X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • massi
    Bywalec
    • 2012
    • 103

Przesiadka na ff

Czesc,
    Chciałem sprzedac swojego canona 600d plus kit i przesiasc sie na uzywanego canona 5dmk2. Przeczytalem artykuł z ktorego wywnioskowałem ze ff jest strasznie drogie i zeby dala cos przesiadka trzeba zaiwestowac w drogie szkła.
    Mam na uzywana 5dmk2 ale na drogie szkla juz nie. To czy jest sens przesiadki ?
    Czy moze zamiast tego zakupic jakies dobre szklo do 600d??
    Bo ja zauwazylem ze moja lustrzanka slabo ostrzy. Zadko zdarza mi sie aby oczy byly ostre na zdjeciu.
    Co polecacie?
  • tomfoot
    Pełne uzależnienie
    • 2010
    • 2277

Odp: Przesiadka na ff

Jak nie masz pieniędzy na szkło, to raczej samym body nie dasz rady. Możesz w zaślepce dziurkę zrobić.

Komentarz

• mmteam
      Początki nałogu
      • 2009
      • 281

a w jakim trybie pracy / w jakim ustawieniu AF focisz na 600D że jest nieostro?

Komentarz

• michalko
        Bywalec
        • 2013
        • 133

Rzadko ostre oczy.. To na ff i dobrym szkłem będzie jeszcze rzadziej...
        Twój problem ma zgoła inną przyczynę źródłową. To nie puszka winna a operator.
        EFM+22mm; 5D+50mm

Komentarz

• massi
          Bywalec
          • 2012
          • 103

Mam ustawione tryp autofocus na "al focus af" oraz tryb pomiaru "pomiar punktowy"

Komentarz

• candar
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 3366

Zamieszczone przez massi
            Czesc,
            Chciałem sprzedac swojego canona 600d plus kit i przesiasc sie na uzywanego canona 5dmk2. Przeczytalem artykuł z ktorego wywnioskowałem ze ff jest strasznie drogie i zeby dala cos przesiadka trzeba zaiwestowac w drogie szkła.
            Mam na uzywana 5dmk2 ale na drogie szkla juz nie. To czy jest sens przesiadki ?
            Czy moze zamiast tego zakupic jakies dobre szklo do 600d??
            Bo ja zauwazylem ze moja lustrzanka slabo ostrzy. Zadko zdarza mi sie aby oczy byly ostre na zdjeciu.
            Co polecacie?
            Zmiana aparatu zupełnie nic zmieni, jeśli nie potrafisz wykorzystać tego, co masz w 600D

w D30/60 były 3 punkty AFa i jakoś dawało się zrobić ostre zdjęcia

Zanim wydasz pieniądze na cokolwiek proponuje sprawdzić tryb LV w swoim aparacie - nie ma możliwości abyś w LV zrobił nieostre zdjęcia

BTW - zakup lepszego aparatu i lepszego obiektywu nie spowoduje zrobienia lepszych zdjęć. Jeśli zdjęcia z kitem mającym f/3.5-5.6 na APS-C z 600D nie są ostre - to z pewnością foty z FF z jaśniejszym szkłem będą jeszcze mniej ostre.
            Masz LV - więc z niego korzystaj jeśli problemem są ostre foty z czujników fazowych pod lustrem.
            Ostatnio edytowany przez candar; 18138.
            Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Komentarz

• p0m
              Uzależniony
              • 2010
              • 698

nie sprzęt czyni fotografa a umiejętności. 600d nie jest jakimś okropnym korpusem. poczytaj, kup jakieś fajne szkło do niego i ćwicz technikę.
              ebe ebe

Komentarz

• candar
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 3366

Zamieszczone przez p0m
                poczytaj, kup jakieś fajne szkło do niego i ćwicz technikę.
                I tym "fajnym szkłem" i jaśniejszym np. f/2 zrobi lepsze zdjęcia niż obecnie używanym kitem z f/3.5-5.6, którym jak napisał nie potrafi wyostrzyć na oczy ???
                Może zaproponuj od razu canona EF 135mm f/2L USM to przecież "fajne szkło" do portretu, albo po całości od razu EF 85 mm f/1.2 II L USM - to jeszcze fajniejsze...
                Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Komentarz

• p0m
                  Uzależniony
                  • 2010
                  • 698

Zamieszczone przez candar
                  Może zaproponuj od razu canona EF 135mm f/2L USM to przecież "fajne szkło" do portretu, albo po całości od razu EF 85 mm f/1.2 II L USM - to jeszcze fajniejsze...
                  sorry, za ot, ale jak tak spoglądam Twoje wpisy to mam nieodpartą myśl, że tam gdzie przychodzisz i komentujesz, robisz gównoburzę i personalne docinki. czy napisałem "kup szkło za 8k bo inaczej nie dasz rady"? zresztą massi nie napisał, że foci tylko portrety, a przytoczył jedynie przykład z okiem. "dobre szkło" to praktycznie każde, jeśli w porównaniu mamy kita... problem nie musi tkwić w niewystarczającej technice i/lub wiedzy, ale także m.in. w słabej ogólnej jakości obrazka z obiektywu kitowego /18-55/
                  ebe ebe

Komentarz

• PiKa
                    Bywalec
                    • 2015
                    • 105

W bezlusterkowcach canona podobno jest dobrze działający eye af

Komentarz

• candar
                      Pełne uzależnienie
                      • 2008
                      • 3366

Zamieszczone przez p0m
                      "dobre szkło" to praktycznie każde, jeśli w porównaniu mamy kita... problem nie musi tkwić w niewystarczającej technice i/lub wiedzy, ale także m.in. w słabej ogólnej jakości obrazka z obiektywu kitowego /18-55/
                      Tak, oczywiście, problemem zawsze w takich przypadkach z pewnością jest kitowy obiektyw Który niespodziewanym zbiegiem okoliczności optycznie dorównuje poniekąd rewelacyjnemu EF-S 17-55mm f/2,8 USM IS

Najlepsze testy obiektywów, testy aparatów cyfrowych i testy lornetek w sieci! Jeśli szukasz kompetentnych informacji z tematyki foto-optycznej to trafiłeś we właściwe miejsce. Czeka tu na Ciebie ogromna ilość profesjonalnych i obiektywnych testów sprzętu optycznego, obszerne i ciekawe artykuły, nowości z branży, bogaty w zawartość merytoryczną i ilustrowany słowniczek oraz bazy danych zawierające setki lornetek, aparatów i obiektywów.

BTW - lubię kitowe zooomy i też ich używam (bo są małe, w większości przypadków dobre optycznie oraz tanie). Pogłoski o "słabej ogólnej jakości obrazka z obiektywu kitowego" są zasadniczo zawsze mocno przesadzone Nadmienię, że bardzo lubię zabrać aparat z kitem na spacer http://www.foto-kurier.pl/users/gall...d9f4bf93_p.jpg

ps
                      proszę nie traktować każdego wpisu w którym ktoś inny ma całkiem inne doświadczenia własne w danym temacie jako "gównoburzy" - bo niejeden raz pisałem (na własnym przykładzie), że zmiana aparatu i obiektywu w większości przypadków nie spowoduje tego, że zrobi się lepsze zdjęcia.

Warto też (jak pisałem wyżej w swoim poście) korzystać z archaicznego Live View w 600D, bo była to zasadniczo główna przyczyna mojej zmiany 5D na 5D mark II

Komentarz

• mirror
                        Pełne uzależnienie
                        • 2018
                        • 1446

nie no canonem nie da się zrobić ostrego zdjęcia - był nawet niedawno taki post w którym gośc wymienił pewnie kilkanascie canononów i żaden nie robił ostrych zdjęć i pewnie większość z listy była lepsza od 600D

może kupić używane 50/1.8 tańsze od kita

nie istnie jedynie słuszny sposób użycia lustrzanki np. LV, jak komuś pasuje to niech używa ale to w przypadku lustrzanki to dość niewygodny sposób fotografowania, rzekłbym taki mało pasujący do filozofii takiego sprzętu - stary jestem i nieodmiennie mnie śmieszy widok kogoś focącego na zombie
                        EOS 3, 5D, R5

Komentarz

• candar
                          Pełne uzależnienie
                          • 2008
                          • 3366

Zamieszczone przez mirror

nie istnie jedynie słuszny sposób użycia lustrzanki np. LV, jak komuś pasuje to niech używa ale to w przypadku lustrzanki to dość niewygodny sposób fotografowania, rzekłbym taki mało pasujący do filozofii takiego sprzętu - stary jestem i nieodmiennie mnie śmieszy widok kogoś focącego na zombie
                          Też stary jestem i mam głęboko gdzieś to, czy rozbawi kogoś w górach i nad morzem widok wysłużonych wygodnych pancernych treków na moich odnóżach Podobnie mam z LV i EVF

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez massi
                          Mam ustawione tryp autofocus na "al focus af" oraz tryb pomiaru "pomiar punktowy"
                          Jeśli "obiekt" się nie porusza to lepiej sprawdzi się One Shot AF. Pomiar punktowy to używałbym bardzo świadomie, bo w większości przypadków bardziej sprawdzi się matrycowy.

Komentarz

• p0m
                            Uzależniony
                            • 2010
                            • 698

zazdroszczę dobrych doświadczeń z kitem 18-55, ja niestety ich nie mam, i nawet słabiutki 17-85 bił go głowę (mówię o wersji bez stm, ale ze stabilizacją). nie dość, że był mydlany, to jeszcze kolory jakie dawał były okropne (moje subiektywne odczucie), dlatego też często polecam zmianę kita na np. 15-85. z całą pewnością nie ma sensu przechodzić na pełną klatę.

edit: przypomniałem sobie, że w pracy mam 750d i kita z is i stm. kultura pracy faktycznie wyższa, ale nadal jest to plastikowa wydmuszka. nawet taki 50 1.8 stm ma pewniejszą obudowę. wiem, bo go właśnie testuję. piszę o tym, bo często wyrobienie układów w obiektywie (luzów) może skutkować mydłem albo przesuwaniem się ostrości po jej ustawieniu/zablokowaniu o te parę mm.
                            ebe ebe

Komentarz

• candar
                              Pełne uzależnienie
                              • 2008
                              • 3366

To prawda, że w kitach typu 18-55 rozrzut jakościowy jest ogromny, bo to tani produkt. Ale to wiadomo już od pierwszej foty, że obiektyw mydli i jest nieużywalny. Zawsze dobrze jest wybrać sobie obiektyw, lub kupować sprawdzony przetestowany obiektyw pod względem ostrości (jest wielu sprzedawców, którzy testują szkła przed wysyłką)

Komentarz

Pracuję...