X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • p0m
    Uzależniony
    • 2010
    • 698

Odp: Szerokość pod 60d.

tokina droższa, ale ma światło 2.8 - potrzebne Ci? jeśli nie, to zaoszczędź parę złotówek i bierz sigme 10-20 4-5.6. to nadal fajne szkło. no chyba że nowy canon 10-18.
    ebe ebe

Komentarz

• słowiczek
      Uzależniony
      • 2014
      • 759

Zamieszczone przez dajt
      Myślisz, że będę zadowolony?
      Jeżeli wiesz, że chcesz takie szkło. Najlepszym rozwiązaniem byłoby podpięcie pod body i cyknięcie kilku fotek.

Komentarz

• pajlot
        Bywalec
        • 2010
        • 202

Zamieszczone przez p0m
        bierz sigme 10-20 4-5.6. to nadal fajne szkło. no chyba że nowy canon 10-18
        z tych dwóch to zdecydowanie canon 10-18.

--- Kolejny post ---

a jak potrzebujesz lepsze światło to tokina UWA ze swiatłem 2,8 jest teraz w nowej wersji 11-20 - IMO bardzo interesujące szkło
        Whose motorcycle is this? It's a chopper baby. Whose chopper is this? It's Zed's. Who's Zed? Zed's dead baby, Zed's dead.

Komentarz

• dajt
          Coś już napisał
          • 2013
          • 68

W Canonie i Sigmie troszkę przeraża mnie zmienne światło. Miałem tą Sigme ze światłem 3.5 i było fajnie. Ale zmiennej się boje, tak jak Canonów.
          NIEPOWTARZALNY IDENTYFIKATOR.

Komentarz

• cobalt
            Pełne uzależnienie
            • 2012
            • 1513

Zamieszczone przez lukaszlada
            Kup 11-16/2.8 Tokiny ! Rewelacyjne szkło
            Dobry obiektyw miałem kilka miesięcy w wersji II i złego słowa nie mogę powiedzieć.
            Jedyna sprawa, która może dziwić na początku, to przełącznik AF/MF Trzeba się do niego przyzwyczaić.
            Wer. II trochę lepiej pracuje pod ostre światło. Gdybym teraz miał kupić szeroki kąt, to tylko Tokina 116.
            C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
            www.cobalt.fr.pl

Komentarz

• poszukiwacz2006
              Uzależniony
              • 2007
              • 824

Zamieszczone przez dajt
              W Canonie i Sigmie troszkę przeraża mnie zmienne światło. Miałem tą Sigme ze światłem 3.5 i było fajnie. Ale zmiennej się boje, tak jak Canonów.
              A co w tym przerażającego? To szkło potrzebujesz do wnętrz, reporterki, na wycieczki w góry?
              Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
              hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Komentarz

• dajt
                Coś już napisał
                • 2013
                • 68

Podobny przełącznik miałem w Tamronie 90mm, wiec to straszne dla mnie nie jest.

Wersja I czy II?

Komentarz

• cobalt
                  Pełne uzależnienie
                  • 2012
                  • 1513

Zamieszczone przez dajt
                  ...Wersja I czy II?
                  ?
                  Nowe Tokiny produkowane są tylko w wer. II i ta jest lepsza.
                  www.cobalt.fr.pl

Komentarz

• dajt
                    Coś już napisał
                    • 2013
                    • 68

Co forum, to inne wersje ile wersji,hihi.

Czyli iść w Tokina, aniżeli np. W Sigme 10mm?

Komentarz

• cobalt
                      Pełne uzależnienie
                      • 2012
                      • 1513

Zamieszczone przez dajt
                      Co forum, to inne wersje ile wersji,hihi.

Czyli iść w Tokina, aniżeli np. W Sigme 10mm?
                      Ja już to przerabiałem i wybrałem Tokinę. A ty rób co chcesz. Znam ludzi, którzy mówią o Tokinie, że to genialny obiektyw. Nie wiem, czy jest aż tak dobry, ale na 100% Tamron 10-24 jest najsłabszy optycznie.
                      Tokina nie ma wielu obiektywów, które warto kupić, ale 116 MZ jest OK.
                      www.cobalt.fr.pl

Komentarz

• pajlot
                        Bywalec
                        • 2010
                        • 202

Zamieszczone przez cobalt
                        ?
                        Nowe Tokiny produkowane są tylko w wer. II i ta jest lepsza.
                        cobalt nie jestem pewien czy wer II tokiny 116 jest jeszcze produkowana - najnowsza wersja tego obiektywu to ta : Tokina AT-X PRO DX 11-20 mm f/2.8 - Optyczne.pl
                        Whose motorcycle is this? It's a chopper baby. Whose chopper is this? It's Zed's. Who's Zed? Zed's dead baby, Zed's dead.

Komentarz

• cobalt
                          Pełne uzależnienie
                          • 2012
                          • 1513

Zamieszczone przez pajlot
                          cobalt nie jestem pewien czy wer II tokiny 116 jest jeszcze produkowana - najnowsza wersja tego obiektywu to ta : Tokina AT-X PRO DX 11-20 mm f/2.8 - Optyczne.pl
                          Ale kupić można: Tokina AT-X 11-16 mm f/2.8 PRO DX II / Canon - Obiektywy - Foto - Sklep internetowy Cyfrowe.pl
                          No i na PL stronie tez jest. Mowa oczywiście o szkle do APS-C: AT-X 116 PRO DX II
                          www.cobalt.fr.pl

Komentarz

• pajlot
                            Bywalec
                            • 2010
                            • 202

Zamieszczone przez cobalt
                            Ale kupić można
                            zgadza się :-) ale jeżeli nowsza wersja jakościowo nie ustępuje 116 verII i cena niewiele się rózni ( tu nie sprawdzałem ) to przyznasz ze zakres 11-20 bardziej interesujący ?

Komentarz

• cobalt
                              Pełne uzależnienie
                              • 2012
                              • 1513

Zamieszczone przez pajlot
                              zgadza się :-) ale jeżeli nowsza wersja jakościowo nie ustępuje 116 verII i cena niewiele się rózni ( tu nie sprawdzałem ) to przyznasz ze zakres 11-20 bardziej interesujący ?
                              To obiektyw pod pełną klatkę. Nie znam go. Co do zakresu, to tego typu obiektywy przeważnie kupujemy dla 11, czy 15mmw.
                              Fakt 11-20 f/2,8 może się przydać jak w przyszłości zmienisz puchę na FF.
                              www.cobalt.fr.pl

Komentarz

• pajlot
                                Bywalec
                                • 2010
                                • 202

to nie jest obiektyw pod FF - ma oznaczenie , tak samo zresztą jak 11-16 , DX a to pod crop. tokina pełnoklatkowe obiektywy oznacza symbolem FX. Tutaj masz artykuł - piszą w nim że to bezpośredni następca tokiny 11 -16 DX

Tokina AT-X PRO DX 11-20 mm f/2.8 w sprzedaży od marca - Optyczne.pl

--- Kolejny post ---

co oczywiście nie oznacza ze pod ff nie da się go podpiąć - poprzednik chyba krył na 16tu mm wiec tu pewnie będzie od 16 do 20 mm. ale to obiektyw dedykowany do cropa.

Komentarz

Pracuję...