X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Tom77
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 2874

Odp: 5D mk i czy 60s

Zamieszczone przez Iorweth
    Więc myślisz że lepiej poczekać i kupić FF czy może nowego cropa?
    Kup nowego cropa. Zobaczysz czego ci potrzeba. Za kilka miesięcy go sprzedasz i kupisz sobie 5D.

Komentarz

• Iorweth
      • 2014
      • 10

Podejrzewam że taki sprzęt pójdzie za większe pieniądze niż te 1200. Chyba macie racje. Lepiej zaczekać i dozbierać na nowsze FF

Komentarz

• trothlik
        Uzależniony
        • 2004
        • 782

Zamieszczone przez Bechamot
        ja widze ze na ebay za c5mk2 z malym przbeigiem chca ok 4500 zli , nie malo
        ale gdyby poszukac.
        No właśnie, poszukać, być cierpliwym, douzbierać...
        Zamieszczone przez Bechamot
        po przejsciu z cropa na ff odczuwasz kopa w d... jakosciowo.
        po przejsciu z aps na nowe aps odczuwasz ... to samo . nie ma ostatnio rewolucyjnego postepu , sa przemiany krok po kroczku.
        Racja. Zmieniłem 400D na 5DII i jakość zdjęć jest letko inna. Do tego długie L. Szacun na dzielni bezcenny
        A z APS-C na APS-C to jak ze starego poloneza na poloneza Caro...Cokolwiek do niego nie wrzucisz (skóra klima abs i pierdyliard innych badziewi) to zawsze będzie polonez.
        Tylko osoba nieobeznana z temacie powie że nie ma różnicy między APS-C i FF.
        trothlik
        "Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".

Komentarz

• Tom77
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 2874

Zamieszczone przez trothlik
          No właśnie, poszukać, być cierpliwym, douzbierać...

Racja. Zmieniłem 400D na 5DII i jakość zdjęć jest letko inna. Do tego długie L. Szacun na dzielni bezcenny
          A z APS-C na APS-C to jak ze starego poloneza na poloneza Caro...Cokolwiek do niego nie wrzucisz (skóra klima abs i pierdyliard innych badziewi) to zawsze będzie polonez.
          Tylko osoba nieobeznana z temacie powie że nie ma różnicy między APS-C i FF.
          No niby tak, ale jak do tego poloneza podepniesz takie S 18-35 to juz ten polonez nabiera rumieńców. Poza tym Crop to zawsze zaleta przy długich ogniskowych więc zależy co komu pasuje

Komentarz

• Iorweth
            • 2014
            • 10

Dzięki za wasze opinie. Narazie poczekam, zobacze jak mi wyjdzie z budżetem i co wtedy będzie do kupienia w tych pieniądzach

Komentarz

• zysk
              Pełne uzależnienie
              • 2013
              • 1120

Lepiej zaczekać i dozbierać na nowsze FF
              Mam odmienne zdanie.Przy braku doświadzenia ,a nie chcesz uzywać przecież zielonego guzika,
              nie warto pakować sie w drogi sprzęt(nowy).Nauka skutecznego fotografowania trwa dość długo,a efekty sa niewymierne.
              Jeśli wymyśliłeś sobie FF ,to kup tani ,używany ,sprawny.
              Ewentualne straty ( w przypadku rozczarowania lub braku funduszy na lepsze( droższe) obiektywy ,będa niewielkie ,a podany wyżej link do aukcji jest bardzo rosądny.
              Sprzedawca z Niemiec czy Austrii zw 100 pozytywami,to dobry sprzedawca.
              "http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]
              7D2/10-640/2,8-5,6+YN568EXII

Komentarz

• Tom77
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 2874

Dzięki za wasze opinie. Narazie poczekam, zobacze jak mi wyjdzie z budżetem i co wtedy będzie do kupienia w tych pieniądzach
                No czekanie to najgorsze wyjście. Jak chcesz czekać to lepiej kupić używanego 400D i 18-55 IS za 500-600 zł i się uczyć. Za pół roku sprzedasz to za 450-550 zł i kupisz FF

Komentarz

• Iorweth
                  • 2014
                  • 10

Czyli mówisz że sprzęt dobry bo tani? :P

Komentarz

• Bechamot
                    Pełne uzależnienie
                    • 2012
                    • 2512

Zamieszczone przez Tom77
                    No czekanie to najgorsze wyjście. Jak chcesz czekać to lepiej kupić używanego 400D i 18-55 IS za 500-600 zł i się uczyć. Za pół roku sprzedasz to za 450-550 zł i kupisz FF
                    przeciez FF jest lepszy i latwiejszy do opanowania jak stary c400 z miniaturowa matowka.

FF jest lepszy do naluki . Kto powidzial , ze nieodpowiedni ?

Tylko nie probowac samem cos czyscic , naprawiac , rozkrecac , bron boze obiektywow.

duzo latwiej sie robi za pomoca FF , a wiec latwiejszy do opanoawania przez poczatkujacych.
                    Wszyskie zdjecia, za wyjatkiem 087, 088 mozna dowolnie, nieodplatnie kopiowac , powielac nawet bez podania zrodla.

Komentarz

• słowiczek
                      Uzależniony
                      • 2014
                      • 759

Behamot używany 5D body za około 2,5k

trothlik fotografią interesuje sie od dłuższego czasu ale nigdy nie miałem okazji sprawdzić sie na lustrzance z dobrymi szkłami. Z dozbieraniem na nowe FF może być spory problem. Mój aktualny budżet wynosi 3,5k i w tym chciałbym sie zmieścić.
                      Pracowałeś na ustawieniach manualnych? Niektóre kompakty je mają, a jak rozumiem cykałeś kompaktem?

Komentarz

• trothlik
                        Uzależniony
                        • 2004
                        • 782

Zamieszczone przez Tom77
                        No niby tak, ale jak do tego poloneza podepniesz takie S 18-35 to juz ten polonez nabiera rumieńców. Poza tym Crop to zawsze zaleta przy długich ogniskowych więc zależy co komu pasuje
                        Szanowny kolego, rumieńców to może nabrać 30 letni Meraś S. Polonez to zawsze będzie polonez na wieki wieków.

Zamieszczone przez zysk
                        Mam odmienne zdanie.Przy braku doświadzenia ,a nie chcesz uzywać przecież zielonego guzika,
                        nie warto pakować sie w drogi sprzęt(nowy).Nauka skutecznego fotografowania trwa dość długo,a efekty sa niewymierne.
                        "BEZEDURA" cytując klasyka.
                        W technikum na wajchach dawali nam tępe pilniki. Z jakiej paki? Żadnego logicznego wyjaśnienia to nie miało. Co z tego że jesteś uczniem?
                        Jako uczeń masz prawo sknocić. A belfer jest po to żeby cię nakierować. Nie widzę sensu nauki na kiepskim sprzęcie (czy to pilnik czy aparat).
                        Możesz nauczyć się złych czy wręcz buraczanych nawyków. Dlatego myślę że jak już się uczyć o od razu na czymś konkretnym, solidnym.
                        Mam nauczkę po sobie. Kupujesz badziew, to kupujesz dwa razy. Przerobiłem to nie raz i widzę z własnego doświadczenia że kupowanie sprzętu słabszego czy gorszego po prostu się nie opłaca.
                        trothlik
                        "Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".

Komentarz

• becekpl
                          Pełne uzależnienie
                          • 2009
                          • 4304

ale taki canon 100d czy 1200d to żaden badziew
                          idealny aparat do nauki
                          Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
                          Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Komentarz

• Tom77
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 2874

Szanowny kolego, rumieńców to może nabrać 30 letni Meraś S. Polonez to zawsze będzie polonez na wieki wieków.

"BEZEDURA" cytując klasyka.
                            W technikum na wajchach dawali nam tępe pilniki. Z jakiej paki? Żadnego logicznego wyjaśnienia to nie miało. Co z tego że jesteś uczniem?
                            Jako uczeń masz prawo sknocić. A belfer jest po to żeby cię nakierować. Nie widzę sensu nauki na kiepskim sprzęcie (czy to pilnik czy aparat).
                            Możesz nauczyć się złych czy wręcz buraczanych nawyków. Dlatego myślę że jak już się uczyć o od razu na czymś konkretnym, solidnym.
                            Mam nauczkę po sobie. Kupujesz badziew, to kupujesz dwa razy. Przerobiłem to nie raz i widzę z własnego doświadczenia że kupowanie sprzętu słabszego czy gorszego po prostu się nie opłaca.
                            Niestety nie masz racji. Nawet najprostszy aparat może pokazać pazury kiedy podłączymy do niego dobre szkło.
                            Poza tym nie ma nic lepszego niż nauka na tanim sprzęcie gdzie strata wynikła z ewentualnej odsprzedaży będzie niewielka.

Komentarz

• trothlik
                              Uzależniony
                              • 2004
                              • 782

[
                              Zamieszczone przez becekpl
                              ale taki canon 100d czy 1200d to żaden badziew
                              idealny aparat do nauki
                              Szanowny kolego nie do końca to miałem na myśli.
                              Chodzi mi po krótce o to że skoro nasz kolega chce w przyszłości cykać na FF to ja osobiście (i zupełnie subiektywnie) nie widzę sensu pakowania sie w serię xxxD czy nawet xxxxD. Są ludzie którym ta seria wystarcza, są ludzie którzy mierzą wyżej, i myślę że takim jest nasz kolega, założycel owego wątku.
                              Zamieszczone przez Tom77
                              Niestety nie masz racji. Nawet najprostszy aparat może pokazać pazury kiedy podłączymy do niego dobre szkło.
                              Poza tym nie ma nic lepszego niż nauka na tanim sprzęcie gdzie strata wynikła z ewentualnej odsprzedaży będzie niewielka.
                              Szanowny kolego, może masz i rację ale jak napisałem wyżej po co bawić się w "półśrodki"?

Ale każdemu według potrzeb. Tak jak pisałem wcześniej, wiem z własnego doświadczenia że kupując tanio kupujesz dwa razy, a tego chciałbym koledze oszczędzić.
                              trothlik

Komentarz

• zysk
                                Pełne uzależnienie
                                • 2013
                                • 1120

Dlatego myślę że jak już się uczyć o od razu na czymś konkretnym, solidnym.
                                Mam nauczkę po sobie. Kupujesz badziew, to kupujesz dwa razy.
                                To ,że masz urazę do tępych pilników,
                                nie oznacza,ze kolega ,który ma ograniczony budżet powinien kupić nowe konkretne,solidne lustro do nauki,
                                o obiektywach nie wspominając.
                                Taka rada to jest dopiero:
                                "BEZEDURA"
                                btw
                                lekka analogia
                                był czas ,gdy okropnie ,strasznie zainteresowałem sie modelami akrobacyjnymi,świetnie to wyglada w hali -warto zaobaczyć.
                                Zacząłem od forów lotniczych z pytaniami : co i jak.
                                Niektóre rady były takie jak Twoje: nie bawić się byle czym :
                                tylko drogo i dobrze !!! .
                                Był też rady: zacznij od taniego,zobaczyszcz ,czy Cię wciagnie, itd.
                                I co?.Zbudowałem ,latalem a i tak nie wciągnęło mnie .Straty: kilkaset pln ,a nie kilka tysięcy,
                                gdybym dał sie namówić na wypas w tej dziedzinie..
                                Powyższe na podstawie doswiadczeń własnych.
                                "http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]
                                7D2/10-640/2,8-5,6+YN568EXII

Komentarz

Pracuję...