X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kolaj
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 3293

Wacom Bamboo A6 - różne odmiany

Przymierzam się do zakupu tabletu i mam pytanko. Wacom Bamboo występuje w kilku odmianach, znacząco różniących się ceną.

Wacom Bamboo One A6 - ok. 180 zł
    Wacom Bamboo A6 - ok. 280 zł
    Wacom Bamboo Fun A6 - ok. 360 zł

Jak widać rozpiętość jest spora. Czy orientujecie się, czym faktycznie różnią się pomiędzy sobą te urządzenia?

Tabletu będę używał wyłącznie do obróbki fotografii.

Komentarz

• Koper
      Dopiero zaczyna
      • 2007
      • 17

Stałem przed podobnym wyborem, i:
      Bamboo One - słabsza rozdzielczość 1040lpi(starsze rodzeństwo ma 2540lpi), mniejsza szybkość odczytu 100pps(w dwóch pozostałych 133pps), brak przycisków na tablecie, słaby design
      Bamboo i Bamboo Fun - specyfikacja techniczna ta sama, rózne kolory i dołączony soft. Mi czarny się bardziej widział, PS Elementsa nie potrzebowałem, więc wybrałem Bamboo. Reasumując, jeżeli możesz to chyba warto dorzucić do Bamboo czy Bamboo Fun.

Komentarz

• ErnestPierwszy
        Uzależniony
        • 2006
        • 734

Czy powierzchnia robocza Bamboo różni się jakoś od tej w Bamboo Fun?
        PSE mam i nie potrzebuję tego softu, martwi mnie, że reklamują Funa jako "do retuszu" a samego Bamboo jako "do offica".

Wolałbym czarną wersję, z praktycznego punktu widzenia.

W pracy mam Intuosa, czy ten plastik roboczy jest podobny? Chodzi mi o wrażenia, czy nie jest szorstki?

Komentarz

• Kolaj
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 3293

Tu masz porównanie wszystkich modeli:

Powierzchnie robocze w tych modelach są identyczne. Ja już swojego czarnego mam
          Jeśli chodzi o porównanie do Intuosa, to niestety nie wiem. To pierwszy tablet, z jakim mam do czynienia. Wciąż się nie czuję z nim komfortowo, ale to pewnie kwestia przyzwyczajenia.
          Ostatnio edytowany przez Kolaj; 5109.

Komentarz

• ErnestPierwszy
            Uzależniony
            • 2006
            • 734

Dzięki. Czytałem to porównanie. Wolę czarnego, bo się nie brudzi. Wystraszył mnie opis na tej i innych stronach, że Bamboo ma powierzchnię roboczą o fakturze papieru... Wolalbym zwykły plastik/folię.

Ale jak piszesz, że każdy z nich ma tą folię jednakową to kupię zwykłego Bamboo.

Komentarz

• Kolaj
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 3293

Zaraz, zaraz, chyba się nieprecyzyjnie wyraziłem oraz dodatkowo źle zrozumiałem Twoje pytanie. Rozmiary są identyczne ale czy faktura jest podobna to nie wiem. Jak chcesz, to możesz pomacać mojego bambusa. Jakby co, to wal na PW.

Komentarz

• ErnestPierwszy
                Uzależniony
                • 2006
                • 734

Właśnie interesuje mnie ta faktura folii, po której rysujesz
                Ostatnio edytowany przez ErnestPierwszy; 4745.

Komentarz

• dr11
                  Pełne uzależnienie
                  • 2007
                  • 1143

Czarny Bamboo ma powierzchnie przypominajaca papier. Piorkiem pracuje sie jak olowkiem 2B na papierze ksero. Mi to osobiscie sie podoba, jakos tak precyzyjnie sie prowadzi piorko na male odleglosci. A jak chce sie powierzchnie gladka, to chyba mozna cos polozyc sliskiego na wierzch
                  .

Komentarz

• wuqa
                    Dopiero zaczyna
                    • 2004
                    • 46

Używa ktoś Intuosa 3 A5 pod Vistą 64? Bo ja mam taki nieszczęsny duet i same problemy. W PS CS3 dostaje czkawki...jakby jakiś "bufor" się zapychał...w ogóle płynnie nie da się rysować. Na dodatek jakby gubił powierzchnię roboczą /i to nie tylko w PS/. Jak powoli jadę od krawędzi do krawędzi tabletu to na ekranie jest tak samo, ale jak swobodnie zaczynam mazać to wskaźnik nie dojeżdża nawet do krawędzi ekranu, ale zatrzymuje się parę cm od brzegu, nie regularnie - po prostu gdzie popadnie... Sterowniki zmieniałem, komp nie jest wolny... core duo e6600 + 4GB ram + grafika 8800gts 512... Już wszelkich kombinacji próbowałem...w Wacomie twierdzą, że nikt nie zgłaszał takiego przypadku...
                    Ma ktoś pomysł jak ten problem pokonać?

Komentarz

• 1jac
                      Bywalec
                      • 2008
                      • 214

A pod innymi OS chodzi?
                      Miałem podobną sytuację przy przejściu na Win XP (dawno temu). Tablet Summasketch A3 odmówił posłuszeństwa i musiał udać się na emeryturę.

Komentarz

• wuqa
                        Dopiero zaczyna
                        • 2004
                        • 46

Na laptopie pod XP chodzi aż miło! I dzięki temu sprawdzaniu zauważyłem, że pod VISTĄ zachowuje sie jak...mysz. Gubi obszar roboczy tzn. że jak piórkiem jestem na dole tabletu i przeniosę je /wysoko - poza działaniem tabletu/ np. na górę tabletu to kursor zostaje tam gdzie był!! W Xp powierzchnia tabletu odzwierciedla powierzchnię ekranu. Gdzie postawię piórko na tablecie tam pojawia się na ekranie..a w viście nie! Stąd przy swobodnym rysowaniu często kończył mi się obszar roboczy i miałem wrażenie zapychania "bufora", "czkawki", nie płynnego działania w PS CS3. Wydaje mi się, że to kwestia konfiguracji Visty. Coś przedobrzyli z tą obsługą tabletu PC, oddzielnym narzędziem do konfiguracji piórka... Wie ktoś jak obejść ten problem?

Komentarz

• kudlaty
                          • 2006
                          • 10

To jest problem drivera tableta. Jezeli driver przestaje z jakichs powodow pracowac, tablet zaczyna pracowac w modzie "mouse", co sie wlasnie w ten sposob objawia.
                          Spojrz tutaj: http://www.wacom-europe.com/forum/default.asp?lang=en
                          Teraz forum jest nieczynne z powodow technicznych, jak widzę, ale tam są rzetelne informacje.

Komentarz

• Kolaj
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 3293

Zamieszczone przez kudlaty
                            To jest problem drivera tableta. Jezeli driver przestaje z jakichs powodow pracowac, tablet zaczyna pracowac w modzie "mouse", co sie wlasnie w ten sposob objawia.
                            Spojrz tutaj: http://www.wacom-europe.com/forum/default.asp?lang=en
                            Teraz forum jest nieczynne z powodow technicznych, jak widzę, ale tam są rzetelne informacje.
                            Też tak mam w Viście, tylko, że nie cały czas. Po prostu zdarza się czasami, że tablet przestawia się w mouse mode i trzeba zrestartować system. Chwilowe odłączenie tableta nie pomaga. Sterowniki mam najnowsze.

Komentarz

• wuqa
                              Dopiero zaczyna
                              • 2004
                              • 46

Dzięki panowie za podpowiedzi. Tez dziś do tego doszedłem, że to drivery i że problem polega na przechodzeniu tabletu w tryb myszy. Ja usuwam "mój plik preferencji" i jakiś czas jest dobrze, po czym znowu przechodzi w tryb myszy - już z tym nie wyrabiam...

Komentarz

• Soviet
                                Bywalec
                                • 2005
                                • 105

Kolaj, jesteś zadowolony z tabletu? Ja przymierzam się do kupna Bamboo korzystając z oferty Vobisa http://sklep.vobis.pl/oferta/manipul...om_bamboo.aspx Skręca mnie żeby go kupić ale z drugiej strony mówie sobie że na myszce dawałem sobie jakoś rade więc może to zbędny wydatek jest...
                                Kilka Canonierek i rurek.
                                Zapraszam www.ozminfoto.com

Komentarz

Pracuję...