X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • snow
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1145

Dokładnie o tego :-)

Komentarz

• Kubak82
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 2348

Zamieszczone przez slaw_ek
      a jak naprawdę jest z tą Sigmą - czy rzeczywiście jest wolna i głośna ?
      sasiadow nie obudzisz ta sigma a ostrosc nie ustawia sie np. minute .. pewnie, ze canon usm jest szybszy (ten sam naped w sigmie nazywa sie hsm) ale naprawde - nie ma sie czego obawiac :smile: .. to dobre szklo i bedziesz zadwowolony ..

jesli ta dziura nie bedzie problemem i wezmiesz 100-300 canona - tez bedzie ok - bedzie szybszy i pewniejszy af, kosztem mniejszej uniwersalnosci (100 zamiast 70 w poczatkowej ogniskowej)..

poszukaj w necie sampli z tych obiektywow, porownaj, zastanow sie czy bardziej przyda Ci sie szybki af czy ogniskowa od 70 i .. kupuj :-)
      Ostatnio edytowany przez Kubak82; 4962.

Komentarz

• szycho
        Początki nałogu
        • 2006
        • 350

a odnosnie tego Tamrona - to chodzi Wam o ten model który kosztuje ok 1300 zł np. http://www.allegro.pl/item101060258_...a_lodz_i_.html
        hej slaw_ek! jak chcesz tamrona to tylko od Cichego

lubi Forumiarzy wiec można sie z nim fajnie dogadać. No i obiektyw sprawdzi
        EOS 40D+BG-2N/350D+BGE3; EFS18-55/3,5-5,6 II, C50/1,8, C100/2,8, T28-75/2,8, C100-400IS L, 430EX, DMIII, Lowepro Nova 4 AW/Rover AW II, RUP-43, Sherpa 600R/Phottix KB-1, MARUMI CPL DHG i inne gadżety...
        www.tomaszszyszko.pl

Komentarz

• mattnick
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 1735

Jest trochę głośna ale da się przyzwyczaić. Wkurza mnie czasami że kręci mordką nie w tą stronę co trzeba. Do ostrzenia nie mam zarzutów. Poza tym mi się podoba

214 mm f 8
          30D, C 17-40 f4 , 50 f1.8, 70-200 f4 , 430 ex, oraz -=iii=<)
          CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Komentarz

• leszek0250
            • 2006
            • 13

hmmm ja z kolei kupilem sobie sigme APO i chyba za niedlugo sprzedami dozbieram do 100-300 Canona, bo focę głównie ptaki no i wedlug mnie za wolno...no może gdyby byo HSM...............ale to inna bajka.. i inna kasa..

Komentarz

• b'Art
              Początki nałogu
              • 2005
              • 370

Zamieszczone przez Mac
              Sigma może jest i nieco lepsza ale USM to USM. W Sigmie dobija mnie wolny motor i to jest mocny argument.
              Jawohl. Sigma jest wolniejsza, ale nie na tyle by płakać. Obe te obiektywy i tak nie nadaja się do sportu, są za ciemne, ptaki robie Sigmą i daje rady - niestety kręcę wysoko czułość Co do canona to miałem to szkło - z cyfrą wychodzi potwornie, mydlano. Nic więc mi z szybszego silnika skoro szkło mydlane. Polecam sigmę, choć ciemna i wolniejsza, jest to jednak IMHO najlepszy obiektyw w tej klasie cenowej.

Komentarz

• slaw_ek

jak zwykle szkoły są dwie - jedni wolną Canona inni Sigmę.dzieki za wszystkie porady.Chyba jednak zdecyduję się na Sigmę choć mam jeszczę troche czasu do namysłu bo obiektyw przyleci z USA końcem czerwca .

Komentarz

• Paweł Ubysz
                  Coś już napisał
                  • 2005
                  • 93

Ptaszki Sigmą tez mozna. Crop ze srodka kadru. Ogniskowa 300 mm , F8 , 1/2000 s ISO 400

Ostatnio edytowany przez Paweł Ubysz; 3806.
                  300D + kit + 50/1,8 + sigma 70-300 APO DG Macro

Komentarz

• YogY

Ja zadam pytanie o to samo, ale innego typu; czy w porównaniu z Kitemcanona sigma jest dużo szybsza/woniejsza?

Komentarz

• slaw_ek

YogY - to jest dobre - pytanie - czekamy na odpowiedż ....

Komentarz

• slaw_ek

Paweł - dzięki za zdjęcie

Komentarz

• mattnick
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 1735

wolniejsza bo musi więcej przewijać...
                          30D, C 17-40 f4 , 50 f1.8, 70-200 f4 , 430 ex, oraz -=iii=<)
                          CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Komentarz

• Paweł Ubysz
                            Coś już napisał
                            • 2005
                            • 93

Zamieszczone przez mattnick
                            wolniejsza bo musi więcej przewijać...

przed chwilunią obmacałem kita i sigmę.

Zakres ruchu AF kita to około 45stopni , Sigmy - prawie 90.
                            Oprócz tego sigma ma niewatpliwie większą masę do poruszenia.
                            z drugiej zaś strony nie wiem nic o silniku siedzącym w kicie i tym siedzącym w Sigmie.
                            jutro jak będzie światło spróbuja sprawdzić czas ostrzenia od min do nieskończoności i odwrotnie dla obu szkieł. Oczywiście dane bedą mniej-więcej.

Komentarz

• Paweł Ubysz
                              Coś już napisał
                              • 2005
                              • 93

Jest mniej wiecej tak - Sigma ostrzy od min. do nieskonczoności w około 0,5 sekundy.
                              szybkosci kita nie byłem w stanie zmierzyc - jest kilkukrotnie szybszy.
                              Ale rzadko kiedy jest tak ze potrzebuję aż tak zmienić odległość ostrzenia. jak ostatnio polowałem na mewy AF ostrzył szybko i pewnie - oczywiście cała zabawa odbywała się 10-30 metrów ode mnie i zakres ruchu tubusa był znacznie mniejszy.

Komentarz

• zdz
                                Dopiero zaczyna
                                • 2006
                                • 47

dzięki za wszystkie podpowiedzi - rozumiem że tego Canona 75-300 to lepiej sobie odpuścić i jeżeli już to Sigma lub Canon 100-300. Boję się tylko że powstanie u mnie za duża dziura pomiędzy moim kitem a owym Canonem (55-100) . Co o tym sądzicie ?
                                A ja niedawno tez kupilem sobie Sigme i po ostatniej majowce moge ja pochwalic i podzielic sie wrazeniami. Rzeczywiscie w zakresie 70-200 b.dobrze kolo 300 dobrze ( ale z cropem to juz prawie 450, takze armata). AF chodzi calkiem przyzwoicie, robilem ptaszki w locie i wzystko wychodzi, jak nie bedziesz robil super szybkich zdjec sportowych to bedzie ok. Makro wychodzi tez calkiem przyzwoicie. Drobne minusy za wielkosc i wage (ale to w porownaniu do Kita), chociaz to w koncu telezoom. Ja wybralem Sigme ktora jest tansza od Canona (850 PLN) a Canon oprocz znaczka firmowego oraz szybszego USM nie oferuje nic wiecej.
                                Co do zakupu polecam www.fotoset.pl konkretny sprzedawca, cena taka jak na allegro plus faktura i gwarancja, koszty przesylki pokrywa spredawca, szybka dostawa.
                                Canon 350D + Tamron 17-50 2.8, Lampa 430 EX, Battery Gripp, Sigma 70-300 DG APO, Kingston 1GB x 3, Canon 50mm f/1,8

Komentarz

Pracuję...