X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • aurellie92
    Dopiero zaczyna
    • 2015
    • 16

Adapter z EF na FD

Witam, jestem początkującą amatorką fotografii
    Zakupiłam eos 300d (wiem, trabant wśród lustrzanek ale ja lubię nadawać drugie życie) i się zastanawiam, czy da radę podpiąć obiektyw z mocowaniem FD do niego, bo cenowo nie stać mnie na wypas obiektywy, więc chciałam jakieś na FD, bo jest ich pełno i za grosze w sumie, a efekty są interesujące. Co sądzicie?
  • szwayko
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 2076

Odp: Adapter z EF na FD

Najlepsze co może dać drugie życie FD to Sony A7 i jego odłamy. Potem Sony NEXy, Canon EOS M, Samsungi NX - czyli bezlusterkowce.
    Możesz też przerobić 300D na bagnet tylko do FD - jak się da. Wykręcić mocowanie EOS i spróbować osadzić głębiej mocowanie FD. Ja próbowałem tak ze starym kliszakiem EOS 50, i prawie uzyskałem nieskończoność, ale jednak duze lustro i matówka stanowiły barierę nie do przejścia i dało rady głębiej osadzić mocowania FD. W cropie powinno być bez problemu. Może ktoś to robił?
    frickr FB
    www.szwajkowski.pl

Komentarz

• r_m
      Pełne uzależnienie
      • 2009
      • 2418

Da radę, ale nie ma sensu.
      Adapter z FD na EF musi mieć dodatkową soczewkę, dzięki temu pogarsza się jakość obrazu, poza tym taki adapter kosztuje chyba połowę wartości Twojego aparatu.
      Lepiej poszukaj obiektywów M42 i adaptera z M42 na Canon EF (najlepiej "z chipem", a do Heliosa 44-Mcośtam lepiej z "pierścieniem do przymykania popychacza przysłony").
      Do 300d możesz wgrać "Wasiaware", nieco rozszerzające możliwości aparatu:

Wasiaware do 300d -skąd sciągnąć

Komentarz

• aurellie92
        Dopiero zaczyna
        • 2015
        • 16

Widziałam przejściówki coś jak w przypadku m42, tylko czy to sie ma jakoś do jakości zdjęć, czy nie lepiej poczekać i zainwestować w jeden a porządny obiektyw?

a to ten adapter: adapter bagnetowy Canon EF-Canon FD adaptery bagnetowe sklep internetowy foto-net.pl

Komentarz

• salas
          Pełne uzależnienie
          • 2012
          • 3000

jak wyżej, pchaj się w m42 jak Cię nie stać na normalne :>
          w m42 jest kilka perełek.
          Powiedz jakie ogniskowe Ci interesują to Ci coś doradzimy
          SONY

Komentarz

• aurellie92
            Dopiero zaczyna
            • 2015
            • 16

http://satinfo.narod.ru/en/download.html ?

Szukałam tego hacka do 10d ale własnie nie mogłam znaleźć a ten nie działał co podesłałeś, bo szukałam już jakiś czas temu

--- Kolejny post ---

Szczerze, to dopiero mam canona od tygodnia może i nie wiem nic jeszcze Lubię robić zdjęcia macro jak i niebo i nocne klimaty ;p

Komentarz

• szwayko
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 2076

Szkoda pieniędzy 170zł - za mglisty obraz, bo tak to wygląda. Plus problemy w ostrzeniu, bo mala matowka i wizjer jest w 300D.
              Jak masz dużo optyki FD to kup używany bezlusterkowiec.
              Za 380zł masz aparat
              SAMSUNG NX100 BODY (BEZ OBIEKTYWU), NX 100 (5235620156) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
              Za 50 zł adapter
              Adapter for Canon FD Lens to Samsung NX NX1000 NX300 NX210 NX200 NX20 NX10 NX5 | eBay
              frickr FB
              www.szwajkowski.pl

Komentarz

• aurellie92
                Dopiero zaczyna
                • 2015
                • 16

Nie mam, tylko zobaczyłam, że obiektywów pełno już po 50zł więc pomyślałam, że może to dobra opcja ale mówicie, że lepiej m42 więc posłucham się mądrzejszych

--- Kolejny post ---

http://satinfo.narod.ru/en/download.html co mam stąd pobrać i gdzie wrzucić , żeby działał aparat? (ten środkowy i tak nie działa mirror)

Komentarz

• szwayko
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 2076

Jeszcze lepiej od M42 poszukać nikkory ;-)
                  frickr FB
                  www.szwajkowski.pl

Komentarz

• Bechamot
                    Pełne uzależnienie
                    • 2012
                    • 2512

Zamieszczone przez aurellie92
                    Nie mam, tylko zobaczyłam, że obiektywów pełno już po 50zł więc pomyślałam, że może to dobra opcja ale mówicie, że lepiej m42 więc posłucham się mądrzejszych

--- Kolejny post ---

http://satinfo.narod.ru/en/download.html co mam stąd pobrać i gdzie wrzucić , żeby działał aparat? (ten środkowy i tak nie działa mirror)
                    wszystko co wydasz na m42 to wyrzucony pieniadz.
                    kup lepiej jakis obiektyw do Twojego aparatu
                    za pareset zlotych dostaniesz uzywany Tamron 17-50/2,8

dostaniesz lepszy wynik tanim kitowym obiektywem niz byle czym na m42.
                    na m42 nie jestes w stanie dobrze wyostrzyc na taka mala matowke bez pomocy optycznych.

w sumie podrozysz sobie tylko zakup ostatecznego , uzywalnego obiektywu.
                    Wszyskie zdjecia, za wyjatkiem 087, 088 mozna dowolnie, nieodplatnie kopiowac , powielac nawet bez podania zrodla.

Komentarz

• jaś
                      Pełne uzależnienie
                      • 2007
                      • 2601

i tu zgadzam się z przedpiścą - poszukiwanie świętego grala wśród m42 to stracony czas i kasa
                      opcja m42 jest opłacalna jedynie dla sprzedawców
                      Ostatnio edytowany przez jaś; 9531.
                      Jestem szumofobem
                      S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
                      Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Komentarz

• r_m
                        Pełne uzależnienie
                        • 2009
                        • 2418

Zamieszczone przez aurellie92
                        Widziałam przejściówki coś jak w przypadku m42, tylko czy to sie ma jakoś do jakości zdjęć, czy nie lepiej poczekać i zainwestować w jeden a porządny obiektyw?

a to ten adapter: adapter bagnetowy Canon EF-Canon FD adaptery bagnetowe sklep internetowy foto-net.pl
                        Bez przesady, za tyle kupisz Canon EF-S 18-55 IS (jeśli masz "zwykły" 18-55 to chyba warto zmienić), który ogólnie jest uznawany za dobry jak na swoją cenę, a na tak mało napakowanej matrycy będzie jeszcze lepszy (spokojnie, nie piszę, że jest rewelacyjny, tylko dobry jak na swoją cenę).

Zamieszczone przez Bechamot
                        wszystko co wydasz na m42 to wyrzucony pieniadz.
                        kup lepiej jakis obiektyw do Twojego aparatu
                        za pareset zlotych dostaniesz uzywany Tamron 17-50/2,8

dostaniesz lepszy wynik tanim kitowym obiektywem niz byle czym na m42.
                        na m42 nie jestes w stanie dobrze wyostrzyc na taka mala matowke bez pomocy optycznych.

w sumie podrozysz sobie tylko zakup ostatecznego , uzywalnego obiektywu.
                        Myślę, że osoba która od kilku dni ma 300d o wartości 200zł, pytająca o możliwości (i sens) zakupu obiektywów za 50-100zł, nie kupi proponowanego przez Ciebie Tamrona, bo kosztuje od 450zł (w stanie delikatnie mówiąc "mocno używanym") do 800zł ("prawie idealny").
                        Ja wiem, że ten Tamron i podobna Sigma są doskonałymi propozycjami zamiast "kita", ale nawet nie wiemy, czy ten 300d jest z 18-55 czy z jakimiś analogowymi wynalazkami w stylu 35-80 (często są sprzedawane z najtańszymi (jeszcze) działającymi obiektywami, przy których "zwykły kit" jest super celny i ostry.
                        Docelowo - tak, warto kupować jasne systemowe zoomy, jasne systemowe stałki (kolega Jaś ma w stopce bardzo fajny obiektyw - szkoda, że go nie polecił, obiektyw o wartości 3500 to doskonała propozycja dla osoby zainteresowanej szkłami za 50zł).
                        Jestem trochę uszczypliwy, ale w ostatnich dniach to kolejne takie propozycje, z zupełnie innej bajki cenowej niż początkowe pytanie.
                        Żeby wszystko było jasne: zgadzam się z Wami, Tamron 17-50 to dobra propozycja, ale teraz, korzystając z Waszego doświadczenia, zaproponujcie coś sensownego w granicach kwot o których pisała autorka wątku, bo polecanie obiektywów 10x droższych niż planowany budżet wygląda na pisanie dla samego pisania.
                        Ostatnio edytowany przez r_m; 27495.

Komentarz

• salas
                          Pełne uzależnienie
                          • 2012
                          • 3000

jak ktoś nie drukuje fotek w nie wiadomo jakim rozmiarze to m42 spokojnie daje radę.
                          Do małych odbitek jest bardzo dobrze.
                          A jak ktoś wrzuca foty w neta 1200x800 czy 800x600 to już w ogóle.
                          SONY

Komentarz

• Tom77
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 2874

Dokładnie tak jak napisał r_m - jak mozna osobie, która kupiła aparat za 200 zł i pyta o obiektywy FD za kilkadziesiąt zł doradzać obiektyw za 500-600zł ? Dyskusja skończy się na elkach bo są rozwojowe i będą jak znalazł kiedy wymieni 300D na pełna klatkę.
                            Wizjer w 300D jest mały ale z odpowiednim adapterem mamy potwierdzenie ostrości no i pomiar światła. Nic więcej nie trzeba. Najtańszy helios 44-2 za 30zł i można robić zdjęcia. Z większa kwota możemy poszukać pentacona, sonara czy świetnego jupitera 9. M42 świetnie się nadaje do nauki, trzeba przy nim trochę pomysleć. Można kupić 18-55 IS za 160zł i tez wystarczy do 300D. Jak koleżanka z trójmiasta lub okolic to mogę pożyczyć coś z M42

Komentarz

• pan.kolega
                              Pełne uzależnienie
                              • 2008
                              • 2817

Adapter FD bez soczewki można kupić bardzo tanio i robić makro i zdjęcia z bliska.

Kita bez IS plus EF50/1.8 jak nowy (poza tendencja do rozpadania się), ofiaruję za darmo (odbiór lokalny).
                              I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Komentarz

Pracuję...