X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • adam1004a
    Początki nałogu
    • 2006
    • 270

Odp: Canon 7D vs 70D

zamiana 7d na 70d może jak bym był bogaty. dla mnie bezcelowa. podobnie jak z 60d na 70d - chociaż tu AF może być powodem. Ja zastanawiałem się nad 6d, ale szklarnia która mam jest aps-c i ciut tego jest. nie miałem siły tym handlować i kupować nowe szkła do FF. Zresztą do systemu ciągle można dokładać po 2tyś zł. to się nie kończy. 700d vs 70d vs 6D vs 5d mkIII vs 1dx , zaczyna się od kilku złotych a kończy... ja bym sobie marzył żeby 7d mk2 był APS-H, wtedy za 2-3 lata bym się przesiadł, a szkła by zostały.
    5Dc, 70d, C 10-22, S 18-35, S 50 1.4EX, T 70-200 2.8 macro, T90 2.8 VC, ciut m42, yn 568

Komentarz

• Bolek02
      Pełne uzależnienie
      • 2010
      • 3225

Mackownik, czyli rozumiem, ze chcesz zrobić krok do tyłu Zdecydowanie nie warto.
      Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Komentarz

• Mackownik
        Coś już napisał
        • 2014
        • 55

No specyfikacja 70d jest lepsza albo taka sama... jedyna różnica to wykonanie puszki. Tak mi się wydaje.

Komentarz

• centur
          Uzależniony
          • 2011
          • 766

Zamieszczone przez Mackownik
          Ja tylko powtórzę chcę opinii użytkowników, a nie poradników czy jakichś stron, testów.... Nie chcę znów powtarzać.!
          po1. znasz lepszy sposób porównania SZUMÓW 2 korpusów niż ten z linka ??? bo ja nie....
          po2. nie krzycz bo nikt tu nie jest głuchy ani ślepy...
          po3. skoro taka jest twoja wdzięczność za ten link to nast. razem będę miał głęboko w d***e jakąkolwiek pomoc dla ciebie...
          http://www.obiektywni.pl/autorzy/aut...68-0-0-0-0.php
          http://www.canon-board.info/galerie-...karaiby-84676/
          Sprzęt: C650D+BG-E8, T17-50/2.8, C550EX dawniej: C20D, C300D, G3, S70-200/2.8, C50/1.4, T17-35/2.8-4.0, T90/2.8 macro...

Komentarz

• Mackownik
            Coś już napisał
            • 2014
            • 55

Ale ja tylko napisałem już wcześniej, że chcę opinię użytkowników a nie następne testy bo testy testują aparat przez chwilę, a użytkownik mający aparat jednak lepiej testuje aparat. Więc o to mi chodziło, a testy to ja już dawno obejrzałem, przeczytałem czasem kilka razy oczywiście nie wszystkie, dlatego poprosiłem o opinię posiadaczy, użytkowników. Nie lubię po prostu jak ktoś nie czyta całego tematu, lub przynajmniej ze zrozumieniem, a rzuca a dzień dobry linkami. Więc:
            po 1. Tak znam zwykły użytkownik, nie kolejny test kolejnego portalu.
            po 2. No ale czytać wszystkiego, lub ze zrozumieniem już się nie chce.
            po 3. no z linkami to już napisałem o co chodzi, no i taką pomoc uważam za niezbyt pomocną więc następnym razem nie wysilaj się. Inni pisząc i dyskutując naprawdę mi pomogli.
            I o to chodzi, żeby zachęcić do dyskusji, dyskutować na ten temat, a nie rzucać linkami

Komentarz

• cobalt
              Pełne uzależnienie
              • 2012
              • 1513

Znam kilku sprzętowych fanatyków, którzy muszą kupić każdą nową puchę xD i xxD. Zdjęcia robią przeciętne, ale można polegać na ich testach.
              Ostatnio jeden z nich sprzedał Canona 1D mkI, bo był cytuję "nieporęcznym klamotem". A druga pucha z jaką się pożegnał był Canon 7D.
              W to miejsce kupił Canona 70D i 6D. Teraz jest zadowolony, bo zauroczenie nowymi zabawkami jeszcze nie minęło. A może ma teraz aparaty jakich szukał.
              Ostatnio edytowany przez cobalt; 44932.
              C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
              www.cobalt.fr.pl

Komentarz

• centur
                Uzależniony
                • 2011
                • 766

to co napisali ci inni to są zwykłe gdybania a'la 'erotyczny gawędziarz-onanista' (bez obrazy dla nikogo), aby jakakolwiek pisanina miała sens to jeden użytkownik z łbem na karku musiałby focić tymi dwoma body w podobnych warunkach na identycznych iso min. z rok lub dwa aby mógł cokolwiek sensownego napisać i porównać szumy w dwóch aparartach a wybacz ale nikt z userów nie ma chyba na włąsnośc tych dwóch body i wszytskie wynaturzenia to jest właśnie efekt zasłyszenia/zaczytania czegoś w necie...szkoda że tego nie rozumiesz....
                Ostatnio edytowany przez centur; 43228.
                Sprzęt: C650D+BG-E8, T17-50/2.8, C550EX dawniej: C20D, C300D, G3, S70-200/2.8, C50/1.4, T17-35/2.8-4.0, T90/2.8 macro...

Komentarz

• Mackownik
                  Coś już napisał
                  • 2014
                  • 55

@cobalt Świat idzie do przodu i ludzie chcą również iść do przodu i w sumie muszą, bo zostając w miejscu tak naprawdę będą się cofać. Choć nie mam nic do tego. Każdy ma swój gust i wcale nie mówię, że np. stare aparaty robią gorsze zdjęcia... bo wszystko zależy od fotografa. Czasami technika nam wszystko ułatwia i pomaga.

@centur musisz wiedzieć, że są takie osoby I tak troszkę mi się wydaje, że sam sobie przeczysz, bo podałeś linka do jakiegoś testu, to tak samo można właśnie powiedzieć o użytkownikach. Nie ma idealnego sposobu na porównanie, ale dla mnie jednak jest ważniejsze porównanie użytkowników używających, bo jednak oni robią zdjęcia tymi aparatami na-co-dzień, a nie od święta I używając aparatu mogą coś więcej powiedzieć na jego temat.

Komentarz

• cobalt
                    Pełne uzależnienie
                    • 2012
                    • 1513

@cobalt Świat idzie do przodu i ludzie chcą również iść do przodu i w sumie muszą, bo zostając w miejscu tak naprawdę będą się cofać. Choć nie mam nic do tego. Każdy ma swój gust i wcale nie mówię, że np. stare aparaty robią gorsze zdjęcia... bo wszystko zależy od fotografa. Czasami technika nam wszystko ułatwia i pomaga.
                    To oczywista oczywistość, ale technika też czasami ogłupia i prowadzi do ubezwłasnowolnienia w foto. Jak tu zrobić zdjęcie z wyostrzeniem manualnym i prawidłowo dobrać ekspozycję, kiedy ostatnie 10 lat strzelał ktoś foty "zieloną ikonką". Zmieniam puchę wtedy, gdy jej ograniczenia robią się nieznośne i muszę rezygnować z jakiś zdjęć. Warto inwestować w dobre obiektywy.
                    www.cobalt.fr.pl

Komentarz

• centur
                      Uzależniony
                      • 2011
                      • 766

@centur musisz wiedzieć, że są takie osoby I tak troszkę mi się wydaje, że sam sobie przeczysz, bo podałeś linka do jakiegoś testu, to tak samo można właśnie powiedzieć o użytkownikach. Nie ma idealnego sposobu na porównanie, ale dla mnie jednak jest ważniejsze porównanie użytkowników używających, bo jednak oni robią zdjęcia tymi aparatami na-co-dzień, a nie od święta I używając aparatu mogą coś więcej powiedzieć na jego temat.
                      podałem ci linka do obiektywnych, organoleptycznych testów (bez prawa to włąsnej interpretacji czy oceny) szumów których nie da się wykonać w żaden inny i lepszy sposób z punku widzenia użytkowników bo póki co jeszcze nikt nic lepszego nie wymyślił jeśli chodzi o bezpośrednie porównanie szumów w identycznych, powtarzalnych warunkach. Chwała autorowi tych testów za prace jak w to wkłada. Jeśli wolisz opinie ludzi, którzy nigdy nie mieli okazji bezpośrednio porównać tych dwóch puszek to bardzo proszę... a tak w ogóle to wymiana 7d na 70d to mz poroniony pomysł. Dziś gdybym miał kupywać nową puchę z tych dwóch to pewnie wybrałbym 70d jednak gdybym miał od nowości 7d i miał ją opychać ze stratą jako używkę i dokładać kolejną kasę do 70d to thx...
                      Ostatnio edytowany przez centur; 43228.

Komentarz

• RTSiak
                        Uzależniony
                        • 2010
                        • 635

cobalt wprowadzasz ludzi w błąd... szumy na wysokich ISO są minimalnie mniejsze w 70d, jest to na tyle nieduża różnica, że czy z 3200 czy 6400 (tak tez jest uzywalne w 7d po odpowiedniej obrobce) wyciagniesz w sumie to samo z obu puszek i nie bronie tu jakoś bardzo 7d bo sam bardzo chętnie wymieniłbym go na coś lepszego ale do moich potrzeb musiałbym kupić 5d3 albo 1dX... na pewno nie zmienilbym 7d na 70d

Komentarz

• cobalt
                          Pełne uzależnienie
                          • 2012
                          • 1513

Zamieszczone przez RTSiak
                          cobalt wprowadzasz ludzi w błąd... szumy na wysokich ISO są minimalnie mniejsze w 70d, jest to na tyle nieduża różnica, że czy z 3200 czy 6400 (tak tez jest uzywalne w 7d po odpowiedniej obrobce) wyciagniesz w sumie to samo z obu puszek i nie bronie tu jakoś bardzo 7d bo sam bardzo chętnie wymieniłbym go na coś lepszego ale do moich potrzeb musiałbym kupić 5d3 albo 1dX... na pewno nie zmienilbym 7d na 70d
                          Nie wydaje mi się. Znajomy kupił w grudniu 70D i namawiał mnie na przesiadkę na to body. Przysłał mi kilkanaście zdjęć z 7D i 70D na ISO 800÷6400. Szkoda, że ich do dzisiaj nie trzymałem, bo rezygnuję z APS-C i myślę poważnie o 6D.
                          Na ISO 1600 w Canonie 7D już trzeba było odszumiać obrazek, a w 70D był on dobry bez obróbki.
                          www.cobalt.fr.pl

Komentarz

• jas_r
                            dawniej jas_rambo
                            • 2013
                            • 116

Zamieszczone przez RTSiak
                            [...] i nie bronie tu jakoś bardzo 7d bo sam bardzo chętnie wymieniłbym go na coś lepszego ale do moich potrzeb musiałbym kupić 5d3 albo 1dX... na pewno nie zmienilbym 7d na 70d
                            Dokładnie.
                            7d i 70d to dwie różne półki.

Komentarz

• Adammm
                              Dopiero zaczyna
                              • 2013
                              • 32

RTSiak, dokładnie Dobrze naświetlone 6400 jest jak najbardziej używalne. Podejrzewam, że 99% użytkowników tego forum daje zdjęcia do neta w rozdzielczości max 1500 x 1000, a nie robią wydruki wielkoformatowe... Serio, aż czasem smutno wejść na canon-board, bo się dowiaduje że mój 7D nie robi zdjęć :/

Komentarz

• 7four
                                Uzależniony
                                • 2009
                                • 850

Zamieszczone przez Adammm
                                RTSiak, dokładnie Dobrze naświetlone 6400 jest jak najbardziej używalne. Podejrzewam, że 99% użytkowników tego forum daje zdjęcia do neta w rozdzielczości max 1500 x 1000, a nie robią wydruki wielkoformatowe... Serio, aż czasem smutno wejść na canon-board, bo się dowiaduje że mój 7D nie robi zdjęć :/
                                Jak się dobrze wczytasz , to żaden aparat nie robi zdjęć. A ostatnio nawet obiektywy klasy L, też są beznadziejne

Wedle mnie, taka zmiana niewiele wnosi, chyba że chce się korzystać z funkcji który obecny aparat nie posiada.
                                - chcesz uchylny ekran, zmień, nie chcesz, jedna funkcja mniej do rozważania.

Efekt końcowy, czyli zdjęcia , zależeć będą tylko od umiejętności obróbki, zakładając że umie się prawidłowo posługiwać aparatem, bo z g... bata nie ukręcisz, jeżeli samo zdjęcie będzie skopane na wstępie.

Komentarz

Pracuję...