X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • RTSiak
    Uzależniony
    • 2010
    • 635

Odp: EOS 7D Mark II czy EOS 6D

5kl/s i mniej to dramat, ostatnio mialem okazjie pomacac np d610 ktore ma ciut szybsza serie niz 6d i dla mnie taka seria jest beznadziejna po przesiadce z 7d. Jakosc obrazka wiadomo 7d nie ma startu ale szybkosc jednak tez robi swoje

Komentarz

• C>N
      Coś już napisał
      • 2014
      • 61

Zamieszczone przez RTSiak
      5kl/s i mniej to dramat
      co po szybszym fps, jeśli AF wolniej w ostrzy
      Tak, AF w 6d ostrzy szybciej niz ten w 7d, więc jest duże prawdopodobieństwo, że wszystkie 5 klatek będzie trafionych.
      Tak, 8 fps, to kosmos w porównaniu do 4-5 fps, ale ja bym określił szybkość 6d jako zdecydowanie uzyteczną
      Canon 5dmkII, 2x6d, 7d, EF 70-200L 2.8 mkII, EF 135 f2, EF 17-40L, Sigma 85 1.4, Sigma 50 1.4 ART, Sigma 35 1.4 ART, YN-568EXx3, YN-560EX, YN-622C, Manfrotto, SLIK, Tamrac, Lowepro, SanDisk, Eizo

Komentarz

• adam1004a
        Początki nałogu
        • 2006
        • 270

szukam artykułu na poparcie tezy ze AF w 6D jest szybszy od af w 7D i nie potrafię odszukać - kolejna legenda? możesz dać link? ja mam 70d i 5Dc, i af w FF jest fatalny w porównaniu do 70D, mam odruch mocniejszego naciskania spustu w 5Dc- bo tak wolno szuka w porównaniu do 70D (raz zabrałem FF na plac zabaw). Inną sprawą jest rozmieszczenie pól AF w kadrze. 6D ma bardziej "skupione" w porównaniu do 7d mk2. W mojej ocenie porównanie 6D i 7D mk2 jest zupełnie bezcelowe i jeszcze na forum na którym jest kult FF. hi end crop vs kastrat FF. na upartego to można psy i sport focić 5Dc (na tym forum są takie fotki) tylko po co? 7dmk2 strzeli więcej klatek i będzie więcej ujęć do wyboru. zaklinanie rzeczywistości polegającej na wychwalaniu AF w 6D hmm.. nie wiem co to ma na celu?
        5Dc, 70d, C 10-22, S 18-35, S 50 1.4EX, T 70-200 2.8 macro, T90 2.8 VC, ciut m42, yn 568

Komentarz

• C>N
          Coś już napisał
          • 2014
          • 61

Zamieszczone przez adam1004a
          szukam artykułu na poparcie tezy ze AF w 6D jest szybszy od af w 7D i nie potrafię odszukać - kolejna legenda? możesz dać link?
          do czego chcesz link, do mojej własnej obserwacji? rzadko kiedy bazuje na tym co ktoś wypisuje w necie. I mówię tu o szybkości doostrzania w AI Servo

na upartego to można psy i sport focić 5Dc
          ale czy ja mówię o foceniu "akcji" 5dc?

zaklinanie rzeczywistości polegającej na wychwalaniu AF w 6D hmm.. nie wiem co to ma na celu?
          zaklinanie rzeczywistości, to raczej wmawianie wszystkim dookoła, że 6d to ten sam układ co 5dmkII, a juz bój sie boga 5dc
          w 6d, jeśli chodzi o fotografię ruchomych obiektów, zostało poprawione wszystko co było irytujące w 5dmkII (poza oczywiście dodaniem tryliona punktów AF) IMO
          Canon 5dmkII, 2x6d, 7d, EF 70-200L 2.8 mkII, EF 135 f2, EF 17-40L, Sigma 85 1.4, Sigma 50 1.4 ART, Sigma 35 1.4 ART, YN-568EXx3, YN-560EX, YN-622C, Manfrotto, SLIK, Tamrac, Lowepro, SanDisk, Eizo

Komentarz

• Kolekcjoner
            Obertroll
            • 2006
            • 18766

Zamieszczone przez C>N
            do czego chcesz link, do mojej własnej obserwacji? rzadko kiedy bazuje na tym co ktoś wypisuje w necie. I mówię tu o szybkości doostrzania w AI Servo
            Wiesz, "obserwacji" na tym forum jest masa i nic nie stoi na przszkodzie żeby o nich tu pisać. Natomiast kategoryczne wnioski z takiej "próby" to gruba przesada.
            "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
            Kapitan Wagner

Komentarz

• Bangi
              Moderator
              • 2010
              • 5117

Ja np. nie twierdzę, że 6d jest szybszy w kwestii AF od 7d, ale wg moich obserwacji jest tak, że nie jest na pewno wolniejszy, przynajmniej patrząc przez pryzmat mojego focenia samolotów podczas dwóch pokazów, na których miałem okazję używać obu body.
              SAMOLOTY CB
              SAMOLOTY lotnictwo.net
              SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• C>N
                Coś już napisał
                • 2014
                • 61

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                Natomiast kategoryczne wnioski z takiej "próby" to gruba przesada.
                Przepraszam, źle mi z tym, że przesadziłem

Komentarz

• Tom77
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 2874

Zamieszczone przez Bangi
                  Ja np. nie twierdzę, że 6d jest szybszy w kwestii AF od 7d, ale wg moich obserwacji jest tak, że nie jest na pewno wolniejszy, przynajmniej patrząc przez pryzmat mojego focenia samolotów podczas dwóch pokazów, na których miałem okazję używać obu body.
                  A jakie odczucia po zgraniu zdjęć z obydwu korpusów ? Masz na stałe 7D i 6D ?

Komentarz

• Bangi
                    Moderator
                    • 2010
                    • 5117

Zamieszczone przez Tom77
                    A jakie odczucia po zgraniu zdjęć z obydwu korpusów ? Masz na stałe 7D i 6D ?
                    Jako to jakie - podstawowe, to że matryca 7d to jakaś kaszana A tak w ogóle to z obu korpusów zdjęcia większości trafione w równym stopniu.
                    Na stałe o tyle, że 7d zamierzam sprzedać za jakiś czas. Często używam ISO 400 i dla mnie osobiście w 7d jest nieakceptowalne
                    SAMOLOTY CB
                    SAMOLOTY lotnictwo.net

Komentarz

• Tom77
                      Pełne uzależnienie
                      • 2008
                      • 2874

Zamieszczone przez Bangi
                      Jako to jakie - podstawowe, to że matryca 7d to jakaś kaszana A tak w ogóle to z obu korpusów zdjęcia większości trafione w równym stopniu.
                      Na stałe o tyle, że 7d zamierzam sprzedać za jakiś czas. Często używam ISO 400 i dla mnie osobiście w 7d jest nieakceptowalne
                      No i ja mam podobny problem. 7D to świetny korpus ale jak są dobre warunki. O ile ze 100-400 można coś zrobić to przy 400 5,6 jest już ciężko, chciałoby się te ISO 800-1000 mieć używalne.
                      Czy z 6D można spokojnie iść na samoloty ? FPS przeboleje.

Komentarz

• C>N
                        Coś już napisał
                        • 2014
                        • 61

Zamieszczone przez Tom77
                        A jakie odczucia po zgraniu zdjęć z obydwu korpusów ?
                        U mnie takie same, jak wczesniej miałem robiąc 7d i 5dmkII. Z tym, że 5dmkII nie wyciągałem prawie w ogóle do sportu, a 6d wręcz przeciwnie.
                        Sprawa jakości obraza z 7d jest raczej bezdyskusyjna, jesli chodzi możliwości w porównaniu do FF. W dzień nic mi nie brakuje w jego obrazku. Nie mam w zwyczaju kopać lezącego
                        ale ja tam nic nie piszę, bo znowu wyjdzie, że moje opinie to gruba przesada i na siłe próbuje zrobic nie wiadomo jakie bóstwo z 6d, mimo tego, że na bieżąco używam wszystkich trzech korpusów z powodzeniem

Komentarz

• Bangi
                          Moderator
                          • 2010
                          • 5117

@Tom77 - jak najbardziej, choć przyznaję, że przy panningu, gdzie i tak zazwyczaj ISO forsuje maksymalnie w dół, by przesłona nie zamykała się, aż tak bardzo, 7d ma przewagę ze względu na ilość klatek na sekundę - po prostu w serii więcej ostrych wychodzi.
                          Jak dla mnie tylko tyle.
                          SAMOLOTY CB
                          SAMOLOTY lotnictwo.net

Komentarz

• winiarro
                            Bywalec
                            • 2007
                            • 156

@Bangi - a jak oceniasz kwestię FF-a ze 100-400 w temacie samolotów (tych na pokazach bardziej niż autobusów pod płotem). Czy cropowanie podczas obróbki wystarcza, czy jednak 1.6x w 7D robi nieocenioną robotę?
                            R5 | Irix 15/2.4 | RF 14-35/4 L IS | RF 35/1.8 IS | RF 50/1.8 | C 85/1.8 | C 135/2 L | RF 70-200/4 L IS | RF 100-500/4.5-7.1 L IS | 430exIII
                            https://500px.com/pwiniars/galleries

Komentarz

• Matsil
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 2022

6D spokojnie da się robić dynamiczne zdjęcia. Servo na centralnym działa bardzo pewnie i nie ma się czego czepiać. Boczne trochę słabiej, ale też nie ma z tym problemu. 6-ka daje za to bardzo dobry obrazek i używane wysokie ISO co przy słabym oświetleniu i zdjęciach z krótkimi czasami jest kluczowe. Używałem 7D w pierwszym wydaniu, 6D, 5DII i 5DIII. Z tych puszek mając w głowie dylemat autora wątku rozważyłbym 6D + 70-200IS II i 5DIII + 70-200 bez ISa. Mam ten drugi zestaw i wiem, że w sporcie IS nie za bardzo do wykorzystania, za to II-ka to szkło genialne. 5DIII daje o wiele większe możliwości świetnego AFu, lepszy uchwyt, ergonomia itd.

Nie miałem w rękach 7DII i bardzo mnie ciekawi porównanie jego AFu do tego z 5DIII. Na pewno ma przewagę w szybkostrzelności.
                              R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Komentarz

• Bangi
                                Moderator
                                • 2010
                                • 5117

@ winiarro - przyznam szczerze że nie rozgryzłem jeszcze tego dylematu. Mi zawsze najbardziej zależy na jakości, ale czasem to jest kwestia kompromisu.
                                Na pewno brakuje mi Canona 500 F4, ale niestety długo będzie poza moim zasięgiem
                                SAMOLOTY CB
                                SAMOLOTY lotnictwo.net

Komentarz

Pracuję...