Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Gość: Jeśli coś działa - nie ruszaj. Jeśli nie działa - udawaj, że tak miało być.
zamiana 7d na 70d może jak bym był bogaty. dla mnie bezcelowa. podobnie jak z 60d na 70d - chociaż tu AF może być powodem. Ja zastanawiałem się nad 6d, ale szklarnia która mam jest aps-c i ciut tego jest. nie miałem siły tym handlować i kupować nowe szkła do FF. Zresztą do systemu ciągle można dokładać po 2tyś zł. to się nie kończy. 700d vs 70d vs 6D vs 5d mkIII vs 1dx , zaczyna się od kilku złotych a kończy... ja bym sobie marzył żeby 7d mk2 był APS-H, wtedy za 2-3 lata bym się przesiadł, a szkła by zostały.
5Dc, 70d, C 10-22, S 18-35, S 50 1.4EX, T 70-200 2.8 macro, T90 2.8 VC, ciut m42, yn 568
Ja tylko powtórzę chcę opinii użytkowników, a nie poradników czy jakichś stron, testów.... Nie chcę znów powtarzać.!
po1. znasz lepszy sposób porównania SZUMÓW 2 korpusów niż ten z linka ??? bo ja nie....
po2. nie krzycz bo nikt tu nie jest głuchy ani ślepy...
po3. skoro taka jest twoja wdzięczność za ten link to nast. razem będę miał głęboko w d***e jakąkolwiek pomoc dla ciebie...
Ale ja tylko napisałem już wcześniej, że chcę opinię użytkowników a nie następne testy bo testy testują aparat przez chwilę, a użytkownik mający aparat jednak lepiej testuje aparat. Więc o to mi chodziło, a testy to ja już dawno obejrzałem, przeczytałem czasem kilka razy oczywiście nie wszystkie, dlatego poprosiłem o opinię posiadaczy, użytkowników. Nie lubię po prostu jak ktoś nie czyta całego tematu, lub przynajmniej ze zrozumieniem, a rzuca a dzień dobry linkami. Więc:
po 1. Tak znam zwykły użytkownik, nie kolejny test kolejnego portalu.
po 2. No ale czytać wszystkiego, lub ze zrozumieniem już się nie chce.
po 3. no z linkami to już napisałem o co chodzi, no i taką pomoc uważam za niezbyt pomocną więc następnym razem nie wysilaj się. Inni pisząc i dyskutując naprawdę mi pomogli.
I o to chodzi, żeby zachęcić do dyskusji, dyskutować na ten temat, a nie rzucać linkami
Znam kilku sprzętowych fanatyków, którzy muszą kupić każdą nową puchę xD i xxD. Zdjęcia robią przeciętne, ale można polegać na ich testach.
Ostatnio jeden z nich sprzedał Canona 1D mkI, bo był cytuję "nieporęcznym klamotem". A druga pucha z jaką się pożegnał był Canon 7D.
W to miejsce kupił Canona 70D i 6D. Teraz jest zadowolony, bo zauroczenie nowymi zabawkami jeszcze nie minęło. A może ma teraz aparaty jakich szukał.
to co napisali ci inni to są zwykłe gdybania a'la 'erotyczny gawędziarz-onanista' (bez obrazy dla nikogo), aby jakakolwiek pisanina miała sens to jeden użytkownik z łbem na karku musiałby focić tymi dwoma body w podobnych warunkach na identycznych iso min. z rok lub dwa aby mógł cokolwiek sensownego napisać i porównać szumy w dwóch aparartach a wybacz ale nikt z userów nie ma chyba na włąsnośc tych dwóch body i wszytskie wynaturzenia to jest właśnie efekt zasłyszenia/zaczytania czegoś w necie...szkoda że tego nie rozumiesz....
@cobalt Świat idzie do przodu i ludzie chcą również iść do przodu i w sumie muszą, bo zostając w miejscu tak naprawdę będą się cofać. Choć nie mam nic do tego. Każdy ma swój gust i wcale nie mówię, że np. stare aparaty robią gorsze zdjęcia... bo wszystko zależy od fotografa. Czasami technika nam wszystko ułatwia i pomaga.
@centur musisz wiedzieć, że są takie osoby I tak troszkę mi się wydaje, że sam sobie przeczysz, bo podałeś linka do jakiegoś testu, to tak samo można właśnie powiedzieć o użytkownikach. Nie ma idealnego sposobu na porównanie, ale dla mnie jednak jest ważniejsze porównanie użytkowników używających, bo jednak oni robią zdjęcia tymi aparatami na-co-dzień, a nie od święta I używając aparatu mogą coś więcej powiedzieć na jego temat.
@cobalt Świat idzie do przodu i ludzie chcą również iść do przodu i w sumie muszą, bo zostając w miejscu tak naprawdę będą się cofać. Choć nie mam nic do tego. Każdy ma swój gust i wcale nie mówię, że np. stare aparaty robią gorsze zdjęcia... bo wszystko zależy od fotografa. Czasami technika nam wszystko ułatwia i pomaga.
To oczywista oczywistość, ale technika też czasami ogłupia i prowadzi do ubezwłasnowolnienia w foto. Jak tu zrobić zdjęcie z wyostrzeniem manualnym i prawidłowo dobrać ekspozycję, kiedy ostatnie 10 lat strzelał ktoś foty "zieloną ikonką". Zmieniam puchę wtedy, gdy jej ograniczenia robią się nieznośne i muszę rezygnować z jakiś zdjęć. Warto inwestować w dobre obiektywy.
C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX www.cobalt.fr.pl
@centur musisz wiedzieć, że są takie osoby I tak troszkę mi się wydaje, że sam sobie przeczysz, bo podałeś linka do jakiegoś testu, to tak samo można właśnie powiedzieć o użytkownikach. Nie ma idealnego sposobu na porównanie, ale dla mnie jednak jest ważniejsze porównanie użytkowników używających, bo jednak oni robią zdjęcia tymi aparatami na-co-dzień, a nie od święta I używając aparatu mogą coś więcej powiedzieć na jego temat.
podałem ci linka do obiektywnych, organoleptycznych testów (bez prawa to włąsnej interpretacji czy oceny) szumów których nie da się wykonać w żaden inny i lepszy sposób z punku widzenia użytkowników bo póki co jeszcze nikt nic lepszego nie wymyślił jeśli chodzi o bezpośrednie porównanie szumów w identycznych, powtarzalnych warunkach. Chwała autorowi tych testów za prace jak w to wkłada. Jeśli wolisz opinie ludzi, którzy nigdy nie mieli okazji bezpośrednio porównać tych dwóch puszek to bardzo proszę... a tak w ogóle to wymiana 7d na 70d to mz poroniony pomysł. Dziś gdybym miał kupywać nową puchę z tych dwóch to pewnie wybrałbym 70d jednak gdybym miał od nowości 7d i miał ją opychać ze stratą jako używkę i dokładać kolejną kasę do 70d to thx...
cobalt wprowadzasz ludzi w błąd... szumy na wysokich ISO są minimalnie mniejsze w 70d, jest to na tyle nieduża różnica, że czy z 3200 czy 6400 (tak tez jest uzywalne w 7d po odpowiedniej obrobce) wyciagniesz w sumie to samo z obu puszek i nie bronie tu jakoś bardzo 7d bo sam bardzo chętnie wymieniłbym go na coś lepszego ale do moich potrzeb musiałbym kupić 5d3 albo 1dX... na pewno nie zmienilbym 7d na 70d
cobalt wprowadzasz ludzi w błąd... szumy na wysokich ISO są minimalnie mniejsze w 70d, jest to na tyle nieduża różnica, że czy z 3200 czy 6400 (tak tez jest uzywalne w 7d po odpowiedniej obrobce) wyciagniesz w sumie to samo z obu puszek i nie bronie tu jakoś bardzo 7d bo sam bardzo chętnie wymieniłbym go na coś lepszego ale do moich potrzeb musiałbym kupić 5d3 albo 1dX... na pewno nie zmienilbym 7d na 70d
Nie wydaje mi się. Znajomy kupił w grudniu 70D i namawiał mnie na przesiadkę na to body. Przysłał mi kilkanaście zdjęć z 7D i 70D na ISO 800÷6400. Szkoda, że ich do dzisiaj nie trzymałem, bo rezygnuję z APS-C i myślę poważnie o 6D.
Na ISO 1600 w Canonie 7D już trzeba było odszumiać obrazek, a w 70D był on dobry bez obróbki.
C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX www.cobalt.fr.pl
[...] i nie bronie tu jakoś bardzo 7d bo sam bardzo chętnie wymieniłbym go na coś lepszego ale do moich potrzeb musiałbym kupić 5d3 albo 1dX... na pewno nie zmienilbym 7d na 70d
RTSiak, dokładnie Dobrze naświetlone 6400 jest jak najbardziej używalne. Podejrzewam, że 99% użytkowników tego forum daje zdjęcia do neta w rozdzielczości max 1500 x 1000, a nie robią wydruki wielkoformatowe... Serio, aż czasem smutno wejść na canon-board, bo się dowiaduje że mój 7D nie robi zdjęć :/
RTSiak, dokładnie Dobrze naświetlone 6400 jest jak najbardziej używalne. Podejrzewam, że 99% użytkowników tego forum daje zdjęcia do neta w rozdzielczości max 1500 x 1000, a nie robią wydruki wielkoformatowe... Serio, aż czasem smutno wejść na canon-board, bo się dowiaduje że mój 7D nie robi zdjęć :/
Jak się dobrze wczytasz , to żaden aparat nie robi zdjęć. A ostatnio nawet obiektywy klasy L, też są beznadziejne
Wedle mnie, taka zmiana niewiele wnosi, chyba że chce się korzystać z funkcji który obecny aparat nie posiada.
- chcesz uchylny ekran, zmień, nie chcesz, jedna funkcja mniej do rozważania.
Efekt końcowy, czyli zdjęcia , zależeć będą tylko od umiejętności obróbki, zakładając że umie się prawidłowo posługiwać aparatem, bo z g... bata nie ukręcisz, jeżeli samo zdjęcie będzie skopane na wstępie.
Komentarz