X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Ligo
    Początki nałogu
    • 2012
    • 385

Odp: Dobór sprzętu :-)

Tak, jak koledzy pisali w postach #22,23,24, czyli któraś z makrówek.
    Taka: Canon EF-S 60mm f2.8 Macro USM - EF-S - Canon Polska,
    albo taka: Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM - Makro - Canon Polska
    Nie wiem, które szkło będzie dla Ciebie bardziej odpowiednie. Najlepiej, gdybyś założył na aparat po kolei oba i sam zobaczył. Do 7D bardziej uniwersalne wydaje mi się 60-tka. Ale z kolei setka to setka -"must have".
    Nie wiem. Najlepiej mieć oba.

Komentarz

• RobertON
      Pełne uzależnienie
      • 2012
      • 2190

Jak pisałem 60-tka jest super ostrym szkłem, ale nie ma stabilizacji, a to do czego wykorzystuję to raczej nie są zdjęcia z ręki, ale takie również wychodzą - coś tam zamieściłem w galerii.
      100-tka to już wyższa półka Luxury i IS, ale cena jest znaaacznie wyższa od 60-tki.

Myślę, że aspekt finansowy będzie odgrywał istotną rolę.
      60-tka jest tania i dobra, 100-tka jest jeszcze lepsza ale dużo droższa.

Spróbuj pożyczyć od kogoś, tak jak Kolega Ligo radzi i sprawdź, co bardziej Ci się przyda.

--- Kolejny post ---

Aby nie być gołosłownym, to jest powiększenie wału silnika, a ściślej około 1 centymetra kwadratowego, a może nawet mniej.
      Zobacz jaka jest struktura przekroju i głębia ostrości.

To zdjęcie jest akurat z ręki, ale aparat oparłem o imadło, odległość obiektywu od wału około 10 cm.

Takie fotki z 60-tki i mi to wystarczy.
      Ostatnio edytowany przez RobertON; 47552.
      https://500px.com/robowert26

Komentarz

• haze
        Bywalec
        • 2012
        • 203

Zamieszczone przez RobertON
        100-tka to już wyższa półka Luxury i IS, ale cena jest znaaacznie wyższa od 60-tki.
        Chyba, że mówimy o standardowym EF 100mm f2.8 (bez IS i bez L ;-)). Tutaj cena zbliżona do 60mm, a i do FF podejdzie
        Z mojej strony mogę również polecić tamrona 60mm f2 macro. Miałem go dość długo (do czasów FF) i przyznam szczerze, że jego obrazek czarował najbardziej. Jedyny minus to brak USM (napęd jest cichy i ma FTM), ale rekompensuje przesłoną f2, która świetnie sprawdza się w portretach (ekwiwalent 85mm na FF, nawet obrazek podobny do 85mm z FF). Poza tym ma wewnętrzne ogniskowanie i nie zmienia swojej długości podczas pracy. Cena używki poniżej 1000zł.
        Ostatnio edytowany przez haze; 44802.
        Czasami jedynym wyjściem jest wyjście na piwo
        6D+40D jakieś szkła i jakieś lampy

Komentarz

• blade-mrn
          Coś już napisał
          • 2012
          • 84

Tak jak ktoś już pisał, budżet odgrywa dużą rolę w wyborze. Ja na twoim miejscu brałbym C 100 f/2.8 USM (bez L bo taki posiadam). Jak to mówią każdy chwali swoje. C100 i C60 różni jeszcze odległość z jakiej generują obraz w skali 1:1 na matrycy. Dla 100 mm będzie to ok 31 cm a dla 60 ok 20 cm. Jeszcze inną kwestią jest fakt że C100 podepniesz pod pełną klatkę gdybyś w przyszłości taki korpus kupił a C60 już nie. Do tego dłuższe ogniskowe mają mniejszą tendencję do zniekształcania modela przy robieniu portretów.
          Nic nie wspomniałeś o obiektywach które już posiadasz, spróbują sprawdzić i jedną ogniskową i drugą i zobacz która ci bardziej odpowiada. Ze swojej strony mogę w miarę możliwości zrobić ci jakieś sample z C100 ale gołębi nie mam Jeśli chcesz to pisz na PW.

Komentarz

• Ciacho1989
            Dopiero zaczyna
            • 2014
            • 23

Nie posiadam żadnych obiektywów Body 7D kupiłem tydzień temu i chcę coś dopasować aby mi się to przydało Nie wiedziałem, że to może być takie trudne, tzn. dobór obiektywu Obiektyw będę kupował w Wielkiej Brytanii, ponieważ teraz tu przebywam. Kwota jaką bym chciał przeznaczyć na obiektyw to około 1000zł do 1500zł.

Komentarz

• Ligo
              Początki nałogu
              • 2012
              • 385

Zamieszczone przez Ciacho1989
              Nie wiedziałem, że to może być takie trudne, tzn. dobór obiektywu
              Bo to jest trudne. Obiektywów jest od groma. Każdy z nich produkuje inny obrazek, jest inaczej wykonany i ma inną cenę. A jeśli się nie wie, czego dokładnie chce, wybór staje się bardzo trudny. No, ale po to jest forum

Akurat w szkłach do makro jest tak, że niezależnie od producenta, jakość ich obrazka jest co najmniej bardzo dobra. Przy ograniczonym budżecie możesz przyjrzeć się wyrobom Tamrona i Sigmy. Nie jestem pewien, czy Tokina robi jakiś makro pod Canona. Jeśli tak, to też.
              Jeżeli masz jakiś brytolski sklep z takimi wyrobami, to daj linka. Zobaczymy, co rozsądnego można tam wybrać.
              Ostatnio edytowany przez Ligo; 45547.

Komentarz

• RobertON
                Pełne uzależnienie
                • 2012
                • 2190

Skoro zaczynasz od zera i nie masz żadnego obiektywu, rozważ opcję w miarę "uniwersalnego" urządzenia w opcją makro.
                To takie uproszczenie, ale możesz spróbować z obiektywem Sigma C 17-70 mm f/2.8-4.0 DC Macro OS HSM.
                To jest nowa wersja ostrzy od 22 cm i daje ostry obrazek, a przy tym będziesz miał dość uniwersalne szkło.

Najlepiej podejdź do jakiegoś sklepu o podepnij do body - sprawdź co tak naprawdę Ci się przyda i później zdecyduj.
                Obiektyw macro trochę Cię ogranicza od samego początku.
                Ostatnio edytowany przez RobertON; 47552.

Komentarz

• salas
                  Pełne uzależnienie
                  • 2012
                  • 3000

tokina jest fajna 100mm f/2.8 i nowa kosztuje tyle co używany canon 100 2.8 (około 1400zł) ja wziąłem canona i nigdy tego nie żałowałem
                  Canon 100mm f/2.8 usm jest naprawdę wart swojej ceny. Bardzo szybki, cholernie ostry i celny. Przy macro i tak nie używam AF'a ale ogólnie zdjęcia w ruchu czy coś, jest naprawdę szybki i dokładny.
                  Stawiałbym na canona 100mm albo coś jeszcze dłuższego jakieś macro 150 czy 180mm
                  SONY

Komentarz

• Ciacho1989
                    Dopiero zaczyna
                    • 2014
                    • 23

No i właśnie o takie dokładne przykłady mi chodziło Dzięki wszystkim.
                    Nie mam sklepu typowo z urządzeniami foto, jedyne co to e-bay:
                    Camera Lenses and Filters | eBay
                    lib lombard na mieście, ale wiele w nim nie ma.
                    A co ze zdjęciami np. krajobrazu?

Komentarz

• salas
                      Pełne uzależnienie
                      • 2012
                      • 3000

No i właśnie o takie dokładne przykłady mi chodziło Dzięki wszystkim.
                      Nie mam sklepu typowo z urządzeniami foto, jedyne co to e-bay:
                      Camera Lenses and Filters | eBay
                      lib lombard na mieście, ale wiele w nim nie ma.
                      A co ze zdjęciami np. krajobrazu?
                      na początek uniwersalnie (zrobisz krajobraz i ogólnie na co dzień) to nawet 18-55 is II jak coś troszkę droższego to 17-50 2.8 tamron VC albo bez VC lub sigma a jak coś mega szerokiego to canon 10-22 albo tańsze sigmy tamrony w podobnym zakresie.
                      SONY

Komentarz

• RobertON
                        Pełne uzależnienie
                        • 2012
                        • 2190

Właśnie taka Sigma 17-70 na początek, później UWA, Tele, Macro - szykuj się na wydatki.
                        Kompletowanie szklarni może trochę potrwać, chyba, że masz nieograniczony budżet, czego Tobie i sobie życzę

Komentarz

• Ciacho1989
                          Dopiero zaczyna
                          • 2014
                          • 23

Zamieszczone przez salas
                          na początek uniwersalnie (zrobisz krajobraz i ogólnie na co dzień) to nawet 18-55 is II jak coś troszkę droższego to 17-50 2.8 tamron VC albo bez VC lub sigma a jak coś mega szerokiego to canon 10-22 albo tańsze sigmy tamrony w podobnym zakresie.
                          Kolego widzę jesteś z Kielc może kiedyś się spotkamy to coś potłumaczysz w realu:P mieszkam 50km od Kielc

Komentarz

• adam1004a
                            Początki nałogu
                            • 2006
                            • 270

jak sigma 17-70 to tylko nie ta macro - bo to szmelc
                            5Dc, 70d, C 10-22, S 18-35, S 50 1.4EX, T 70-200 2.8 macro, T90 2.8 VC, ciut m42, yn 568

Komentarz

• Ciacho1989
                              Dopiero zaczyna
                              • 2014
                              • 23

Zamieszczone przez RobertON
                              Właśnie taka Sigma 17-70 na początek, później UWA, Tele, Macro - szykuj się na wydatki.
                              Kompletowanie szklarni może trochę potrwać, chyba, że masz nieograniczony budżet, czego Tobie i sobie życzę
                              Póki co wydatek nie jest problemem, gorzej by było gdybym to kupował w Polsce. Chcę teraz kupić bo jak zjadę do Polski pewnie nie będzie mnie stać

Komentarz

• salas
                                Pełne uzależnienie
                                • 2012
                                • 3000

Kolego widzę jesteś z Kielc może kiedyś się spotkamy to coś potłumaczysz w realu:P mieszkam 50km od Kielc
                                nie ma problemu dawaj znać na priv
                                SONY

Komentarz

Pracuję...