X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • MariuszJ
    Pełne uzależnienie
    • 2009
    • 1697

.
    Mówię o swojej hipotezie (że to coś z puszką jednak).
    Entuzjastyczny Neofita

Komentarz

• pawciolbn
      Uzależniony
      • 2010
      • 653

skoro...

Zamieszczone przez 550
      .. inne body z tą 28-70 robią to samo...
      to jak?

Zamieszczone przez MariuszJ
      ... (że to coś z puszką jednak).
      ??

chyba że faktycznie jest to kadr z filmu i układ luster nie jest "dograny"

#
      5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...

Komentarz

• MariuszJ
        Pełne uzależnienie
        • 2009
        • 1697

Zamieszczone przez pawciolbn
        skoro...

to jak?

??

chyba że faktycznie jest to kadr z filmu i układ luster nie jest "dograny"

#
        Ale układ luster przy filmowaniu i przy "akcie fotografowania" jest taki sam...

550, wyizoluj no porządnie problem
        Entuzjastyczny Neofita

Komentarz

• 550
          • 2010
          • 6

Obiektyw nie miał ekstremalnych przygód i nie był rozkręcany. W linkach są zdjęcia (w filmie jest jeszcze fajniej, bo można sobie ducha przemieszczać dla osiągnięcia artystycznego efektu). Co do puszki to możliwe, ale ze starą 350tka robi podobne cuda (chyba że to zaraźliwe). Ja za to nawiedzę chyba serwis Canona. Zobaczymy co na to egzorcyści. Śledztwo trwa...

Komentarz

• MariuszJ
            Pełne uzależnienie
            • 2009
            • 1697

Zamieszczone przez 550
            Obiektyw nie miał ekstremalnych przygód i nie był rozkręcany. W linkach są zdjęcia (w filmie jest jeszcze fajniej, bo można sobie ducha przemieszczać dla osiągnięcia artystycznego efektu). Co do puszki to możliwe, ale ze starą 350tka robi podobne cuda (chyba że to zaraźliwe). Ja za to nawiedzę chyba serwis Canona. Zobaczymy co na to egzorcyści. Śledztwo trwa...
            Jeżeli z 350 masz tak samo - obiektyw w ręce Żytnich Ghostbusters
            Entuzjastyczny Neofita

Komentarz

• 550
              • 2010
              • 6

Jeżeli z 350 masz tak samo - obiektyw w ręce Żytnich Ghostbusters
              Tak się się stanie, zwłaszcza że jak czytam proponuje się "Bezpłatną ekspertyzę w ciągu 24 godzin".

Komentarz

• konradl
                Uzależniony
                • 2004
                • 980

oby Ci nic nie popsuli przy okazji... Wez sobie moze najpierw poczytaj watek o zytniej.

Komentarz

• Eljot

Moja Sigma 12-24 EX ustawiona pod np światło z żarówek też potrafi takie kiksy dawać, choć przyznam, że nie aż w takim stopniu. i to zarówno na 350d i na 50d, więc śmiem twierdzić, że to wina obiektywu.

Komentarz

• yakuza144
                    Bywalec
                    • 2010
                    • 163

Jak się ma AF w tym obiektywie do AF z 24-70?
                    Znalazłem to szkiełko za 50% ceny 24-70 i myślę, że dopuki nie dozbieram pełnej kwoty na nowy sprzęt ten obiektyw powinien starczyć, tylko właśnie jest kwestia AF. Potrzebuję ten obiektyw do rajdow samochodowych i dobrze by było gdyby AF się nie gubił

Komentarz

• tomek1976
                      Bywalec
                      • 2008
                      • 127

Nie wiem, jak ma się względem 24-70, bo takowe tylko testowałem - dwa egzemplarze, z których zrezygnowałem z powodu mydła. Mogę Ci za to powiedzieć, jak ogólnie działa AF w 28-70/2.8L. W normalnych warunkach oświetleniowych nie widzę znaczących różnic względem np. 70-200/2.8L (myślę, że jeśli wolniejszy, to naprawdę niewiele). AF traci nieco na pewności w trudnych warunkach, np. ciemne kościoły, sale itp. - ale to normalne. W repo spokojnie daje radę, więc myślę, że i w rajdach sobie poradzi. Użytkowałem kiedyś Tamrony 28-75 i 17-50 na cropie - w porównaniu z 28-70/2.8L, to trzecia liga.

Komentarz

• N00bek
                        Zablokowany
                        • 2010
                        • 734

Szkoda tylko, że do tej Eli już powoli zaczyna brakować części w razie usterki. Zaczyna iść w nie pamięć - niestety

Komentarz

• yakuza144
                          Bywalec
                          • 2010
                          • 163

No i jeszcze miałem się zapytać o współpracę 50D, lub z inną napakowaną matrycą. Wiem że obrazek nie będzie taki sam jak na FF, ale nie chciałbym aby było tak jak w przypadku 17-40 - na cropie ( podobno ) tragicznie, a na FF pokazuje pazur

Komentarz

• zieli33
                            Bywalec
                            • 2010
                            • 193

Dla mnie AF jest wystarczająco szybki i celny do repo. Obraz z 40D na [email protected] raczej miękki, dalej (40mm-70mm) lepiej.
                            C5DIII,| C20/2.8, C28/1.8, S35/1.4, C50/1.4, C100/2.0

Komentarz

• tomek1976
                              Bywalec
                              • 2008
                              • 127

A, to u mnie odwrotnie Na 28mm/2.8 brzytwa, na 70mm/2.8 miękko Swój egzemplarz kupiłem na tymczasowe użytkowanie - dałem za niego niewielkie pieniądze, ale był on już nieco "sfatygowany". Z duszą na ramieniu wysłałem go na Żytnią, w celu "remontu kapitalnego". Szkło przeszło gruntowne czyszczenie, wymieniono uszczelki, zlikwidowano luzy, zrobiono coś tam z jakąś "dźwignią pierścienia zmiany dł. ogniskowej". Za całość zapłaciłem coś około 400zł. Po powrocie z "remontu", pierścienie chodzą płynnie, z należnym oporem. Wewnątrz nie ma żadnych pyłków. Mam też wrażenie, że i AF z lekka się polepszył. Myślę, że kwota 1500-2000zł, w zależności od stanu, to uczciwa cena za ten obiektyw. Używany Tamron 28-75 kosztuje ok. 1000zł - optycznie jest porównywalny z 28-70L, ale AF i mechanika szkła, to zupełnie inna bajka.

Komentarz

• Greg S
                                Bywalec
                                • 2008
                                • 188

Zamieszczone przez tomek1976
                                Używany Tamron 28-75 kosztuje ok. 1000zł - optycznie jest porównywalny z 28-70L, ale AF i mechanika szkła, to zupełnie inna bajka.
                                Chętnie zobaczyłbym porównanie tych dwóch szkieł. Według mnie L'ka będzie już na pierwszy rzut ok lepsza od tamrona, nie wiem jak z ostrością ale założę się, że kontrastem i kolorami pogrzebie tamrona.

Ja za mój egzemplarz dałem 2700zł i uważam to za dobrą cenę choćby dlatego że każdy testowany przezemnie, o 1000zł droższy 24-70L był mniej ostry.

Co do AF - szybki i celny. Szkło przypięte do 1D Mark II

Pozdrawiam

Komentarz

Pracuję...