienie
                            • 2012
                            • 2190

Zamieszczone przez Usjwo
                            Pozwole sobie polinkowac, dobre APS-C vel slaba FF, czyli 70Dv crop z 6D forum.optyczne.pl :: Zobacz temat - Lustrzanka Canon - Dobre ISO
                            Przebrnąłem przez ten wątek.
                            Gdybyś ten teścik przedstawił na samym początku, to nie byłoby "bicia piany" przez tyle stron, włącznie z analizą kąta widzenia FF vs crop.
                            A tak jest ku przestrodze "szum widzę, widzę szum", a może to ciemność była
                            https://500px.com/robowert26

Komentarz

• Usjwo
                              Pełne uzależnienie
                              • 2009
                              • 1055

70D to nie moja puszka, wiec nie mam do niej swobodnego dostepu
                              To jest ISO 3200 i 12800 wiec szum musi byc .

Komentarz

Pracuję...