X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • AdrianP
    Początki nałogu
    • 2006
    • 462

Cóż, muszę przyznać, że na razie kiepsko sobie zaplanowałeś kupno sprzętu, masz teraz tylko DSLR z "kitem", a wiadomo że zakres 18-55mm (28-88mm) nie zaspokoi wszystkich twoich potrzeb:-(

Po prostu pomnóż oszczędności i dokup zewnętrzną lampę i jakieś tele.

AdrianP
    Canon EOS 20D/bg-e2/Nikon DK-21M, Tamron 28-75/2.8, Canon EF 50/1.8, Canon EF 70-200/4 L, Canon EF-S 18-55 f/3.5-5.6, Canon Speedlite 430EX, Sandisk Extreme III 2gb and 1gb, Kenko Teleplus 300 Pro DG 1.4x

Komentarz

• negatyv
      Bywalec
      • 2005
      • 109

Na twoim miejscu przez najblizsze tygodnie nic ze sprzetu bym nie kupowal, a skupil sie raczej na lekturach i podgladaniu ludzi, ktorzy maja wieksze doswiadczenie od Twojego.
      Canon Rulezzz

Komentarz

• Zakk Wylde
        Początki nałogu
        • 2006
        • 349

Witam.

Teraz sobie tak zastanawiam i myślę nad kupnem lampy błyskowej zewnętrznej. Jaki mi proponujecie model i dlaczego ten właśnie (może być używany).

Pozdrawiam
        sprzęt | | |

Komentarz

• GrzegorzS
          Bywalec
          • 2005
          • 156

Zamieszczone przez Zakk Wylde
          Dzięki za otuchę... Ale co by teraz kupic? Drukarę, obiektyw, osłona przeciwświatłowa, statyw?

Pozdrawiam
          w/g mnie (bo sam to robię) to te 500zł najlepiej przeznaczyć na książki o fotografii i ew. koszty dojazdu na plenery. Czyli inwestować w doświadczenie. Oczywiście im słabszy sprzęt tym najczęściej więcej samozaparcia trzeba by dojśc do efektów zbliżonych do takich jakie można zobaczyć np. w albumach czy na wystawach. Czyli tak czy owak sporo czasu potrzeba.
          Po sobie widzę iż kiedyś miałem dużo wolnego czasu ale brak pieniędzy na realizacje hobby. Teraz całkiem odwrotnie.
          40D+BG-E2N+70-200/4+Tamron 28-75/2,8 580EX II"Lepiej milczeć i być podejrzewanym o głupotę niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości ..."

Komentarz

• SimOn!
            Początki nałogu
            • 2005
            • 371

Zamieszczone przez Zakk Wylde
            Witam.

Teraz sobie tak zastanawiam i myślę nad kupnem lampy błyskowej zewnętrznej. Jaki mi proponujecie model i dlaczego ten właśnie (może być używany).

Pozdrawiam
            Proponuje nastepujaca lekture:
            430EX
            550EX
            580EX

Pozatym przegladnij jeszcze tematy zwiazane z 420EX, oraz co i jak dziala w systemie blysku Canona....
            Jak juz za jakis tydzien przebrniesz przez lekture to SAM bedziesz wiedzial co kupic i kiedy...
            podpis...

Komentarz

• Zakk Wylde
              Początki nałogu
              • 2006
              • 349

Witam

A co sądzicie o tym?

http://www.allegro.pl./item95571364_...p_okazji_.html

http://www.allegro.pl./item94269786_...nstrukcja.html
              sprzęt | | |

Komentarz

• Robson01
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 1574

Moim zdaniem daruj sobie i zainwestuj w lampę z serii EX.
                Canon
                Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Komentarz

• marlon
                  Bywalec
                  • 2005
                  • 165

ja mam 430EZ i do amatorszczyzny wystarcza, jestem bardzo zadowolony..tyle że mam analogowego EOSa, nie wiem jak z dSLR.

chyba że kolega coś bardziej "pr0" potrzebuje, to inna sprawa

Sprzedam: EOS3000 + EF 38-76 1:4.5-5.6

Komentarz

• SimOn!
                    Początki nałogu
                    • 2005
                    • 371

Zamieszczone przez marlon
                    ja mam 430EZ i do amatorszczyzny wystarcza, jestem bardzo zadowolony..tyle że mam analogowego EOSa, nie wiem jak z dSLR.
                    no 300D kolega ma TAK.... no to po jaka ****** mu lampa EZ?? No jasne zawsze mozna walic w manualu, jako poczatkujacy i po 2 godzinach rzucic lampa o sciane ;-)
                    podpis...

Komentarz

• gwozdzt
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 5780

ja mam 430EZ i do amatorszczyzny wystarcza, jestem bardzo zadowolony..tyle że mam analogowego EOSa,
                      Do tego miejsca się zgadza - z kliszakiem wszystko OK.

nie wiem jak z dSLR.
                      Seria EZ w połączeniu z dSLR generalnie nie bangla, tzn. nie działa żadna automatyka błysku.
                      Trzeba by sobie z nimi zrobić tabelkę zależności ISO/zoom palnika/GN i liczyć przysłonę, tyle że KIT nie ma skali odległości więc to odpada i jedynym wyjściem jest robić próby i sprawdzać histogram.
                      Po przeczytaniu całego wątku wydaje mi się, że inwestycja w lampę błyskową bedzie tutaj najlepszym rozwiązaniem i za te 500zł najlepiej poszukać używanej 420EX, zaś do 300D koniecznie wgrać hack firmware (Wasia, UnD), żeby miec FEC.
                      Ostatnio edytowany przez gwozdzt; 3209.
                      Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• Zakk Wylde
                        Początki nałogu
                        • 2006
                        • 349

Zamieszczone przez SimOn!
                        no 300D kolega ma TAK.... no to po jaka ****** mu lampa EZ?? No jasne zawsze mozna walic w manualu, jako poczatkujacy i po 2 godzinach rzucic lampa o sciane ;-)
                        Witam!
                        Więc mam sobię kupić lampa z Serii EX. Ile moge kosztowac używki?
                        sprzęt | | |

Komentarz

• Robson01
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 1574

Proponuję sie odrobinę wysilić i luknąć na allegro, np:
                          Canon
                          Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Komentarz

• SimOn!
                            Początki nałogu
                            • 2005
                            • 371

Oj ja cos czuje ze kolega Zakk Wylde jest na dobrej drodze do przegiecia.....

Naprawde wysil sie odrobinke! Podalem Ci juz linki do postow o tych lampach, a wpisujac model lampy w Google mozna cos znalezc. Pozatym sa sklepy i-netowe, i takie w realu ....

lampy na Allegro

Pozatym posluchaj rad kolego i idz troche porob zdjec, zobaczysz czego Ci trzeba, a tak bedziesz sie miotal.... pozatym czesto zbyt wypchana torba ze sprzetem zabija wene...
                            Ostatnio edytowany przez SimOn!; 3740.
                            podpis...

Komentarz

• Zakk Wylde
                              Początki nałogu
                              • 2006
                              • 349

Witam!
                              Jesli chodzi o moję umiejętności internetowe to moge powiedzieć, że szukac na goooglach umiem :P Sam wysyłam moich przyjaciół na google.pl gdy coś odemnie chcą (myslą,że bede im wszystko szukał). Mi raczej chodziło o to byście mi napisali gdzie NAJLEPIEJ kupić sprzet (giełada foto, jakiś znany sklep internetowy) itp. Jesli chodzi o przeginanie to powiem, że nie lubie przegianać :P Jeśli zaś chodzi o allegro to pierwsze co robie to szukam w nim różnych urządzeń.

Przepraszam z góry za to moje dziwne pisanie ale posiadam kalwiaturę trochu nie taka jaka trzeba mieć (nie chce mi sie iść kupić nowej a sklep komputerowy mam obok nosa ). Czasem nie ma spacji itp więc jak czytacie moje posty to sie nie przerazajcie :]
                              sprzęt | | |

Komentarz

• marekb
                                Pełne uzależnienie
                                • 2006
                                • 2273

witam, moze sie ładuje w temat, ale nie wiem jak na tym forum zadac pytanie czy temat.Nowy jestem

Komentarz

Pracuję...