Witam postanowiłem zrobić pierwsze próby retuszu. Jestem pod niesamowitym wrażeniem, takie efekty myszką (przeciętną), nie był bym w stanie zrobić nawet po 20min. A tutaj rach ciach ciach 15 minut dla początkującego użytkownika i retusz zrobiony, a efekty nie bywałe jak dotąd. Użycie healing brusha czy stampla to przyjemność
Nie mówiąc już o kładzieniu maski. Generalnie po 2 godzinach użytkowania stwierdzam, że jest to niesamowite narzędzie. Teraz tylko opanować krawędzie tabletu. Pozdrawiam
X
-
-
A ja mam pytanko o tablety:
Wacom Bamboo - MTE-450/KR-PL - tablet USB
Wacom Bamboo Fun Small - CTE-450/W-PL - tablet USB
Parametry te same praktycznie, do Fun dodany Elements i przez to pewnie cena niewiele wieksza.
Niemniej pominmy ten dodatek i zalozmy, ze cena ta sama i w tym momencie wszystko inne rowniez to samo.
Czy sa jakies roznice, ze na stronie Wacoma jakby istnieje podzial, ze pierwszy jest bardziej do pisania, a FUN do obrobki foto?Komentarz
-
technicznie praktycznie sie nie roznia.
mysle, ze ten podzial na tablet do pisania i tablet do obrobki foto wiaze sie z tym, ze to bamboo fun dodany jest photoshop elements 5.0 i artrage 2.
bamboo ma lzejsze piorko i ma inny wyglad
osobiscie posiadam bamboo fun i mi bardzo odpowiada.
jesli masz juz program do obrobki i nie potrzebujesz ps elements to moim zdaniem nie ma co wydawac wiecej pieniedzy na bamboo fun.
pzdr"Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli"Komentarz
-
Ja zmniejszyłem obszar roboczy, bo męczyło mnie machanie ręką :-)
I pomyśleć, że miałem obawy czy A6 aby nie jest za mały...
Mój znajomy się męczy z A3, bo przekonał szefa w pracy, że właśnie taki duży jest mu potrzebny - szybko doszedł do wniosku, że był w błędzie
Komentarz
-
witam
kupiłem wczoraj sobie bamboo one i jak na razie cierpię, bo myszka to przedłużenie mojej ręki (z klawiatury prawie nie korzystam wszystko robię myszką). Mam następujący problem:
kiedy uruchamiam Windę czasami pojawia się komunikat, że driver nie jest zainstalowany. Nie ma to wpływu na działanie tabletu, ale mnie denerwuje.
BTW, czy macie jakieś wypracowane ustawienia dla przycisków na piórku? Ja dałem menu kontekstowe i zmianę trybu pracy, ale brakuje mi przycisków, bo myszka ma ich więcej
Komentarz
-
Ja mam prawy przycisk + przesuwanie, chyba domyślnie, przesuwanie bardzo się przydaje moim zdaniem.Komentarz
-
Kuba, też tak miałem z driverem, po update jest lepiej, odpukać - nie pojawił się ten komunikat. Sterownik pod Vistę i XP jest TUTAJwitam
kupiłem wczoraj sobie bamboo one i jak na razie cierpię, bo myszka to przedłużenie mojej ręki (z klawiatury prawie nie korzystam wszystko robię myszką). Mam następujący problem:
kiedy uruchamiam Windę czasami pojawia się komunikat, że driver nie jest zainstalowany. Nie ma to wpływu na działanie tabletu, ale mnie denerwuje.
BTW, czy macie jakieś wypracowane ustawienia dla przycisków na piórku? Ja dałem menu kontekstowe i zmianę trybu pracy, ale brakuje mi przycisków, bo myszka ma ich więcej
Co do ustawień, dolny przycisk - prawy przycisk myszy, ale tylko wtedy, gdy przy wciśniętym stuknę piórkiem. Górny przycisk - scroll. Gumki nie używam
.Komentarz
-
Zainspirowany tym wątkiem poszedłem do mojego lokalnego sklepu Vobisu i zapytałem się czy są tablety bamboo? Tak są po 299 zł. To ja mówię że słyszałem że można kupić taniej... Pan poczeka mówi, zaraz sprawdzę. Po chwili oznajmia, mogę go sprzedać za 199zł. No i kupiłem, teraz bawię się i poznaję nową zabawkę i coś czuję że zastąpi mysz.40d z gripem, 17-55 2,8 IS, 85 1,8 70-200 4,0L IS, 300d z gripem, 18-55, 50 1.8 II, 28-135 IS USM, 420 EXKomentarz
-
Komentarz
-
Komentarz
-
zaciekawiony licznymi pochwalami postanowilem zakupic po wyplacie tablet Bamboo One badz Pentagram Quadpen
teraz pytanie, czy tablet z obszarem roboczym formatu a6 nie bedzie za maly ?Komentarz
-
-
Po pierwsze: jeżeli już to tylko wacom
po drugie: http://www.canon-board.info/showpost...7&postcount=94
Komentarz
-
-
Witam po prawie 3 letniej nieobecności na forum
Jako, że niedawno sprawiłem sobie Canona, ponownie przeglądam z uwagą forum i ten wątek przykuł moją uwagę.
Przymierzam się do zakupu tabletu WACOM (inne firmy odpadają, to pewne).
Tabletu zamierzam używać jedynie do retuszu zdjęć w Photoshopie i odręcznych notatek.
Nie będę nim malował czy rysował, gdyż niestety nie potrafię
1)Czy biorąc pod uwagę, że jestem fotografem amatorem, z dobrą znajomością PS-a wystarczy mi tablet Wacom Bamboo Fun?
Zdjęcia edytuję tylko dla siebie, nie zarabiam w ten sposób, nie spędzam na tym też więcej czasu niż 2-3 godziny na dzień.
2)Druga, bardzo ważna dla mnie, kwestia:
Czy podłączając tablet muszę odłączyć myszkę, czy wchodzą ze sobą w konflikt, a jeśli tak, czy przełączenie sie z myszki na tablet nie powoduje dodatkowych komplikacji?
Posiadam specjalistyczną myszkę i jest mi absolutnie niezbędna do wielu prac jakie wykonuje na komputerze, muszę więc pogodzić myszkę z tabletem. Czy to jest możliwe?
3)Czy tablet Bamboo Fun posiada folię pod którą mogę włożyć coś do przerysowania?
Używam systemu Vista Home Premium PL 32 bit
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów, szczególnie tych którzy mnie jeszcze pamiętają
Komentarz
Komentarz