To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • dinderi
    Pełne uzależnienie
    • 2009
    • 3028

Zamieszczone przez d.lisek
    skoro nowa migawka kosztuje okolo 150 zl, a oni za wymiane kasuja 4 razy wiecej, to jest to nabijanie ludzi w butelke.
    Kup sobie migawkę na ebaju i wymień samodzielnie.
    Na jutupie są dziesiątki filmików pt:"Jak rozebrać EOS450d". Obejrzyj sobie jeden z nich, zastanów się jakie potrzebujesz do tego narzędzia i wiedzę, dodaj czas jaki Ci to zajmie, pomnożony przez stawkę godzinową, razem z "zusem, krusem, nową limuzyna rządową". Jestem przekonany, że jeśli ktoś do Ciebie przyjdzie i zaproponuje, zebyś mu w legalny sposób naprawił aparat, krzykniesz znacznie więcej.
    Ostatnio edytowany przez dinderi; 28157.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Komentarz

• d.lisek
      • 2011
      • 5

Biorac pod uwage ze naprawa trwa moze z godzine wciaz uwazam ze to dosc drogo.

Komentarz

• gadget_zary
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 1046

d.lisek
        Serwis bedzie miał gdzieś twoje stwierdzenia czy to drogo czy nie. Jak nie masz na tyle umiejętności zeby zrobić to sam to pozostaje ci serwis i nie ma co plakać tylko trzeba zapłacić.
        Jakiś czas temu w serii xxD koszt naprawy = 600 zł. w serii 1d ok. 1000 zł.
        Nie wiem czy 450d podlega zapisowi o "deklarowanej wytrzymałości migawki", jeżeli tak to będzie wymieniona za free.

Komentarz

• dinderi
          Pełne uzależnienie
          • 2009
          • 3028

Zamieszczone przez d.lisek
          Biorac pod uwage ze naprawa trwa moze z godzine wciaz uwazam ze to dosc drogo.
          200 PLN kosztów pracogodziny to stawka zupełnie normalna.
          Co oczywiście nie jest równoznaczne z tym, że przeciętny mieszkaniec kraju na Wisłą ją akceptuje/dostaje.
          Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
          09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Komentarz

• d.lisek
            • 2011
            • 5

Przeciez body nie jest na gwarancji wiec dlaczego mieliby zrobic mi za darmo?

Komentarz

• gadget_zary
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 1046

Zapewne było już nie raz w tym wątku... Canon w swoich aparatach (nie wszystkich) delkaruje wytrzymałość migawki na jakimś poziomie ilości klapnięć. Jeżeli migawka padła a nie przekroczono tej "delkarowanej wytrzymałości" to serwis wymienia taką migawkę za darmo (i nie jest ważne czy body jest na gwarancji czy nie). I najlepiej zadzwoń do serwisu i porozmawiaj z nimi bo ile razy można powtarzać to co było wałkowane 1000 razy..

Komentarz

• upeter
                • 2008
                • 8

17-85 Error 99 & Error 01

Ostatnio robiłem rodzinne zdjęcia C 400D oraz 17-85 po kilku zdjęciach pojawił się error 99 a przysłona jakby nie wracała do stanu spoczynku, początkowo byłem pewien, że to wina 400D, więc rodzinna imprezę żona obfotografowała swoim SD450. Jednak w poprzedni weekend fociłem na innej imprezce i po około 20 zdjęciach obiektyw znów odmówił posłuszeństwa. Jednak teraz był już podpięty pod 50D, a na aparacie pojawił się Error 01. Ewidentnie to wian obiektywu ale konkretnie co: autofocus, IS, przesłona, bo tym wątku diagnozy są różne. Która jest trafna. Czy naprawa się opłaca? bo nowy 17-85 kosztuje 999 PLN,a nie 4999 PLN
                T90/50D/400D/G2/SD450

Komentarz

• janmar
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 3468

Autofocus w obiektywie? Miałes na myśli silnik?

Daj do serwisu do oceny uszkodzenia i oszacowania kosztów.

Komentarz

• guru1989
                    • 2011
                    • 3

Witam Canoniarzy.

Posiadam Canona 1000d, do niedawna byłem szczęśliwym użytkownikiem. Podczas wycieczki w górach pojawił się błąd 99. Obiektywy, które posiadam są w porządku (bez zarzutu działały w 60d), styki w puszcze nie porysowane, zmieniłem soft i dalej ****. Wyczytałem u wujka googla, aby wyjąć obie baterie i pojawia się tutaj problem = za cholerę nie wiem, gdzie i jak wyjąć drugą, mniejszą baterię. Poratuje ktoś wyjaśnieniem jak krowie na granicy?

Komentarz

• kromka1983
                      Coś już napisał
                      • 2010
                      • 51

Zamieszczone przez guru1989
                      Witam Canoniarzy.

Posiadam Canona 1000d, do niedawna byłem szczęśliwym użytkownikiem. Podczas wycieczki w górach pojawił się błąd 99. Obiektywy, które posiadam są w porządku (bez zarzutu działały w 60d), styki w puszcze nie porysowane, zmieniłem soft i dalej ****. Wyczytałem u wujka googla, aby wyjąć obie baterie i pojawia się tutaj problem = za cholerę nie wiem, gdzie i jak wyjąć drugą, mniejszą baterię. Poratuje ktoś wyjaśnieniem jak krowie na granicy?
                      Witaj,

W modelu 60d nie ma normalnie dostępnej wymiennej drugiej baterii podtrzymującej. Jest możliwość wymiany/chwilowego odłączenia po rozmontowaniu obudowy...

Komentarz

• guru1989
                        • 2011
                        • 3

Zamieszczone przez kromka1983
                        Witaj,

W modelu 60d nie ma normalnie dostępnej wymiennej drugiej baterii podtrzymującej. Jest możliwość wymiany/chwilowego odłączenia po rozmontowaniu obudowy...
                        Czyli serwis? ??:

Komentarz

• kromka1983
                          Coś już napisał
                          • 2010
                          • 51

Jeśli bez utraty gwarancji to serwis. W pierwszej kolejności proponuję kontakt telefoniczny z serwisem. Nie zawsze konieczne jest odłączanie baterii podtrzymującej, przeważnie pomaga wyjęcie akumulatora głównego. Jeśli problem będzie się powtarzał to zapewne migawka do wymiany.

PS: napisałem 60d, a miałem na myśli 1000d. Tak czy inaczej dotyczy obydwu modeli.

Pozdrawiam
                          Ostatnio edytowany przez kromka1983; 32718.

Komentarz

• guru1989
                            • 2011
                            • 3

Po wyjęciu baterii głównej aparat cyka normalnie. Po wyłączeniu jednak odmawia posłuszeństwa. Tak czy owak oddam do serwisu.

Dziękuję za pomoc kromka1983.

Komentarz

• kromka1983
                              Coś już napisał
                              • 2010
                              • 51

Spróbuj jeszcze przywrócić ustawienia fabryczne (choć według mnie to na wiele nie pomoże) i kontakt telefoniczny z serwisem przed wysyłką.

Pozdrawiam

Komentarz

• grecjaa
                                • 2010
                                • 3

witam. dołączam do grona nieszczęśników z errorem 99 :/ mam canona 40D. wczoraj robiłam zdjęcia na imprezie. w ciągu dnia było wszystko ok i dopiero wieczorem kiedy robiłam zdjęcia z lampą w ciemniejszym pomieszczeniu zaczął wyskakiwac err 99 średnio co 5 zdjęć. wyjęcie baterii nic nie pomogło. przed chwilą znowu robiłam zdjęcia i niby już wszystko w porządku, narazie nie wyskakuje. przeczyściłam też styki, po czym wyskoczył mi err 01 ale już jest ok. przez chwilę miałam wrażenie jakby lampa się zacięła. nie mogłam jej otworzyć, a jak chciałam zrobić zdjęcie to w ogóle się nie dało. obiektyw kompatybilny w 100%, canon EF 50mm, ok 2tyś pstryknięć (więc mało). ktoś wie z czego może ten błąd wynikać?

Komentarz

Pracuję...