X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Bechamot
    Pełne uzależnienie
    • 2012
    • 2512

Odp: Adapter z EF na FD

Zamieszczone przez Selena
    To ciekawa jestem, jak nazwiesz kupowanie takich szkieł przez posiadaczkę szkła macro 100L

biore pod uwage kto pyta.
    pytajaca sama napisala ze nie jest zorientowana.

m42 to jednak wyzwanie .
    trzeba opanowac ostrzenie , przymykanie przyslony.
    wymaga wprawy i doswiadczenia zeby dostac przyzwoity wynik i to malej wielkosci.
    te wszystkie cuda z m42 sa pokazywane w wielkosci 600 - 1000 px max.

jesil widzisz dobre macro z heliosa to w 90% jest to zasluga fotografujacego, taki obiektyw w zasadzie przeszkadza .
    pokazuje sie jakies udane zdjecie , ktore przypada pewnie na setki nieudanych.

jesli pytajaca chce skutecznie wydac pieniadze to zaproponowalem.

jesli koniecznie musi wydac , gdyz tych pare zlotych co uciulala jej przeszkadzaja , to wszystko jedno co kupi , moze byc m42 , moze byc fd , moze byc cos do macro , moze byc cos do " z daleka".
    Wszyskie zdjecia, za wyjatkiem 087, 088 mozna dowolnie, nieodplatnie kopiowac , powielac nawet bez podania zrodla.

Komentarz

• cobalt
      Pełne uzależnienie
      • 2012
      • 1513

Zamieszczone przez Bechamot
      ... wymaga wprawy i doswiadczenia zeby dostac przyzwoity wynik i to malej wielkosci.
      te wszystkie cuda z m42 sa pokazywane w wielkosci 600 - 1000 px max....
      Nie wymaga większej wprawy niż zrobienie dobrego zdjęcia przy MF.

Jako, że jestem pusty jak każdy samiec, to wydrukowałem sobie makro wielkości 60x40cm. Jak zanosiłem koledze do wydruku to plik miał 3200px na dłuższym boku. A teraz sobie wisi na ścianie u mnie w pracy. Jakość nadspodziewanie dobra.

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez salas
      ja bym celował w ogniskową 100/150mm może być po środku 135 wtedy z pierścieniami nie będziesz musiała dotykać przednią soczewką do robaków
      Ale czy mówisz o 135mm na M42?
      Miałem jeden obiektyw i optycznie był cienki nawet w makro. M42 o ogniskowej 135mm to proste konstrukcje słabe optycznie. Jest jakiś drogi obiektyw (chyba z 19 listkami przysłony), ale jest on dość drogi.

W makro z M42 trzeba też pamiętać, że większość zdjęć (tak około 99%) wymaga użycia lampy błyskowej z dyfuzorem.
      Zdjęcie musi być dobrze doświetlone miękkim światłem.
      Ostatnio edytowany przez cobalt; 44932.
      C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
      www.cobalt.fr.pl

Komentarz

• Bechamot
        Pełne uzależnienie
        • 2012
        • 2512

Zamieszczone przez cobalt
        Nie wymaga większej wprawy niż zrobienie dobrego zdjęcia przy MF.

.
        nie rozumiem dlaczego klamiesz.
        chodzi ci tylko chyba o to zeby koniecznie postawic na swoim

mnie przeciaganie liny nie interesuje.
        jesli uwazasz ze za pomoca m42 podpietego do aps robi sie tak samo dobrze zdjecia jak za pomoca obiektywu ef-s to ja nie zamierzam cie z takiego mniemania wyprowadzac.
        Wszyskie zdjecia, za wyjatkiem 087, 088 mozna dowolnie, nieodplatnie kopiowac , powielac nawet bez podania zrodla.

Komentarz

• namoamo
          Uzależniony
          • 2009
          • 928

mnie przeciaganie liny nie interesuje.
          mistrz!
          Flickr

Komentarz

• cobalt
            Pełne uzależnienie
            • 2012
            • 1513

Jednak rozmowa z koniem to przyjemność ?
            www.cobalt.fr.pl

Komentarz

• Bechamot
              Pełne uzależnienie
              • 2012
              • 2512

Zamieszczone przez cobalt
              Jednak rozmowa z koniem to przyjemność ??????
              a czy ja cie porownuje do jakiegos zwierzecia ?
              czy ja kogos tutaj obrazam.

nie jest prawda jakoby z m42 robilo sie rownie latwo jak z kazdego MF , dlatego ze istnieja mf z automatyczna przyslona , co jest kolosalnym ulatwieniem - a m42 pod 300 nie ma automatycznej przyslony.

jesli masz doswiadczenie to musisz o tym wiedziec a tzn. , ze nie piszesz swiadomie prawdy , to sie nazywa klamstwem.

jesli probujesz obrazac adwersarza , to tylko gorzej o tobie swiadczy.

m42 pod c to wylamywanie otwartych drzwi.

Komentarz

• słowiczek
                Uzależniony
                • 2014
                • 759

Ciekawe, biorąc pod uwagę wszystkie posty, Twoje w szczególności

mnie przeciaganie liny nie interesuje
                Jak wyżej

jesli uwazasz ze za pomoca m42 podpietego do aps robi sie tak samo dobrze zdjecia jak za pomoca obiektywu ef-s to ja nie zamierzam cie z takiego mniemania wyprowadzac.
                Dowaliłeś...Selena ma bardzo ładną galerię, ale podeprę się inną, gdzie masz foty z tandemu m42+aps-c.

I jestem pewien na 100%, że i tak coś Ci nie będzie pasowało...Coś, o czym nikt nie napisał: taki obiektyw musi być idealny, bez rys, grzyba i z nieruszonymi, intensywnymi powłokami. Również idealny pod kątem centryczności. Światło padające na cyfrową matrycę działa ciut inaczej, niż wtedy, gdy pada na kliszę.

Komentarz

• pan.kolega
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 2817

Aurellie Makita, ale szuka czegoś więcej, więc skoro nie chce/nie może wydać wiele, to M42.

Z trudnościa bym nie przesadzał - to nie jest rocket science. Lustrzankami analogowymi jest łatwiej ostrzyć/naświetlać z manualnymi szkłami, ale cyfrowa ma jedna wielka przewagę: widać co się zrobiło/sknociło od razu i dlatego średnio inteligentna małpa albo i owczarek alzacki zrobi udane zdjęcie obiektu statycznego metoda prób i błędów, a na błędach się z czasem nauczy robić szybciej.

Z kolei co można zrobić manualnymi szkłami to można znaleźć w Internetach, więc nie ma co się kłócić bo jest pełno bardzo dobrych zdjęć. Może dostęp do internetu jest problemem dla niektórych albo przegladanie zdjęć za wiele kosztuje, wtedy można skorzystać np. z komputera w bibliotece publicznej, więc nie wiem o co chodzi z tym opowiadaniem o marnej jakości.

Dobre szkła M42 sa lepsze od kita po domknięciu. Taki np. Dżupiter 135 mm jest ostzejszy na pełnej dziurze niż Canon 50L na pełnej dziurze, a na 135 mm można nawet niezłe boke uzyskać tylko trzeba unikać flary.
                  I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Komentarz

• aurellie92
                    Dopiero zaczyna
                    • 2015
                    • 16

Dzięki wielkie za wsparcie Selena
                    Bechamot - nie znam się, więc przepraszam, że raz spytam o m42 a raz o FD - nie znam się i nie wiem który jest który jeśli nie ma jasno napisane, jak napisałam - ,,siedzę" w tym o tygodnia może dwóch, więc jak masz tylko wiecznie człowieka krytykować i zniechęcać (choć nie uda Ci się to), to daruj sobie proszę, bo nie od razu każdy wiedział wszystko w tym temacie co Ty teraz. Zazdroszczę Ci wiedzy, ale jeszcze trochę i dojdę do niej. Dziękuję Ci za pomoc jednak i tak.
                    I to nie jest tak, że szkoda mi pieniędzy. Z chęcia kupiłabym sobie obiektyw jakiś za 1000zł i więcej, ale niestety nie każdego jest stać, i każdy przędzie jak może, a skoro można na początku niskim kosztem to cieszę się bardzo. Lustrzankę kupiłam też bardzo tanią, więc to samo na siebie powinno się nasuwać
                    To, że raz zapytam o macro a raz o krajobraz to nie robi problemu? mam okazję, to pytam
                    Ostatnio edytowany przez aurellie92; 53967.

Komentarz

• r_m
                      Pełne uzależnienie
                      • 2009
                      • 2418

Z tego linku widać, ile trzeba wydać (bez przeliczania)
                      Niestety, nie mieści się to w kategorii budżetowych rozwiązań, a za chwilę kol. Bechamot dopisze, że i tak nie da się w taki sposób zrobić dobrych zdjęć, bo lustrzanką APS-C z manualnym obiektywem nie da się ustawić ostrości
                      Ostatnio edytowany przez Kolekcjoner; 5969. Powód: cytat z linkiem reklamowym

Komentarz

• 35mm1
                        Dopiero zaczyna
                        • 2010
                        • 23

Pracuje na 5DI wymieniłem matówkę przy spokojnej pracy .... jestem zadowolony .... FD kupiłem w idealnym stanie ....
                        Większość FD pracuje do filmowania / bardzo miękko ostrzą i kolory są takie jak w EF-S .... / filmuje C100 przelicznik 1.53 .

Pozdr

Komentarz

• Bechamot
                          Pełne uzależnienie
                          • 2012
                          • 2512

Zamieszczone przez aurellie92
                          Dzięki wielkie za wsparcie Selena
                          Bechamot - nie znam się, więc przepraszam, że raz spytam o m42 a raz o FD - nie znam się i nie wiem który jest który jeśli nie ma jasno napisane, jak napisałam - ,,siedzę" w tym o tygodnia może dwóch, więc jak masz tylko wiecznie człowieka krytykować i zniechęcać (choć nie uda Ci się to), to daruj sobie proszę, bo nie od razu każdy wiedział wszystko w tym temacie co Ty teraz. Zazdroszczę Ci wiedzy, ale jeszcze trochę i dojdę do niej. Dziękuję Ci za pomoc jednak i tak.
                          I to nie jest tak, że szkoda mi pieniędzy. Z chęcia kupiłabym sobie obiektyw jakiś za 1000zł i więcej, ale niestety nie każdego jest stać, i każdy przędzie jak może, a skoro można na początku niskim kosztem to cieszę się bardzo. Lustrzankę kupiłam też bardzo tanią, więc to samo na siebie powinno się nasuwać
                          To, że raz zapytam o macro a raz o krajobraz to nie robi problemu? mam okazję, to pytam
                          do tego co masz poszukaj cos takiego:

Raynox DCR-150 Macro/Close-Up Objektivvorsatz | eBay

( jeszcze 2 dni)

lub pierscienie posrednie.

optowalbym jednak w kierunku dcr , ze wzgledu na wygode i latwosc obslugi , przy praktycznie nie odgrywajacym roli spadku jakosci.
                          teoretycznie pierscienie sa lepsze , ale z tymi tanimi to roznie bywa.

dcr150 jest do kwiatow i motyli , dcr25o dla robactwa.

najwygodniejsze rozwiazanie i najtansze.
                          mozesz stosowac np na kazdej wycieczce.
                          zaklada sie na niemal kazdy obiektyw i to dziala niezle.
                          Bedziesz mogla sie skupic na kompozycji , temacie , a nie koniecznie lamac sobie glowe jak w heliosie nastwic przyslone i w ktorym momencie.
                          Nie wykluczone , ze bedzie z dcr 150 dzialal AF prawidlowo - u mnie dziala.

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez r_m
                          Niestety, nie mieści się to w kategorii budżetowych rozwiązań, a za chwilę kol. Bechamot dopisze, że i tak nie da się w taki sposób zrobić dobrych zdjęć, bo lustrzanką APS-C z manualnym obiektywem nie da się ustawić ostrości
                          mozesz pokazac swoje portfolio?
                          okaze sie jakim jestes fachura. - bo to jest bodaj najlepsza metoda weryfikacji.
                          Ostatnio edytowany przez Kolekcjoner; 5969. Powód: wycięto link reklamowy

Komentarz

• r_m
                            Pełne uzależnienie
                            • 2009
                            • 2418

teoretycznie pierscienie sa lepsze , ale z tymi tanimi to roznie bywa.
                            100% racji
                            Nie polecałbym najtańszych, chińskich, w pełni plastikowych pierścieni. Solidne, metalowe mogą długo pracować, także z cięższymi obiektywami.
                            O nasadkach makro mogę napisać tylko tyle, że na pewno są wygodniejsze - nie używałem, nie testowałem, więc nie będę polecał ani odradzał.

Chcesz sprawdzić czy potrafię ustawić ostrość używając Heliosa na cropie, bez lv, z pierścieniami makro? Nie mam pod ręką ani Heliosa, ani adaptera bez chipa, więc w tym niestety nie mogę pomóc (bo z tego co pamiętam, właśnie tego dotyczy dyskusja, tzn. czy da się w ten sposób pracować czy nie), ale wydawało mi się, że koledzy w tym wątku już linkowali zdjęcia zrobione podobnymi zestawami (nie jestem tylko pewien, czy ostrzone "bez wspomagaczy" przez celownik).

Komentarz

• Bechamot
                              Pełne uzależnienie
                              • 2012
                              • 2512

dopisek

zeby nie byc goloslownym:

zdjecie macro robione za pomoca dcr150.
                              obiektyw , troche lepszy niz masz 100/2.0 - zaden makro.
                              widac lekka nieostrosc z prawej strony - robilem nie na stole reprodukcyjnym a ze statywu - nie byla os optyczna ustawiona idelanie pionowo.
                              mozna zobaczyc dokladnie w skali 100% - widze pewna strate na jpg.

sklamalbym , gdybym powiedzial ze jakosc taka sama jak z obiektywu macro - nie ale roznica nie odgrywa praktycznej roli.

TUTAJ

Komentarz

• cobalt
                                Pełne uzależnienie
                                • 2012
                                • 1513

Zamieszczone przez r_m
                                Ale gdzie jest ten post z linkiem. Czy ludzie putinopodobni może go usunęli?
                                Kto był autorem wpisu o zmianie FD na EF?

--- Kolejny post ---

Chyba komuś ch...owo sprzedają się adaptery z soczewkami i czuje się zagrożony .

--- Kolejny post ---

Ciekawe co się stanie gdy na eBay.com wpiszemy EDMIKA 99$?
                                www.cobalt.fr.pl

Komentarz

Pracuję...