X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mkamelg
    Pełne uzależnienie
    • 2012
    • 1255

Odp: Ceny za 135/2 L

Zamieszczone przez cubbus
    Jednego za to nie umiem zrozumieć. Ceny za 135/2 L. Wiem, że to super szkło i w końcu mnie stać na fajną 135 bez popadania w długi ale dlaczego cena za używkę jest prawie taka jak za nowe?
    Bo w większości przypadków jest to najmniej używany obiektyw spośród posiadanych a co za tym idzie znajduje się w prawie zawsze idealnym stanie. Jest traktowany bardziej kolekcjonersko niż jako tzw. wół roboczy. I dlatego ceny za egzemplarze używane są takie jakie są.
    Ostatnio edytowany przez mkamelg; 44639.

Komentarz

• zoomi
      Uzależniony
      • 2012
      • 551

ogłoszenia z ostatnich dni na alle :
      - 3200 za niby kupiony w 2013 roku w pewnym znanym sklepie blisko Łodzi ale... kod rocznika UV (2007 jak pamiętam) ...alle
      - 3300 bez faktury, autentyczny 2013 rok, proponowałem 3100 - oferta odrzucona (to wolę kupić nowy z vatem ) ...alle
      - 3200 za 2007 rocznik na olx + popularnej giełdzie foto na FB
      - 35xx za kupiony 24XII i już do sprzedania ale bez faktury (ktoś odliczył vat i dochodowy...) - też giełda FB

sorry, przy cenie nowego... te ceny są z tylnej części ciała

Komentarz

• horak
        Uzależniony
        • 2010
        • 589

Mnie starsza data produkcji od roku zakupu szkła nie dziwi. Już kilka razy kupowałem nowe obiektywy, których data produkcji była od 2 - 3 lata starsza od daty zakupu.

Komentarz

• YaneC
          Początki nałogu
          • 2009
          • 367

Posiadacze tego szkła chcą żeby cena się utrzymywała a Ci, którzy są na kupnie chcą ceny jak najniższej... ot cała filozofia

Wytalkowane z GT-I9100
          BYKOM STOP

Komentarz

• marfot
            Pełne uzależnienie
            • 2007
            • 4568

Zamieszczone przez YaneC
            Posiadacze tego szkła chcą żeby cena się utrzymywała a Ci, którzy są na kupnie chcą ceny jak najniższej...
            ... w rezultacie dogadują się ze sobą na poziomie ceny równowagi rynkowej - tyle tradycyjna mikroekonomia o tradycyjnym rynku.

Ale jeżeli kupujący potrzebuje dodatkowo aby "jego zakup" to była "super okazja", na której zrobił interes życia to potrzebna jest "promocja", "wyprzedaż" i co tam jeszcze a w tym są dobrzy profesjonaliści a nie zwykli sprzedający na alle.
            https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
            EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• Matsil
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 2022

Grzecznie pytam... a to róznica
              Grzecznie odpowiedziałem

Mam kanuna od miesiąca, nie posiadam takiej rozległej wiedzy, jak ty i może warto napisać, że to szkło tak ma. Inne można kupić w fajnych cenach np. za 1000 zł półroczną 85/1.8 czy za 1500 idealny 70-200/4 a ich ceny są własnie o ok 30-35% niższe od nowych w sklepie.

Stąd moje infantylne rozważania;]
              No i tu się całkiem pogrążasz.
              To pytanie w stylu: "można kupić rocznego Opla astrę za 40k pln, czemu BMW 520d kosztuje 4 razy tyle?"
              Nie porównuj 85/1.8 czy nawet najtańszej wersji 70-200 do 135L. Jak już chcesz porownywac, to weź pod uwagę równorzędny sprzęt czyli chociażby jedną ze stałek L lub 70-200/2.8.
              Jezeli chodzi o ceny nowych i używanych stałek L, to chyba 135-ka jest najtańsza .
              Ostatnio edytowany przez Matsil; 5517.
              R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Komentarz

• xxkomarxx
                Pełne uzależnienie
                • 2007
                • 1456

Zamieszczone przez Matsil
                Grzecznie odpowiedziałem

To pytanie w stylu: "można kupić rocznego Opla astrę za 40k pln, czemu BMW 520d kosztuje 4 razy tyle?"
                Nie porównuj 85/1.8 czy nawet najtańszej wersji 70-200 do 135L. Jak już chcesz porownywac, to weź pod uwagę równorzędny sprzęt czyli chociażby jedną ze stałek L lub 70-200/2.8.
                Jezeli chodzi o ceny nowych i używanych stałek L, to chyba 135-ka jest najtańsza .
                Uzywki 100l sa ciut tansze i 200L tez nawet nowka:-)
                Ostatnio edytowany przez xxkomarxx; 10391.

Komentarz

• cubbus
                  Początki nałogu
                  • 2014
                  • 389

Zamieszczone przez zoomi
                  ogłoszenia z ostatnich dni na alle :
                  - 3200 za niby kupiony w 2013 roku w pewnym znanym sklepie blisko Łodzi ale... kod rocznika UV (2007 jak pamiętam) ...alle
                  - 3300 bez faktury, autentyczny 2013 rok, proponowałem 3100 - oferta odrzucona (to wolę kupić nowy z vatem ) ...alle
                  - 3200 za 2007 rocznik na olx + popularnej giełdzie foto na FB
                  - 35xx za kupiony 24XII i już do sprzedania ale bez faktury (ktoś odliczył vat i dochodowy...) - też giełda FB

sorry, przy cenie nowego... te ceny są z tylnej części ciała
                  Mam podobne spostrzeżenia.

Zamieszczone przez horak
                  Idąc twoim procentowym tokiem myślenia to taki canon 6d powinien chodzić za 4000 - 4200. Sam widzisz że takie wyliczenia się nie sprawdzają bo mają się nijak do rzeczywistości.
                  Za niewiele więcej udało mi się kupić;]

Grzecznie odpowiedziałem

Ja się nie pogrążam! Ja jestem nowy po prostu! Można odpowiedzieć właśnie w taki sposób jak o BMW ale nie używać epitetów.
                  Nie mam pojęcia to pytam, chcesz odpowiadasz, nie chcesz nie odpowiadasz. Proste. Jakbym wiedział skąd to wynika to bym nie pytał. Jakbym znalazł u dr Gógla to bym nie pytał. Ale nie wiem, nie ma gdzie szukać takiej wiedzy to pytam w najlepszym (IMO) miejscu do tego czyli na forum canona. Na nikoniarzach pewnie by mi podobnie odpowiedzieli ale chyba bym to zrozumiał, bo też skąd mogą to wiedzieć:P

Ale w sumie masz rację, bo to najtańsza eLka w systemie.

Zamieszczone przez xxkomarxx
                  Uzywki 100l sa ciut tansze :-)
                  100 jest za blisko 85 i jakoś nie widzę potrzeby posiadania aż tak podobnych szkieł. Z 21 mpx można sobie z 85 na 100 zkropować w kilka sekund
                  Ostatnio edytowany przez cubbus; 53046.
                  Widzę ostrość na nieskończoności...!

Komentarz

• xxkomarxx
                    Pełne uzależnienie
                    • 2007
                    • 1456

Mam podobne spostrzeżenia.

Za niewiele więcej udało mi się kupić;]

Ja się nie pogrążam! Ja jestem nowy po prostu! Można odpowiedzieć właśnie w taki sposób jak o BMW ale nie używać epitetów.
                    Nie mam pojęcia to pytam, chcesz odpowiadasz, nie chcesz nie odpowiadasz. Proste. Jakbym wiedział skąd to wynika to bym nie pytał. Jakbym znalazł u dr Gógla to bym nie pytał. Ale nie wiem, nie ma gdzie szukać takiej wiedzy to pytam w najlepszym (IMO) miejscu do tego czyli na forum canona. Na nikoniarzach pewnie by mi podobnie odpowiedzieli ale chyba bym to zrozumiał, bo też skąd mogą to wiedzieć[emoji14]

Ale w sumie masz rację, bo to najtańsza eLka w systemie.

100 jest za blisko 85 i jakoś nie widzę potrzeby posiadania aż tak podobnych szkieł. Z 21 mpx można sobie z 85 na 100 zkropować w kilka sekund
                    85 nie ma macro :-)
                    To sa inne szkla. Ja pisze tylko o cenie

Komentarz

• crazy
                      Pełne uzależnienie
                      • 2007
                      • 1554

Tanio już było i pisałem to nie raz. Pamiętam jak za Canona 70-200/2,8 nófkę płaciłem 3300 Dobre szkła trzymają cenę a że od czasu rzekomego kryzysu wszystko poszło do góry to nic dziwnego, że jest jak jest
                      Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Komentarz

• Wojtko
                        Bywalec
                        • 2011
                        • 152

Wolę dopłacić za nowszy nr seryjny i lepszy stan mechaniczny i optyczny używanego obiektywu, niż kupować coś wysłużonego, co było mocno eksploatowane lub sprzęt zaniedbany czy zestaw niekompletny. Okazje czasem się zdarzają, ale trzeba uważać, bo można się podpalić, a potem słono za to zapłacić. Wiem coś o tym PS. 135 L w dobrym stanie warte jest w sezonie nawet te 3400 zł. PS. II Kup nowy i po problemie- jak widać to dobra inwestycja, bo szkło nie traci na wartości, oferuje genialną jakość za rozsądną cenę; inna kwestia to kursy walut, wahania cenowe spowodowane popytem czy podażą. Kup i rób zdjęcia.

Komentarz

• Matsil
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 2022

Pokaż mi choć jeden epitet w mojej wypowiedzi odnoszący się do pytającego. Tych "roczny, najtańszy, równorzędny, nowy, używany" nie bierzemy pod uwagę . Nie odbieraj mnie źle, ale tak zadane pytanie świadczy o kompletnej nieznajomości tematu i niechęci jego poznania, bo jak to nazwałeś dr gógle rozwiewa wszelkie wątpliwość już po 5min...

Nie wiem z jakiego systemu wcześniej korzystałeś, ale większość producentów dzieli swój sprzęt na rożne kategorie cenowe i jakościowe. W canonie obiektywy oznaczone literką L to tzw. seria luxury i stad biorą się ich ceny.

Wracając do 135L, to moim zdaniem szkiełko, które trzeba mieć. Jako eLka jest w miarę przystępnej cenie i do portretu, w plener a nawet do sportu dzięki rewelacyjnemu AF sprawdzi się świetnie.
                          R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Komentarz

• cubbus
                            Początki nałogu
                            • 2014
                            • 389

Pokaż mi choć jeden epitet w mojej wypowiedzi odnoszący się do pytającego.
                            Zakończmy ten nierówny pojedynek.

Wracając do wyników wyszukiwarki-jest dużo zachwytów nad 135/2 ale nie ma informacji o cenach. Wnioski jakieś tam mogę wyciągnąć, co nie oznacza że używane szkło kosztuje tyle co nowe;] stąd też moje pytanie i moje wątpliwości. Czasem się pojawia jakaś seria o lepszych parametrach albo z większą ilością 'skilla' tudzież respektu na dzielni:P

Czyli najlepiej kupić nowe i nie patrzeć na chore ceny używek.

Komentarz

• Matsil
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 2022

Zakończmy ten nierówny pojedynek.
                              Rzeczywiście nierówny jak się nie wie co to epitet...

Czyli najlepiej kupić nowe i nie patrzeć na chore ceny używek.
                              Jeżeli te kilka stówek nie ma dla Ciebie znaczenia, to lepiej kupić nowy. Masz gwarancję i lepsze samopoczucie .
                              Ostatnio edytowany przez Matsil; 5517.

Komentarz

• cubbus
                                Początki nałogu
                                • 2014
                                • 389

Uważam, że warto dołożyć kilka zł dla lepszego egzemplarza. A do nowego to już wcale

Komentarz

Pracuję...