X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Iorweth
    • 2014
    • 10

5D mk i czy 60s

Witam,
    przymierzam sie do zakupu swojej pierwszej lustrzanki. Chciałbym zająć sie fotografią krajobrazową i okazjonalnie portretową. Sporo czytałem na różnych forach i stronach poświęconych fotografii i teraz zastanawiam sie nad używanym 5D Mark I lub 60D z kitem. Jakie jest wasze zdanie?
  • becekpl
    Pełne uzależnienie
    • 2009
    • 4304

Odp: 5D mk i czy 60s

kup cokolwiek co robi zdjecia
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Komentarz

• Mike7
      Początki nałogu
      • 2010
      • 445

Skoro sporo czytałeś to powinieneś znać zalety jednej i drugiej puszki i wiedzieć co kupić. Nikt za Ciebie nie podejmie decyzji!

Chcesz robić zdjęcia, czytaj wypowiedź kolegi wyżej:

Zamieszczone przez becekpl
      / Canon /

Komentarz

• Tom77
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 2874

Zamieszczone przez Iorweth
        Witam,
        przymierzam sie do zakupu swojej pierwszej lustrzanki. Chciałbym zająć sie fotografią krajobrazową i okazjonalnie portretową. Sporo czytałem na różnych forach i stronach poświęconych fotografii i teraz zastanawiam sie nad używanym 5D Mark I lub 60D z kitem. Jakie jest wasze zdanie?
        5D bedzie ok. Do tego 17-40 na krajobraz a do portetu 50 1,8 lub 1,4, 85 1,8, 70-200

Komentarz

• Bechamot
          Pełne uzależnienie
          • 2012
          • 2512

Witam,
          akurat w pejzazu i portrecie canon 5 jest mocny.
          gorzej bedzie w fotografii dynamicznej.
          ale jesli to ma byc rzeczywiscie fotografia statyczna to zdecydowanie c5.

Ale trzeba zwrcic uwage na stan techniczny - c5 to stosunkowo stary aparat , w jakim jest stanie ? . Na forum trudno ocenic.
          Wszyskie zdjecia, za wyjatkiem 087, 088 mozna dowolnie, nieodplatnie kopiowac , powielac nawet bez podania zrodla.

Komentarz

• słowiczek
            Uzależniony
            • 2014
            • 759

FF na sam początek? Ambitnie. Do wymienionych zdjęć jak najbardziej tak, ale sporo pracy przed tobą. Jeżeli to twój początek.

Komentarz

• Iorweth
              • 2014
              • 10

Z tego co czytałem na różnych forach prędzej czy później FF sie przydaje. Doszedłem do wniosku że jeżeli można tanio kupić to czemu by nie spróbować?

Ale tak Bechamot, trudno ocenić stan techniczny na podstawie zdjęć czy opisów. Może ten argument mocno do mnie przemawia bo nie chciałbym sie przejechać na wyborze za takie pieniądze

Komentarz

• Bechamot
                Pełne uzależnienie
                • 2012
                • 2512

Z tego co czytałem na różnych forach prędzej czy później FF sie przydaje. Doszedłem do wniosku że jeżeli można tanio kupić to czemu by nie spróbować?

Ale tak Bechamot, trudno ocenić stan techniczny na podstawie zdjęć czy opisów. Może ten argument mocno do mnie przemawia bo nie chciałbym sie przejechać na wyborze za takie pieniądze
                zapytaj moze o liczbe wyzwolen migawki.

to jest w pewnym sensie aparat kultowy , ze wzgledu na specyficzne wlasciwosci matrycy , wlasnie bardzo korzystne w pejzazu i portrecie.
                Z tym, ze jesli stan nie najlepszy to szkoda kazdego pieniadza , nawet jesli to niewiele.
                Mozna zapytac o cene ?
                Wszyskie zdjecia, za wyjatkiem 087, 088 mozna dowolnie, nieodplatnie kopiowac , powielac nawet bez podania zrodla.

Komentarz

• trothlik
                  Uzależniony
                  • 2004
                  • 782

A ja bym zrobił tak:
                  Zamieszczone przez becekpl
                  I kombinował co potrzebuję, czego mi brakuje, bardziej zainwestował w szkło niż puszkę.
                  A potem jak to mówią, przyjdzie czas, przyjdzie rada.
                  Przymierzasz się do FF, chwalebnie. Ale ja bym na twoim miejscu odpuścił se przechodzone (mocno)FF i albo zakupił nowe nie-FF albo się wstrzymał, douzbierał szmalec na FF (jeśli wiesz na bank że kiedyś ci FF będzie potrzebne). No chyba że terminy cisną.
                  trothlik
                  "Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".

Komentarz

• GalaktycznyMuczaczo
                    Pełne uzależnienie
                    • 2011
                    • 1329

bierz 5 d

--- Kolejny post ---

jeżęli niewiesz dlaczego to weś 60d
                    Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.

Komentarz

• Iorweth
                      • 2014
                      • 10

Behamot używany 5D body za około 2,5k

trothlik fotografią interesuje sie od dłuższego czasu ale nigdy nie miałem okazji sprawdzić sie na lustrzance z dobrymi szkłami. Z dozbieraniem na nowe FF może być spory problem. Mój aktualny budżet wynosi 3,5k i w tym chciałbym sie zmieścić.

Komentarz

• trothlik
                        Uzależniony
                        • 2004
                        • 782

trothlik fotografią interesuje sie od dłuższego czasu ale nigdy nie miałem okazji sprawdzić sie na lustrzance z dobrymi szkłami. Z dozbieraniem na nowe FF może być spory problem. Mój aktualny budżet wynosi 3,5k i w tym chciałbym sie zmieścić.
                        To najlepiej chyba umówić się ze sprzedającym, i pomacać (tzn puszkę a nie sprzedającego), pooglądać, potestować.
                        Ja ze swojej strony powiem że nie pchałbym się w używkę. Wolałbym odczekać i kupić nówkę.
                        trothlik
                        "Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".

Komentarz

• Bechamot
                          Pełne uzależnienie
                          • 2012
                          • 2512

ja specjalnie nie analizuje cen , nie interesuja mnie przebiegi cenowe poszczegolnych modeli.
                          przed ok rokiem , moze nawet troche wiecej canon przy sprzedazy c5mk3 pobieral uzywane c5mk2 i wycenial je zawsze na 800 euro a wiec 3500 zl.
                          to bylo rok temu. wydaje mi sie ze mozna kupic w tej cenie c5mk2 - to jednak aparat w zasadzie wspolczesny .
                          Moze wstrzymaj sie z decyzja zakupu tego c5 mk1 i poszukaj c5mk2 . Wydaje mi sie ze powinenes sie zmiescic.
                          Jeszcze dochodzi koniecznosc obiektywu , ale te analogowe , niekoniecznie zle sa tanie - pareset zlotych.

Akurat do pejzazu i portetu FF daje bardzo duzy uzysk jakosciowy w stosunku do aps-c.
                          Pomiedzy poszczeglnymi modelami w zakresie aps roznice sa niewielkie , trudno rozpoznac. pomiedzy aps a FF roznica w jakosci obrazu jest spora.

Komentarz

• Iorweth
                            • 2014
                            • 10

Więc myślisz że lepiej poczekać i kupić FF czy może nowego cropa?

Komentarz

• Bechamot
                              Pełne uzależnienie
                              • 2012
                              • 2512

Więc myślisz że lepiej poczekać i kupić FF czy może nowego cropa?
                              zobacz co znalazlem na ebay

Canon EOS 5D | eBay

26000 wyzwolen - jak nowy

na razie ok 1200 zlotych , ale jeszcze czas do jutra.

zdecydowanie wolalbym FF z tym ze moze nowszy model niz c5

ja widze ze na ebay za c5mk2 z malym przbeigiem chca ok 4500 zli , nie malo
                              ale gdyby poszukac.

po przejsciu z cropa na ff odczuwasz kopa w d... jakosciowo.
                              po przejsciu z aps na nowe aps odczuwasz ... to samo . nie ma ostatnio rewolucyjnego postepu , sa przemiany krok po kroczku.
                              Ostatnio edytowany przez Bechamot; 45969.

Komentarz

Pracuję...