X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Mackownik
    Coś już napisał
    • 2014
    • 55

Canon 7D vs 70D

Witam!
    Chciałbym się dowiedzieć jakie są różnice między canonem 7d a 70d ? Który aparat wygrywa? Chciałbym się dowiedzieć wszystkich za i przeciw i czy warto się przesiadać z jednego aparatu na drugi.
    Szukałem podobnego tematu ale nie znalazłem.

Zapraszam do dyskusji i dzięki za pomoc!

Mam nadzieje, że temat umieściłem w odpowiednim dziale, jeśli nie proszę Moderatora o przeniesienie.
  • dzeej
    Coś już napisał
    • 2013
    • 74

Odp: Canon 7D vs 70D

Hej, tematów było sporo ja polecam ten link Let me google that for you (bez obrazy, ale wystarczy troszkę się wysilić, by nie powielać).

Komentarz

• Mackownik
      Coś już napisał
      • 2014
      • 55

Przepraszam, ale ja już troszkę pooglądałem sobie na yt filmików, poczytałem o 7d i o 70d, ale chciałbym się tu właśnie dowiedzieć co sądzą użytkownicy na ten temat. Może ktoś ma 7d i 70d i chciałby się podzielić opinią na temat który lepszy i dlaczego. Nie chodzi mi o testy jakichś tam firm, portali czy innych, a zwykłych ludzi co mają te aparaty na co dzień w rękach, a nie tylko do testów.

Komentarz

• adam1004a
        Początki nałogu
        • 2006
        • 270

7d to budowa, jakość wykonania korpusu, na plus

70d to nowa matryca, tryb video, gibany ekran, ciut lepsze, ale ciut ciut użyteczne ISO, reszta podobna jak nie identyczna, w mojej opinii oczywiście
        5Dc, 70d, C 10-22, S 18-35, S 50 1.4EX, T 70-200 2.8 macro, T90 2.8 VC, ciut m42, yn 568

Komentarz

• Mackownik
          Coś już napisał
          • 2014
          • 55

O takie opinie właśnie mi chodzi!
          A jak z szumami ? Z tego co cytam to niby w 70 jest lepiej...
          Troszkę to dziwne bo 70d jest tańszy, a ma więcej do zaoferowania, czyli co w 7d płacę za korpus z magnezu ?

Komentarz

• centur
            Uzależniony
            • 2011
            • 766

Zamieszczone przez Mackownik
            A jak z szumami ?
            Imaging Resource "Comparometer" ™ Digital Camera Image Comparison Page
            http://www.obiektywni.pl/autorzy/aut...68-0-0-0-0.php
            http://www.canon-board.info/galerie-...karaiby-84676/
            Sprzęt: C650D+BG-E8, T17-50/2.8, C550EX dawniej: C20D, C300D, G3, S70-200/2.8, C50/1.4, T17-35/2.8-4.0, T90/2.8 macro...

Komentarz

• Mackownik
              Coś już napisał
              • 2014
              • 55

Ja tylko powtórzę chcę opinii użytkowników, a nie poradników czy jakichś stron, testów.... Nie chcę znów powtarzać.!

Komentarz

• RobertON
                Pełne uzależnienie
                • 2012
                • 2190

To nie krzycz - tak głośno, tym boldem...ha

Użyj szukajki

Przeszukaj Canon-Board.info przez Google

Popatrz na owe szumy jakie prezentował adam1004a oraz Usjwo - link do optyczne

Mam nadzieję, że nieco pomogło - chociaż w kwestii szumów 70D

--- Kolejny post ---

Jeżeli mogę dodać i nie krzyczeć, to akurat dzisiaj z adam1004a testowaliśmy kilka obiektywów na naszych body.
                Używam staruszka 50D i autofocus w 70D to po prostu super bajka, ale trzeba chwili aby to "ogarnąć".

Zezuję na zakupu 7D, ale to bardzo droga reporterska "super pucha", którą palono na YT i można nią pewnie i gwoździe wbijać.
                Natomiast 70D wydaje się być świetny dla zaawansowanego amatora, a po dzisiejszym spotkaniu z 70D patrzę i chęć we mnie wzbiera do zmiany starej "puszki"

Takie mam spostrzeżenia.
                Ostatnio edytowany przez RobertON; 47552.
                https://500px.com/robowert26

Komentarz

• 5pirit
                  Początki nałogu
                  • 2009
                  • 433

Jak dla mnie 70D dużo lepiej wychodzi jeżeli chodzi o szumy od 7D. Tak do 1600 według mnie jest jeszcze do przyjęcia tzn. tak, że jeszcze idzie coś z tego sensownego wyciągnąć.
                  eŁOS 6D + Canon + Tamron + Tokina + YN

Komentarz

• cobalt
                    Pełne uzależnienie
                    • 2012
                    • 1513

Witam!
                    Chciałbym się dowiedzieć jakie są różnice między canonem 7d a 70d ? Który aparat wygrywa? Chciałbym się dowiedzieć wszystkich za i przeciw i czy warto się przesiadać z jednego aparatu na drugi.
                    Szukałem podobnego tematu ale nie znalazłem.

Zapraszam do dyskusji i dzięki za pomoc!

Mam nadzieje, że temat umieściłem w odpowiednim dziale, jeśli nie proszę Moderatora o przeniesienie.
                    Gdybyś miał 650D, albo 50D to tak. Nie wiem co fotografujesz, ale np w sporcie jedno sobie poprawisz, a coś innego pogorszysz przy przejściu na 70D. Lepszego obrazka chyba już nie wyciśniesz z 70D. Sama wielkość sensora APS-C powoduje ograniczenia. Nie wiem czy gęstsza matryca to dobry pomysł przy APS-C. Jak robisz długą serią, to jednak 7D jest lepszym rozwiązaniem, bo pierwsze 2÷3 zdjęcia robi błyskawicznie następne minimalnie wolniej. Canon 70D robi wszystkie ze stałym interwałem. Co do szumów, to należy się zastanowić jak skutecznie odszumiać i do ISO 3200 można Canonem 7D się bawić. A konkretnie jaki jest stosunek szumu monochromatycznego do kolorowego. Ale to już inny temat.

Gdybym był na Twoim miejscu myślałbym już o FF - np 6D.
                    Ostatnio edytowany przez cobalt; 44932.
                    C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
                    www.cobalt.fr.pl

Komentarz

• RTSiak
                      Uzależniony
                      • 2010
                      • 635

Zamieszczone przez cobalt
                      Jak robisz długą serią, to jednak 7D jest lepszym rozwiązaniem, bo pierwsze 2÷3 zdjęcia robi błyskawicznie następne minimalnie wolniej.
                      huh? no chyba u Ciebie... :P

W tym przypadku ja bym brał 7d, chyba, że wolisz mieć uchylny wyświetlacz bo to dla mnie jedyny + 70d... matryca to generalnie ta sama ''odświeżona kupa'', canon niestety matrycami w aps-c nie rozpieszcza i z 7d i 70d wyciągniesz w sumie to samo, niestety, za to 7d to pancerna puszka

Zresztą czego konkretnie chcesz się dowiedzieć od użytkowników a czego nie udało ci się wyczytać z recenzji/testów? Przecież tam jest wszystko, a nawet więcej niż potrzebujesz, tu raczej nic więcej nie wyczytasz...

Komentarz

• jas_r
                        dawniej jas_rambo
                        • 2013
                        • 116

7D to czołg, profesjonalny aparat i najlepszy Canon z niepełnoklatkowców. Nie ma o czym mówić. No chyba, że komuś zależy na ficzerach typu gibany ekran i innych wodotryskach.

Zamieszczone przez adam1004a
                        70d [...] tryb video,
                        Że niby 7D nie ma? Używają go nawet zagraniczni korespondenci Polsat News do kręcenia swoich materiałów ;d

Komentarz

• Bolek02
                          Pełne uzależnienie
                          • 2010
                          • 3225

Napisałeś, że chcesz się przesiadać z jednego body na drugie wymieniając dwie puszki, ale nie sprecyzowałeś z którego na które
                          Dla mnie 7D jest lepszym rozwiązaniem, bo solidna konstrukcja, szybki AF i uszczelnienie dają mi poczucie komfortu.
                          Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Komentarz

• cobalt
                            Pełne uzależnienie
                            • 2012
                            • 1513

Ja tylko powtórzę chcę opinii użytkowników, a nie poradników czy jakichś stron, testów.... Nie chcę znów powtarzać.!
                            Canonem 70D na ISO 3200 będziesz mógł zrobić takie samo zdjęcie jak 7D przy ISO 1600.
                            Jak się dobrze postarasz, to sporadycznie 70D można coś zrobić na ISO 6400 i wcale nie będzie to totalna szumoza. W 7D o takim ISO już zapominamy.
                            Jak pod tym kątem chcesz zmieniać to nie ma sprawy. Ale 4 000zł to już jakaś całkiem niezła pozycja wyjściowa do dołożenia do 6D. A tam ISO 3200 to popierducha - obrazek jest zaje.........
                            Luknij sobie konkretny test w sporcie: Test EOS 70D - digital24.pl
                            Ostatnio edytowany przez cobalt; 44932.
                            C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
                            www.cobalt.fr.pl

Komentarz

• Mackownik
                              Coś już napisał
                              • 2014
                              • 55

No więc posiadam 7D, a zastanawiam się nad zamianą na 70D, lub ew. dokupieniem 70D, bo trochę filmuję i 70d nadaje się bardziej do filmowania ze względu na matryce szybki, dobry af szczególnie przy filmowaniu, mniejsza ilość szumów, tryb ekspozycji wielokrotnej którego nie ma w 7D. Niby same plusy ma więcej do zaoferowania niż 7D, ale przywiązałem się do 7D i sam już nie wiem. Niedługo 7D Mark II ponoć w marcu i takie tam plotki chodzą, że będzie miał dual pixela jak 70D to by było fajne rozwiązanie.

Komentarz

Pracuję...