X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Robson01
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1574

Trochę podobnie jak to co napisałeś tylko ze znakiem "?" na końcu. :-)
    A w kwestii nowego tematu: wchodzisz np do: "dla początkujących", klikasz na "new thread" (napisz nowy temat) i piszesz (zadajesz pytanie)
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Komentarz

• Zakk Wylde
      Początki nałogu
      • 2006
      • 349

Jesli chodzi o nowy wątek (temat) to musisz w poszukać sobie takiej ikonki "New Thread".

Wszystko masz jak co w FAQ :P

Pozdrawiam
      Zakk WYlde

P.S.

Robson01 mnie wyprzedził :P
      sprzęt | | |

Komentarz

• marekb
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 2273

oki dzieki

Komentarz

• Zakk Wylde
          Początki nałogu
          • 2006
          • 349

A co sądzicie o Lampie 420EX ?
          sprzęt | | |

Komentarz

• Robson01
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 1574

Zależy czy nowa czy używana. Jeżeli używana to na "dobry początek" będzie ok. Jeżeli nowa to raczej skłaniałbym się na Twoim miejscu ku 430EX.
            Canon
            Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Komentarz

• leiho
              Bywalec
              • 2006
              • 117

chłopie, nie liczy się wspaniały sprzęt, nawet świetny nic nie da jak nie masz pojęcia o kompozycji, świetle, kadrowaniu itd. ja się fotografii cały czas uczę i czuję wielki respekt do lepszych i starszych fachem. Mam kasę na 70-200 mm f4 Canona - ale CZEKAm, bo najpierw chce podpatrzeć, poszukac, poczytać... I wolę kupić najpierw dobrą torbę do sprzetu niz od razu super szkło i rozwalić je o płyte chodnikową przy upadku z 30 cm (tak jak rozje...łem 50 1,8 )

pozdrawiam, i zyczę cierpliwości i pokory

Komentarz

• Robson01
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 1574

A co to ma wspólnego z pytaniem Zakk Wylde'a o lampę błyskową?
                Canon

Komentarz

• AdrianP
                  Początki nałogu
                  • 2006
                  • 462

Zamieszczone przez Robson01
                  A co to ma wspólnego z pytaniem Zakk Wylde'a o lampę błyskową?
                  No właśnie?
                  Canon EOS 20D/bg-e2/Nikon DK-21M, Tamron 28-75/2.8, Canon EF 50/1.8, Canon EF 70-200/4 L, Canon EF-S 18-55 f/3.5-5.6, Canon Speedlite 430EX, Sandisk Extreme III 2gb and 1gb, Kenko Teleplus 300 Pro DG 1.4x

Komentarz

• Zakk Wylde
                    Początki nałogu
                    • 2006
                    • 349

Witam.....

Właśnie się zastanawiam czy 420Ex może rović zdjęcia seriami? Chodzi mi o zdjęcie jak pan młody zakłada obrączki pani młodej i odwrotnie. o i czy jest jasna lampa :P

---------------------------------------------------------------------------

Też nie lubie pytan w stylu "wy mówcie co mam kupić" ale naprawdę nie chcę kupić czegoś złego.
                    Ostatnio edytowany przez Zakk Wylde; 4662.
                    sprzęt | | |

Komentarz

• gwozdzt
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 5780

Zamieszczone przez Zakk Wylde
                      Właśnie się zastanawiam czy 420Ex może rović zdjęcia seriami?
                      Generalnie potrafi, ale zależy to od bardzo wielu czynników (ilości klatek/sek, odległości od motywu, otworu przysłony, ISO, ogniskowej obiektywu).

Chodzi mi o zdjęcie jak pan młody zakłada obrączki pani młodej i odwrotnie.
                      Darowałbym sobie robienie zdjęć seryjnych w kościele, bo mozesz z hukiem z niego wylecieć.

o i czy jest jasna lampa :P
                      W przypadku lamp błyskowych nie istnieją pojęcia "jasna" czy "ciemna" lampa.
                      Siłę błysku lamp wbudowanych oraz zakładanych na aparat określa się za pomocą liczby przewodniej (GN), zaś moc fleszy studyjnych podaje się w watosekundach (Ws).
                      Przede wszystkim sięgnij więc najpierw po jakąś literaturę, jak już Ci w tym wątku radzono.

A 420EX możesz śmiało kupić. Ważne, żebyś miał wgrane do 300D jakieś hack firmware (Wasia, UnDutchables), bo tylko w ten sposób uzyskasz dostęp do korekcji błysku lampy, a to dość istotne.
                      Ostatnio edytowany przez gwozdzt; 3209.
                      Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• Vitez
                        zło konieczne
                        • 2004
                        • 19804

Zamieszczone przez gwozdzt
                        Darowałbym sobie robienie zdjęć seryjnych w kościele, bo mozesz z hukiem z niego wylecieć.

Przez te pare sekund przy zakladaniu obraczek ksiadz bywa najbardziej wyrozumialy (pod warunkiem ze jest jeden foto i jeden kamera max) i te kilka sekund blyskow seryjnych wytrzymuje.

Komentarz

• Zakk Wylde
                          Początki nałogu
                          • 2006
                          • 349

Hmm...

Z ksiedzem jest czasem dziwnie.... Raz byłem na jednym weselu i ksiądz powiedział, że moge robić wszystko (ale nie wolno mi wejsć za jego plecy (ciekawe po co?)), a jeden zrobił mi wykład kiedy co moge :/
                          sprzęt | | |

Komentarz

• Vitez
                            zło konieczne
                            • 2004
                            • 19804

Raz byłem na jednym weselu i ksiądz powiedział, że moge robić wszystko (ale nie wolno mi wejsć za jego plecy (ciekawe po co?))

Po to zeby miec zdjecie mlodych en face a nie "letko z boku" .

Komentarz

• Calliactis
                              Początki nałogu
                              • 2005
                              • 353

500zł = Canon 50mm f1.8 + pierścień mocowania Canon EF -> M42 + manualny obiektyw Jupiter 135mm f3.5 i (może!) jeszcze jeden Jupiter 200mm f4.0.
                              Na początek powinno wystarczyć. Lampę - na pewno warto kupić... Sam musisz zdecydować co Ci jest potrzebne. Pokaz jakieś przykładowe zdjęcia, to moze będzie mozna powiedzieć 'coś na temat' - gdzie dalej iść.
                              5D mkII | 17-40 f4 | 24-70 f2.8 | 85mm f1.8 USM | 580EX II | 430 EXII |
                              rozdarty pomiędzy architekturą a fotografią...

Komentarz

• gwozdzt
                                Pełne uzależnienie
                                • 2005
                                • 5780

A co sądzicie o Lampie 420EX ?
                                Zauważyłem, że zdecydowałeś się na zakup.
                                To dobry wybór, ale gdybyś miał problemy z dostępnością, to podrzucam Ci linki do dwóch wątków, z których powinieneś się zorientować w czym jeszcze ewentualnie możesz się obracać przy kwocie 500zł.

Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

Pracuję...