X
-
Jestem szumofobem
S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień -
-
Odp: Canon vs Nikon (FF)
Słowem wstępu dzięki za feedback, jak zwróciliście uwagę, żeby odłożyć samo myślenie o body a skupić się na obiektywach to chyba tutaj canon przeważa szalę. Rozwijając to zamiast planowanego 16-35 mógłbym wybrać: 24-105, 35 f2 albo 85mm albo 50mm z 85mm (do przemyślenia) i może jakąś lampę.Komentarz
-
Nikkor na VR i to jest jedyna przewaga, jeżeli dla kogoś to ma znaczenie. Nikkor jest znacznie droższy (nowy czy używany) większy, cały plastikowy z zewnątrz, ma micro-motor (może nie najwolniejszy, ale 17-40 L jest zdecydowanie szybszy ze swoim ring-iem) i poza tym Nikkor ma luz na pierścieniu ostrości, co mnie bardzo irytowało. Ale i tak to było moje ulubione szkło w systemie Nikona.Komentarz
-
Chwała Nikonowi !. Niech żyje Nikon !
Od zawsze używam "wszystko" Canona, nic nigdy nie miałem Nikona i mieć (chyba) nie będę.
Ale, pomyślcie tylko czym byśmy fotografowali, jaka byłaby technologia, ile by wszystko kosztowało gdyby Canon nie miał konkurencji Nikona !?
Przez jakiś czas, w danym segmencie, lepszy/tańszy jest jeden producent a za jakiś czas drugi.
Trzeba wybrać takiego producenta który psychicznie bardziej nam pasuje (ładniejsze, lepiej leży w ręku, idol/przyjaciel/wróg ma, aktualnie tańsze o x zł, ...)
Tak na prawdę cena jest kwestią rozeznania ludzi od marketingu, ile mogą zgarnąć z danego rynku za dany produkt nie tworząc międzyproduktowej konkurencji pomiędzy swoimi wyrobami.
jpOstatnio edytowany przez jan pawlak; 45158.puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
public.fotki.com/janusz-pawlak/Komentarz
-
Poszedł bym tym samy tropem, tym bardziej jak już napisałeś że szalę przeważają szkła Canona.
Od zawsze używałem i używam Canona. Raz byłem zmuszony (złośliwość rzeczy martwych) do zapożyczenia od znajomego Nikona i była to dla mnie katorga jeżeli chodzi o obsługę. Jak bym kiedyś myślał o przejściu na Nikona, to chyba w okresie zimowym (czyli dla mnie po za sezonem) żeby nauczyć od nowa wszystkiego.eŁOS 6D + Canon + Tamron + Tokina + YNKomentarz
-
najlepiej sprzedaj wszystko, zgodnie z sugestią tego pana...
Dlaczego pozbywam się Canona - YouTubehttp://www.obiektywni.pl/autorzy/aut...68-0-0-0-0.php
http://www.canon-board.info/galerie-...karaiby-84676/
Sprzęt: C650D+BG-E8, T17-50/2.8, C550EX dawniej: C20D, C300D, G3, S70-200/2.8, C50/1.4, T17-35/2.8-4.0, T90/2.8 macro...Komentarz
-
https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200Komentarz
-
Tak to bywa gdy zaczynasz uważać sie za onaniste
zmieniasz na mydelniczke i udajesz fotografa.
Nikon D800 czy Canon 5D mkIII - Nikoniarze.pl - Forum fotograficzne - chlopaki z żółtego obozu sie rozpisali hehe
Komentarz
-
nawet nie skomentuję
Komentarz
-
Oj tu się nie zgodzę. Nikon oprócz kolosalnej przewagi jaką jest DR to kolejną jest właśnie ergonomia. Można na każdy temat polemizować w Nikonie, ale te dwie rzeczy sa nie do pobicia tak jak filmowanie w Canonie.
Komentarz
-
Komentarz
-
a wszystkie te opowieści to trzecia góralska prawda
Jestem szumofobem
S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścieńKomentarz
-
karni
A może pomyśl nad Tokiną 14-28 f/2.8? Ja się właśnie zastanawiam nad nią. Jest ostrzejsza od 16-35L i dwa razy tańsza!
Co do szkieł to jak nie musisz mieć 50tki, to celuj w Sigmę 35 f/1.4. A jak musisz mieć 50tkę to celuj w starą Sigmę 50 f/1.4, a jeszcze lepiej w nową 50 f/1.4 (ale droga jest), a jak chcesz coś małego to tylko ef 35/f2 is.Komentarz
-
Komentarz
Komentarz