X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • tropheus

50D problem z barwą

Witam. Pstryknąłem jakieś 600 fotek, z czego ostatnie 200 poszło ostro w purpurę. Miniaturki są ok, dopiero po otworzeniu fotki to widać. ta sama karta, te same ustawienia???? napewno to nie wina karty ani profili. nie mam pewności co do softu 1.0.7, po wrzuceniu go na nowo pomogło ale na jak długo nie wiem?????? strach robić imprezy bo nie widac tego w aparacie. pomocy....
    pzdr.
  • sebcio80
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 2655

bez przykladow ciezko cos powiedziec
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• ad@mo
      Dopiero zaczyna
      • 2008
      • 48

Zamieszczone przez tropheus
      Witam. Pstryknąłem jakieś 600 fotek, z czego ostatnie 200 poszło ostro w purpurę. Miniaturki są ok, dopiero po otworzeniu fotki to widać. ta sama karta, te same ustawienia???? napewno to nie wina karty ani profili. nie mam pewności co do softu 1.0.7, po wrzuceniu go na nowo pomogło ale na jak długo nie wiem?????? strach robić imprezy bo nie widac tego w aparacie. pomocy....
      pzdr.
      Cześć

Miałem podobną przypadłość na jednej z moich 50D, ale to na wcześniejszym sofcie - po aktualizacji do 1.0.7 problem ustąpił. Drugie body od nowości już miało najnowszy soft i nie było problemów.
      Jeżeli po aktualizacji oprogramowania problem nie ustąpił to obawiam się że jedynym rozwiązaniem może być serwis

Pozdrawiam
      C5DmkII + C24-85mm f/1.2-1.4 + Fuji X100

Komentarz

• Hellfire
        Początki nałogu
        • 2006
        • 414

Czyli wszystkie 50D jakie widziałem kwalifikują się pod serwis

Komentarz

• Bogdan56_Ch
          Początki nałogu
          • 2007
          • 377

Nie wszystkie. Ja miałem soft 1.0.5 i nie było żadnych problemów, teraz 1.0.7 i jest tak samo.

Komentarz

• Hellfire
            Początki nałogu
            • 2006
            • 414

Też mam 1.0.7 i jest purpura.

Komentarz

• Kolaj
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 3293

Niezależnie od tego, w czym wołacie rawy?

Komentarz

• Raus
                Bywalec
                • 2008
                • 120

To ja mam jakiś specjalny egzemplarz chyba (pewnie dlatego że kupowany od Towersa ) ponieważ nie mam żadnego zafarbu
                Canon 5D / C50 1.8 / S17-35 2.8-4 HSM / C100-300 USM / Helios 44M-4 + Radziecki Mieszek / 430EX

Komentarz

• Krzychu
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 3611

A co to znaczy poszło ostro w purpurę ? Wrzućcie zdjęcie czegoś białego z współrzędnymi RGB z PSowego Color Samplera...
                  Mój nie daje i nigdy nie dawał żadnego purpurowego zafarbu....
                  Pozdrowienia,
                  KZ
                  KZ Aviation Photography

Komentarz

• VomitroN
                    Uzależniony
                    • 2006
                    • 516

A z jakimi obiektywami to wystepuje? Bo mi to wyglada na silna aberracje chromatyczna. Stad te purpury w kontrastowych miejscach zdjec.
                    Uzytkownicy 50D zglaszaja ostatnio na zagranicznych forach ten problem ale tylko z niektorymi, slabszymi szklami.

Ale wrzuccie moze panowie jakies przyklady.
                    "C’est en faisant n’importe quoi, qu’on devient n’importe qui!”

Komentarz

• tropheus

Zamieszczone przez Krzychu
                      A co to znaczy poszło ostro w purpurę ? Wrzućcie zdjęcie czegoś białego z współrzędnymi RGB z PSowego Color Samplera...
                      Mój nie daje i nigdy nie dawał żadnego purpurowego zafarbu....
                      cała fotka jest czerwona cięzko potem cos z tym zrobic, brak czerni
                      !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                      Zamieszczone przez ad@mo
                      Cześć

Miałem podobną przypadłość na jednej z moich 50D, ale to na wcześniejszym sofcie - po aktualizacji do 1.0.7 problem ustąpił. Drugie body od nowości już miało najnowszy soft i nie było problemów.
                      Jeżeli po aktualizacji oprogramowania problem nie ustąpił to obawiam się że jedynym rozwiązaniem może być serwis

Pozdrawiam
                      witam. kupiłem go ze starym softem i wrzuciłem odrazu nowy, ale pomaga to na jakies ok 300 klapnięc pewnie??? do serwisu dzwoniłem to nic mi nie powiedzieli specjalnego
                      Zamieszczone przez VomitroN
                      A z jakimi obiektywami to wystepuje? Bo mi to wyglada na silna aberracje chromatyczna. Stad te purpury w kontrastowych miejscach zdjec.
                      Uzytkownicy 50D zglaszaja ostatnio na zagranicznych forach ten problem ale tylko z niektorymi, slabszymi szklami.

Ale wrzuccie moze panowie jakies przyklady.
                      witam, nie miejsca sa purpurowe a cała fotka,niestety
                      Zamieszczone przez ad@mo
                      Cześć

Pozdrawiam
                      po wgraniu softu pomogło ale nie mam pewnosci na jak długo w tym jest prolem
                      Ostatnio edytowany przez Gość; 33377. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• ElSor
                        Uzależniony
                        • 2008
                        • 504

Watki o kolorze juz byly - wychodzi z nich ze sRAW maja zafarby a RAWy nie maja. Inna sprawa to kwestia programu/profili i wywolywania RAWow. Chyba ze mowa o JPGach - wtedy to inny temat.
                        A490+SDK
                        Galeria CB | Sport CB || PhotoShop jest jak cebula . . . ma warstwy

Komentarz

• Kolaj
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 3293

Możecie gdzieś wrzucić takiego czerwonego rawa/srawa? Bo mi to się wydaje, że problem leży gdzieś w wołaniu, już w komputerze. Chętnie sprawdzę.

Komentarz

• Hellfire
                            Początki nałogu
                            • 2006
                            • 414

W moim (choć nie tylko) przypadku chodzi o jpg. RAWy są ok, a w sRAW niegdy nie robiłem chyba nawet zdjęć.

Komentarz

• Raus
                              Bywalec
                              • 2008
                              • 120

Zamieszczone przez Hellfire
                              W moim (choć nie tylko) przypadku chodzi o jpg. RAWy są ok, a w sRAW niegdy nie robiłem chyba nawet zdjęć.

No to jak możesz to wrzuć takiego jpg. Bo wszyscy którzy piszą że mają taki problem jakoś nie chcą tych zdjęć za bardzo pokazać...
                              Canon 5D / C50 1.8 / S17-35 2.8-4 HSM / C100-300 USM / Helios 44M-4 + Radziecki Mieszek / 430EX

Komentarz

Pracuję...