Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Gość: Jeśli coś działa - nie ruszaj. Jeśli nie działa - udawaj, że tak miało być.
To ciekawa jestem, jak nazwiesz kupowanie takich szkieł przez posiadaczkę szkła macro 100L
biore pod uwage kto pyta.
pytajaca sama napisala ze nie jest zorientowana.
m42 to jednak wyzwanie .
trzeba opanowac ostrzenie , przymykanie przyslony.
wymaga wprawy i doswiadczenia zeby dostac przyzwoity wynik i to malej wielkosci.
te wszystkie cuda z m42 sa pokazywane w wielkosci 600 - 1000 px max.
jesil widzisz dobre macro z heliosa to w 90% jest to zasluga fotografujacego, taki obiektyw w zasadzie przeszkadza .
pokazuje sie jakies udane zdjecie , ktore przypada pewnie na setki nieudanych.
jesli pytajaca chce skutecznie wydac pieniadze to zaproponowalem.
jesli koniecznie musi wydac , gdyz tych pare zlotych co uciulala jej przeszkadzaja , to wszystko jedno co kupi , moze byc m42 , moze byc fd , moze byc cos do macro , moze byc cos do " z daleka".
... wymaga wprawy i doswiadczenia zeby dostac przyzwoity wynik i to malej wielkosci.
te wszystkie cuda z m42 sa pokazywane w wielkosci 600 - 1000 px max....
Nie wymaga większej wprawy niż zrobienie dobrego zdjęcia przy MF.
Jako, że jestem pusty jak każdy samiec, to wydrukowałem sobie makro wielkości 60x40cm. Jak zanosiłem koledze do wydruku to plik miał 3200px na dłuższym boku. A teraz sobie wisi na ścianie u mnie w pracy. Jakość nadspodziewanie dobra.
ja bym celował w ogniskową 100/150mm może być po środku 135 wtedy z pierścieniami nie będziesz musiała dotykać przednią soczewką do robaków
Ale czy mówisz o 135mm na M42?
Miałem jeden obiektyw i optycznie był cienki nawet w makro. M42 o ogniskowej 135mm to proste konstrukcje słabe optycznie. Jest jakiś drogi obiektyw (chyba z 19 listkami przysłony), ale jest on dość drogi.
W makro z M42 trzeba też pamiętać, że większość zdjęć (tak około 99%) wymaga użycia lampy błyskowej z dyfuzorem.
Zdjęcie musi być dobrze doświetlone miękkim światłem.
Nie wymaga większej wprawy niż zrobienie dobrego zdjęcia przy MF.
.
nie rozumiem dlaczego klamiesz.
chodzi ci tylko chyba o to zeby koniecznie postawic na swoim
mnie przeciaganie liny nie interesuje.
jesli uwazasz ze za pomoca m42 podpietego do aps robi sie tak samo dobrze zdjecia jak za pomoca obiektywu ef-s to ja nie zamierzam cie z takiego mniemania wyprowadzac.
a czy ja cie porownuje do jakiegos zwierzecia ?
czy ja kogos tutaj obrazam.
nie jest prawda jakoby z m42 robilo sie rownie latwo jak z kazdego MF , dlatego ze istnieja mf z automatyczna przyslona , co jest kolosalnym ulatwieniem - a m42 pod 300 nie ma automatycznej przyslony.
jesli masz doswiadczenie to musisz o tym wiedziec a tzn. , ze nie piszesz swiadomie prawdy , to sie nazywa klamstwem.
jesli probujesz obrazac adwersarza , to tylko gorzej o tobie swiadczy.
chodzi ci tylko chyba o to zeby koniecznie postawic na swoim
Ciekawe, biorąc pod uwagę wszystkie posty, Twoje w szczególności
Zamieszczone przez Bechamot
mnie przeciaganie liny nie interesuje
Jak wyżej
Zamieszczone przez Bechamot
jesli uwazasz ze za pomoca m42 podpietego do aps robi sie tak samo dobrze zdjecia jak za pomoca obiektywu ef-s to ja nie zamierzam cie z takiego mniemania wyprowadzac.
Dowaliłeś...Selena ma bardzo ładną galerię, ale podeprę się inną, gdzie masz foty z tandemu m42+aps-c.
I jestem pewien na 100%, że i tak coś Ci nie będzie pasowało...Coś, o czym nikt nie napisał: taki obiektyw musi być idealny, bez rys, grzyba i z nieruszonymi, intensywnymi powłokami. Również idealny pod kątem centryczności. Światło padające na cyfrową matrycę działa ciut inaczej, niż wtedy, gdy pada na kliszę.
Aurellie Makita, ale szuka czegoś więcej, więc skoro nie chce/nie może wydać wiele, to M42.
Z trudnościa bym nie przesadzał - to nie jest rocket science. Lustrzankami analogowymi jest łatwiej ostrzyć/naświetlać z manualnymi szkłami, ale cyfrowa ma jedna wielka przewagę: widać co się zrobiło/sknociło od razu i dlatego średnio inteligentna małpa albo i owczarek alzacki zrobi udane zdjęcie obiektu statycznego metoda prób i błędów, a na błędach się z czasem nauczy robić szybciej.
Z kolei co można zrobić manualnymi szkłami to można znaleźć w Internetach, więc nie ma co się kłócić bo jest pełno bardzo dobrych zdjęć. Może dostęp do internetu jest problemem dla niektórych albo przegladanie zdjęć za wiele kosztuje, wtedy można skorzystać np. z komputera w bibliotece publicznej, więc nie wiem o co chodzi z tym opowiadaniem o marnej jakości.
Dobre szkła M42 sa lepsze od kita po domknięciu. Taki np. Dżupiter 135 mm jest ostzejszy na pełnej dziurze niż Canon 50L na pełnej dziurze, a na 135 mm można nawet niezłe boke uzyskać tylko trzeba unikać flary.
I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.
Dzięki wielkie za wsparcie Selena
Bechamot - nie znam się, więc przepraszam, że raz spytam o m42 a raz o FD - nie znam się i nie wiem który jest który jeśli nie ma jasno napisane, jak napisałam - ,,siedzę" w tym o tygodnia może dwóch, więc jak masz tylko wiecznie człowieka krytykować i zniechęcać (choć nie uda Ci się to), to daruj sobie proszę, bo nie od razu każdy wiedział wszystko w tym temacie co Ty teraz. Zazdroszczę Ci wiedzy, ale jeszcze trochę i dojdę do niej. Dziękuję Ci za pomoc jednak i tak.
I to nie jest tak, że szkoda mi pieniędzy. Z chęcia kupiłabym sobie obiektyw jakiś za 1000zł i więcej, ale niestety nie każdego jest stać, i każdy przędzie jak może, a skoro można na początku niskim kosztem to cieszę się bardzo. Lustrzankę kupiłam też bardzo tanią, więc to samo na siebie powinno się nasuwać
To, że raz zapytam o macro a raz o krajobraz to nie robi problemu? mam okazję, to pytam
Z tego linku widać, ile trzeba wydać (bez przeliczania)
Niestety, nie mieści się to w kategorii budżetowych rozwiązań, a za chwilę kol. Bechamot dopisze, że i tak nie da się w taki sposób zrobić dobrych zdjęć, bo lustrzanką APS-C z manualnym obiektywem nie da się ustawić ostrości
Ostatnio edytowany przez Kolekcjoner; 5969.
Powód: cytat z linkiem reklamowym
Pracuje na 5DI wymieniłem matówkę przy spokojnej pracy .... jestem zadowolony .... FD kupiłem w idealnym stanie ....
Większość FD pracuje do filmowania / bardzo miękko ostrzą i kolory są takie jak w EF-S .... / filmuje C100 przelicznik 1.53 .
Dzięki wielkie za wsparcie Selena
Bechamot - nie znam się, więc przepraszam, że raz spytam o m42 a raz o FD - nie znam się i nie wiem który jest który jeśli nie ma jasno napisane, jak napisałam - ,,siedzę" w tym o tygodnia może dwóch, więc jak masz tylko wiecznie człowieka krytykować i zniechęcać (choć nie uda Ci się to), to daruj sobie proszę, bo nie od razu każdy wiedział wszystko w tym temacie co Ty teraz. Zazdroszczę Ci wiedzy, ale jeszcze trochę i dojdę do niej. Dziękuję Ci za pomoc jednak i tak.
I to nie jest tak, że szkoda mi pieniędzy. Z chęcia kupiłabym sobie obiektyw jakiś za 1000zł i więcej, ale niestety nie każdego jest stać, i każdy przędzie jak może, a skoro można na początku niskim kosztem to cieszę się bardzo. Lustrzankę kupiłam też bardzo tanią, więc to samo na siebie powinno się nasuwać
To, że raz zapytam o macro a raz o krajobraz to nie robi problemu? mam okazję, to pytam
optowalbym jednak w kierunku dcr , ze wzgledu na wygode i latwosc obslugi , przy praktycznie nie odgrywajacym roli spadku jakosci.
teoretycznie pierscienie sa lepsze , ale z tymi tanimi to roznie bywa.
dcr150 jest do kwiatow i motyli , dcr25o dla robactwa.
najwygodniejsze rozwiazanie i najtansze.
mozesz stosowac np na kazdej wycieczce.
zaklada sie na niemal kazdy obiektyw i to dziala niezle.
Bedziesz mogla sie skupic na kompozycji , temacie , a nie koniecznie lamac sobie glowe jak w heliosie nastwic przyslone i w ktorym momencie.
Nie wykluczone , ze bedzie z dcr 150 dzialal AF prawidlowo - u mnie dziala.
--- Kolejny post ---
Zamieszczone przez r_m
Niestety, nie mieści się to w kategorii budżetowych rozwiązań, a za chwilę kol. Bechamot dopisze, że i tak nie da się w taki sposób zrobić dobrych zdjęć, bo lustrzanką APS-C z manualnym obiektywem nie da się ustawić ostrości
mozesz pokazac swoje portfolio?
okaze sie jakim jestes fachura. - bo to jest bodaj najlepsza metoda weryfikacji.
Ostatnio edytowany przez Kolekcjoner; 5969.
Powód: wycięto link reklamowy
teoretycznie pierscienie sa lepsze , ale z tymi tanimi to roznie bywa.
100% racji
Nie polecałbym najtańszych, chińskich, w pełni plastikowych pierścieni. Solidne, metalowe mogą długo pracować, także z cięższymi obiektywami.
O nasadkach makro mogę napisać tylko tyle, że na pewno są wygodniejsze - nie używałem, nie testowałem, więc nie będę polecał ani odradzał.
Chcesz sprawdzić czy potrafię ustawić ostrość używając Heliosa na cropie, bez lv, z pierścieniami makro? Nie mam pod ręką ani Heliosa, ani adaptera bez chipa, więc w tym niestety nie mogę pomóc (bo z tego co pamiętam, właśnie tego dotyczy dyskusja, tzn. czy da się w ten sposób pracować czy nie), ale wydawało mi się, że koledzy w tym wątku już linkowali zdjęcia zrobione podobnymi zestawami (nie jestem tylko pewien, czy ostrzone "bez wspomagaczy" przez celownik).
zdjecie macro robione za pomoca dcr150.
obiektyw , troche lepszy niz masz 100/2.0 - zaden makro.
widac lekka nieostrosc z prawej strony - robilem nie na stole reprodukcyjnym a ze statywu - nie byla os optyczna ustawiona idelanie pionowo.
mozna zobaczyc dokladnie w skali 100% - widze pewna strate na jpg.
sklamalbym , gdybym powiedzial ze jakosc taka sama jak z obiektywu macro - nie ale roznica nie odgrywa praktycznej roli.
Ale gdzie jest ten post z linkiem. Czy ludzie putinopodobni może go usunęli?
Kto był autorem wpisu o zmianie FD na EF?
--- Kolejny post ---
Chyba komuś ch...owo sprzedają się adaptery z soczewkami i czuje się zagrożony .
--- Kolejny post ---
Ciekawe co się stanie gdy na eBay.com wpiszemy EDMIKA 99$?
C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX www.cobalt.fr.pl
Komentarz