Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Gość: Jeśli coś działa - nie ruszaj. Jeśli nie działa - udawaj, że tak miało być.
Czy ktoś z kolegów robił już zdjęcia 7d2 z meczów koszykówki czy ręcznej?Jak się sprawuje w takich warunkach?Czy jest możliwość tutaj wrzucić swoje zdjęcia, które robiłem 6d w hali na meczu unihokeja?
Chyba o parę lat za długo słuchałeś opinii mówiącej że nieważna jest puszka, ważne są szkła
Miałem podobne dylematy. W piątek jadę po 7DII. A potem są trzy wyjścia. Albo zostanie szóstka, albo siódemka lub, czego jestem raczej pewny, zostaną obydwa.
I jak wrażenia po zakupie 7d2?Ciekawe podejście do kupna i obawiam się , że mam takie same ;-) z tym, ze najpierw myślę o kupnie 6d a później dopiero 7d2 jak trochę stanieje. Czy robiłeś zdjęcia sportowe 6d i jak dawał radę jeśli tak?
--- Kolejny post ---
Zamieszczone przez RTSiak
7d1, obecnie 6d
albo fb tak zzera jakosc (chociaz tam w duzej mierze jest po prostu niezbyt ostro) albo jeszcze bardziej zaczynam sie cieszyc ze wybralem 6d
Czy robiłeś zdjęcia sportowe na meczach kosza, ręcznej czy siatkówki 6d?Możesz coś powiedzieć jak aparat się sprawował i czy jesteś zadowolony ze zdjęć?
Siatkówki tak. Jestem zadowolony Wg mnie sprawuje się lepiej niż 7d1, jakość obrazka zdecydowanie lepsza w 6d, af jak dla mnie na bank nie gorszy niż w mk1.
Efekty masz w najświeższym poście tu (wszystko wcześniejsze z 7d1):
Łódzkie bajabongo wszystko na ISO 1600/2000, 1/1000, f2.8 z 70-200, większość to mocne lub bardzo mocne cropy.
Zauważyłem, ze to tez zalezy od szkła jakie masz zapięte. Np mam wrażenie, że z 24-105 faktycznie jest jakby ''lag'', ale z 70-200 tego laga prawie nie czuje.
Siatkówki tak. Jestem zadowolony Wg mnie sprawuje się lepiej niż 7d1, jakość obrazka zdecydowanie lepsza w 6d, af jak dla mnie na bank nie gorszy niż w mk1.
Efekty masz w najświeższym poście tu (wszystko wcześniejsze z 7d1):
Łódzkie bajabongo wszystko na ISO 1600/2000, 1/1000, f2.8 z 70-200, większość to mocne lub bardzo mocne cropy.
Dzięki za rady. We wtorek powinienem dostać przesyłkę z 6d. Dam znać jak będzie sobie radził. Przy okazji jak będę miał już w domu to podpytam o różne rady z obsługą i ustawieniami.
Jeśi mogę to podepnę się pod ten wątek by nie mnożyć. Daaawno temu mi tu doradzono model, czas na powtórkę
Używam jeszcze nadal 450D z 50mm f1.4 oraz 70-200 f4 L z Tamronem 10-24mm. Obiekty to głównie portrety ostatnio w studio (może będą śluby kto wie), krajobraz, architektura (taka kolejność). W czasie ostatniej sesji musiałem się równać do Nikona D610 a dodatkowo już ograniczają mnie braki w 450D i to, że mogło być jaśniej, ale ISO wysokie nie ma co dawać itp.
I stąd też pomysł na zmianę. 6D, a może rzeczone 7D Mark II? Czy ew wziąć coś na rok jak 5D Mark II i za jakiś*czas zmienić, bądź właśnie zmienić system (jak namawiają mnie koledzy w pracy, bo więcej funkcji za kasę, bo lepszy zasięg barw tonalnych itp.) Bądź zostać przy cropie...
Na pewno też pójdę przymierzyć w dłoni, ale do dziś pamiętam jak Nikon 80D (bodajże) pewniej mi się trzymało niż Canona.
Dziękuję*Wam za pomoc :-)
Canon 450D | Canon EF-S 18-55 mm f/3.5-5.6 IS | Canon EF 70-200mm f/4 IS USM
Używam 6D od 2 lat i jestem mega zadowolony z niego - w sierpniu wymieniłem migawke po 330 tys. przebiegu (choc powodem wymiany była wyłamana lamelka a migawka nadal była dobra). Teraz na drugiej mam ok 40 tys przebiegu i nie planuje zmiany aparatu.
Dla mnie użytkowe jest 8000 iso a czesto uzywane przze mnie 3200 jest idealne.
Nie miałem okazji uzywac 7D mk II ale wole jednak pełną klatke.
Czy ktoś z kolegów robił już zdjęcia 7d2 z meczów koszykówki czy ręcznej?Jak się sprawuje w takich warunkach?Czy jest możliwość tutaj wrzucić swoje zdjęcia, które robiłem 6d w hali na meczu unihokeja?
Krótkie podsumowanie:
Zalety: magiczne AF z pokryciem większej części kadru, olbrzymie możliwości konfiguracyjne (choć skromniejsze niż w 1Dx czy 5D mk III), dobra szybkość z krótkim interwałem na początku serii (w tym zdecydowanie bije 70D).
Wady: zrzucanie danych z bufora na kartę pamięci (po dłuższej serii, karcie pamięci o zapisie na poziomie 60 MB/s, aparat został zablokowany na ok. 2 - 3 s.). Problem jest spowodowany tym, że do czasu opróżnienia bufora aparat nie pozwoli na ponowne wyzwolenie migawki. Szybkie karty niwelują ten efekt ale... nie likwidują go do końca.
Ogólnie zalety zdecydowanie przewyższają wady.
Do dynamicznych sportów, przy odpowiedniej konfiguracji AF - rewelacja.
Jeśi mogę to podepnę się pod ten wątek by nie mnożyć. Daaawno temu mi tu doradzono model, czas na powtórkę
Używam jeszcze nadal 450D z 50mm f1.4 oraz 70-200 f4 L z Tamronem 10-24mm. Obiekty to głównie portrety ostatnio w studio (może będą śluby kto wie), krajobraz, architektura (taka kolejność). W czasie ostatniej sesji musiałem się równać do Nikona D610 a dodatkowo już ograniczają mnie braki w 450D i to, że mogło być jaśniej, ale ISO wysokie nie ma co dawać itp.
I stąd też pomysł na zmianę. 6D, a może rzeczone 7D Mark II? Czy ew wziąć coś na rok jak 5D Mark II i za jakiś*czas zmienić, bądź właśnie zmienić system (jak namawiają mnie koledzy w pracy, bo więcej funkcji za kasę, bo lepszy zasięg barw tonalnych itp.) Bądź zostać przy cropie...
Na pewno też pójdę przymierzyć w dłoni, ale do dziś pamiętam jak Nikon 80D (bodajże) pewniej mi się trzymało niż Canona.
Jeśli chcesz kupić nowe body w sklepie to jest na to prosty sposób. Kupujesz np 7DII i robisz 99 zdjęć przez parę dni. Nie pasuje Ci to idziesz do sklepu i wymieniasz na 6D. I jeszcze różnicę w cenie Ci oddadzą. A jak Ci pasuje to robisz setne zdjęcie i aparat zostaje. Nie wiem czy w każdym sklepie, ale jak kupowałem siódemkę to mi powiedzieli że do stu zdjęć i do tygodnia mogę zwrócić.
A jak chcesz kupić używane to właściwie można zrobić podobnie z ewentualną lekką stratą.
krajobraz, architektura (taka kolejność). W czasie ostatniej sesji musiałem się równać do Nikona D610 a dodatkowo już ograniczają mnie braki w 450D i to, że mogło być jaśniej, ale ISO wysokie nie ma co dawać itp.
I stąd też pomysł na zmianę. 6D, a może rzeczone 7D Mark II?
do takich zastosowan nawet bez chwili wahania - oczywiscie ze 6d.
Zmiana aparatu APS-C na FF, to także wydatek na obiektywy (obiektyw). Jak ktoś kompletował wcześniej pod kątem FF, to ma mniejszy problem. Nie mam wypasionej szklarni, (nawet oranżerii) i będę potrzebował dobrego zooma.
Od maja 2014 mam 7D1, ale już mnie nosi - zmiana puchy potrzebna jest (lepsze ISO). Żona już się śmieje, że regularnie wymieniam aparaty co roku. No to pokaże jej, że się myli i zmienię dopiero w listopadzie .
Gdybym miał kupić body dzisiaj, to w moim przypadku jednak 7D2.
C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX www.cobalt.fr.pl
Zmiana aparatu APS-C na FF, to także wydatek na obiektywy (obiektyw). Jak ktoś kompletował wcześniej pod kątem FF, to ma mniejszy problem. Nie mam wypasionej szklarni, (nawet oranżerii) i będę potrzebował dobrego zooma.
Od maja 2014 mam 7D1, ale już mnie nosi - zmiana puchy potrzebna jest (lepsze ISO). Żona już się śmieje, że regularnie wymieniam aparaty co roku. No to pokaże jej, że się myli i zmienię dopiero w listopadzie .
Gdybym miał kupić body dzisiaj, to w moim przypadku jednak 7D2.
pytajacy ma juz :
z 50mm f1.4 oraz 70-200 f4 L
brakuje tylko szerokiego kata .
starsze staleczki lubia byc tanie a przy tym dobre.
kazdy ma jakies swoje potrzeby , niekoniecznie takie jak inni.
u mnie sie sprawa sama rozwiazala . Zycie pokazalo , ze majac FF aps byly nieuzywane , wiec sie sprzedaly , a wsrod dwoch FF ( wlasciwie to trzech ) zycie tez dokonalo wyboru - zostal ten najczesciej uzywany.
Postep jakosciowy nie jest tak dynamiczny jak przed laty. akurat w C nie ma potrzeby zmiany puszki z tego powodu czesciej jak na 5 lat.
wlasciwie C do dzisiaj bazuje na matrycy 7 -mio letniej (z wyjatkiem c1dx )- i jest ona ciagle swietna - ciagle na miare dnia dzisiejszego.
N ma troche lepsza , ale nie sa to roznice w praktyce codziennej duze.
Dla mnie najwazniejsze jest dobre poznanie mozliwosci aparatu oraz przede wszystkim jego ograniczen , aby moc je obejsc.
Lubie tez moc obsluzyc aparat niemal " z zamknietymi " oczami - a to wymaga troche czasu i zzycia sie.
To jest wazniejsze od najnowszych fjuczerow i wodotryskow.
migawka , przyslona , matowka , odleglosc, swiatlomierz ( uzywam niekoniecznie zawsze ) - coz wiecej potrzeba ?
roznica w jakosci pomiedzy aps a ff jest jednak kolosalna w trudniejszych warunkach oswietleniowych na korzysc ff, a w studio to w ogole nie ta bajka. chyba ze sie robi wylacznie zdjecia 900 px - to wowczas wszystko jedno czym.
wlasciwie C do dzisiaj bazuje na matrycy 7 -mio letniej (z wyjatkiem c1dx )- i jest ona ciagle swietna - ciagle na miare dnia dzisiejszego.
Na czym polega nowszość matrycy 1DX?
Zamieszczone przez Bechamot
roznica w jakosci pomiedzy aps a ff jest jednak kolosalna w trudniejszych warunkach oswietleniowych na korzysc ff, a w studio to w ogole nie ta bajka. chyba ze sie robi wylacznie zdjecia 900 px - to wowczas wszystko jedno czym.
Dlaczego jest nie ta bajka w studio?
I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.
Bierz 6D jak koledzy radzą. Do niego jakiegoś Tamrona 24-70 f2.8 lub jakiegoś canona. Pełna klatka to mniej stresu w słabym oświetleniu.
Mam 7D i stały dostęp do 5D mkII. 7D jest dobry w dobrym świetle i sporcie. Piątkę użytkuję głównie w kościele, czasami na plenerze i w mieście przy zdjęciach nocnych. W piątce masz szumy przy ISO 3200 mniejsze niż 7D (mark I) przy ISO 1250. Myślę, że z tego co inni forumowicze piszą, w 6D szumy też będą małe przy ISO 3200, a może nawet i przy większych wartościach.
Sam mam 350D i jak biorę go teraz do ręki to mam wrażenie, że mi wypadnie.
Był Canon 6DII + 35IS + 85 1.8 + 70-200
Jest Nikon D810 + D750 + 24, 50, 70-210.
Komentarz