To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • michu004
    • 2012
    • 5

Zamieszczone przez sylwek2k
    No to wlasnie przeprowadziles skutecznie eksperyment, czy masz zaciety przycisk spustu - wynik: nie jest zaciety

Jakby byl zaciety, to aparat probowalby ustawic ostrosc, a nie klapal caly czas lustrem

Jak na moj gust, zachowuje sie tak, jakby jedna z lamelek sie zaciela i nie wrocila na swoje pierwotne polozenie.
    Może głupie pytanie, czy można poruszać tą migawkę? Może jakoś ruszyć lamelki? Nie chciałbym wydawać 600zł na nową migawkę po to się nie opłaca przy starym modelu.

Komentarz

• janmar
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 3468

Zamieszczone przez michu004
      Może głupie pytanie, czy można poruszać tą migawkę? Może jakoś ruszyć lamelki? Nie chciałbym wydawać 600zł na nową migawkę po to się nie opłaca przy starym modelu.
      Jesli sie na tym ustrojstwie nie znasz to nie dotykaj migawki.Idż [wyslij] do serwisu i poproś o ocenę.Znając zakres naprawy i koszty podejmiesz decyzję.

Komentarz

• tomot
        Dopiero zaczyna
        • 2009
        • 41

Witam,
        canon 40D- zrobi 1 zdjęcie, później err99, jeśli odczekać chwilę to może zrobi i kolejne bez errora, ale raczej jest to losowa sprawa.
        W trybie burst mode potrafi zrobić przy odrobinie szczęścia kilka zdjęć.
        Aby pokazać jak wygląda dokładnie problem, zrobiłem nagranie unosząc ręcznie lustro.
        Wyjąłem kartę, ustawiłem czas na 2s i pstryk:

Jak widać za pierwszym razem zdjęcie zostało zrobione, jednak za drugim razem mamy odgłos ruchu migawki ale migawka się nie otwiera lub tak szybko się zamyka ?
        Error potrafi wystąpić podczas czyszczenia lustra.
        Czyli tak jakby problem z migawką ? Ale czy na pewno.
        Dodatkowo w wyniku lub przez zbieg okoliczności po przytrzymaniu ręcznym lustra w pozycji podniesionej, przestało się ono podnosić automatycznie.
        Czy takim podtrzymaniem można tam przestawić jakieś zapadki ?
        Jak narazie nie mam czasu go rozebrać, wstępnie tylko zdjąłem przednia obudowę ,ale to nic nie daje ,bo widać tylko silnik krokowy i żeby się dostać do układu podnoszącego lustro będę musiał go rozebrać całkowicie.

Zatem w tej chwili proszę tylko o jakąś wstępną uwagę czy to może być wina migawki i cz mogłem uszkodzić coś w mirror boxie tym podtrzymaniem lustra.
        Ostatnio edytowany przez tomot; 26359.

Komentarz

• MarioSuro
          • 2012
          • 1

Witam... Na imię mam Mariusz i mam problem...error 99

Focę Canonem 30D. Obiektyw Canona 17-85 IS. Przeczytałem wątek i nie trafiłem na taki przypadek jak mój. Mianowicie : Error pokazuje się przy wspomnianym obiektywie - ale wystarczy lekko przekręcić pierścień zoomu i wszystko jest OK. To samo po przepięciu na inny obiektyw - sprawdzałem na Samyangu 8 mm. Mało tego... Obiektyw Canona 17-85 przepięty na Canona 600D działa w pełnym zakresie ogniskowej bez zarzutu...Wniosek z tego, że z body wszystko dobrze, problem powinien być ze szkiełkiem. Tego z kolei nie potwierdza przepięcie na inne body, gdzie obiektyw pracuje bez problemu...Styki czyszczone i w obiektywie i w body.

Jakieś pomysły ?
          Ostatnio edytowany przez MarioSuro; 45319.

Komentarz

• luto
            • 2012
            • 2

u mnie w kitowym 18-55 efs w canonie 400d okazało się że winę za err99 przy zakresie 18-24 ponosi flex w obiektywie, body ok za wymianę mi zaśpiewał 150 zł

Komentarz

• comatus
              Uzależniony
              • 2006
              • 725

Odp: Error 99 (err99)

Co jakiś czas wyskakuje error99. Część zdjęć jest prześwietlona. Nawet robiąc w serii zdarza się, że zdjęcia są różnie naświetlane (te załączone wg exifa oba: iso200, 5.6, 1/800, 400mm - warunki oświetleniowe nie zmieniały się).
              Zdarzyła się seria około 30-40 zdjęć - wszystkie prześwietlone - niezależnie od korekcji ekspozycji i ustawień.
              Migawka do wymiany?
              30D, przebieg jakieś 60-70 tysięcy.

Ostatnio edytowany przez comatus; 6356.

Komentarz

• piotr99
                • 2012
                • 5

Witam,
                Mam podobny problem z Sigmą 100-300/4.5-6.7 UC. W nowym 5d3 pojawia się Err01 - brudne styki. Ale to nie jest kwestia styków bo ten obiektyw działa i długo działał ze starym D60 i jeszcze analogowym Elan II E. Błąd nie zdarza się zawsze i jest ciekawa prawidłowość - występuje tylko jeśli jest jasny kadr, np. wyceluję w niebo. Jak jest blok i tylko kawałek tego nieba czyli kadr ciemniejszy to ładnie robi zdjęcie. Błąd występuje w momencie naciśnięcia migawki do końca. Naciśnięcie do połowy działa OK czyli AF ostrzy i podaje parametry ekspozycji. Podejrzewam że to może być też kwestia rechipowania Sigmy. Jaki serwis w Warszawie polecilibyście?

--- Dodano kolejny post ---

Jeszcze się pobawiłem i widzę, że robi zdjęcia tylko na otwartej przesłonie - 4.5. Przymknięcie do 5 lub wyżej daje błąd. Czyli chyba się zmieniło sterowanie przesłoną i już się nie rozumieją aparat z obiektywem.
                Ostatnio edytowany przez piotr99; 45902.

Komentarz

• rafcio69
                  • 2012
                  • 1

Witam wszystkich, mam bardzo dziwny problem. Kilka miesięcy temu wysłałem 5d na żytnią. Co się okazało? Stwierdzili 225 tysięcy zdjęć, mirror box do wymiany, ubytki w śrubach i że ktoś ingerował. No dobrze, ale zgarnęli 300zł (!) za kalibrację AF bez niczego. Nawet śrubek nie uzupełnili :/ Zrobiłem może 300-500 zdjęć i zaczął pojawiać się Error 99. Próbowałem resetować, wyciągać baterię na długi czas i nic, dalej to samo. Dzisiaj odpalam go z ciekawości i jak się okazuje gdy kieruję obiektyw aparatu w górę lub pod ukosem aparat robi dobrze zdjęcia. Gdy już ustawię go niżej lustro przed matrycą zostaje w górze, siatka przed matrycą nie cofa się i zostaje tak przez kilka sekund. Nie ma na karcie zdjęć, czasami się coś zapisuje, ale aparat nie umie tego otworzyć. Gdy ustawię aparat na dłuższe czasy to migawka się otwiera prawidłowo.

Czy wie ktoś, co może mu dolega? Czy to może być wina źle poskładanego aparatu?
                  pozdrawiam i dziękuję za każdą wskazówkę.

Komentarz

• Precel
                    • 2012
                    • 1

Ja właśnie naprawiam error 99 "naprawa mirror box" - 370 zł C40d
                    Kupiłem używkę tydzień temu, sprawdzałem kilka dni. Zepsuł się na drugi dzień po zapłacie. Rozpłakałem się.

Komentarz

• Thomason2005
                      Uzależniony
                      • 2005
                      • 507

Wczoraj odebrałem swojego Tamiego 28-75mm f2.8 z serwisu Fototronik. Wyświetlał mi się komunikat err01. Problemy z ustawianiem ogniskowej i przysłony. Pierwszą diagnozą były zabrudzone styki. Potem przerodziło się to w konieczność wymiany taśmy. Ściągnięcie taśmy zajęło ok.2miesięcy i kolejny tydzień samej naprawy. Na razie działa prawidłowo, ostrzy w porządku, soczewki są czyste i oby tak zostało jak najdłużej. Cenowo wyszło 250zł (na taką kwotę była wyceniona naprawa w kosztorysie), gwarancja półroczna. Jedyny zgrzyt to te długaśne czekanie i przez to trochę tracenie cierpliwości z mojej strony.

Komentarz

• zeflik
                        Coś już napisał
                        • 2009
                        • 52

Witam! Jestem posiadaczem 40D. Wyskakuje błąd err99 , ale tylko w przypadku opisanym poniżej. Mianowicie robię zdjęcia normalnie , następnie wyłączam aparat. Potem włączam ,pierwsza fotka i err99. Wyjmuję akumulator , włączam i już jest w porządku. I tak w kółko. Przebieg aparatu ok.17tys. Wersja oprogramowania 1.1.1. Co może być nie tak ? Może wgrać od nowa oprogramowanie ? Obiektyw i baterię wykluczyłem (było sprawdzane na kilku zestawach).

Bardzo proszę o jakąkolwiek pomoc.
                        20d + BG-E2 + T17-50 2.8 + 50 1.8 + S8 + Nissin Di622

Komentarz

• happytommy
                          Coś już napisał
                          • 2008
                          • 75

Prawdopodobnie padła migawka, odsyłasz na Żytnią, czakasz parę dni i gotowe Do 100 000 cykli wymiana jest gratis, nie ma więc czym się przejmować.
                          5D II | 33 | 35/1.4 | 85/1.8 | 70-200/4 IS | EX 430 II |

Komentarz

• zeflik
                            Coś już napisał
                            • 2009
                            • 52

A nie jest tak że gdyby była padnięta migawka aparat ten błąd wywalałby cały czas ? Robię zdjęcia bez żadnych problemów, wyłączam body , następnie włączam , jedna fotka i pach ! err99!

Na tą darmową wymianę migawki bym nie liczył. Brak dowodu zakupu.

Komentarz

• happytommy
                              Coś już napisał
                              • 2008
                              • 75

Zamieszczone przez zeflik
                              A nie jest tak że gdyby była padnięta migawka aparat ten błąd wywalałby cały czas ? Robię zdjęcia bez żadnych problemów, wyłączam body , następnie włączam , jedna fotka i pach ! err99!

Na tą darmową wymianę migawki bym nie liczył. Brak dowodu zakupu.
                              bez dowodu zakupu też wymienią gratis, liczy się ilość cykli a w przypadku 40d jest to 100 000.
                              Ostatnio edytowany przez happytommy; 14589.
                              5D II | 33 | 35/1.4 | 85/1.8 | 70-200/4 IS | EX 430 II |

Komentarz

• zeflik
                                Coś już napisał
                                • 2009
                                • 52

happytommy , dziękuję za pomoc.

Tylko czy to na pewno padnięta migawka ? Jak to sprawdzić żeby być pewnym na 100% ?

Komentarz

Pracuję...